Ontvangt u deze e-mail in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief NGK oktober 2017
 
In deze nieuwsbrief
 
 
 
 
 

 
Van de voorzitter
De zomer is weer voorbij en een mooie nazomer in september is helaas uitgebleven. Ik hoop dat jullie allemaal, ondanks het niet al te mooie weer in Nederland, toch hebben kunnen genieten van een beetje ontspanning. Misschien heeft de rust ook goed gedaan en hebben we weer een boel inspiratie opgedaan welke we komende maanden kunnen omzetten in daden.
 
Het bestuur is ook weer lekker op dreef en heeft inmiddels contact gehad met IFGS in verband met de smeedmanifestatie in 2018 in Limburg. Uiteraard hoop ik op een grote opkomst vanuit het NGK, maar ook vanuit Duitsland, België en Luxemburg.
De economie draait op volle toeren en vele bedrijven draaien op volle kracht. Toch zijn er ook veel metaalbedrijven die wel op volle kracht zouden willen draaien omdat er genoeg werk op de plank ligt maar niet in staat zijn om op tijd te leveren omdat het enorm lastig blijkt om aan goed geschoold personeel te komen. Dit probleem treft de hele metaalbranche en dus ook diverse smederijen. 
We zijn natuurlijk al een tijdje bezig met scholing en hebben daarover al diverse gesprekken gevoerd met het ROC over het keuzedeel Smeden. Verder zijn we ook nog met elkaar in gesprek over de meestertitel. We hebben daarvoor diverse platforms bezocht en Miko heeft een gesprek gehad met het Bossche Goudsmeden.

Binnenkort de ledenvergadering, laten we hopen op een goede opkomst waar we onze ervaringen kunnen uitwisselen en alvast vooruit kunnen kijken op de smeedmanifestatie van volgend jaar hoe we die tot een succes kunnen maken. En na afloop een gezellig praatje met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje.
 
Tot 22 november!
 
Groetjes,
Rein Tupker - voorzitter NGK
 
PS: als jullie deze nieuwsbrief willen printen, gebruik dan de PDF die als bijlage wordt meegestuurd.
Metaalunievoorwaarden: vernieuwd per 01-01-2019
De meest recente versie van de Metaalunievoorwaarden dateert van 1 januari 2014. Tijd om ze weer eens onder de loep te nemen. Daar gaan de Metaalunie collega’s de komende periode dan ook mee aan de gang.
 
De nieuwe versie van de Metaalunievoorwaarden zal gereed zijn op 1 januari 2019. Omdat een aantal van jullie de Metaalunievoorwaarden achterop hun briefpapier heeft afgedrukt, zullen we je blijven informeren over de komende nieuwe versie. Dat voorkomt enorme voorraden briefpapier met tegen die tijd verouderde voorwaarden. Volgend jaar zal de melding nog een paar keer worden herhaald in het Metaalunie Bulletin, zodat het je niet kan ontgaan.  
NGK Smedendagen 2018 Slot Schaesberg
NGK SMEDENDAGEN 2018
URL 4012 Historisch ferro metaal en audits
Een update
  
22 november 2017
Mauriks Solutions
Den Bosch
aanmelden

Onderzoek Platform GA Restauratie
Enquête

meer info

NIEUW NGK-LID
Even voorstellen: Siersmederij René de Reus
Je kent vast mensen die Smidsvuur willen lezen, maar (nog) geen lid zijn van het NGK.
 
NGK algemene ledenvergadering woensdag 22 november
Wil je meer weten wat het bestuur van plan is voor 2018, wil je zelf je zegje doen over het beleid? Noteer dan 22 november alvast in je agenda. Dan vindt de NGK jaarvergadering plaats.
 
Er komen twee thema’s aan bod. 
 
1. Vernieuwing 
De gastspreker die we daarvoor uitgenodigd hebben is Jo van de Put, adviseur bij Teqnow, het initiatief van Metaalunie voor de toepassing van toptechnologie in het MKB. 
 
2. Waardering voor het ambacht door een Meestertitel
Dit is een terugkerend thema. Voor deze bijeenkomst is René van Tol van het Nederlands Gilde van Goudsmeden (voorgeen Bossche Gilde van Goudsmeden)uitgenodigd. 

Daarnaast heeft Mauriks Solutions een concept ontwikkeld, de Poort naar Complete Veiligheid, waar we ook meer informatie over zullen krijgen, kijk alvast op www.deveiligepoort.nl voor meer informatie.
 
Het programma/tijden
15:30 uur: Ontvangst
16:00 uur: Start programma, welkom door Carlos Mauriks 
16:10 uur: Presentatie gastspreker: Jo van der Put van Teqnow (robotisering industriële MKB)
17:10 uur: Pauze
17:20 uur: Presentatie Carlos Mauriks 'de Poort naar Complete Veiligheid' (dPnCV)
17:45 uur: Buffet 
18:30 uur: NGK-ledenvergadering 
19:30 uur: Presentatie gastspreker: René van Tol van Nederlands Gilde van Goudsmeden
20:30 uur: Borrelen tot 21:30 uur
 

De financiële stukken worden voorafgaande aan de vergadering met de uitnodiging en de agenda verstuurd.
 
John Kempers is teruggetreden uit het bestuur dus is er een vacature ontstaan. Het bestuur heeft al een kandidaat gevonden (Jan Mostert), maar als je interesse hebt of meer informatie wilt, neem dan contact op met het secretariaat. 
 
Aanmelden ledenvergadering 
Wij zien uw aanmelding graag voor 13 november tegemoet.
 
Voor de personen die zich voor de ledenvergadering aanmelden, kunnen wij voorafgaand aan de vergadering -optioneel en voor eigen kosten- een programma aanbieden in Den Bosch, bijvoorbeeld een bezoek aan de Sint-Janskathedraal.
 
Welkom bij Mauriks Solutions! 
Carlos Mauriks, directeur Mauriks SolutionsOp woensdag 22 november organiseert het NGK haar algemene ledenvergadering bij Mauriks Solutions. Wij kijken er naar uit om de leden van het NGK te mogen verwelkomen in ons Kenniscentrum aan de Australiëlaan 10 in ’s-Hertogenbosch. Graag tot ziens op woensdag 22 november, een hapje en drankje staan voor u klaar! 
 
Poortveiligheid: haalbaar voor iedereen
Onlangs heeft Mauriks Solutions certificaten uitgereikt aan de deelnemers van de de Poort naar Complete Veiligheid. Gedurende vier praktijkgerichte workshops verdiepen de deelnemers uit de hekwerk- en installatiebranche zich in de complexe wet- en regelgeving omtrent poortveiligheid. Mauriks Solutions en brancheorganisatie NHI ondersteunen de deelnemers bij het op orde brengen van de bedrijfsprocessen, zodat zij in korte tijd voldoen aan CE bij het fabriceren, plaatsen en installeren van geautomatiseerde poorten. Via deze weg is poortveiligheid voor iedereen haalbaar. 
 
Totaaloplossing
Met het initiatief de Poort naar Complete Uitreiking certificaten aan deelnemers de Poort naar Complete VeiligheidVeiligheid, dat tot stand is gekomen in samenwerking met brancheorganisatie NHI en een vijftal hekwerkpartners, biedt Mauriks Solutions een totaaloplossing op het gebied van poortveiligheid. Als leverancier/importeur vindt Mauriks Solutions het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan een veilige omgeving, voor nu en voor in de toekomst. Het initiatief wordt met groot enthousiasme ontvangen inmiddels is een nieuwe groep van start gegaan.
Kijk op www.deveiligepoort.nl voor meer informatie.
URL 4012 Historisch ferro metaal en audits
Na 2 jaar intensieve arbeid is de UitvoeringsRichtlijn Ferrometaal als ontwerp klaar. Tot 8 mei volgend jaar kan iedereen reageren op het ontwerp, waarna deze definitief gemaakt wordt. Er ligt nu een gedegen en compleet werk over welke eisen worden gesteld aan de restauratie van ferro metaal. Lees hier meer.

Er zijn plannen om ook een URL voor de restauratie van non ferro metalen op te stellen, maar daar is nog geen datum aan vastgehangen.
 
De URL historisch ferro metaal vervangt de documenten die we als NGK hebben opgesteld in het kader van de regeling NGK Erkende Smederij. Destijds zijn binnen die regeling auditprocedures afgesproken. Een Erkende Smederij wordt periodiek bezocht voor een bedrijfstoets en voor een vakbekwaamheids-toets. In overleg met de Stichting ERM en met de Stichting Keurmerk Branches (SKB) blijft deze frequentie gelijk.
 
De SKB is de certificerende instelling en bewaakt welke bedrijven een audit ontvangen en stuurt de facturen. Helaas is er de afgelopen jaren (voor de huidige bezetting van SKB) een achterstand in facturatie opgetreden die dit jaar wordt rechtgezet. Mocht je daar vragen over hebben en mocht je er met SKB niet uitkomen, neem dan contact op met het secretariaat.
 
NGK Erkende Smederij en audits
Heb je bij de laatste tijd bij een audit van Lydius ook opmerkingen gehad over het IKB (Intern Kwaliteit Bewakingssysteem) en weet je niet hoe je het moet oplossen? Neem dan contact op met het secretariaat. Waarschijnlijk kunnen we je helpen.
Meestertitel - to be continued
Op dinsdag 12 september was een bijeenkomst over de Meestertitel georganiseerd in Amsterdam. Paulûs van der Jagt, Rein Tupker en Miko Wijnands waren aanwezig. We vinden het immers nog steeds van belang om te onderzoeken hoe we meestertitel zouden kunnen invoeren.
Een van de sprekers was Joeri Januarius van het Vlaamse initiatief IJzer en Vuur, waar ook Michel Mouton actief in is. Sommigen van jullie hebben nog samen gesmeed in het project Beste Buren. Er zijn interessante ideeën uitgewisseld en we gaan zeker verder onderzoeken hoe we de titel kunnen invoeren.
 
Ook met het IFGS en de Duitse opleiding in Raesfeld zijn we in gesprek om kennis uit te wisselen en bij voorkeur samen te werken aan het opzetten van de meestertitel.
Uitnodigingen ontvangen vanuit het Ambachtelijk Smedersgilde (ASG)
Onderstaand 2 uitnodigingen ontvangen via onze zuiderburen:
 
Data: 4 en 5 november 2017
Uitnodiging 'Laatste Klop' - Smederij Luc Vandecasteele

Beste bestuur en leden van de Ambachtelijke Smedersgilde
Op 4 en 5 november nodigen wij jullie uit in ons atelier te Lendelede voor een ‘laatste klop’. We gaan verhuizen naar een kleiner atelier vanaf 31 december 2017.
Daarom willen wij ons atelier nog 1 maal ter beschikking stellen voor de leden van de Ambachtelijke Smedersgilde om zich nog eens uit te leven zoals gewoonlijk.
 
Programma
Start zaterdag 4 november: 09:30 uur
’s Middags: frituur voorzien
’s Avonds: Receptie om 18:00 uur en BBQ om 19:30 uur 
(eigen bijdrage: € 13,50).

Zondag 5 november:
09:30 uur start tot ....
’s Middags frituur voorzien. 
Deelname bevestigen voor 20 oktober 2017. Inschrijven en betaling van € 13,50 op rekeningnummer: BE05731031787275 Vandecasteele Luc
 
Wij hopen op een talrijke opkomst!

Allen van harte welkom.
Luc en Christine Vandecasteele
Spoelewielenlaan 4 | B-8860 Lendelede - België
t. +32 (0)497 487269 / +32 (0)494 123303 - info@smederij-lucvandecasteele.be
Gelieve uw handgereedschap mee te brengen indien u zelf wil smeden
 
Data: 10 en 11 november 2017
Nachtwake te Langemark Poelkapelle

Oproep aan alle leden en sympathisanten van de Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw om op 10 en 11 november een wake te houden aan het door een internationaal smedersgezelschap in 2016 vervaardigd monument ter nagedachtenis voor alle gesneuvelden van wereldoorlog 14-18.

Programma
Op 10 november om 18:00 uur komen we samen aan het monument en stellen we rond het monument vuurkorven op die gedurende de nachtwake van 10 op 11 november het monument zullen verlichten.

Op 11 november om 7:00 uur ontbijt.
Om 10:45 uur vormen alle aanwezigen een gesloten kring rond het monument en om 11 uur wordt de tijd aangegeven door 11 slagen op een aambeeld.
 
Tussen 12:00 en 13:00 uur eten, nadien tijd om alles op te ruimen.

Voor alle moedigen en geïnteresseerden hebben we vanuit Langemark een voettocht naar Ieper gepland, tocht die op marchetempo op ongeveer 2,5 uur afgelegd kan worden. We gaan dit rustig aan doen via, indien mogelijk, langs binnenwegen en kerkhoven. Rond 19:30 uur zouden we in Ieper mogen zijn om op 20 uur de Last Post bij te wonen. Nadien afscheid nemen en veilig huiswaarts keren.
 
Uw deelname wordt zeker op prijs gesteld, we vragen u ook uw aanwezigheid bij dit evenement te melden aan de voorzitter per e-mail voorzitter@smedersgilde.be of telefonisch op +32 (0)15 31 16 67 na 20:00 uur.
 
Met vriendelijke groet,
Jan van de Vliet - voorzitter ASG
Onderzoek Platform GA Restauratie
Het NGK is aangesloten bij het platform Gespecialiseerde Aannemers (GA-platform Restauratie). Dit is een overleggroep van brancheverenigingen, die actief zijn in de monumentenzorg. Aangesloten zijn zo’n dertien restauratiedisciplines zoals bijvoorbeeld de leidekkers, voegers, steenhouwers, metselaars, rietdekkers, adviseurs en de smeden.

Een paar doelen van het GA-platform zijn:
- Stimuleren, sturen en toezien op kwaliteit.
- Goede voorlichting bieden aan monumenteneigenaren.
- Kennisoverdracht en –ontwikkeling, stimuleren van innovatie.
 
Medio september heb je een per post een enquête ontvangen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Hiermee willen we achterhalen wat de activiteiten en het opleidingsniveau zijn voor de restauratiebedrijven in de aangesloten branches. Dit beeld is belangrijk voor de belangenbehartiging, professionalisering en profilering van de branche en de sector. Voor een goed beeld van onze branche is je deelname van groot belang. Heb je de brief nog niet teruggestuurd, bij deze het verzoek dat alsnog te doen.
 
De enquête wordt uitgevoerd door het EIB. Uiteraard is de vertrouwelijkheid van je gegevens strikt gewaarborgd. Individuele gegevens worden beslist niet aan derden verstrekt, ook niet aan het GA-Platform Restauratie.
NGK-smedendagen 2018: Slot Schaesberg 11 en 12 mei 2018
De voorbereidingen voor de Smedendagen bij Slot Schaesberg zijn in volle gang. De Evenementencommissie (aangevuld met Wout Hammer) gaat zorgen voor een prachtig evenement, met voldoende mogelijkheden om aan mooie werkstukken te smeden.

Pinakel poortgebouw Slot SchaesbergWerkstuk:
Er is voor iedereen mooi werk te smeden. 
Wil je als groep gaan smeden, dan kun je onderdelen maken voor de pinakel die ooit het poortgebouw sierde.
 
We kunnen ook gaan werken aan een replica van de toegangspoort (het ijzerwerk dan), zoals het hang- en sluitwerk.
 
Binnenkant toegangspoort Slot Schaesberg
Daarnaast willen we gereedschap maken voor de smederij die op dit moment gebouwd wordt
We willen ook een aansprekende smid uitnodigen voor bijvoorbeeld een workshop of masterclass.
 
Onze vraag aan jou is:
Aan welke Masterclass/workshop zou jij graag willen deelnemen tijdens de Smedendagen?
Dat kan van alles zijn (bijvoorbeeld bronssmeden, aluminium smeden), maar er zijn er zijn een paar praktische zaken waar we rekening mee moeten houden, zoals dat alle gereedschappen/luchthamers etc die nodig zijn voor de workshop naar Slot Schaesberg toe gebracht moeten worden.
 
Dit keer willen we zo veel mogelijk binnen- en buitenlandse smeden uitnodigen. Ken je nog meer smeden, laat ze weten dat ze meer dan welkom zijn!
 
We verwachten tijdens de Smedendagen veel buitenlandse smeden en die willen we graag ene warm welkom geven. Tijdens de smedendagen hebben we daarom veel vuren, aambeelden en luchthamers nodig.
 
We stellen het heel erg op prijs als je deze mee wilt nemen. We sturen nog aanmeldingsformulieren op om te inventariseren wie wat meeneemt.
 
Leerlingenproject
Om jongeren te interesseren voor het smeedvak zijn we met een paar scholen in de buurt een Leerlingenproject aan het organiseren. Een aantal groepjes van circa 4 leerlingen gaan voorafgaande aan de Smedendagen aan een werkstuk te smeden. Tijdens de smedendagen komen ze dan naar Slot Schaesberg om de laatste hand aan het werkstuk te leggen.
Om het lekker eigentijds te houden heeft Reinier Hoving een smartphone houder ontworpen.
 
We zijn van plan een voorbereidingsdag te organiseren om de onderdelen en halffabrikaten te smeden die we tijdens de smedendagen nodig hebben. De locatie hiervoor wordt waarschijnlijk de Bataviawerf. Onder voorbehoud zijn de data zaterdag 17 en zondag 18 februari.
 
Namens de Evenementencommissie,
Reinier Hoving, Mark den Boer, Johan Otten, Piet Vos, Jan Mostert en Wout Hammer
Nogmaals smeedkeuren – door Seerp Visser
Beste smid,

Zoals te lezen was in ons vorig artikel over de smeedkeuren zijn we nog volop bezig de databank te ontwikkelen.

Nu hebben we onze databank uitgebreid met een paar kolommen met specialisaties. Het is de bedoeling dat in de toekomst geïnteresseerden via het selecteren op land en specialisatie eenvoudig en snel een of meerdere smeden kunnen vinden die kunnen maken wat zij voor ogen hebben.
We nodigen jullie dan ook uit (aanvullende) informatie over werkzaamheden van je, die je graag onder de aandacht brengt, door te mailen met een fotootje. We hebben hiervoor al een mail verzonden aan de smeden uit onze databank maar we hebben niet van alle smeden mailadressen.
 
Ben je nog niet geregistreerd of hebben wij het juiste mailadres niet? Mail ons dan de ontbrekende gegevens, je vindt ze op de site van het gilde

Wil je jouw specialiteiten onder de aandacht brengen, mail dan de informatie vergezeld van een paar foto's van de gepresenteerde werken. Graag alle informatie per mail aan: seerp@pandora.be  
Smeedkeuren
Even voorstellen: Siersmederij René de Reus
René de ReusIk ben René de Reus geboren in ’s-Hertogenbosch op 30 januari 1958. Ik ben woonachtig samen met mijn vrouw in Vaassen, Heggerweg 22 en  op deze plek heb ik ook de werkplaats. Sinds mijn 12-13e jaar kwam ik na schooltijd  bij een kunst/siersmid Ben Hesseling in Apeldoorn. Ik heb daar heel wat uurtjes doorgebracht en Ben was ook degene die mij enthousiast heeft gemaakt voor het smeedvak. 
Op verschillende plekken in Apeldoorn hebben we een werkplaats gehad totdat uiteindelijk vanwege zijn leeftijd Ben ophield met het werk. Hierna ben ik begin 1990  in mijn huidige werkplaats aan de Heggerweg begonnen. Het is zeker geen grote werkplaats maar genoeg ruimte voor mij om mijn  werk goed te kunnen verrichten. Ik heb de beschikking over o.a. een draaibank, afkortzaag, vingerbank, slingerpers, excenterpers en een knip-ponsbank. Uiteraard heb ik ook een smidse en twee aambeelden, een stuikblok en veel handgereedschap.

Het werk bestaat hoofdzakelijk uit opdrachten van particulieren, waarbij hekwerk/poorten het grootste deel is. Ik vind het belangrijk dat wanneer iemand bij mij iets bestelt het helemaal naar het idee van de opdrachtgever moet zijn,  waarbij ik natuurlijk wel mijn technische blik laat schijnen over de uitvoerbaarheid daarvan. Maar ander werk zoals balkonhekwerken, schoorsteenkappen, trapleuningen etc. worden door mij op bestelling gemaakt. Men kan mij vergelijken met de ‘oude dorpssmid’. 

Lasklusjes e.d. laat ik veelal doen door mijn zoon, die mij vaak helpt in zijn vrije tijd. Mijn zoon is gereedschapsmaker en dus ook al behept met het werken met ijzer/staal.
Ook voor aannemers maak ik werk op bestelling. Dit varieert van steunen tot complete hekwerken. Veel restauratiewerk krijg ik binnen via een bedrijf,  dat zich bezig houdt met gevelrestauratie. Dit zijn dan vooral gevelankers, hengen en duimen.  

Het smeden van voorwerpen waarbij gebruik gemaakt moet worden van de smidse doe ik het liefst. Het oude ambacht heeft mijn grote passie. Mijn boekenkast puilt uit van de boeken die over het smeden gaan. Prachtig naslagwerk hoe het vroeger allemaal werd gedaan. Geweldig vind ik dat.
Vorig jaar heb ik mee gedaan aan een smeedfestijn in Ieper België waar zo’n 150 smeden vanuit de hele wereld aan meededen. Veel ervaring komt dan bij elkaar hetgeen uiteindelijk heeft geleid tot een prachtig monument voor de gevallen soldaten tijdens de 1e Wereldoorlog. Het monument staat in Langemark België.

Kortom vind ik het smeedvak een geweldige tijdsbesteding, dat ik met veel plezier doe. En natuurlijk altijd blijven oefenen, zodat je je vaardigheden niet verliest.
 
Siersmederij René de Reus - Heggerweg 22 - 8171 PL Vaassen
0578-571559 / 06-20442013
info@smederijdereus.nl - www.smederijdereus.nl 
Smederij inventaris gevraagd
Beste smeden,

Ik ben een zoon van een smid uit Gilze (NB). Sinds mijn pensionering ben ik actief geworden bij de Heemkring Molenheide. Wij realiseren hier een oude smederij en hebben van de smederij van mijn vader verschillende gebruiksvoorwerpen. Wellicht worden bij jullie smederij inventarissen aangeboden van smederijen die gaan sluiten. Wij zijn zeer geïnteresseerd in deze voorwerpen om onze smederij zo compleet mogelijk te maken. Wij zouden het erg op prijs stellen als jullie vereniging ons op weg kan helpen.

Ik hoor het graag. Bij voorbaat dank

Met vriendelijke groet,
Piet van Puijenbroek - piet.van.puijenbroek@ziggo.nl
Te koop aangeboden: ijzerrek
IJzerrek te koop van 6 m lang, 2 m breed en 2 m hoog. Het rek is gemaakt in buis 40 x 40 x 3 m. In de U's zit er om de 1.5 m een versteviging. Het rek is zo stevig gemaakt dat bovenop het rek paletten kunnen staan met materiaal in. Er zijn 150 vakjes voorzien voor verschillende soorten ijzer. De vakjes zijn in geplooide plaat en lopen over de ganse lengte van 6 meter. Aan beide lange zijkanten zijn er dragers voorzien om ook nog ijzer in te leggen. Het rek is stevig genoeg om op zijn geheel op te heffen en te verplaatsen zonder het in stukken te slijpen.
Heb je interesse neem contact op met Luc Vandecasteele op : +32-497487269
Agenda
2017
november 2017
 
03 november NGK cursus basis & gevorderd, Botterwerf Huizen
11 november
22 november
   
december 2017  
2-3 december
 
2018
 
januari 2018
 
26 januari
NGK cursus basisvaardigheden smeden - Botterwerf, Huizen (tot  17 maart)
 
 
februari 2018
 
   
maart 2018
 
23 maart
NGK cursus basisvaardigheden smeden - Botterwerf, Huizen (tot 19 mei)
 
  
april 2018
  
   
mei 2018
 
11-12 mei
NGK Smedendagen - Slot Schaesberg, Landgraaf
   
juni 2018
 
1 juni
NGK cursus gevorderd smeden - Botterwerf, Huizen (tot 14 juli)
 
 
 
 
Aan- en afmeldingen
Aanmeldingen
Leden:
- Siersmederij René de Reus, Vaassen
 
Donateurs:
- F.G.P. Clevers, Doorn
- PB Doett | P. Broekhuizen, Deventer
- L. Slieker, Delft
- T.O.F.B. Brouwers, Baarn
 
Afmeldingen
Leden:
- Smederij Thijs van den Helm, Sint-Michelsgestel
- Philip Somers Siersmid, Bilthoven
- De Rooy Metaalindustrie BV, Nieuwkoop
Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK). Het NGK is een branchegroep
van de Metaalunie. Voor informatie, advertenties en redactionele bijdragen kunt u contact opnemen Miko Wijnands,
branchemanager van het NGK. Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
 
Secretariaat NGK p/a Koninklijke Metaalunie, Postbus 2600, 3430 GA  Nieuwegein
Bezoekadres Einsteinbaan 1, 3439 NJ  Nieuwegein
Telefoon 030-6053344    Fax 030-6053208
E-mail info@smeden.nl     Webadres www.smeden.nl