Cari amici, beste wijnvrienden, 
 
Reeds begin dit jaar zijn we gestart met de voorbereidingen van onze voorjaarsprimeur en hebben we zowat al onze wijnproducenten gezien of gesproken. Het belangrijkste is uiteraard om nog een laatste keer alle nieuwe releases secuur te degusteren, want alleen de allerbeste wijnen waarover we het unaniem eens zijn, halen de finale selectie van de primeur. Een tweede cruciaal punt zijn logischerwijs de prijzen en allocaties, die beide onder druk staan. Enerzijds zijn de prijzen van basismateriaal (karton, glas, kurken, etc.), energie en transport gevoelig gestegen het voorbije jaar. Gelukkig hebben we bij de meeste producenten de prijsstijgingen weten te beperken. Anderzijds worden we de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met kleinere, doch zeer kwalitatieve oogsten. Wij hebben evenwel met man en macht geprobeerd om de aangeboden volumes voor België constant te houden.
 
Op het resultaat zijn we best trots. Het is een extensieve lijst die het allerbeste bundelt van wat Italië op wijnvlak te bieden heeft, waarbij verschillende producenten zich werkelijk overtroffen hebben.
 
Een overzicht
 
Bruno Giacosa: zoals steeds onmiskenbaar een van de fijnste selecties in Piemonte van basis tot Red Label Riserva (de voorlopig laatste tot jaargang 2020). Vergeet vooral de fenomenale Barolo-wijnen uit 2019 niet.
 
Luigi Einaudi & Trediberri: beide Barolo-producenten hebben wat ons betreft de beste wijnen ooit gemaakt in hun geschiedenis. Een topjaar als 2019 helpt daar uiteraard bij.
 
Piero Busso & Francesco Versio: een gelijkaardig verhaal bij deze twee toppers in Barbaresco. Zowel zoon Pierguido bij Busso als Francesco maken al meer dan een decennium wijn en dit werpt zijn vruchten af. Dit is van het fijnste werk in de regio.
 
Poggio di Sotto & Pietroso: dé rode draad bij dit Montalcino-duo is dat oogstjaar 2018 overpresteert.  Meer nog, het wijnjaar heeft meer te bieden qua spanning en finesse dan 2017 en hierover waren we zeer aangenaam verrast. 2018 is een absoluut topjaar voor de Sangiovese-puristen onder ons.
 
Rocca di Montegrossi & San Giusto: twee van de meest vooruitstrevende wijndomeinen uit het centrale gebied van de Chianti Classico bevestigen hun naam en faam.
 
Poliziano & Boscarelli: ook hier maken de sterkhouders in Montepulciano hun favorietenrol waar met enkele bijzondere Nobile-wijnen met een groot bewaarpotentieel.
 
Occhipinti: de koningin van de Frappato bewijst wederom haar klasse.
 
Als bijlage kan je de informatiebundel en bestelbon terugvinden. Zoals steeds hebben snelle beslissers een streepje voor. Snel zijn is en blijft de boodschap want de beschikbare allocaties zijn vaak bijzonder klein.
 
Veel leesplezier met de primeur! 
 
Salute e saluti,
 
Jens, Jeroen & Robin
 
© 2023 Stappato, www.stappato.be