Westerlo - februari 2014
Jaargang 4 - nummer 2
 
  Inhoud
 
 
 
Nieuwe tarieven én cd's gratis
 
Vanaf begin januari kan je gratis cd's uitlenen in de bib. 
 
De tarieven van dvd-uitleen zijn lichtjes gestegen (1,30 EUR per schijfje).
 
De boetes zijn wel verhoogd.
 
Boeken en tijdschriften :
0,10 EUR per boek/per dag.
Cd's :
0,20 EUR per schijf/per dag.
Dvd's en CD-Roms :
0,40 EUR per schijf/per dag.
 
Voor een interbibliothecaire leenaanvraag (IBL) betaal je nu 2,50 EUR.
 
 
naar inhoud                    
 
          
 
 
 
De Red Star Line 
 
 
de officiële website van het museum
 
Lucile Hemelaer brengt een boeiende lezing over de Red Star Line en het wel en wee van de vele emigranten op zoek naar een betere toekomst aan de overzijde van de Atlantische Oceaan.
 
Alle aspecten passeren de revue: de treinreis, de ontvangst in Antwerpen, de overtocht, Ellis Island (New York) en tenslotte het welslagen of de tegenslag in het land van "milk and honey".
 
donderdag 20 februari om 20.15u.
toegang: 4 euro - 3 euro (-18 en +55)
 
Reserveren gewenst.
 
 
 
 
 
 
De bib gaat RFID!
 
 
 
 
 
 
Film: Tambien la lluvia 
 
De 'conquista' of Spanjes koloniale verleden in Latijns-Amerika blijft een omstreden thema. Tegen die achtergrond levert regisseur Icíar Bollaín met También la lluvia een aangrijpend Boliviaans drama af en toont dat de geschiedenis nooit definitief voorbij is.
 
Inleiding door Daan Janssens van CATAPA vzw.
 
104 min.
woensdag 19 februari om 20.15u.
toegang gratis 
 
 
 
de trailer
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes : Toeters en bellen!
 
 
 
 
Ook in 2014 staan onze voorleesvrijwilligers weer elke laatste week van de maand klaar om de kleinsten te verwennen met een voorleesmoment. Elke keer komt een ander thema aan bod.
 
In februari is het bijna carnaval, dus kom gerust verkleed.
 
Op woensdag 26/02 om 14u. zijn de jongste kleuters (1 + 2) aan de beurt.
 
Donderdag 27/02 om 18.30u. zijn de oudste kleuters welkom.
 
Wie meedoet aan de tekenwedstrijd kan bovendien een mooie prijs winnen.
 
014 54 94 62
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
De media staan momenteel bol van De vrouw die de honden eten gaf, de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts. Het boek is gebaseerd op het leven van Michelle Martin.
 
"In de zomer van 2012 werden in België oude wonden opengereten toen duidelijk werd dat Michelle Martin, ex-vrouw en handlangster van Marc Dutroux, vervroegd zou worden vrijgelaten. De kloosterzusters van Malonne hadden beloofd haar onderdak en werk te verschaffen. Een woedende massa betoogde bij de poorten van het klooster en eiste dat Martin de volledige straf zou uitzitten. Terwijl ik naar het nieuws keek en de krantenartikelen las die beschreven hoe Martin de twee meisjes die haar man in zijn kelder had opgesloten niet had gered, probeerde ik me voor te stellen wat er in haar omging. De vrouw die de honden eten gaf is geen verdediging of rechtvaardiging, wel een poging om de gruwelijke gebeurtenissen te reconstrueren vanuit haar standpunt." – Kristien Hemmerechts
 
 
 de eerste pagina's
 
Andere blikvangers: 

 
 
 
 een fragment
 
Isabel Allende schreef historische romans en liefdesverhalen. Met Ripper debuteert ze in het thrillergenre. Ze zet hiermee een spannend verhaal neer vol kleurrijke personages en een plot over een vrouw die moet kiezen en een moordenaar die al gekozen heeft... 
 
Verlangen - naar vriendschap, liefde, een verloren jeugd: het is ondertussen een klassiek thema in het universum van Haruki Murakami, nu weer voortreffelijk verbeeld in zijn melancholieke hoofdpersoon. De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren.
 
Carmien Michels observeert de wereld. Wie zijn al die mensen en wat hebben ze gemeen? In 2011 won ze de Nederlandse NTRradioprijs, in 2012 was ze laureate van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Op het podium maakt Michels furore met haar interactieve verhalen. We zijn water is haar veelbelovend romandebuut.
Zeven jaar geleden was de biografie van Sven Nys een ware bestseller. Intussen is er in zijn leven en loopbaan veel gebeurd. Hij voegde nog een wereldtitel, vier nationale titels, zes Superprestige-eindzeges en drie Wereldbeker-eindzeges toe aan zijn palmares. Deze volledig herschreven en geactualiseerde versie van zijn biografie is een boek over de passie, de opofferingen en het talent van een groot kampioen. Mijn leven.
 
Gele koorts van Michael Rasmussen en Klaus Wivel schetst een ontluisterend, persoonlijk verhaal over de professionele wielerwereld en zijn dubbele moraal.
 
Nog een streepje sport... In Sneller dan het Licht vertelt Usain Bolt zijn openhartige levensverhaal. Hij neemt je mee naar zijn minder florissante kinderjaren om te eindigen in de startblokken van de Olympische 100-meter finale. 
 
 
de officiële website van Sven Nys
 
 
   een voorproefje
 
 
 
MMXIV, een verzameling oogverblindende zwart-witportretten van de huidige Rode Duivels door Stephan Vanfleteren. Hij fotografeerde alle spelers in hun naakte torso in een daartoe speciaal gemaakte daglichtstudio, zowel in close-up als ten voeten uit.  
 
Een lijst met honderd werken samenstellen die de hedendaagse kunst sinds 1989 uittekenen. Dat was het ambitieuze plan dat de jonge Amerikaanse dichter en kunstcriticus Kelly Grovier opvatte voor Honderd meesterwerken die onze tijd markeren. Het resultaat is een mooi overzicht op basis van de persoonlijke keuze die vaak op poëtische wijze verwoord wordt.
Op basis van de fictiereeks In Vlaamse Velden werden verschillende routes uitgestippeld met originele logies en activiteiten, langs vergeten plekjes met een schat aan historische anekdotes in de Westhoek. Setfoto's en getuigenissen van de regisseur, scenarist en acteurs voeren je mee naar een oorlogsverleden dat in de Westhoek nog altijd springlevend is.
 
Met schokkende feiten, cijfers en voorbeelden trekt Michael Moss vergelijkingen met de tabaksindustrie en maakt hij duidelijk hoe de voedselindustrie gebruik maakt van een ingenieuze mix van wetenschap, marketing en opzettelijke onwetendheid om de rekken van de supermarkt te vullen met ongezonde producten. Zout, suiker, vet: hoe de voedselindustrie ons in zijn greep houdt.
 
 
 
 
 
de site achter de fictiereeks 
 
Hier de trailer
 
 
 
Het eerste seizoen van The Bridge" behoorde tot het beste wat je als televisieserie te zien kon krijgen.
De reeks werd verkocht aan meer dan 60 landen wat betekent dat 1 op 3 landen van deze aardbol de serie te zien heeft gekregen.
Het was lang wachten op het vervolg maar nu zijn de onnavolgbare Zweedse Saga Norén (Sofia Helin) en de Deen Martin Rohde (Kim Bodnia) "back in business". 
Ook in The Bridge seizoen 2 is de Oresundbrug die Zweden met Denemarken verbindt de "lieu du crime".
 
Le Passé is de nieuwste prent van Ashgar Farhadi, die met A Separation de Gouden Beer (2011) en de Oscar voor beste buitenlandse film (2012) wegkaapte.
Le Passé vertelt het verhaal van Marie (Bérénice Bejo) die wil trouwen met haar nieuwe partner.
Officieel is ze echter nog gehuwd met Ahmad die al vier jaar in Teheran woont.
Wanneer deze laatste naar Parijs overkomt om officieel een punt te zetten achter hun relatie blijkt dat Marie en haar dochter Lucie een moeizame relatie hebben.
Wanneer Ahmad dit tracht te verhelpen komt een geheim uit hun verleden boven water...
 
 
Momenteel loopt het vijfde seizoen al in de Verenigde Staten maar wij doen het voorlopig met het vierde seizoen van The Vampire Diaries.
Gebaseerd op de gelijknamige boeken van L.J. Smith vertelt de reeks het verhaal van 2 vampier broers die na 145 jaar terugkeren naar hun geboortestad, Mystic Falls.
 
Pascal Mercier schreef er een bestseller mee en nu is de verfilming er ook.
Geregisseerd door Bille August (Goodbye Bafana, Pelle the Conqueror) en met Jeremy Irons in de hoofdrol.
Night train to Lisbon vertelt het verhaal van Raimund Gregorius, docent klassieke talen, wiens leven een bijzondere wending krijgt wanneer hij op weg naar school  een mysterieuze jonge vrouw van zelfmoord weet te behoeden.     
 
 
 
         
 
Klik op cover voor trailer
 
 Hier het titelnummer
 
 
Klik op cover voor trailer van de film
 
 
Misschien  niet de beste "Bruce" maar zelfs een middelmatige Springsteen laat de concurrentie nog  vaak in de schaduw staan.
High Hopes is eigenlijk archiefmateriaal.
De E Street Band staat niet op de hoes vermeld maar speelt wel degelijk mee.
Zelfs de piano van Danny Federici en de sax van Clarence Clemons, beiden reeds in de eeuwige jachtvelden, zijn van de partij.
 
Nog voor Springsteen fans : de DVD Springsteen & I : een unieke muziekdocumentaire waarin persoonlijke verhalen van fans afgewisseld worden met nooit eerder vertoonde archiefbeelden en concertopnamen.
 
 
 
Inside Llewyn Davis is een prachtfilm van de broertjes Joel en Ethan Coen en speelt momenteel nog in de betere cinemazalen.
De film draait rond de getalenteerde wannabe-folkzanger  Llewyn Davis, die het New Yorkse Greenwich Village van de jaren zestig afstruint in de hoop een solocarrière van de grond te krijgen.
Een aanzienlijk deel van het succes van de film ligt bij de sublieme sountrack van Inside Llewyn Davis. Hoewel het nieuwe nummers zijn, waan je je terug in "The Village" anno 1960.
Stromae, artiestennaam van Paul Van Haver, is een fenomeen. Geboren in Etterbeek (°1985) is deze Rwandese Belg razend populair in gans Europa.
Doorgebroken met Alors on danse, te vinden op zijn  debuut Cheese, gooit hij nu hoge ogen met zijn tweede cd Racine Carrée
 
Greet Van 't Veld stelde met veel zorg deze compilatie samen. Volgens het ritme van de dag en de maaltijden.
Vijf cd's (Ontbijt-Lunch-Apero-
Dinner en Pousse-café)
Klara Serveert : Muziek om op te eten.
 
 
 
 
Klik op cover voor de clip van "Formidable"
 
Glens Goldies
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Glen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Austin Kleon (dichter, schrijver, webdesigner), 30, woont samen met zijn vrouw en zijn hond in Austin, Texas.
Hij is de bedenker van "het stiftgedicht", een vorm van poëzie waarbij  gebruik gemaakt wordt van een krantenartikel en waarbij je met een zwarte viltstift schrappend doorheen gaat, om aldus tot een gedicht te komen.
Met zijn eerste boek gidst hij de lezer op lichtvoetige wijze door het hedendaagse multimedialandschap. Leer multitasking, gericht surfen, nadenken over heden, verleden en vooral toekomst...
 
Hij geeft tips, leefregels en aandachtspunten voor iedereen die creatief wil bezig zijn. Leest als een trein. Een must voor al wie geïnteresseerd is in postmodernisme. 
 
 
Dagboek van een beul - Meester Frantz Schmidt van Neurenberg (1554-1634)
 
Waarschuwing: niet geschikt voor gevoelige lezers.
 
Harrington is prof Europese geschiedenis, gespecialiseerd in De Reformatie en vroeg-modern Duitsland, met een speciale interesse voor het occulte in het algemeen en hekserij in het bijzonder.
Frantz Schmidt was professioneel beul en hield een nauwgezet logboek van 361 executies gedurende zijn 45-jarige ambtssperiode bij.
Na zijn pensioen in 1617 begon hij een nieuwe winstgevende carrière als medicus. Hij zou zo'n 15.000 patiënten behandeld hebben, kreeg een staatsbegrafenis en ligt op hetzelfde (prominente) kerkhof als Albrecht Dürer.
 
De sociale positie van beroepsbeul was vrij tweeslachtig. Men bekeek de beul met achterdocht en misprijzen. En toch was "Meister Frantz" een populair figuur, gerespecteerd om zijn vroomheid en standvastigheid. 
 
Het dagboek is een uniek tijdsdocument dat een inkijk biedt in de toenmalige tijdgeest. Toch met een ietwat wrange nasmaak: een sesatiebelust en feestvierend publiek komt openbare terechtstellingen bijwonen...
 
 
 
Madden komt uit de alternatieve comicscène en heeft vooral inkleuringswerk verricht. Hij geeft striptekenles aan de School of Visual Arts en de universiteit van Yale.
 
Met zijn "Stijloefeningen" treedt hij in de voetsporen van Raymond Queneau, een vrij obscure surrealist uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Uitgangspunt: een kerel zit op een pc te werken, staat op en wandelt zijn keuken in. Zijn vrouw/vriendin, die zich een verdieping hoger bevindt, vraagt hem hoe laat het is. "Kwart na 1." Hij opent de ijskast, en vraagt zich af wat hij in godsnaam ook weer kwam zoeken.
 
Vervolgens neemt Madden de lezer mee op een trip doorheen de kunstgeschiedenis: 99 tekenstijlen, vertelperspectieven, kleur en zwart-wit, experimenterend met tempo en verteltrant, iedere keer weer anders, verrassend, origineel, speels, humoristisch en tegelijkertijd toch wetenschappelijk van opzet. Pure klasse!
 
Niet alleen een stijloefening, maar vooral een denkoefening die meer dan een mijmering is en een andere kijk biedt op hoe iets banaals tot kunst kan verheven worden, louter door vormgeving. Filosofisch en poëtisch.
 
 
 
 
De grote slachting 1914-1919 (graphic novel) - Jacques Tardi & Jean-Pierre Verney
 
Zonder twijfel is Tardi, Fransman, 65, dé grootste vernieuwer van het moderne Europese literaire beeldverhaal.
 
In 2010 kwam "De grote slachting" uit: 93 pagina's strip + 40 pagina's algemeen verklarende tekst en uitleg, chronologisch gerangschikte fait-divers en originele foto's.
 
Tardi toont zich hier een grootmeester in zijn vak: we volgen de lotgevallen van een anonieme Franse soldaat, een metaaldraaier bij de firma Biscorne in de rue des Panoyaux. Minutieus gedetailleerde scènes, waar overduidelijk veel research voor is gedaan, in een hoog tempo, bijzonder filmisch verteld, op verschillende manieren leesbaar (links-rechts, boven-onder, vrij experimenteel). Ook het zeer functioneel kleurgebruik (dat vaag doet denken aan Picasso's Guernica) zorgt voor een onvergetelijke ervaring, ronduit visueel verbluffend en beklijvend.
Rauw hyperrealisme.
 
 
 
 
 
Te gast: VTB - Sri Lanka
 
Sri Lanka gunt de oren en de ogen van de bezoekers nauwelijks enige rust.

Een rondreis door het land lijkt een culturele achtbaanrit tussen idyllische vissersdorpen, antieke koningssteden, Victoriaanse façades in het hoogland, prachtige stranden, archaïsche rituelen, tempelverering en modern verkeer…
 
Een boeiende filmreportage door Guido Boeken.
 
donderdag 6 februari om 20.15u.
 
toegang (incl. 1 consumptie): 5 euro - 4 euro (leden vtbKultuur, VAB, BIB en Davidsfonds)
 
organisatie: vtbKultuur en Davidsfonds
 
014 54 50 13
 
 
naar inhoud
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
..... je wanneer je een DVD of CD-Rom verlengt via de computer je ook terug leengeld moet betalen.
Die som wordt afgerekend bij je volgende bibbezoek. 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: