Nieuwsbrief | jaargang 33 | no 333 | oktober 2019
 
 
 
Schepsels & Creaturen                         
bijzondere wezens in de kunst
 
19 oktober t/m 17 november

Ze bevolken vele verhalen, mythen, sagen en legenden; schepsels en creaturen.
Het zijn synoniemen en staan voor vreemde wezens. Half mens – half dier, met horens, maskers, wilde ogen of haren. Mystieke figuren ontsprongen aan de menselijke fantasie. Wat drijft ons mensen, verhalenvertellers en kunstenaars om deze creaturen te scheppen? Waar komen ze vandaan en waar staan ze voor?
Wat verbergen ze, vertellen ze, wat en wie zijn ze? 

In deze tentoonstelling werken van kunstenaars die gefascineerd zijn door het onbekende, het wilde, het vreemde. Kunstenaars die zich laten inspireren door het onzichtbare en het bovennatuurlijke. Van iconen tot voodoo, maskers en koppen
tot kleine mini-mensen.

Buba Cvoric, Anne Forest, Annï Mertens, Ine van der Horn, Marjan Jaspers, Elisabeth Kaldeway, José van Kleef, Remy Habets en Erik Suidman 


Opening zaterdag 19 oktober 16.00 uur door
Maarten Buser, dichter en freelance kunstcriticus voor Ons ErfdeelMetropolis M en Gonzo (circus)
 
 
 
 
Videoportret Anne Forest
 
Voor de tentoonstelling Schepsels & Creaturen zocht Peter Paul van der Houven, Anne Forest op in haar atelier.
 
Anne vertelt over herinneringen, iconen, en het zoeken naar en geven van een eigen betekenis. 

Bekijk de video hier
 
 
 
 
 
 
Zondag 20 oktober 14.00 - 17.00 u.
 
Culturele Zondag / Alles Kids: Schepsels & Creaturen
Kom tekenen bij Kunstliefde - voor kinderen en ouders met heel veel fantasie!

Teken zelfbedachte gekke wezens en dieren. Hoe zien jouw creaturen er uit? Laat je fantasie op de loop! Kunstenaars Buba Cvoric en Marjan Jaspers helpen je op weg. Daarna mag je met jouw creatie op de foto. Meedoen is vandaag gratis.
 
 
Donderdag 31 oktober 20.00 uur / inloop v.a. 19.30 u.
 
Podiumavond 'Schepsels & Creaturen' / Artist Talks
 
Podiumavond in het teken van de tentoonstelling. In gesprek met kunstenaars over hun werk en achtergrond. Wat zijn hun fascinaties voor het maken en scheppen van de bijzondere wezens die zij maken? 
*Ingang via de Lange Jufferstraat 2
 
 
Uitreiking Kunstliefdeprijs 2019                                               

          
 
Zondag 13 oktober 16.00 uur
 
 
De Kunstliefdeprijs wordt uitgereikt aan een in de provincie Utrecht gevestigd of opgeleide beeldend kunstenaar die het jaar voorafgaand aan de uitreiking van de prijs of in het jaar van de uitreiking zelf, werk heeft tentoongesteld in de expositieruimte van Kunstliefde en wiens werk een hoogwaardige ontwikkeling laat zien of waarvan dat verwacht mag worden.
De prijs heeft naast de erkenning van de kwaliteiten van het werk van de kunstenaar, ook de bedoeling een aanmoedigingsprijs te zijn, met name voor jonge kunstenaars.
 
 
 
 
Laatste weekend nog t/m a.s. zondag 13 oktober
Het blauwe uur - Carien Vugts en Lisa Couwenbergh
Vorig jaar won Carien Vugts de Kunstliefdeprijs 2018. De tentoonstelling Het blauwe uur maakt onderdeel uit van de prijs. Ze nodigde Lisa Couwenbergh uit om samen een tentoonstelling te maken. Een tentoonstelling waarin het 2- en 3 dimensionale in elkaar over lijkt te lopen en de ruimte een andere betekenis krijgt.
 
 
 
 
Geluidloze Schreeuw / Erik Suidman         
Tentoonstelling en boekpresentatie    

Op zondag 6 oktober opende in KuuB ruimte voor kunst en cultuur, de tentoonstelling Geluidloze Schreeuw, een eerbetoon aan de begin 2018 overleden Utrechtse schilder Erik Suidman. Ook werd het boek Erik Suidman - 'Echt gezellig wordt het nooit' gepresenteerd. Erik was sinds 2005 kunstenaarslid van Kunstliefde.
Het boek bevat een uitgebreid beeldoverzicht van het indrukwekkende oeuvre dat Erik Suidman naliet. Het is samengesteld door zijn partner Fabian Galama, collega-kunstenaar Lou Vos en studievriend Roy van de Graaf. Lou Vos en Fabian Galama tekenden voor de vormgeving, Roy van de Graaf voor de research en teksten. 
Jaap Roëll, eigenaar KuuB en kunstrecensent, schreef voor dit boek een essay over Suidmans werk.
Vlak na zijn overlijden verwierf het Centraal Museum vier doeken van Suidman.
De tentoonstelling is te zien t/m 10 november. Het boek is te koop in KuuB, Pieterstraat 3. Vanaf 19 oktober ook in Kunstliefde, Nobelstraat 12a, waar in de tentoonstelling 'Schepsels & Creaturen' ook enkele schilderijen van Erik te zien zijn. Bestellen kan ook via Betere Boeken

KuuB ruimte voor kunst en cultuur, Pieterstraat 3 Open do t/m zo 13.00 - 18.00 uur
 
 
 
 
 
 
 
 
Lancering Art Utrecht / Artists
Aamelden voor kunstenaars
 
Tijdens het Uitfeest werd het nieuwe onderdeel van de site Art Utrecht gelanceerd; Art Utrecht / Artists, dé site met professionele beeldend kunstenaars uit stad en provincie Utrecht. Een nieuwe overzichtelijke en functionele site, voor kunstliefhebbers, verzamelaars, curatoren en iedereen die belangstelling heeft of op zoek is naar kunst en kunstenaars uit Utrecht en omgeving.
 
Kunstenaars kunnen zich aanmelden voor de volgende ballotage, kijk voor info en aanmeldvoorwaarden hier.
 
 
VERWACHT Programma najaar / 2020 o.a.:
 
14/15 november
Expositie Kunstliefde in Galerie Niek Waterbolk 
Met werk van kunstenaarsleden. Alle werken worden verkocht voor 100 euro ten gunste van Kunstliefde. De kans om een uniek kunstwerkje te kopen en bij te dragen aan het behoud van Kunstliefde en kunst in de binnenstad.

 
23 november t/m  29 december  
Present!, Kunst & Design voor de feestdagen
Bijzondere kunstwerken en design. Kom kunst-shoppen bij Kunstliefde.
 
 
2020 Jubileumjaar De Belofte #15 - 15 jaar de Belofte!, een speciale editie
 

 

Hart voor Kunstliefde
 
Waarom vindt Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, Kunstliefde belangrijk als podium voor beeldende kunst in Utrecht? Wat betekent Kunstliefde voor vele kunstenaars? Bekijk de video en hoor het van hun zelf.

Meer weten over Kunstliefde? Kom kijken naar de tentoonstellingen in de Nobelstraat, bezoek openingen, podiumavonden, ontmoet kunstenaars en liefhebbers. Of word gewoon lid of donateur. 
 
BUYING TIME - De Belofte #14 Een statement van jonge kunstenaars voor het behoud van Kunstliefde

 
Stand van zaken Boellaardfonds - Kunstliefde

Per 1 januari 2020 gaat de huur van Kunstliefde met 533% omhoog. Dat heeft het Boellaard Fonds besloten en de rechter heeft hen in het gelijk gesteld. De rechter heeft Kunstliefde als een commerciële instelling gezien waardoor een marktconforme huur kan worden opgelegd. Kunstliefde kan deze enorme huurverhoging echter niet opbrengen.
Het Boellaard Fonds heeft nu een tegemoetkoming gedaan voor de komende drie jaar in de vorm van het verlenen van een projectsubsidie. De projectsubsidie wordt in drie jaar tijd afgebouwd. Dit betekent een tijdelijke financiële compensatie.
Gezocht zal moeten worden naar mogelijkheden om meer inkomsten te genereren om deze huur te kunnen betalen.
 
Kunstliefde onderzoekt wat de opties zijn en hoopt in gesprek te blijven met het Boellaard Fonds en de historische banden en samenwerking niet op te geven maar juist te versterken.
De historische banden met mevrouw Cornelia Boellaard zijn volgens Kunstliefde van waarde voor beide partijen én bovendien voor de stad. Ze zouden moeten leiden tot samenwerking en realisatie van de overeenkomstige doelen. Kunstliefde heeft de wens dat vanuit het pand in de Nobelstraat te blijven doen, waar ze al vanaf 1938 huist.
 

Behoud Kunstliefde en kunst in de binnenstad.
Steun Kunstliefde, uw bijdrage is onmisbaar.

Ieder jaar worden kunstenaars en kunst-liefhebbers lid van Kunstliefde. 
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat. 
Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden 
  • maak je deel uit van één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje!
  • Je draagt bij aan een podium voor kunst en kunstenaars in Utrecht
  • ontmoet kunst en kunstliefhebbers tijdens openingen en boeiende podiumavonden 
  • ontvangt een leuke korting op kunstaankoop en meer
 
Donateur ben je al vanaf 25 euro / 250 voor bedrijven.
 
*Voor kunstenaars is er een ballotage, zie voor aanmelden en voorwaarden onze website. Aamelden voor 2020 vóór 15 januari.

Kijk hier voor meer informatie voor kunstenaars
Kijk hier voor meer informatie voor vrienden / doneren en schenken
Of stuur een mail naar mail@kunstliefde.nl
 
Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar.

Kunstliefde van toen. Deze foto is genomen door Johannes A. Moesman (1859-1937), lithograaf, tekenaar, drukker, fotograaf, verzamelaar van curiosa en zeer actief binnen Kunstliefde. Hij is de vader van Joop Moesman, de surrealist. De staande figuur op de foto achteraan de tafel is Gerrit (G.W.P.) van Dokkum (1870-1931), van 1903 tot 1912 directeur van het Genootschap en conservator van het Museum Kunstliefde. Bron: Jaap Röell

 
   
    Studenten van de HKU Kunst & Economie ontwikkelden deze postercampagne voor Kunstliefde

Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen