Producentbyrån Nyhetsbrev 15 september 2022

I skrivande stund är det alltså bekräftat att Sverige får ett maktskifte och att det på nationell nivå blir ett borgerligt styre. Vilket ju känns lite sådär när en jobbar inom en kultursektor som finansieras till allra största delen via pengar från det allmänna. Det är nog en lågoddsare att SD kommer att vilja ha rollen som kulturminister, och då kan vi nog säga adjö till finansiering för konstnärliga uttryck eller projekt som inte är uppbyggliga eller fosterlandshyllande. Vilket ju i och för sig kanske kan bli en intressant konstnärlig utmaning? Eller inte.
 
Nåväl, det en kan trösta sig med var att det i alla fall var ett jämnt val. Det kan ju förhoppningsvis sätta käppar i hjulet för de allra mest vansinniga politiska förslagen. Men att över 20% av Sveriges röstberättigade har valt att lägga sin röst på SD är beklämmande. Ett parti med rötter i nazismen, med partiföreträdare som ertappas om och om igen med att både uttrycka och sprida främlings- och människofientliga åsikter. Ett parti som på bara några år har lyckats normalisera främlingsfientliga åsikter i den politiska debatten, som aktivt motarbetar miljö- och klimatåtgärder och som gör sitt bästa för att ignorera eller begrava hbtqi-frågor. Och redan nu ser vi uttalanden om ”journalistrugby” och att ”public service ska reformeras i grunden”. Men det blir ju billigare bensin! Fast det blir det nog inte. För när verkligheten slår till och det faktiskt ska hittas en finansiering för alla dessa vallöften så kanske vissa saker blir svåra att genomföra i praktiken. Men då är det såklart någon annans fel, i vanlig ordning.

Men för att ändå lyfta något som känns kul mitt i allt detta, så är vi grymt glada att vår nya hemsida äntligen är klar! Under våren började vi skissa på ett nytt upplägg tillsammans med Mollbyrån, med utgångspunkten att skapa en sida som känns lite mer modern och förhoppningsvis lite enklare att navigera. Men vi ville också lyfta lite tydligare kring vad det är för tjänster vi egentligen erbjuder. När vi får förfrågningar så är nästan alltid den första frågan: ”hur går det till om en vill jobba med er?”  Så då bestämde vi att vi skulle försöka beskriva den här processen och hur vi som företag fungerar när det handlar om både hårda och mjuka värden. Mer om de tjänster vi erbjuder och hur det går till när en vill anlita oss hittar ni här!
 
Vi ses och hörs
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Biljetterna till Spinns fina duett Hanna Felicia på Folkteatern har nu släppts! Den 29 oktober blir det två föreställningar kl. 16.00 och kl. 18.30. Boka din biljett här! Detta blir också premiären för den inspelad syntolkning av föreställningen som har tagits fram i samarbete med Audiosyn. I september och oktober spelas familjeföreställningen Miramos via KUBO, för förskolor och skolor via i Göteborg. Spinn besöker Frölunda kulturhus, Vingen Kulturhus och Folkets hus i Hammarkullen. Även här finns inspelad syntolkning tillgängligt vid varje föreställningstillfälle.
 
Den 2 oktober medverkar Spinns dansare Ida Häggström och Hannah Karlsson med två SpinnOutsRocktoberfest på Världskulturmuseet. Svenska Downföreningen fyller 20 år och det firas med en stor fest som är gratis och öppen för alla! I september blir det premiär för den nya workshopen Dansa en bok/ Tanssia kirja där Veera leder workshops på svenska och finska på förskolor i Göteborg samt på Barnens Bokmässa på Betlehemskyrkan den 24 september. Spinns dansare ska i höst fortsätta med det luftakrobatiska projektet med Daniel Gulko på Cirkuskvarnen i Uddevalla. I samband med detta har Spinn besök av cirkusartisten Sini Napari som ska praktisera under delar av hösten.
 
Avslutningsvis kommer här en återkoppling om konferensen Konst och kultur för alla arrangerad av Nordiska ministerrådet där Spinns dansare Emilia Wärff föreläste den 1 september. Emilia pratade i sin presentation om att vara utövande konstnär i Sveriges första integrerade professionella danskompani och sammanfattar dagen som väldigt lyckad med fina samtal. Väldigt kul tycker vi!
 
Bild från ett utdrag av Hannah Felicia under Tanzmesse 2022. Foto: Lena Yngvesson
 
 
Karolin Kent
Karolin Kent har börjat repetera med en ny dansare, Rickard Fredborg som ska vara med i höstens föreställningar av homo(sapiens). Det är tack vare det krisstöd från Kulturrådet som Karolin blev beviljad innan sommaren som Rickard kan vara med i höst!
 
Programläggningen av turné för homo(sapiens) 2023 är i gång. Turnéplanen fylls kontinuerligt på och vi letar efter fler möjliga spelplatser! För frågor, intresseanmälningar och bokning, vänligen kontakta Dag Rosenqvist på dag@producentbyran.se. Trailer till föreställningen finns här och mer om föreställningen kan ni läsa på Karolin Kents hemsida.
 
Bild på dansaren Rickard Fredborg från repetitioner av homo(sapiens).
 

PROJEKT
Step
Planeringen av Step 2024 är i full gång och vi har nu inlett processen med att ta fram föreställningar till det kommande festivalprogrammet! Urvalet tas fram av våra tre kuratorer Adjjima Na Patalung (BICT Fest), Fiona Ferguson (Imaginate) och Peter Sunesson (Helsingborgs Stadsteater). Vi är så glada att de återigen har tagit sig an det här uppdraget!

Vi vill också passa på att påminna er om den dokumentationsfilm som vi gjort av Step som ni hittar här. Stort tack till Robin Ahlqvist (Mountain Queen Studios) för foto, redigering och musik, till Andreas Jacobsson (Mollbyrån) för grafisk form och Polina Ulianova för de fantastiska fotona!

www.stepfestival.se
 
Bild tagen under festivalen i Nordstan. Foto: Polina Ulianova
 
 
Göteborg Art Sounds
GAS-festivalen 2022 börjar ta ordentlig form! Sedan vårt förra nyhetsbrev har festivalen hunnit släppa i princip alla programpunkter till årets upplaga.
 
Festivalens officiella invigningskonsert lördag den 15 oktober blir ett möte mellan säckpipor och orgel i Vasakyrkan och festivalen avslutas sedan med en elektronisk meditation i Masthuggskyrkan lördag den 22 oktober. Däremellan bjuder festivalen på uruppföranden på Göteborgs Konserthus, audiovisuella verk från inte mindre än tre kanadensiska akter på Skeppet GBG, orgelkonserter i samarbete med Göteborg International Organ Festival, workshops med efterföljande konsert tillsammans med elever från kulturskolan i Askim-Frölunda-Högsbo på Frölunda kulturhus och konserter särskilt utvalda av festivalens internationella curatorgrupp. Som vi skrev sist lanserar festivalen i år även showcasekonceptet Experimental Music Expo – EME, där 14 artister och ensembler medverkar från den 18-20 oktober. Mer om årets festivalprogram kan ni läsa här!

www.gas-festival.com
 
Bild på musikerna Pierre-Luc Lecours och Ida Tonninato.
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och rör oss mot sluttampen med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné, med lite allt möjligt med dansaren och koreografen Liza Penkova, rådgivning för artisten Paperwing, rådgivning och lite blandat för scenkonstkollektivet Dråpera och arbetar med diverse med projektet InDiiD. Vi jobbar även med Malmöbaserade Memory Wax, communityprojektet CALS, dansinitiativet Dansakademin, den regionala danssatsningen Produktionsmiljö dans, administration för Returkultur och kommunikation för scenkonstgruppen Stollar Bollar.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se