Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
April 2018
Nr. 94
   
 
 
Beleef de lente
   Beleef de Lente start dit jaar medio maart
Ze volgen onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam. 
Kom alvast in de sfeer en bekijk de trailer van Beleef de Lente 2016! Met de mooiste, ontroerendste en spannenste momenten van Beleef de Lente 2015.
 
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lente

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen. 
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10. 
Hoeveel lettergrepen heeft het woord? 
 
 
 
Check nu Newswise

 
Newswise is een programma voor begrijpend lezen in het Engels aan de hand van actuele onderwerpen. Het is kant-en-klaar aanvullend materiaal om uw leerlingenextra Engels (op niveau) aan te bieden. Elke twee weken verschijnt er een nieuwstekst plus opdrachten (niveau A1, A2 en B1 van het ERK), ontwikkeld door de makers van Nieuwsbegrip en een native speaker. Newswise wordt beoordeeld met een 8.
Probeer Newswise nu zelf twee maanden uit en vraag een gratis proeflicentie aan op www.newswise.nl
 
Cito eindtoets en entreetoets
 
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
 
 
Veel leerkrachten “klagen” vaak dat het altijd een enorm karwei is om kopieerbladen uit te zoeken, te printen, etc. wanneer de CITO spellingtoets is geweest. Meester Frank heeft daar een antwoord op bedacht dat kan worden gebruikt om in ieder geval het zoeken naar en de verwerking van oefeningen van de verschillende spellingcategorieën te vereenvoudigen. Klik maar op:
 
 
 
 
 
 
 
Pasen
 
 
 
Het is bijna pasen. Je kan veel leuke paas-spelletjes doen, maar ook knutselen, zingen en nog veel meer.
Een leuk paasliedje, met muziek en een filmpje :
'ik ben een kuikentje, wij zijn 7 kuikentjes'
 
Een leuke paasknutsel door middel van druktechniek. 
 
 
 
Zing mee met mooie opwekkingsliederen. Met tekst en muziek. Klik HIER en daarna op Christelijke liedjes
 
Pasen-quiz en werkboekjes
 
Koningsdag
Op vrijdag 27 april 2018 zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de viering van Koningsdag in Groningen
Hieronder een aantal links over de koningsdag:
 
Het lied van Kinderen voor Kinderen voor de Koningsspelen 2018 is Fitlala. Bekijk hier de toffe clip, de dansinstructie en de zanginstructie van van Fitlala.


Nog meer koningsdag:
 
 
 
 
 
Inline-skaten voor groep 3 t/m 8
 
Kinderen in Nederland zijn al eeuwen dol op schaatsen. Maar het heeft één nadeel: je kunt het niet in de zomer doen. Maar toen was er de skate! De één gaat er op naar school, voor de ander is het topsport. Met inline-skaten kun je alle kanten op! Grote kans dat uw leerlingen de weg naar de school of skatebaan deze zomer ook op de skates vinden!
Speciaal in aanloop naar het inline-skate seizoen biedt de KNSB u deze zomer kosteloos informatieve werkboekjes aan voor leerlingen in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. In de werkboekjes komt de veelzijdigheid van inline-skaten aan bod, met de onderwerpen als freestyle skaten, speedskaten en streethockey. Leerlingen leren over veiligheid en bescherming en ze kunnen oefeningen doen, alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen straks goed voorbereid zijn als ze de skatebaan of straat op gaan of op de skates naar school komen.
Het lesmateriaal bestaat per groep uit een interactief werkboekje van 8 pagina's en een online handleiding voor de leerkracht.
 
4 & 5 mei
 
Links over dodenherdenking en bevrijdingsdag


 
Moederdag
Al snel in mei (13 mei) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
 
 
 
 
Verkeersexamen oefenen
 
Donderdag 5 april 2018 vindt het VVN theoretisch Verkeersexamen plaats.
Wil je nog even oefenen? Klik HIER
 
Puzzelboekje

 
Digibord tools
Ken je de digibordtools van Meester Dennis? Selecteer op vakgebied, thema en groep. Handige tools als het Geldbordje, Klokkijken, Verjaardagstaart, etc..
 
 
Nationale Buitenlesdag
  Dinsdag 10 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten in heel Nederland geven deze dag buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van de kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk!  Je kunt je als school al aanmelden als je minimaal één les aan één groep buiten geeft. Deelnemende scholen krijgen bovendien gratis de nieuwe Buitenlesbundel toegestuurd, vol met uitgewerkte lesideeën en nieuwe buitenlesinspiratie.
.
 
Moppen voor beginnende lezers
Kinderen in groep 3 (met name de jongetjes) zijn dol op flauwe mopjes. Helaas zijn die vaak nog te moeilijk om te lezen en vergt onthouden ook de nodige moeite.
Klik hier om de moppen voor beginnende lezers te downloaden.
Tien vrolijke moppenkaartjes voor een lager leesniveau.
 
 
100 leerzame apps op een poster


Er zijn zoveel goede en leerzame apps en websites te vinden om te gebruiken in de klas. Hierdoor heb je als leerkracht vaak geen idee wat er allemaal beschikbaar is. Daarom is deze poster zo fijn. Er staan 100 goede apps en websites voor je op een rij Ook geordend op vakgebied. Bij elke vakgebied staat een speciale pagina met een korte uitleg over de apps en staat erbij hoe duur de app is, voor welke leeftijdscategorie, welk leerdoel je er mee kunt behalen en waar je de app kunt downloaden.
 
Dierenzoeker
De lente is er bijna! Vanaf dinsdag 20 maart is het zover, vanaf dan zullen de bomen langzaamaan weer groen worden, de bloemetjes massaal boven de grond uitkomen en de dieren zich weer laten zien natuurlijk. Als je nou niet precies weet wat voor dier het is, maar wil je het wel graag weten, ontdek het dan hier: in de Dierenzoeker.
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
Flipperkast in de gymles
Niet in je eentje achter een flipperkast, maar juist met z'n allen in de gymles! Kijk op HIER voor de uitleg en meer spellen.
 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

 
 
Sponsor
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,