NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
GROENTEN EN MEER
zaterdag 25 en zondag 26 mei
De akeleien bazuinen het rond.
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 

Beste tuinvrienden

‘GROENTEN EN MEER’

Wie krijgt niet het water in de mond bij het zien van een bordje gekookte en niet geschilde opperdoezen met een paar stelen van de Asparagus officinalis subsp. officinalis, gelardeerd met een hete sla van gele penispepers en kaboutermutspaprika’s, afgemaakt met een moesje van sikkimkomkommers en gargameltomaatjes, en natuurlijk een eitje, een broedsje misschien, met als sidekick gewelde Friese Giele Wâldbeantsjes samen met Groninger Strogele stamdroogbonen en dat alles bestrooid met fijngehakte Roomse kervel. Pas op geen duivelskervel gebruiken, want dan kan je het niet navertellen. En navertellen willen we het. Want een betere combinatie tussen planten, eten en proeven vind je nergens anders dan tijdens het evenement ‘Groenten en Meer’ op onze kwekerij op zaterdag 25 en zondag 26 mei. En dat wil je iedereen laten weten. In ieder geval doe ik het bij voorbaat al:

De Tuinen van Weldadigheid uit Veenhuizen en Het Blauwe Huis uit Ruinerwold komen met uitsluitend biologisch geteelde groenten, kruiden, aardappelen, kruidenmengsels, gedroogde bonen en alles wat het eten, zoals de opperdoezen cocktail, tot een vreugd maakt. De Groene Luwte en Ria Loohuizen complementeren dit geheel met zaden, gereedschappen, boeken en wat dies meer zij. Niet alleen voor je droogje wordt gezorgd, maar ook voor je natje. Overheerlijke appelciders uit Engeland, uit Frankrijk, uit heel Europa staan in de kraam van de Ciderwinkel. Dit sop is de kool zeker waard. Een kool gekookt in cider bij de opperdoezen, of wellicht de asparagus in dat sop. En dat kunnen we allemaal in de gaten houden met kookwekkers, en andere parafernalia die wij bij Jessica van Handig Goed aantreffen. Als het sop onze goesting is, zoals de Belgen zeggen, en de kool ‘Groenten en Meer’, dan is het sop de kool waard en de kool het sop. Het wordt heerlijk allemaal.

En daaraan kunnen we ons laven onder het genot van taart, quiches en koffie van Priska.

En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over onze planten, rozen, clematissen, eenjarigen, pioenen. De kwekerij staat er vol mee. En ook niet over al onze tuinen die in deze tijd van het jaar nog de prilheid van de lente en de belofte voor de zomer uitstralen.

‘Groenten en Meer’ belooft een totaalgebeuren te worden met jullie als gewaardeerde gasten. Je bent van harte welkom.

 

LITERAIR FESTIVAL

Op zondag 9 juni zorgen Pauline Broekema, Saskia Goldschmidt, Maaike Meijer, Marjoleine de Vos, Patricia Suèr voor een literair spektakel. Zij vertellen over hun boeken die te maken hebben met het Groningse. Patricia Suèr presenteert de voorstelling ‘Boekje Open Doen’. Na afloop brengen we een toast uit op dit feest. Graag van te voren aanmelden via info@dekleineplantage.nl. De entree bedraagt € 12,50 p.p. Dit alles in het kader van Tuin Kunst Hogeland.

 

TUIN KUNST HOGELAND

Gedurende drie weekenden in juni: 8 en 9, 15 en 16, 22 en 23 vindt de manifestatie TUIN KUNST HOGELAND plaats. Een route langs vier tuinen en galerieën: Parktuin Oosterhouw Leens, Bij de Kunstenaars Ulrum, bij annewine Kloosterburen en De Kleine Plantage Eenrum. Eten en drinken en wellicht slapen, maar vooral genieten van mooie tuinen en interessante kunst. Op de fiets (er is een leuke fietsroute) of met de auto. zie www.tuinkunsthogeland.nl

 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum