Nieuwsbrief, December 2015

Snel naar:
23 januari: Bezoek indoor speeltuin voor jongste jeugd
6 februari: Kaag & Braassem schaatsavond, IJsbaan Haarlem
14 februari: Bezoek FlevOnice, Biddinghuizen
20 februari: Clubkam-pioenschappen Haarlem
12 maart: Bezoek indoor trampolinecentrum voor alle jeugdleden
3 - 5 juni: Schaatskamp Ermelo
 

 
Sponsors van de STS-KGM

Van de Voorzitter
Beste Schaatsvrienden,
 
Zo tussen kerst en nieuwjaar zitten we alweer halverwege het schaatsseizoen. Een seizoen met nu al veel hoogtepunten voor onze wedstrijdrijders: heel veel PR’s en zelfs een clubrecord zijn er al aangegaan en dan te bedenken dat er nog een half seizoen ligt te wachten! Het belooft een goed schaatsseizoen te worden wat dat aangaat. Gelukkig doen de ijsmachines in Leiden en Haarlem het nog goed want ik weet niet of we nog natuurijs mogen verwachten dit jaar. De temperaturen gaan wel wat omlaag maar echt vriezen zit er voor alsnog niet in. Alhoewel, op de Weissensee worden al de eerste rondjes gereden. IJsmeester Norbert Jank heeft het kleine meer vrijgegeven en het lijkt erop dat niets de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee nog in de weg staat om weer een succes te worden. Net als de vorige edities is er nu ook weer een groep fanatieke STS-KGM-ers te vinden op het Oostenrijkse ijs om de 200 kilometer te bedwingen. Helden zijn het!
 
Voor de jeugd zijn dat nog toekomstdromen. Die hebben er net een geweldig clubkampioenschap in Leiden op zitten. Veel deelnemers en enthousiaste participatie van ouders bij het klaarmaken van de baan, zonder al die vrijwillige handen is het toch moeilijk om zo’n leuke wedstrijd te organiseren. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend dat iedereen zijn handen uit de mouwen steekt maar zo vanzelfsprekend is dat vaak niet. Daarom vanaf deze plaats een enorm “DANK JE WEL”! Zelf kon ik helaas niet aanwezig zijn. Samen met Michel Hulshof train ik de jeugd in Haarlem op dat vroege uur en ik had de eer de hele groep alleen aan het zweten te krijgen. Maar met een mooi trainingsschema van Michel is dat prima geluktKnipogen.
Als alles goed gaat hebben we voor de clubkampioenschappen in Haarlem (20 februari) de nieuwe speedpakken van ZAES. Alle rijders die dit hebben besteld staan dan in een supermooi nieuw pak aan de start. Ik zie al een mooi fotomomentje aankomen! Ik hoop dat alle rijders (en papa/mama’s, opa/oma’s, broers en zussen, etc.) aanwezig kunnen zijn en dat we er een mooie strijd van kunnen maken.
 
Afijn, rest mij nu nog iedereen een geweldig mooi 2016 toe te wensen. Geniet van de mensen om je heen en vooral met veel schaatsplezier!
 
Met sportieve groet,
Jeff van Nobelen
 
Medailles en PR's voor Britt en Stan in Thialf
B2-Junioren Britt Huurman en Stan Zirkzee hebben deelgenomen aan de afstandskampioenschappen van het District Sassenheim op dinsdag 2 december jl. in het roemruchte Thialf-ijsstadion. Vanaf de parkeerplaats stonden we voor een prachtige splinternieuwe hal, maar eenmaal binnen zagen we weer het oude vertrouwde Thialf. Pas volgend jaar is het binnen ook helemaal af.
 
Verder zagen we een aantal toppers kort trainen, waaronder Ireen Wüst. En veel oude bekenden, de ijsclubs uit de regio Leiden, van het District Sassenheim, zoals Hoogmade, Woubrugge, Voorschoten en zuster Warmond.
In het juryhok kreeg de coach van dienst natuurlijk weer de nodige commentaren:
"Oh, daar is STS-Kagermeer ook weer eens, hoor. Mogen jullie ook meedoen?"
"Nou, beste scheids, wij komen hier niet voor het meedoen, maar om te winnen!"
"Ja, ja. Met wie dan wel?"
"Dat moet je nu toch inmiddels wel weten!"
Zo gaat dat in het altijd sportieve District Sassenheim.
 
Britt reed de 500m slechts 0,03 boven haar PR, naar 43,22. Op de 1500m besloot Britt een constante race te rijden, en dat lukte, met rondjes 35,5,
35,5 en 35,9 naar 2:16,46. Daarmee won ze de gouden medaille op de 500m en de zilveren op de 1500m. Proficiat. Inderdaad, we komen hier om te winnen!
 
Stan verpulverde zijn PR op de 500m, van 45,38 naar 44,12. En reed daarna ook een hele sterkte 1500m. Rondjes 32,5, 34,4 en 36,1 brachten hem een nieuw PR van 2:11,94. In een sterk deelnemersveld (veel rijders van het Gewest Zuid-Holland) leverde dat geen eremetaal op, maar wel erg veel voldoening in de vorm van mooie nieuwe PR's.
Volgend jaar komen we weer. Om te winnen, natuurlijk!
 
Verslag clubkampioenschappen Leiden en Jan van Gennip toernooi Haarlem
Zaterdag 19 december organiseerden we de kampioenschappen voor de jeugdschaatsers van de STS-KGM en IJs- en Skeerlerclub Lisserbroek in de Leidse Schaatshal. Altijd één van de leukste evenementen van het seizoen. Het is alleen altijd wel erg vroeg. Dit keer begonnen we om 7:15 in de ochtend. Gelukkig waren er weer genoeg vrijwilligers om te helpen met het opbouwen en afbreken van de baan, en voor het draaien van de wedstrijd. Daar zijn op zich al 15 mensen vrijwilligers voor nodig! Gelukkig waren die er, en kon de wedstrijd precies op tijd van start. Alle vrijwilligers, nogmaals ontzettend bedankt!
 
Mannen met de lange adem
In de marathoncompetities gaat Corrin ‘Cornelis’ Duivenvoorden weer heel goed. Eindigt eigenlijk altijd in de top 10 van de M2. Zo staat hij nu mooi 4e in de stand van de competitie, en alles is nog mogelijk. Maar de concurrentie is zeer sterk. Podium, bij de eerste drie zou mooi zijn, maar nu is zijn focus gericht op de Weissensee. Om daar bij de eersten van de recreanten te eindigen. Zet ‘m op!
 
De 4e wedstrijd was een mooi staaltje teamtactiek. Michel Hulshof reed op kop van het M2-peloton, toen vanuit de binnenbocht een demarrage werd geplaatst, waar Corrin achter na ging. Michel ging gelijk rechtop staan, en het hele peloton keek elkaar aan, wat nu? Zo pakte Corrin en zijn medevluchter in no-time een gat van 50 meter, die ze met 2 anderen uitbouwden naar een hele ronde voorsprong.
 
Bas de Zwart heeft zijn eerste punten gepakt in de M3, gelijk een 4e plaats en dus een kerstbrood. Die begint aardig op dreef te raken!

Jeugdactiviteiten 2015/2016
 Dit seizoen waait er een frisse wind door het jeugdactiviteiten-team met 3 (bijna)-nieuwe aanwinsten (Marinka, Marielle en Sandy). En nieuwe gezichten betekent gelukkig ook veel nieuwe ideeën, waarvan we er dit seizoen al een aantal zullen ‘uitproberen’. Laat ons gerust weten wat je van de activiteiten vind of zelf nog andere leuke ideeën hebt! Wij doen erg ons best om onze jeugd een aantal keer per seizoen een leuke middag/avond met elkaar te bezorgen, maar tips/ ideeën om ervoor te zorgen dat de opkomst nog groter wordt zijn altijd welkom.
 
Eén van de nieuwe activiteiten was het poolbiljarten voor de wat ‘oudere’ jeugd, op 21 november bij Dekker in Warmond. Een groep van zo’n 15 jeugdleden heeft daar lekker 2 uur lang gebiljart, deze activiteit lijkt ons voor herhaling vatbaar!
 
Een inmiddels welbekende activiteit is het jaarlijkse Winterfeest, waar alle jeugd in het clubhuis Sinterklaas en Kerstmis in één viert met een hoop leuke spelletjes en kado’s. Op 14 december was het weer zo ver, wat een hoop drukte en gezelligheid opleverde in het clubhuis.
De volgende activiteit is ook weer iets nieuws: op zaterdagmiddag 23 januari gaan de jongste jeugdleden naar een indoor speeltuin in de buurt. De uitnodiging hiervoor ontvangen zij binnenkort.

Clubactiviteiten 2015/2016
Begin volgend jaar staan er 2 evenementen gepland voor alle leden van STS-KGM én hun vriendjes/vriendinnetjes/ouders/broertjes/zusjes/opa’s/ oma’s etc...
 
Kaag & Braassem schaatsavond, 6 februari
Op zaterdagavond 6 februari is de Kaag & Braassem schaatsavond op de IJsbaan in Haarlem. Toegang is gratis, tijdens deze avond kan er vrij geschaatst worden maar worden er ook volop activiteiten georganiseerd zoals een Elfdorpentocht, clinics voor beginners en gevorderden, 100 meter wedstrijdjes, shorttrackclinics en de Kaag & Braassem marathon. Noteer deze avond alvast in je agenda, meer info volgt binnenkort via de nieuwsbrief.
 
Bezoek FlevOnice, Biddinghuizen, 14 februari
Op zondag 14 februari gaat STS-KGM naar FlevOnIce in Biddinghuizen. Daar kan iedereen lekker zijn/haar rondjes rijden op de 3 km baan, maar ook voor de jongste jeugd is er volop vertier op de 400 meter baan en het IceFun park. We maken gebruik van een speciaal arrangement met toegang inclusief ontvangst met koffie/thee/chocomel en een lunchpakket. Hou deze datum alvast vrij, ook hierover volgt later meer via de nieuwsbrief. 

Verslag van de Technische Commissie
Kerst en oud & nieuw, dat is meestal zo’n beetje de helft van het seizoen. Tijd voor een tussenbalans. Over het algemeen gaan de groepen goed vooruit. Zo noteerden we tijdens de jeugdclubkampioenschappen heel veel nieuwe persoonlijke records. Ook op de langebaan is er meer progressie dan vorig jaar.
Een beetje afwachten was hoe de groep van donderdagavond vorig seizoen de overstap zou gaan maken naar de langebaan in Haarlem. Die groep is gesplitst doorgegaan: één deel ging rijden op woensdagavond (18:15) en het andere deel op zaterdagochtend (7:00.).
Dat gaat heel wisselend en dat was wel een beetje te verwachten. Sommigen gaan heel goed, rijden alsof ze altijd al op de langebaan hebben gereden. Sommigen valt het tegen. Lange baan, lange bocht. Leiden was zo leuk, maar dit is moeilijk, weinig progressie. En wat zijn de verschillen groot! Inderdaad, dat hebben we ook gezien. Daardoor proberen we de schema’s te variëren, en dat lukt tot nu toe vrij aardig. Tegelijkertijd is ook wel te zien dat het plezier afneemt doordat de progressie achterblijft. Dat is ontzettend jammer. Houd vol! Zeggen we dan, geef niet op! Schaatsen is een sport voor de lange adem. Blijf oefenen en proberen, het kwartje gaat vallen! En blijf vragen stellen aan de trainer! Zij zijn er om je te helpen als het even niet gaat. Wel doen, hè?
 
En soms is het buitengewoon oneerlijk als je 14 jaar bent. De ene is fysiek al een volwassen kerel, de andere is nog maar nauwelijks begonnen aan de puberteit. Zo rijdt er nu een jongen rond in Haarlem (niet van onze club), die is op z’n 14e niet normaal zo sterk. Verslaat iedereen. Maar hoe lang duurt zijn progressie nog? Is hij misschien nu uitgegroeid, en ziet hij zijn concurrentie steeds sterker en sneller worden, maar zichzelf niet meer? Die verschillen zie je op alle leeftijden. Ook bij de pupillen. Het ene seizoen maakt de één een stap, het volgende seizoen de ander. Het ene seizoen rijd je 10 seconden van je PR af, de volgende nog net geen 1 seconde. Het kan. Het gaat niet in een vloeiende lijn, het gaat met ups en downs. Blijf ontspannen en sportief, blijf oefenen op de techniek en behoud het plezier. Met elkaar lekker (hard) schaatsen! Elkaar verbeteren, dat is het mooie!
En hopelijk op natuurijs!
Aankondiging jeugdkamp: 3-5 juni 2016
Ook dit jaar gaan we weer met alle jeugdschaatsers van 9 jaar en ouder een weekend lang op kamp! Dit jaar gaan we naar Ermelo en wel in het weekend van 3-5 juni. Begin volgend jaar volgt de officiële uitnodiging met meer informatie, maar zorg alvast dat je het weekend vrijhoudt!

Schaats Trainingsgroep Sassenheim & Kagermeer
Email: info@sts-kgm.nl - www.sts-kgm.nl
Volg ons op Twitter:  @stskgmlsb