NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
BOS EN BOLLEN
zaterdag 4 en zondag 5 mei van 10:00-17:00
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604

BESTE TUINVRIENDEN

BOS en BOLLEN bij DE KLEINE PLANTAGE

Geleerde koppen, hoofden die zwellen van intelligentie, glorieuze overheden, plantproductschappen, toezichthouders, adviseurs en consultants. Onze tijd kan niet zonder, ook al zouden we dat soms wel eens willen. Maar ja. Allemaal zonder twijfel bollebozen, ondanks alle gedoe. Dat woord zit me steeds in het hoofd: bolleboos. Enig etymologisch onderzoek leert mij dat bol wellicht te maken heeft met hoofd/hersenpan, denk aan studiebol, terwijl boos, niet iets kwaadaardigs betekent, maar te maken heeft met een Germaans woord ‘bus’ wat voor zwellen staat. Een hoofd dat zwelt van intelligentie is dus zo gek nog niet.

Bollen en knollen moeten ook vaak wellen en zwellen. Dus ‘bollenboos’ past hier perfect. In mijn bol zat dus het woord bolleboos omdat ik aan bollenboos dacht met ‘Bos en Bollen’ in het vooruitzicht. Taal is ingewikkeld.

Maar goed het is toch de tijd voor de bollen. Overal zie je de narcissen en de tulpen in volle glorie. Berichten bereiken ons over kilometers lange files bij De Keukenhof. Parkeerterreinen die overvol zijn. Bezoekers die teruggestuurd worden. En een Keukenhof waar meer toeristen dan bollen te zien zijn. En toch is het er genieten, bolleboos of niet.

Zo ook straks in Eenrum. De weg van Winsum naar Eenrum staat vol, vanaf Uithuizen is er ook een uur oponthoud en heel Eenrum, de Handerweg en het weiland is één groot parkeerterrein. Logisch, want met ‘BOS en BOLLEN’ dragen wij bij aan het nationale gevoel van Nederland als bollenland. En er is zoveel moois te zien. ‘BOS en BOLLEN’ op zaterdag 4 en zondag 5 mei is een must.

Vanwege Koningsdag kleurt de folly-tuin oranje door de keizerskronen en door de tuintronen, die al klaar stonden voor het geval dat. Jammer dat het toch Amersfoort werd.

In de frontborder ontwikkelt zich een feest van rood, oranje en donkere tinten tussen het dromerige waas van de grassen. In de schaduw- en bostuinen hebben de stinzenbolletjes zich geweldig vermeerderd. En overal verder in de tuin kom je bosanemonen, helmbloemen, kievietsbloemen, daslook en veel andere bolgewasjes tegen. Naast de bollen dragen de disporums, epimediums, dysosma’s, en zoveel andere fantastische vaste planten bij aan dit niet te missen schouwspel. Een spektakel van jewelste. En we sturen niemand terug. Bovendien is Hein Meeuwissen met zijn bollen, dahlia’s, gladiolen, tuinamaryllissen, crocosmia’s en veel meer van de partij en Arborealis met een pracht keus aan heesters en voedselbosgewassen. En natuurlijk Priska met taart. Dat kunnen we niemand onthouden. Desnoods parkeren we tot Lauwersoog, Delfzijl of tot Groningen. Iedereen verwelkomen wij als een goede vriend.

Naast al dit moois biedt De Kleine Plantage een enorm sortiment vaste planten, biologische rozen (van de biologische kwekerij De Bierkreek uit Zeeland) en clematissen en de eerste eenjarigen staan buiten. Wat een feest. Reden genoeg om eens naar de kwekerij te komen en te genieten van de tuin en van alles wat de kwekerij biedt. 

 
 
 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum