April 2018
Inhoud: Dag van het Kasteel nieuws | nieuwe studenten | RCE studiemiddag | verslag ESSHC | Bestuurslid gezocht | boek van de maand | paspoort | agenda | korte berichten
De aftermovie van de geslaagde inspiratiemiddag op kasteel Doorwerth staat online. Eigenaars, beheerders en vrijwilligers van kastelen en buitenplaatsen kwamen samen op Kasteel Doorwerth. Kijkt u mee?
 
Bijna Dag van het Kasteel!
De 11e editie van Dag van het Kasteel staat voor de deur. Inmiddels doen meer dan 140 kastelen en buitenplaatsen in Nederland, België en Duitsland mee. Kijk op www.dagvanhetkasteel.nl voor een kasteel in de buurt! 
Er is van alles te beleven! Een greep uit de activiteiten.
In Overijssel volgt u kosteloos een Masterclass Archeologie door deskundigen Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout. Zij hebben een archeotrail uitgezet langs verdwenen kastelen. Ga met ze op stap langs boeiende locaties en luister ter plekke naar hun verhalen over de locatie en het kasteel dat er ooit gestaan heeft. Lees hier meer.
Negen verschillende buitenplaatsen in Gelderland vormen het decor van het Storytelling Evenement. Kom hier luisteren naar verborgen verhalen die worden verteld door bekende kinderboekenschrijvers!

De promotie voor Dag van het Kasteel is momenteel in volle gang. Helpt u mee?
 • Retweet onze tweets / berichten
 • Deel onze Facebook-posts
 • Besteed aandacht aan Dag van het Kasteel in uw nieuwsbrief, website etc
Voor content gebruikt u ons digitale pr-pakket dat nu online staat.
Download hier het digitale PR-pakket

Storytelling evenement in Gelderland

Negen bekende schrijvers (o.a. Lydia Rood en Ton van Reen) hebben een spannend verhaal geschreven op basis van waargebeurde, historische gebeurtenissen op kastelen en buitenplaatsen. Op 21 mei dragen zij hun verhalen voor op locaties waar ze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.
De deelnemende buitenplaatsen zijn Klarenbeek, Huis Empe, Ruïne van Bronkhorst, Kasteel Vorden, 't Suderas, de Essenburgh en Barrenbosch, Ijsselvliedt, Zwaluwenburgh en Schouwenburgh.
Alle verhalen worden gebundeld en dit boek is tijdens Dag van het Kasteel verkrijgbaar.
Pssst! Hier worden #VerborgenVerhalenVerteld! 
Conservator Lodewijk onthult een verborgen verhaal uit Kasteel Amerongen #2epinksterdagvanhetkasteel

Internationaal onderzoek door 5 studenten

Gezellige drukte bij ons op kantoor! Emma, Sara, Tanja, Veerle & Vera werken aan een groot internationaal onderzoek. Zij gaan activiteiten in kaart brengen op kastelen en buitenplaatsen in Nederland, Duitsland en Engeland. 
Meer weten over onze onderzoeksstages


 

RCE studiemiddag over sloop en herbouw

Vijf kastelenexperts deelden op 19 april hun inzichten over sloop en herbouw van kastelen en buitenplaatsen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseerde een studiemiddag. Vanuit de NKS verzorgden Fred Vogelzang en Ben Olde Meierink een lezing. Taco Hermans (RCE), Yme Kuiper (RUG) en Gerrit van Oosterom waren de overige sprekers. NKS-studenten Emma en Sara lichtten kort hun internationale onderzoek toe.
 

European Social Science History Conference 

Op de indrukwekkende Queen's University in Belfast confereerden van 4 tot 7 april ruim 1600 historici en sociale wetenschappers uit Europa en daarbuiten. Fred Vogelzang vertegenwoordigde de NKS op dit evenement.

Lees hier het verslag dat prof. dr. Yme Kuiper, Emeritus hoogleraar RU Groningen schreef over de ESSHC.

Bestuurslid gezocht! 

Het bestuur van de Nederlandse Kastelenstichting is op zoek naar een enthousiaste nieuwe bestuurder. Voorkeur gaat uit naar iemand die aansluit bij het profiel van 'sociëteitsbeheerder / fondsenwerver' maar ook andere waardevolle aanvullingen van deskundigheden zijn welkom!
Meer lezen >> 

Boek van de maand

Onlangs gaf de Stichting Kastelenstudies haar eerste bundel artikelen uit. Achter de stichting zit de Kastelenstudiegroep, een bont gezelschap van kasteelkenners. In de publicatie komen onder meer nieuw ontdekte kasteelterreinen aan bod die de bestaande typochronologie ter discussie stellen of uitbreiden.
Prijs €30,- exclusief verzendkosten. Te bestellen via sknnederland@gmail.com
 

Paspoort Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen

Regio Utrecht beschikt over een aantal prachtige kastelen en buitenplaatsen. De locaties zijn ideaal om per fiets te bezoeken. Met het paspoort 'Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen' op zak geniet u zowel van de rust en natuur als dat u zich verdiept in de geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen. Bovendien verzamelt u met het paspoort stempels waarmee u gebruik kunt maken van speciale aanbiedingen én kans maakt op mooie kasteelprijzen. Het paspoort is vanaf eind april verkrijgbaar in regio Utrecht. Kijk hier voor meer informatie.

 

Agenda
 • 3/4 mei: ENCOUNTER conferentie in Trondheim, Noorwegen
 • 14 mei: Kick-off Dag van het Kasteel Overijssel op landgoed Herinckhave
 • 21 mei: Opening Dag van het Kasteel op kasteel de Essenburgh
 • 21 mei: landelijke Dag van het Kasteel
 • 25 mei: NKS-excursie buitenplaats Vreedenhoff en Vechtstreekmuseum in Maarssen
 • 2 juni: NKS-excursie Menkemaborg & Verhildersum in Groningen.
Korte berichten
 • NKS-excursies bijna vol! Inschrijven kan alleen nog voor de excursie naar de Menkemaborg & Verhildersum in Groningen. Kijk hier voor programma en overige informatie.
 • Afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met het ordenen van het archief Renaud. Wilt u dit archief raadplegen? Maak een afspraak voor een bezoek! 
 • We steken ons tijdschrift Kasteel & Buitenplaats in een nieuw jasje!  In deze veranderende tijden wordt samenwerking steeds belangrijker in de erfgoedsector. De NKS heeft in Stichting Vrienden Particuliere Historische Buitenplaatsen (Vrienden PHB) een partner gevonden. Met vereende krachten zetten NKS en Vrienden PHB zich in om een tijdschrift te ontwikkelen dat nog aantrekkelijker is voor donateurs. 
  Het vernieuwde tijdschrift is eind 2018 gereed.
 • De ruine van kasteel Ravesteyn in Heenvliet beschikt over een nieuwe houten toegangsbrug. De vorige brug was bouwvallig en gevaarlijk geworden. In opdracht van de beherende stichting heeft 1Meter98 architecten daarom een nieuw exemplaar ontworpen. Bij het tot stand komen van het ontwerp is diverse malen overleg gevoerd met de RCE om de brug letterlijk en figuurlijk aan te laten sluiten bij de ruïne. De nieuwe brug is opgebouwd in traditionele houtverbindingen en is gesitueerd op de plek van de oorspronkelijke toegangsbrug. Daarmee is dit Rijksmonument weer voor iedereen goed toegankelijk!
 • Middeleeuws festijn barst op zaterdag 5 en zondag 6 mei lost op kasteel Cannenburch in Vaasen. Koop hier tickets.
 • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Dank voor uw steun!
    

Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30
3962 CL Wijk bij Duurstede

T: 0343 57 89 95
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Postadres: Postbus 123
3960 BC Wijk bij Duurstede

Copyright © 2017 Nederlandse Kastelenstichting, All rights reserved.