Producentbyrån Nyhetsbrev 17 maj 2018

Det märks att valrörelsen har börjat komma igång på allvar. I vanlig ordning staplas floskler och generaliseringar på hög, och det verkar som att den som skriker ”fler poliser och mer pengar till vården” allra högst vinner.

Socialdemokraterna t.ex. vill skapa trygghet för vanligt folk. Och det är ju bra på alla sätt och vis. Men då undrar ju en enkel kulturarbetare vilka som egentligen inbegrips i den något diffusa termen vanligt folk? Och vilka som då inte gör det. Det känns som att sossarnas kommunikatörer har gnuggat geniknölarna och riktigt slagit knut på sig själva för att hitta nåt skönt folkligt uttryck att slå mynt av.
 
Men vilka är då egentligen vanligt folk? Är det den vanliga knegaren, sjuksköterskan, eller lokalvårdaren? Är det bankdirektörer, företagare, tjänstemän? Är det vi och ni? Är det kanske samma grupp människor som ”verklighetens folk”, Ny Demokratis gamla skapelse? De som Göran Hägglund senare införlivade i Kristdemokraternas retorik. Verklighetens folk som har fått nog av fake news och den beryktade och välorganiserade svenska PK-eliten? Som har fått nog av intersektionalitet och identitetspolitik, av skattetryck, systemkollapsen, #metoo och dyrare bensin. Vanligt folk med bondförnuft. Som det var förr. För nånstans i det där uttrycket ”vanligt folk” finns just det. Känslan av att de menar oss hårt arbetande svenskar. Och inte de andra, de som tär eller som behöver samhällets hjälp för att klara sig. De som inte är som vi. De som är ovanliga.
 
Tydligen är det så att begreppet verklighetens folk idag är varumärkesskyddat av just Kristdemokraterna, i alla fall om man ska tro Wikipedia. Att arvet från ett populistiskt och främlingsfientligt parti tas över av ett parti som vilar på förment kristen etik känns helt i linje med rådande samhällsklimat. Det verkar ju dessvärre inte som att vi har lärt oss så mycket sedan förra gången vi lät högervindarna diktera villkoren för vårt samhälle, där nånstans i början av 90-talet.
 
Och ja, visst kan det kännas mörkt och tungt ibland. Men vi hoppas och tror att vi tillsammans kan skapa ett samhälle där alla kan få plats, både vanligt och ovanligt folk. Eller vad tror ni?
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn har precis avslutat en intensiv turné med föreställningen Skirtpower av koreografen Carl Olof Berg. I samarbete med ABF har Skirtpower visats på nio orter i Västra Götalandsregionen och föreställningen har resulterat i många fina möten och starka känslor. Föreställningen kommer att visas igen i höst med start på Vara Konserthus den 6 november, där det även kommer att erbjudan syntolkning. Boka din biljett redan nu på Vara Konserthus hemsida.
 
Idag den 17 maj medverkar Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg i ett samtal om möjliga sätt att arbeta med scenkonst som fokuserar på särskilda behov under årets upplaga av Bibu. Läs mer om detta här. Under dagen presenterar Berith Stennabb och Billie Hammarberg workshopen Virkhall under en utbildningsdag för kulturutövare i Halland. Berith Stennabb kan även upplevas i Sara Lindströms film När jag dansar själv som visas på SVT2 den 21 maj kl 19.50.
 
Föreställningen Doris&Lo av koreografen Tanja Eloranta visas vid två tillfällen i maj. Först ut är Strängnäs nu på lördag den 19 maj i samarbete med Scenkonst Sörmland och den 29 maj visas duetten på Kulturhuset Kåken, i Härlanda, Göteborg. Föreställningen på Kåken sker i samband med att Göteborgs Stadsteater är på "snackturné" om mänskliga rättigheter inför EuroPride.
 
Som avslutning på projektåren hos Allmänna Arvsfonden, och som invigning av sin nya ideella förening, bjuder Danskompaniet Spinns utbildningsverksamhet SpinnVäxa & SpinnUnga in till dansföreställningen Livsvägar och tillfälligheter på Frölunda Kulturhus den 25 maj kl 18:00. Dansföreställningen behandlar frågor kring vad som formar oss, hur fria vi står inför våra livsval och och vilka berättelser vi bär utifrån vilka vi är och vad som drabbar oss i livet. Efter föreställningen följer ett publiksamtal med frågor kring tillgänglighet funktion. Kvällen är kostnadsfri, och du bokar din gratis-biljett via www.ticketmaster.se eller 031-366 27 25.
 
foto: Chrisander Brun


Lajka
Som vi skrev redan i förra nyhetsbrevet arbetar vi nu med musiktrion Lajka. Linnea, Mats och Isak har spelat tillsammans sen 2011 och i Lajka vävs deras individuella uttryck samman till en både komplex men också förvillande enkel och lekfull musik. Under våren och sommaren 2018 kan man bl.a. se Lajka den i Hammarö i Värmland den 6 juni. Mer information om kommande konserter hittar ni på Lajkas hemsida.

www.lajkamusic.se
 PROJEKT
Publiken i fokus?
Andrew McIntyre är en av Storbritanniens ledande experter när det handlar om vad det är som driver publiken att gå på ett evenemang, publikens beteende och respons. Han är delägare i Morris Hargreaves McIntyre som är en av de ledande organisationerna inom kultursegmentering och är en av alla de namnkunniga talare som gästar konferensen Publiken i fokus? som äger rum på Stora Teatern i Göteborg den 23-24 augusti!
 
Under konferensen kommer han att presentera Kultursegment Sverige – den största konstartsövergripande studien som gjorts över det svenska kulturfältet vad gäller befintlig och potentiell publik i Sverige. Det vill du inte missa!

Läs mer om årets konferens och boka din biljett på Göteborgs dans- och teaterfestivals hemsida. Följ även RePublik på Facebook för löpande uppdateringar om konferensen.

www.gdtf.se
 


 
 
Halland Opera & Vocal Festival
Förra veckan släpptes äntligen biljetterna till årets upplaga av Halland Opera & Vocal Festival och med detta offentliggjordes även årets program! Festivalen bjuder i år på solister upphängda i krokar, skönsång på medeltida kroatiska, ensembler klädda i kaninhuvuden, vampyropera och opera för barn.

Med fokus på det nyskrivna, nytänkande och nyskapande sätter Halland Opera & Vocal Festival strålkastarljuset på dagens kreatörer och på aktörer med utpräglad profil. ”Vi är Sveriges mest samtida operafestival”, säger Hedvig Jalhed, konstnärlig ledare för festivalen.

Denna den tredje upplagan av Halland Opera & Vocal Festival arrangeras den 5-7 juli i Halmstad och Laholm. Det blir tre fantastiska festivaldagar med spännande, dramatiska och vackra föreställningar där nyskapande opera och vokalmusik står i centrum. Läs mer på festivalens hemsida!

www.hallandopera.se
 
foto: Wramén & Thorbjörnsson
 
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Moving Beyond Inclusion, Clownkliniken och Danscentrum.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se