thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebook twitter facebook linkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

oogstfeest - pompoenen siervruchten en kalebassen - terras - pompoenmarkt - planttijd - Instagram - #pompoenparade

Pompoen Parade

Zoals eerder aangekondigd:

Pompoenen ruiken, zien, aanraken en proevende assenpoesterpompoen

kan komend weekeinde, zaterdag en zondag 23 en 24 september 2023.

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Pompoenmarkt

Behalve twee pompoenkwekers met een groot aantal verschillende pompoenen en siervruchten is er een pompoenmarkt met de bekende deelnemers zoals Hermine met haar confitures en delicatessen, ambachtelijk en historisch verantwoord pottenbakker Camac- Machi uit Roermond met bijzondere aandacht voor tuin-aardewerk, Boomgaard Heiland met Appelsap en andere fruitbewaarsels, Fuenteroyos met Berberkunst, gebruiksvoorwerpen zoals schalen en wasbakken en natuurvondsten, Imkerij Beelicious met alles wat bijen kunnen voortbrengen inclusief de sappige verhalen.

Bart Le Roux de botanisch kunstenaar is er ook weer. Hij heeft een geheime tuin waar hij niet alleen observeert, maar ook registreert.

Toen hij vorig voorjaar exposeerde bij Galerie van Dam in Heerlen werd hij door bezoekers aangespoord zijn werk ook op een van onze themadagen onder de aandacht te brengen.

Speciaal voor deze dagen heeft hij zich nog een keer extra geconcentreerd op onze botanische vrienden uit de familie van de Cucurbitaceae, ook wel bekend als pompoenen.

Je kunt je favoriete groente of liefste plant nu dus ook aan de muur hangen.

Hij neemt komend weekeinde voor een sympathieke prijs afscheid van zijn originele aquarellen en potlood tekeningen.

Bart komt schilderen en neemt het een en ander voor je mee.

Eten en drinken

Er is ook een terrasje met warme en frisse genietingen verzorgd door Kookerij Lahaye.

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn de meest kleurrijke van allemaal.

Vanaf vandaag wordt de Pompoen Parade opgebouwd. Ze zijn te koop vanaf zaterdag 10:00 uur.

Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk en decoratief, de meeste zijn ook om op te eten.

Planttijd is nu

Ons kweekveld staat helemaal vol met een nieuwe lichting planten. Groter dan ooit is de keus uit onze rijke voorraad vers gekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm en vochtig is.

Wij planten winterharde vaste planten bij voorkeur nu, in het najaar. Ze wortelen in de nog warme en nu ook goed vochtige grond veel sneller dan in het voorjaar wanneer de grond nog koud is. Volgend jaar lijkt het dan alsof ze er altijd al hebben gestaan.

In het voorjaar worden we soms ernstig overvraagd. We kunnen de vraag dan nauwelijks aan, waardoor de levertijd kan oplopen.

Zeven van onze medewerkers zijn voortdurend in de weer met het verwerken van online bestellingen. Je hebt nu hun volledige aandacht.

Op dit moment kunnen we binnen enkele dagen leveren. Als je nu aanplant heb je dus niet alleen minder geduld nodig en de beste aandacht, het resultaat biedt bovendien volgend jaar aanzienlijk meer tuingenot.

In onze web-winkel houden we dagelijks bij welke planten voorradig zijn.

Je kunt ze hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

Pompoendagen

Deze zomer was best een uitdaging voor pompoenen. In het begin van de teelt hebben ze veel water nodig. We beregenen een of twee keer urenlang, meteen na het planten. Daarna moeten ze zelf op zoek naar voeding en vocht. Ons pompoenakkertje is van een dikke laag compost voorzien dus dat is niet al te moeilijk. Zodra ze gaan rijpen hebben pompoenen vooral warmte nodig.

Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen tijdens onze pompoendagen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke zoete herfst- en wintergroente.

Pompoenen zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

De curator maakte een mooie selectie van pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of grote dikke bolronde om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanenkallebassen, kleurrijke oranje, witte, zoete steenrode, smaakvolle groene en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini-meloenen en lampionvruchten.

Pompoendagen dus

We hopen dat je met ons mee komt genieten van dit kleurrijke hoogtepunt.

Aanstaande zaterdag en zondag 23 en 24 september 2023 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken. De toegang is zoals altijd gratis.

het laatste vrachtje reuzenpompoenen

link en like nieuws:

Ik ben eindelijk, sinds een paar dagen, aan het Instagrammen geslagen en dat blijkt veel leuker dan ik dacht. Het blijkt een fijn thuis voor al die foto's die we bijna dagelijks maken in onze tuin. Volg het hier:
Instagram

We volgen je natuurlijk terug en zien ook graag jouw foto's: #pompoenparade

Voor nieuwtjes, aankondigingen en hulp bij tuinvragen kun je ons al jaren vinden op X: @aalbeek

Nog meer nieuws, kletsen, vragen stellen, meer foto's zien, 'leuk vinden' en 'bevrienden' kan via onze Facebook pagina: kwekerij Bastin

Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief kan hier.