Woensdag 1 juli 2020

 

Beste Oppepper-lezers,

Er begint een nieuwe maand, en voor de redactie van de Oppepper een nieuwe periode. We komen komende maand 2 keer per week uit, op zondag en woensdag.
 
Onze vaste medewerkers (Claire, Henk, Ko, Annelies, Ella, de feuilleton-schrijvers) hebben we een dagje vrij gegeven, en we vullen hem nu met een terugblik.

Foto links: in het begin waren er veel cartoons over wc-papier...

Liefs van Ineke, Henja en Helmi
 
Hoe ging het met de Oppeppers
Op zaterdag 14 maart, de eerste dag van de lockdown, zijn we met deze oppeppers begonnen. Eerst nog via een 'gewoon' mailtje, maar vanaf Pasen via een speciaal nieuwsbrief-programma, met plaatjes en een overzichtelijke indeling. De vormgeefster van ons maandblad, Jannie de Groot, zorgde voor een mooie vormgeving, zodat ie er vrolijk uit kwam te zien.
Vandaag tellen we de 85e oppepper die we maken.
 
Aantallen
De oppeppers gingen in het begin dagelijks, later 5 keer en nóg later 3 keer per week naar bijna 1700 e-mailadressen. Naar hoeveel mensen zij de mails weer doorstuurden, weten we niet, maar het moeten er veel geweest zijn. De 1700 mensen zélf openden de eerste maanden elke oppepper zo'n 4000 keer.
    

  
 
Hoe de oppepper ontstond
Helmi vertelt: Op 13 maart fietsten Ineke en ik over de mooie ‘s-Gravelandsweg. Net weer terug van een Senver-vergadering.  Heel Nederland had die avond ervoor gehoord dat we de komende twee weken in een lockdown zouden gaan. Natuurlijk was dat het belangrijkste onderwerp van gesprek. En we vroegen ons af wat het effect zou zijn op de leden van Senver, die over het algemeen wat ouder zijn en daardoor wellicht ook wat angstiger.
Die konden best een oppeppertje gebruiken, bedachten we al fietsend, en zo ontstond de naam van het dagelijks bericht. Ineke stelde voor om de komende 2 weken een dagelijkse ‘Oppepper in tijden van crisis’ te maken om de leden van Senver een glimlach te ontlokken in deze toch wel moeilijke tijd.


Dat het er inmiddels bijna 100 zouden worden konden we toen niet bevroeden.
Na enkele dagen hebben we Henja erbij gevraagd en wij vormen sindsdien met ons drie de vaste kern. Steeds meer enthousiastelingen leverden bijdragen aan en daar waren en zijn we nog steeds erg blij mee. Ook hoorden we dat de Oppepper naar familie en vrienden in binnen en buitenland werd verstuurd. Het werd steeds een groter project.
 
En het allerbelangrijkste: we vinden het zelf nog steeds leuk om te doen. De enthousiaste reacties van de lezers overal vandaan stimuleren ons om er mee door te gaan. Weliswaar wat minder in frequentie maar voorlopig gaan we nog met veel enthousiasme nog wel even door.
 
Terugblik van Helmi, leukste momenten
Toen we net in lockdown zaten kwamen er op YouTube steeds filmpjes van zingende Italianen op balkons, deze bijvoorbeeld. Ik heb erbij zitten huilen toen ik dat zag en kon er geen genoeg van krijgen.

En dan de tekstuele grappen op bekende liedjes. Fantastisch! Hier Bohemian Rhapsody in coronatijd.

Dat de viering van 75 jaar bevrijding zo beïnvloed werd door het virus is jammer maar het bracht ook veel ontroerende momenten voort. Hier de beroemde song van Vera Lynn, maar dan in tijden van corona. Vera is enkele weken na deze opname overleden. Vroeger thuis in Den Haag zaten we met de tranen in de ogen als dit lied tijdens  Bevrijdingsdag werd gezongen.


Ik merk dat het een keer live gezien hebben van een voorstelling echt helpt om de muziek te begrijpen en er van te gaan houden. Daarom voel ik zo mee met al de musici  die nu niet kunnen optreden.
Jarousski
Ik was op 7 maart nog bij een concert van Philippe Jarousski in Eindhoven. De dreiging van corona was toen al voelbaar en het was tot enkele uren voor aanvang niet duidelijk of het wel door zou gaan. Voorlopig bleek het zijn laatste optreden in een zaal met publiek. En ik was erbij!  Encore / L'Arpeggiata / Christina Pluhar. Of neem El Currucha

Trockadero

Jaren geleden zag ik Les Ballets de Trockadero de Monte Carlo live optreden in een openluchttheater in Zuid Frankrijk. Sindsdien ben ik fan, zie hier.
Dat een klassieke danser als Rudolph Nureyev zich leende voor zo’n verrassende bijdrage aan de Muppetshow vind ik ontroerend.
 
Terugblik van Henja, leuke momenten
Ik heb erg genoten van dit stukje Hilversumse maar toch ook Nederlandse radio-geschiedenis van Willibrord Ruigrok.
 


Dat gold ook voor de bijdrage van burgemeester Broertjes, al vrij aan het begin van de lockdown. Ook een oppepper van hem voor de vrijwilligers.
Er werden veel liedjes ingestuurd, vaak met zelf bedachte teksten op bestaande melodieën, zoals deze. De originele versie van Claudia de Breij is natuurlijk veel mooier.  
Er kwamen ook veel bijzondere filmpjes, deze van het handenwassen vond ik leuk en ontroerend. Of deze, om zo een glaasje wijn te drinken, dat lukt me niet meer.
En anders deze wel, hier kijk je toch met verbazing naar. Zo geweldig knap.

Mondkapjes
Deze slak hebben we een keer gehad, en Anneke en Helmi met eigen gemaakte mondkapjes. De eerste mondkapjes kwamen in slakkengang Nederland binnen.  Dan maar geen mondkapjes? Nee natuurlijk niet. Gebrek aan iets? Dan helpt alleen creativiteit. En die hebben Senver-leden genoeg. Dus gingen ze aan de slag en creëerden zelf de mooiste mondkapjes. Tegenwoordig zijn ze overal te koop, zelfs als kunstobject. Alleen jammer dat je die dan op 60 graden moet wassen.

Over de recepten
Koken is altijd een hobby van mij geweest. Lekker bezig in de keuken. Vroeger smolten we suiker en boter en stortten dat dan op het aanrecht. Dan hadden we ons eigen snoepgoed. Daar was mijn moeder niet blij mee, maar ze heeft het nooit uit kunnen roeien. Mijn hele leven verzamelde ik recepten, kookboeken, nou ja alles wat met koken te maken heeft. Voor mijn transplantatie had ik een streng nier dieet en in die tijd werd ik echt fanatiek. 
Want eten moet lekker zijn. Nu kan ik weer alles eten, alhoewel ik het zoutgehalte altijd streng in de gaten houd. Toen we met de Oppepper begonnen was mijn eerste gedachte, recepten, troost-eten in deze coronatijd kan nooit kwaad.
Ik dook mijn mappen, boeken en receptendozen in. Niet te moeilijk, koken moet leuk blijven, maar vooral lekker. Maarten, mijn lief, was voorproever. Dat was best afzien voor hem, want als alles op tafel stond moesten er eerst foto’s gemaakt worden voor hij mocht aanvallen. Ook werd hij regelmatig ingeschakeld om mee te snijden en hakken. Gelukkig at hij de meeste gerechten met smaak op. De  enkele keer dat hij het niet lekker vond,  kwam het ook niet in de oppepper. Ik hoop nog lang met mijn recepten door te gaan, want het stimuleert mij om onderzoek te blijven doen naar leuke, makkelijke en vooral lekkere recepten.
 
Terugblik van Ineke, leuke momenten
We hadden de taken verdeeld, en ik moest de cabaret-fragmenten uitzoeken. Dat leverde ochtenden lang cabaret-filmpjes bekijken, geen vervelend klusje trouwens! In de afgelopen maanden ben ik André van Duin erg gaan waarderen - ik snap niet waarom ik hem op tv nooit zo gevolgd heb. Hieronder een paar fragmenten die ik zelf erg grappig gevonden heb.

Poëzie
Waar ik erg van genoten heb, dat zijn de gedichten, de haiku en limericks, en vooral als ik er zelf filmpjes en foto's bij kon zoeken. Je moet je voorstellen dat het samenstellen van zo'n nieuwsbrief als deze gewoon uren gepriegel is: moet het plaatje 250 of 300 pixels hebben, moet er een extra tabel ingevoegd worden, foto's zoeken, bijsnijden, nee toch maar niet, ander plaatje, betere link etc.

Youtube-kanaal
We hebben een eigen YouTube-kanaal waar Huub Bammens de filmpjes op zet, daar kun je de podcasts van Pieter Hoogenraad vinden. Leuk vind ik ook de knutselrubriek, grappig dat het ruilen van puzzels zo'n vlucht genomen heeft, ik geniet van de dansrubriek op zondag, de klassieke muziek-rubriek van Claire en de kunst-rubriek van Henk Roos. Kortom: ik ben nog lang niet uit-ge-oppepperd.
 
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
John Lennon als afsluiting
Geniet je ook (weer) van de serie van Tom Egberts over Ierland. Hier het lied dat hij zong aan het einde van de 2e aflevering: The luck of the Irish, John Lennon en Yoko Ono.