Op zondag 20 november 2022
Dag lieve lezers,

Het is vandaag zondag 20 november, en het wordt een koude dag. Zullen wij voor wat warmte zorgen?

Vader Abraham
overleed vorig weekend. Om hem te gedenken zing je lekker mee met Apeldoorn.

Of wil je je Frans ophalen? Lees de tekst en zing mee met Joe Dassin: Le cafe des 3 Colombes.
     
 
Helmi vond ook een Engels 'Old Café, met leuke plaatjes, van Demis Roussos. Toegegeven, je moet er van houden, maar op zo'n zondag als vandaag is bijna alles leuk.
Ze was niet meer te houden. De hele week kregen we filmpjes met dit deuntje doorgestuurd. Hier nog een Zuid-Afrikaans lied. En wat dacht je van Peter Alexander met de Duitse versie Die kleine Kneipe (zingt lekker mee!). 
Om af te sluiten dan nog Pierre Kartner met André Rieu en de Maastrichter Staar.  Nu stoppen wee er echt mee.

Hartelijke groet van Willibrord, Ko, Helmi, Carol, Boudewijn en Ineke.
           
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
 
Zin om vanmiddag te bridgen?
Elke 1e en 3e zondag van de maand wordt er in het Verbindingshuis gebridget, aanvang 13.30 uur. Verbindingslaan 49, Hilversum-Oost, recht tegenover HGV op de Larenseweg 135 - zie het plaatje. Kosten € 2,50.
Vandaag bestaat het 'Thuisbridgen' één jaar, en daar is initiatiefnemer Willem Fahner trots op.
                                                       
Woensdag: Senver-lezing over digitale erfenis
Ben je actief op Facebook, LinkedIn of Instagram.  Carina Stassen vertelt vanmiddag wat je moet regelen als 'digitaal testament'.
Datum: woensdag 23 november 14.00 uur.
Plaats: Zaal de Schaapskooi, aan de Emmastraat.
Aanmelden via inschrijving@senver.nl. Gratis.
Zie ook het maandblad, bladzijde 9.
 
Zaterdag: Najaarsconcert Globe Ensembles
Het Globe Senioren Ensemble én het Globe Kamer Ensemble bestaan al vele jaren. In een ontspannen sfeer is aan een concertprogramma gewerkt met zaterdag een afsluitende uitvoering.
Datum: zaterdag 26 november, 10.30 uur.
Plaats: MCO - Studio 8, Heuvellaan 33.
                             
Zaterdag: Kunst of Kitsch dag
Ben je in het bezit van een schilderij, litho, prent of ander kunstwerk en wil je daar al een tijd meer over weten? Wat is het waard? Waar komt het vandaan? Wat zijn de kosten voor herstel? De hele dag zijn er restauratie-experts aanwezig en kun je één  kunstwerk geheel kosteloos laten taxeren.
Plaats: Mijn Lijstenmakerij, 's-Gravelandseweg 27b.
Wanneer: 26 november, 10.00 - 16.00 uur. Wil je zeker zijn van een taxatie meld je dan aan 
035-6215318 of via info@mijnlijstenmakerij.nl

                        
 
Wat cabaret voor de zondag
Hier weer eens wat cabaret-fragmenten. Deze rubriek wordt een keer per maand samengesteld door Ineke vd Rotte. Welke cabaretier mag er de volgende maand wel eens in? Stuur een mailtje aan oppepper@senver.nl).
 
 
 
Even terug in de tijd - van Willibrord Ruigrok
Was dit ècht George Formby?

Een grappige foto uit 1946 hieronder. Hij is gemaakt voor bioscoop Rex aan de Groest in Hilversum. Fotograaf was Jacques Stevens. En wie staat daar in het midden, met een banjo in zijn handen? De wereldberoemde filmster George Formby!
 
 
Maar de foto is een raadsel. De foto heeft nergens in een krant gestaan, geen enkele krant meldt een bezoek van Formby aan Hilversum. In het streekarchief bevinden zich drie foto’s die Stevens van het hoog bezoek maakte. Op twee foto’s staat Formby op een stoel (één been op de zitting, het andere been op de leuning), terwijl hij banjo speelt en zingt. Er staat een vrolijk groepje mensen om hem heen. Op de derde foto staat George met beide benen op de grond. Op alle drie de foto’s staan een paar verslaggevers: op bijgaande foto staan er drie, en alle drie erg herkenbaar, met aantekenblok en pen in de aanslag. Rechts staan er twee met een lange jas en eentje zelfs met een deukhoed. Toen de foto werd gemaakt draaide er wél een Formby-film in Rex, dat is te zien in de linker etalage, hoewel de titel niet zichtbaar is. 
 
Onze Oppepper-speurneus heeft z’n grote twijfels. Is de hele boel niet in scène gezet? Als de wereldster in Hilversum zou zijn, waren er dan niet méér mensen komen opdraven dan een stuk of vijftien? Was dit niet gewoon een stunt van de Rex-directie? Huur een ‘lookalike’ in, trommel een paar nep-journalisten en wat kennissen of familieleden op én Stevens natuurlijk, en je hebt een mooi fotomoment als reclame voor de film. 
Als je op internet de vele foto’s van de echte George bekijkt, lijkt de ‘Hilversumse’ George behoorlijk goed. Maar de haargrens klopt niet helemaal, en hij heeft een ring aan zijn rechter ringvinger, terwijl op de internet-foto’s bij de échte George nergens met een ring zichtbaar is. Dus: wás de man op de foto wel de echte George Formby..?
Was ú misschien bij deze fotosessie of weet u meer? Meld het aan oppepper@senver.nl
                                 
 
Algemene Ledenvergadering keurt plannen goed
Op een druk bezochte ledenvergadering, afgelopen vrijdag, werd het jaarplan 2023 en de begroting 2023 goedgekeurd. (Als je ze nog wilt lezen, de stukken staan hier.)

In het jaarplan staat onder andere het plan om een werkgroep ledenwerving te vormen. Er zijn leuke nieuwe flyers die we kunnen verspreiden. En er kwamen veel suggesties van wat je nog meer zou kunnen doen. Wie heeft er zin om aan deze werkgroep mee te doen? Meld je bij judith.kortland@wandelmeent.nl
 
Het was de bedoeling om na de pauze met Els Brons, de directeur van de bibliotheek te discussiëren over de plannen om de bibliotheek te vestigen in de Gooise Brink, maar de directeur bleek met vakantie te zijn. Zowel zij als de wethouder cultuur worden uitgenodigd voor een extra bijeenkomst in januari.

Daarvoor in de plaats was Erik de Lange van Hilverzon aanwezig om tips te geven hoe je energie kunt besparen, zie de foto links. De presentatie die hij liet zien, vind je (binnenkort) hier.
 
 
Afscheidsgedichten
Hier weer een gedicht in de reeks rouw- en afscheidsgedichten, deze keer van Rutger Kopland en het heet: Weggaan

 
Weggaan

Weggaan is iets anders
dan het huis uitsluipen
zacht de deur dichttrekken
achter je bestaan en niet
terugkeren. Je blijft
iemand op wie wordt gewacht.

Weggaan kun je beschrijven als
een soort van blijven. Niemand
wacht want je bent er nog.
Niemand neemt afscheid
want je gaat niet weg.

 
Aqua-fitclub bestaat al weer 7 jaar
De aqua-fit-club van Senver vierde afgelopen dinsdag het 7-jarig bestaan. Dat deden ze met een stukje taart na afloop bij de koffie, maar ook met 'buikdansen'. Iedereen deed mee, alleen die buiken zie je niet, want dat zit allemaal onder water.
Zin om ook mee te doen? Stuur een mailtje naar Gré Imbos, greimbos@hotmail.com.
 
Een grotere versie van de foto staat hier.
 
Puzzelfoto
 
Een beetje een vreemd hoekje.

Waar vind je dit gebouwtje, en wat is erover bekend?

Stuur je reactie voor woensdagavond naar oppepper@senver.nl
 
 
 


 
Puzzelfoto van vorige week
              
De puzzel van vorige week toonde een muurschildering in de voorgevel van de Christelijk-Gereformeerde Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan.
Het is altijd weer leuk om te ervaren hoeveel mensen meedenken en meepuzzelen met de wekelijkse puzzelfoto. Al heel vroeg op de zondagochtend ontvangen we de eerste reacties. Voorlopig blijkt Hilversum genoeg leuke plekjes te hebben om met deze rubriek door te gaan. 

Miranda, Liesbeth, Hetty B, Jan T. Frank van S, Nellie G, Willem N, Peter, Harriet, Anne en Cok leuk dat jullie ook deze maal het mozaïek herkenden. Anne wees ons er op dat er in het laatste nummer van 'Eigen Perk', de uitgave van Historische Kring Albertus Perk een heel lezenswaardig artikel van Norman Vervat staat over dit kunstwerk. 
Cok stuurde een uitgebreide beschrijving die we dan ook integraal overnemen met veel dank aan Cok.  Lees verder.
                       
 
De Stadsauto om naar een vriendin of naar therapie te gaan
               
"De Stadsauto van Senver is een uitkomst voor mij", vertelt Marijke Vierbergen, links op de foto. Ze heeft een blessure aan haar hand waardoor ze tijdelijk niet kan autorijden. Naar een vriendin, naar therapie, of naar het feestje van de aqua-fit-club (zie hierboven), ze doet het allemaal met de Stadsauto van Senver. Marijke raadt het andere leden ook aan.

De service is alleen voor leden. Sowieso omdat het veel organisatie kost. Maar ook omdat Senver een taxivergunning nodig zou hebben als we alle Hilversumse ouderen zouden gaan vervoeren.
  

De Stadsauto rijdt op maandag t/m donderdag. Als er nog een paar extra chauffeurs zijn, komt de vrijdag erbij. Je kunt reserveren van maandag t/m vrijdag, van 9.30 - 12.00 uur, tel. 035-2400270. Een ritje kost € 2,50.
 
Klein grut
               
Kaartjes voor lezingen kopen
 
Vind je het lastig om online kaartjes voor lezingen te bestellen? Dan kun je ze ook 'live' kopen op vrijdagmorgen in het Winkeltje van Senver. In de bibliotheek tussen 10.30 en 12.00 uur. 
   
Snerttram, een rondrit door Rotterdam
Er zijn nog 2 plaatsen vrij in de Senverbus op zaterdag 26 november: met de Snerttram door Rotterdam, mét hete erwtensoep natuurlijk. De 1,5 uur durende rit begint in Crooswijk, gaat door het centrum en via het Feyenoord stadion naar Delfshaven en Kralingen.
Datum: zaterdag 26 november, vanaf 11.30 uur.
Kosten: € 49,00 inclusief snert aan boord
Aanmelden: via 035-2400270, van 9.30 - 12.00 uur.
                            
Leesclub Franse Literatuur
Ben je geïnteresseerd in Franse literatuur en wil je graag met anderen een aantal boeken in de Franse taal lezen en met elkaar bespreken? Dan is een leesclub Franse literatuur iets voor jou. De leesclub bepaalt zelf welke boeken je leest en waar en wanneer je bij elkaar komt. Heb je interesse: neem dan contact op met Beppie Elias. Haar telefoonnummer is 06 - 30644359
 
Wijsheid

Geduld is nederigheid in actie.


Haiku

Na de ontruiming
een vergeten relikwie
haar trouwe leesbril.

Louis Tiessen