Westerlo - april 2012
Jaargang 2 - nummer 4
 
  Inhoud
 
  
Opstandland - Gie Goris
 
Afghanistan verkeert al jaren in permanente staat van oorlog. In en rond die heksenketel is heel wat ellende ontstaan die onze wereld tot op heden tekent. Westelaar Gie Goris ontrafelt het ingewikkelde kluwen van de conflicten in Afghanistan, Pakistan en Kashmir. 
 
 
donderdag 26 april om 20.15u.
 
reserveren: info@bibwesterlo.be
of 014 54 94 62
 
 
In het gelijknamige boek kan je meer lezen over de strijd in deze landen.
 
 
 
 
 
BorderLives - Brecht Goris
  
BorderLives toont het werk van Brecht Goris (zoon van). Deze jonge fotograaf maakte een reis door de grensgebieden van Afghanistan, Pakistan en Kashmir en kwam thuis met een intrigerende artistieke reportage met oog voor de mensen, gevangen tussen religie en politiek. 
 
 
van 16 tot 28 april
tijdens de openingsuren van de bib
 
 
 
 
 
 
Wereldboekendag
  
 
 
Wereldboekendag valt niet toevallig op 23 april. Op die dag stierven in 1616 drie grote auteurs: William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Inca Garcilaso de la Vega.
Voor de Unesco vormde dat een mooie aanleiding om de dag tot Wereldboekendag uit te roepen. 
De bib laat je naar aanleiding hiervan kennismaken met de mooiste verhalen uit de hele wereld. Als je van 9 tot 23 april een boek, cd of ander werk uitleent, krijg je daarbovenop een blind date mee. Dat is een roman die wij de moeite waard vinden om gelezen te worden.
Laat je verrassen en duik in het onbekende!
 
 
 
 
Wink @ Westerlo: De idolen van Halle - Herman De Jonghe
  
Wanneer Harry Michielsen in alle rust een biertje drinkt op de Marktplatz van het Duitse stadje Halle an der Saale, ziet hij een moordenaar voorbijkomen. Het is meer dan twintig jaar geleden, de dossiers zijn gesloten, de zaak vergeten. Wat moet hij doen? Heeft het nog zin alles terug op te rakelen?
 
Met De idolen van Halle schreef Herman De Jonghe, gepensioneerde leerkracht en oud-directeur van de Vrije Sint-Lambertusschool in Westerlo een spannende misdaadroman waarin Georg Cantor, het Duits wiskundig genie, de hoofdrol speelt...
 
 
 
klik op de cover voor de trailer van het boek
  
 
Strips2Read  
 
 
 nieuwsgierig? klik op de affiche om alvast een kijkje te nemen!
 
 
Voor de stripliefhebbers wacht er weer een verse lading strips!
Voor jong en oud, zowel aanvullingen als spiksplinternieuwe reeksen.
Een aantal van hen verblijven momenteel nog even bij de boekbinder,
maar belanden een van de volgende weken ook in het rek.
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
klik op de cover voor de officiële trailer
 
Duidelijk afgeschrikt door de etiketten zwart-wit en stille film vond deze prent in de herfst van 2011 amper een publiek in ons land.
 
De internationale filmjury’s werden echter wel bekoord door het werkstuk van de Fransman Michel Hazanavicius, die tekende voor script én regie.
 
Op de uitreiking van de Golden Globes, Baftas, Césars én Oscars won The Artist telkens de prijs voor beste film en ging acteur Jean Dujardin meestal ook met de hoofdprijs aan de haal.
 
De filmmuziek, ingespeeld door het Brussels Jazz Orchestra en Jef Neve, werd ook bekroond met een Gouden GLobe, Bafta, César én Oscar.
Andere blikvangers:
 

Het varken van Madonna. Handelsvertegenwoordiger Tony Roozen en zijn nieuwste snufje Porki, een gerobotiseerd varkentje, belanden in het piepkleine door politieke conflicten verscheurde gehucht 'Madonna'. Hij wil er zo snel mogelijk terug weg, maar de jonge dorpslerares heeft zijn hulp nodig. Of kan het varkentje misschien hulp bieden?
  
Penoza is een achtdelige serie die zich afspeelt in de wereld van de Nederlandse onderwereld en die een indringend beeld schets van de familie van een drugsbaron.
 
 
  
 
 
  klik op de dvd voor de officiële website 

 
 
klik op de cover voor een proevertje
 
Ed Sheeran heeft de voorbije maanden meer dan een miljoen exemplaren verkocht van zijn eerste cd (+), en ook bij ons kampeert de jonge Britse singer/songwriter al een paar weken in de top tien.
 
The Voice van Vlaanderen brengt de volledige versies van de songs uit de live shows van het gelijknamige tv-programma.
 
Our Version Of Events is het debuut van Emeli Sandé en biedt een perfecte mix van verschillende muziekstijlen, het is triphop, soul, drum 'n' bass én klassiek.
 
Paul McCartney wordt dit jaar zeventig en brengt met Kisses On The Bottom een ode aan de muziek die z'n vader voor hem op de piano speelde. Verleden week heeft hij een vol Sportpaleis getrakteerd op een energiek concert van maar liefst drie uur. 
 
Michael Kiwanuka is een Engelse soulzanger met roots in Oeganda. In 2011 brak hij bij het grote publiek door met zijn singles Tell Me A Tale en Home Again.
Op 6 januari 2012 won hij de "Sound of", een jaarlijkse competitie van de BBC die de meest opwindende artiesten van de toekomst oplijst.
 
Frederik Sioen, frontman en pianoman, maker van radiovriendelijke en ingetogen klassiekers als "Cruisin" en "Ease Your Mind" stelde in de Gentse Vooruit zijn zesde album voor, getiteld SIOEN..
 
Met het nieuwe album Roses zijn The Cranberries terug van weggeweest. 
 
 
 
 
klik op de cover voor de officiële website
klik op de cover voor Springsteens website
 
 
Op Wrecking Ball maakt Bruce Springsteen zijn eigen State of the Union op. Hij geeft een haarscherpe analyse van de huidige crisis door verhalen te vertellen waar iedereen zich in kan herkennen.
 
Chimes of Freedom is méér dan een tribute aan Bob Dylan. Het brengt 80 artiesten van verschillende pluimage bij elkaar : rock, rap, hiphop, pop, folk, country, jazz en blues om de 50e verjaardag van Amnesty International in de bloemetjes te zetten.
 
Quartango is een quartet van klassieke muzikanten die zich op de tango toeleggen en deze helpen vernieuwen. El Fuego is hun nieuwe cd. 
 
Het boek Gevaarlijk jong: kind in gevaar, kind als gevaar neemt de lezer in tekst en beeld mee op een tocht vol vragen. Hoe verbeelden kunstenaars het probleemloze, schattige kind? Maar ook: hoe tonen zij situaties waarbij het kind een gevaar vormt voor de volwassenen? Hoe hebben psychiaters, opvoeders en journalisten kinderen die op een of andere manier een gevaar vormden beschreven, opgevoed of geholpen?
De gelijknamige tentoonstelling loopt nog tot 20 mei in Museum Dr. Guislain in Gent. 
 
Twee professoren, twee senatoren. Een vrouw en een man. Marleen Temmerman (sp.a) en Rik Torfs (CD&V) gaan in Onder senatoren de confrontatie aan.
 
Met Ik was 25 en flik schrijft ex-agente Sophie Deleu over de moord op haar collega Kitty Van Nieuwenhuysen.
 
 
 
  klik op de cover voor meer info over de tentoonstelling
 
 
neem een kijkje op hun website
 
Met een lang paasweekend in verschiet, kun je je te buiten gaan aan paashazen in diverse outfits, kippen, eierwarmers, en - hoe kan het ook anders - paaseieren! Het Noorse mannenduo zorgt voor een waar breifeest in Arne & Carlos breien op hun paasbest breien op hun paasbest
 
Wie droomt er niet van om voortaan nog maar één tot twee uren nodig te hebben om een boek te lezen, te verwerken én bovendien te onthouden? De SmartReading-methode maakt dit mogelijk. Testen maar!
 
Nog nooit heeft een terroristische aanslag zo’n impact op het dagelijks leven gehad als die van 9/11. Vooral reizen per vliegtuig werd een stuk moeilijker. De budgetten voor de strijd tegen het terrorisme gaan in stijgende lijn. De security wil elke mogelijke terrorist onderscheppen. Maar is vliegen écht veiliger geworden? Denise Van Den Broeck maakt de balans op in Iedereen terrorist
 
Apple: blauwdruk van het succesvolste en geheimzinnigste bedrijf ter wereld onthult de strategieën die ervoor zorgden dat Steve Jobs en zijn bedrijf het ene succes na het andere wisten te behalen en een cultstatus rond elke product wisten te creëren.
 
Ik beken laat plegers van zedenfeiten aan het woord. Zesentwintig delinquenten geven hun visie op de feiten en de oorzaken, op de ernst ervan en op de mogelijkheden van herstel.
 
In Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over wijn maakt Alain Coninx komaf met enkele hardnekkige mythes en gidst de lezer naar opkomende wijndomeinen in binnen- en buitenland.
 
Veerle Draulans heeft met het schrijven van Vrouwenwerk een aantal serieuze
vraagtekens geplaatst bij de veronderstelling dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen op het werk al een feit zou zijn.
 
 
 
 
 
klik hier voor de eerste pagina's 
 
 
 
klik op het boek voor een intervieuw in "Joos"
 
Verfilmd en verguisd. Geprezen en gemeden. Herman Brusselmans is hoe dan ook een fenomeen. In zijn jongste boek Watervrees tijdens een verdrinking schrijft hij de breuk met zijn geliefde van zich af. Resultaat: een rauw relaas van een gebroken hart, dat opnieuw lovende kritieken oogst.
 
De hemelverdiener van Ayad Akhtar is een groots debuut over een Amerikaans-islamitisch gezin dat worstelt met geloof en trouw, en een plek probeert te vinden tussen twee culturen. Voor de lezers van De Vliegeraar.
 
Het Wilde Westen, omstreeks 1850. Het zijn de dagen van de goudkoorts en Hermann Kermit Warm moet dood. De beruchte huurmoordenaars Eli en Charlie Sisters, gaan op pad om hun prooi te zoeken. De gebroeders Sisters van Patrick DeWitt is een hilarische, gewelddadige en zinderende odyssee van twee broers die zich gebonden weten door bloed, geweld en liefde.
 
 
Voor al wie dacht dat Salman Rushdie en science-fiction twee heel verschillende dingen zijn, ligt nu Grimus in de winkel, een heruitgave van het debuut van de schrijver uit 1975, voor het eerst in Nederlandse vertaling.
 
De teksten in Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat symboliseren Liu Xiaobo's lange en vreedzame strijd voor fundamentele mensenrechten in China, waarvoor hij in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Zijn politieke essays komen aan bod, maar ook beschouwingen over de Chinese cultuur, een verzameling gedichten en het gerechtelijk proces dat voorafging aan zijn gevangenschap.
 
Minna is de eigenaar van Sally's Cafe & Restaurant. Wanneer herfststormen over de stad trekken, schuilt een aantal dorpsbewoners bij haar om aan het stijgende water en de rukwinden te ontkomen. Ieder van hen draagt een verhaal met zich mee. Niet het minst Minna zelf, die het nog niet verwerkt heeft dat haar dochter Sofia het jaar ervoor zelfmoord pleegde. Moederpassie van Majgull Axelsson. 
 
 
 
 
klik op de cover voor een fragment
 
  klik op de cover voor Vandecasteeles website
 
Echt opwindend is het leven van Margot niet. Tot ze via haar nachtelijke trips op internet een vacature op naam binnenkrijgt.
Joost Vandecasteele situeert Massa in het heden, en laat de actualiteit langs alle kanten binnenlopen. De Arabische Lente, de economische crisis, Occupy Wall Street passeren allemaal de revue.
Het boek ligt nog geen maand in de boekhandel en is al aan de derde druk toe! 
 
Kristiane Backer vertelt hoe ze van een bekende MTV-presentatrice, die alles had waar een jonge vrouw van kan dromen: roem, rijkdom en glamour, zich bekeerde tot de meest belasterde en onbegrepen religie in het westen en innerlijke rust vond als praktiserende moslima. Van MTV naar Mekka.
 
 
naar inhoud
 

Klara's Keuze
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Klara!  
 
 
  
 
 
 
 
Paula - Isabel Allende
 
"Luister, Paula, ik ga je een verhaal vertellen, zodat je je niet zo verloren voelt als je wakker wordt."
Dit is de eerste zin van het boek Paula. Het gaat over de periode dat Allende aan het ziektebed van haar dochter zit, die een zware aanval van porfyrie krijgt en daardoor in coma komt te liggen. Ook wordt het eigen leven van de auteur besproken.
Familie speelt in het boek de hoofdrol, want zowel haar moeder, afwezige vader, stiefvader, grootouders (lieflijk genoemd Tata en Memé) en eerste man passeren de revue.
 
Een bijzonder aangrijpend verhaal, dat weinig mensen onberoerd zal laten. Mooi om lezen én om bij stil te staan.
 
 
 
 
 
Radiojournaliste Karin Strobbe besloot een boek te schrijven over Marokkaanse vrouwen uit ingeweken gezinnen. In dit boek kom je snel tot de ontdekking dat elke vrouw een eigen verhaal heeft.
 
De gazellen laat je voelen dat "de" Marokkaanse vrouw niet bestaat. Het vertelt het verhaal van verschillen: van zeer geëmancipeerd en onafhankelijjk tot analfabeet en volledig afhankelijk van hun man. Heel wat omstreden aspecten van de Islam komen aan bod, zoals het dragen van de hoofddoek en de opvoeding van de kinderen.
Ook over de criminaliteit bij Marokkaanse jongeren getuigen deze vrouwen uit alle lagen van de bevolking.
 
De visie en ervaring van deze vrouwen over overeenkomsten en verschillen tussen de westerse en de islamcultuur maken dit boek de moeite waard.
 
De auteur geeft een andere kijk, en soms ook niet. Enerzijds opent ze je ogen, anderzijds bevestigt ze dan weer je mening. Vlot geschreven en boeiend om te lezen. Een aanrader!
 
klik op de cover om te luisteren

Just like Blood - Tom McRae
 
Een stem die klinkt als oprechte twijfel, teksten die blijk geven van sociaal en politiek engagement... 40 minuten die je laten voelen hoe heerlijk mooi muziek kan zijn. Een plaat die je gehoord moet hebben, waar je even bij moet zitten om je te laten meevoeren met je emoties. 
klik op de cover om te luisteren
 
33 nummers, écht Eels en toch met een eigen karakter. Een autobiografische cd van frontman Mark Oliver Everett die je van begin tot einde in de ban houdt.
 
Van vrolijke energieke optimistische rock tot tragische popballads of mistroostige songs. Aan emoties geen gebrek. Luister en geniet! 
klik op de cover voor enkele fragmenten
 
Een cd met vrolijke kinderliedjes. Nét iets anders. Zeker niet doorsnee. Ook leuk voor ouders. Over groeien, snoepen, tandenpoetsen, dieren, om goedgezind mee te zingen!
 
Nog meer tips van Klara vind je hier
 
 
 
 

Sluitingsdagen
 
 
Zaterdag 7 april en maandag 9 april is de bib gesloten.
Wij wensen je alvast een mooi én lekker paasweekend! 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: