19 april 2018
 
 De koeien zijn buiten!
Groninger Blaarkop Webshop Boerderij Blog

Zondag 8 april begon dan eindelijk ons weideseizoen: de eerste groep koeien ging de wei in, in het stuk grond naast de boerderij. De afgelopen week zijn wij druk geweest met het verder plaatsen van de afrasteringen, zodat ook de andere koeien (in verschillende groepen en op verschillende plekken) naar buiten konden. Eerder was het grond simpelweg nog te nat en stond er te weinig gras voor de koeien om van te grazen. Maar nu is het droog en groen genoeg, wat een feest!
Voor de koeien betekent het weer heerlijk vers gras te grazen, met volop kruiden en bloemen. In een fijne natuurlijke omgeving vertoeft het toch het fijnst. Voor ons betekent het dat we (na eerst een grote schoonmaak) voorlopig geen stallen hoeven uit te mesten en geen voer hoeven voor te vorken voor de koeien. Daarvoor in de plaats komen de dagelijkse uitstapjes naar de verschillende kuddes, het verweiden en doorlopend afrasteren van nieuwe stukken land.  
We gaan een heerlijke tijd tegemoet!
 
 
 
Succes voor de zoogveesector
Misschien heb je het al vernomen: de minister heeft drie weken geleden het voorstel gedaan om de zoogveesector uit te zonderen van het fosfaatrechtenstelsel. Het technische verhaal zullen we je besparen, maar wat belangrijk is: de zó waardevolle en veelal duurzame zoogveesector is gered! Waar de fosfaatwet geschreven en bedoeld is voor de melkveesector, werd juist de zoogveesector onbedoeld extra zwaar getroffen. Dat is nu (mits ook de EU akkoord gaat) voorkomen. Wat zijn wij blij dat onze diepgaande inzet van het afgelopen jaar zijn vruchten heeft afgeworpen. En ook bijzonder trots, mogen we wel zeggen. 
Tegelijkertijd zijn wij nog niet volledig tevreden, want hoewel veel zeldzame runderrassen vallen binnen de zoogveesector, geldt dat zeker niet voor alle zeldzame koeien. Een deel wordt gemolken en hiervoor is nog geen passende oplossing. Wij blijven ons dan ook inzetten, samen met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), om ook te waarborgen dat deze koeien binnen de melkveesector behouden blijven. In dit artikel lees je er meer over. 
 
Ons Haver Avontuur
We zijn een mooi avontuur aangegaan, door 3 hectare van onze grond in te gaan zaaien met een bijzondere haversoort. We hebben deze hectares relatief ver weg liggen en het is echt bouwland (geschikt voor akkerbouw). Wij hebben een voorliefde voor oude (zeldzame) rassen. Niet alleen als het gaat om landbouwdieren, ook een haversoort kan zeldzaam zijn. Aatler troshaver, daar hebben we het over. Een powerfood, glutenvrij en prachtig goudgeel bij het afrijpen.
Inmiddels is de grond voorbereid, deze week gaan we inzaaien. We zijn nu al benieuwd naar de oogst!
Hamburgers
BBQ deluxe
 
€ 57,50
thee

Bilologische thee
 
va. € 2,40

 
Mededelingen webshop
 
Een week geleden kregen wij het bericht dat onze vervoerder failliet is verklaard en per direct niet meer voor ons kon rijden. Dat was even slikken, aangezien wij professionele, zorgvuldige én betrouwbare levering erg belangrijk vinden. Wat moesten we nu?
Omdat wij minder goede ervaringen hebben met eerdere vervoerders, hebben wij besloten het heft in eigen handen te nemen. Wij hebben een goede vriesauto gekocht, waarmee Maurits afgelopen zaterdag zelf door het hele land, zelfs naar Brussel, heeft gereden om de bestellingen af te leveren. Ons doel is nu alle leveringen middels eigen transport te doen, waarvoor we wel iemand gaan aannemen om de ritten te rijden. 
Het betekent echter een tweetal (tijdelijke) veranderingen:
1. Wij zijn genoodzaakt om voorlopig alleen op zaterdag uit te rijden. De zondag- en woensdagavondleveringen komen helaas te vervallen.
2. Wij beperken ons weer tot leveringen alleen in Nederland (België niet meer).
Mocht jij nu nauwelijks zaterdags thuis zijn, en ook geen buren hebben die het voor je in ontvangst kunnen nemen, laat het ons dan zeker wél weten. Wij kunnen altijd kijken welke mogelijkheden er zijn. Ons streven is altijd iedereen de beste service te leveren.
 
De verzendkosten hebben wij verlaagd naar €5,95. Bestellingen vanaf €100 worden nog altijd gratis geleverd.
 
Zaterdag 5 mei zullen we niet leveren, dit in verband met een welverdiende vakantie met onze dochters. Wij hopen op jullie begrip.
Verder gaan wij uiteraard ons best doen mails te beantwoorden, maar dit kan wat langer duren dan gebruikelijk. 
 
Nieuw in de webwinkel
 
Wij hebben het kruiden assortiment flink aangevuld, onder andere kipkruiden en allerlei losse kruiden (basilicum, oragano, kaneel etc.). Daarnaast hebben we van hetzelfde biologisch kruidenbedrijf (Het Blauwe Huis) een aantal heerlijke kruidentheeën toegevoegd aan de shop.
Heerlijke momenten van ontspanning gegarandeerd!
 
 
Samen met het jonge bedrijf Koptotstaart gaan we mooie vleesproducten ontwikkelen, zoals droge worstjes, paté's en spekblokjes. Dat betekent tegelijkertijd dat wij varkensvlees gaan opnemen in ons assortiment, van Hans en Wouter van Koptotstaart. Wij kijken uit naar mooie producten en een goede samenwerking met twee enthousiaste en kundige ondernemers!

 
 
Social Media
Volg jij ons al? Volg onze belevenissen en nieuwe producten op de voet.
 
Heb je een lekker gerecht gemaakt van onze producten? Deel je foto's, gerechten en tips. Vinden we altijd leuk!
 
Vragen, suggesties, opmerkingen? Mail ons via het contactformulier op de site, of stuur een reply op deze nieuwsbrief.
 
 
Langskomen?
Je bent van harte welkom, maar om er zeker van te zijn dat wij aanwezig zijn en tijd hebben om je goed te ontvangen is het maken van een afspraak wel gewenst: mail ons vooral info@eytemaheert.nl 
Wil je ter plekke iets bij ons kopen? Bestel bij voorkeur wel even via de website en kies dan voor afhalen. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur staat, omdat wij geen fysieke winkel hebben. Afhalen gaat dus op afspraak.
Rechtstreeks van de boer                         Duurzaam kwaliteitsvlees    Korte levertijden