Smaakzaken op de Fred
 
 
 
Beste Smaakvrienden en -vriendinnen,
 
De meest sfeervolle winkelstraat van Nederland 2012
Dat wisten wij van Smaakweb natuurlijk al... Wij breiden de nominatie uit met 'een van de smakelijkste winkelstraten van Nederland! Op de foto zien jullie het resultaat van een middagje smaakshoppen op en rond de Fred.
WAARSCHUWING: Dit is een lange straat met veel lekkere winkels, dus wordt dit ook een lange nieuwsbrief!!
(En wij zuchten en steunen tijdens de opmaak van de nieuwsbrief, dat moet beter kunnen: wie van jullie heeft ervaring met Your Mailing List Provider en wil ons helpen??)
 
Wat is nieuw deze maand:
    De Smaakmakers van de maand:
    de winkels in de Frederik Hendriklaan
    (ofwel: de "Fred")
 
 
De start van onze tocht was aan de kant van de Prins Mauritslaan bij Simon de Vogel. Sander en Dennis (de kok) wachten al lange tijd met smart op het voorjaar voor de ingrediënten voor hun seizoensschotels. Je kunt er nu o.a. vinden: stamppot raapstelen met kerrie, rabarber met aardbeien, gegrilde venkel met kruidenolie en natuurlijk gerechten met asperges. Stamppot, ravioli met asperges (erg lekker!), quiche, en nog heel veel heerlijks. Het wachten is nog op de graskaas. Ook Tante Bep is dol op Simon: één keer per week kun je je maaltje door Tante Bep laten bezorgen.
  
 
 
Daarna door naar Thomas Green, op zoek naar de échte piccalilli voor ons april recept. Deze pot werd ons aangeraden. We kochten ook geroosterde zoutvlokken, superlekker!!
Even verderop zit de Kaasspecialist. Deze wordt elk jaar wel genomineerd als één van de beste kaaswinkels van Nederland. Kijk maar naar het assortiment!
 
 
 
De volgende op de route was Offers & Offers. De slager specialiseert zich steeds meer in mooi Spaans varkensvlees: Ibérico lomo (varkensfilet), solomillo (varkenshaas) en racks. Het vlees ontwikkelt een mooie marmering en heeft een hoog percentage onverzadigde vetzuren, dus goed voor je cholesterol! Je vindt er ook een grote sortering rundvlees van het Black Angus ras: sucadelappen, entrecôte,  ribeye. John Vink merkt op dat mensen steeds meer oog krijgen voor goed vlees en dan liever wat minder nemen (want duurder). Geen recessie bij Offers!
 
Misschien krijg je nu meteen barbecue-visioenen maar daarvoor is het nog veel te koud. Bij Gusto hebben ze de oplossing: de Lotus grill, waarmee je (met houtskool) ook binnenshuis kunt grillen! Werkt met een motortje (op battererijen), brandgel en houtskool en past in elke huiskamer. Verder veel designartikelen voor de aankleding van je tafel van bekende merken zoals Asa, Alessi etc.
Het Vlaamsch Broodhuys konden we natuurlijk niet overslaan. 'n Pain Christoph gaat er altijd in. Met het mooie weer was het terrasje helemaal bezet, maar wíj waren aan het 'werk'!
  
 
Het assortiment van Cook & Co is toch weer heel anders dan van Gusto. Minder design, meer handige hebbedingetjes en veel kookboeken. Slow cooking heeft onze aandacht en bij Cook vonden we 3 verschillende crock-pots. Heeft iemand van jullie ervaring hiermee en/of recepten? We willen er een special aan wijden dus stuur maar in!
  
Vis. (uitspreken als vispunt) had nog geen pagina op onze site, maar Smaakvrienden en -winkeliers attendeerden ons op kwaliteit en fijne collega's. Vis. is voor 70% traiteur, dus als je niet wilt koken.... Hun specialiteiten: viskoekjes in allerlei varianten, wicked tuna. Lees verder op de pagina op Smaakweb.nl 
 
Bij Simon Levelt gingen we op de koffie. Uit een groot assortiment werd ons de Supremo Arabica uit Colombia aangeraden (je moet ergens beginnen...).
Kalkman was vanwege de aanstaande kroningsdag oranje gekleurd. Er lag o.a. Landgoedkaas Oranje en Kroningskaas (met blauw bloed want blauw geaderd!).
Bij meneer Brand vliegen de kruidenplanten over de toonbank. Zijn advies: "Nu planten".
In september krijgt hij een splinternieuwe kraam! 
 
 
Bij Paagman vonden we deze keer niet alleen boeken maar ook verschillende soorten cress om zelf te planten en te oogsten. Ook leuke zakken en kistjes met courgette-, pompoen en andere zaden compleet met aarde voor je eigen mini-Westland.
 
 
Eet-Idee-Koot is weer een heel ander soort groentenwinkel. Hier veel kant-en-klaar maaltijden voor de mensen die echt geen tijd hebben om te koken. We vonden er gelukkig nog wel o.a. mooie sla, lekkere puntpaprika's en goede sinaasappels.
 
Waaijer aan de overkant heeft zoals altijd mooi Nederlands vlees. Hier wordt niet veel over de grens gekeken. Hun vlees is zeker van topkwaliteit en komt van goede Nederlandse mesters. 
 
 
 
Toen wij een keer écht teveel hadden gegeten en onze magen dat niet fijn vonden, adviseerde Betjeman & Barton ons de verveine-thee: zuiverend en vrij van theïne. Ook bij Betjeman natuurlijk veel serviezen zoals van Bunzlau Castle, Emma Bridgewater etc., veel mooie schalen. Leuke cadeautjes!
 
 
 
Philippe Galerne heeft niet altijd tijd, maar nu kwam hij uitgebreid vertellen over zijn varianten op het thema Koningsdag. Wij proefden heerlijke oranje macarons, oranje soesjes en de Royal Roussillon, met o.a. chocoladecrème en een bavarois van abrikozen. Het taartje met basilicumbeslag en een bavarois van aardbeien/citron vert was helaas uitverkocht! Mevrouw Galerne vertelt weinig concurrentie van het Vlaamsch Broodhuys te ondervinden: de rijen op zaterdag en zondag waren zo lang dat ze niet meer naar buiten durfde te kijken. Nu zijn er structureel 2 personeelsleden bijgekomen. Alle broden bij Galerne zijn ambachtelijk gemaakt van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen. Binnenkort weer verkrijgbaar de vegetarische tarte boulangère, gemaakt van gekruid brooddeeg en gevuld met tomaten, courgette.
 
 
Voor het komende BBQ-seizoen draait Ammerlaan alweer op volle toeren met o.a. gekruide spiezen van kippendijvlees. Op de toonbank ontdekten wij koolzaadolie in drie smaken. Wij proefden de classic variant die wordt aangeprezen als veelzijdig met een subtiele nootachtige variant. Meer info over Ammerlaan op de pagina en de kerstnieuwsbrief.
 
 
Voor Gaia is het te hopen dat de roddel geen waarheid wordt (zie de rubriek 'Roddel en achterklap' in deze nieuwsbrief). De winkel heeft absoluut goede spullen maar ademt nog een 70-er-jaren-geiten-wollen-sokken-sfeer uit. Jammer voor het personeel dat heel vriendelijk en behulpzaam is! Er stond nu een sortering mooie kruidenplanten en hun quinoa is ook zeer aan te bevelen.
 
Wij sloten af met de Smaakwebwinkel van het eerste uur Olivino. We kochten bij Joost Bristo koffie en heerlijke Luciferakaas (Gorgonzola met een pepertje die zelfs door kaashaters wordt geliefd!!).
 
 
 
Dit was onze oogst van een middagje Fred. En toen was het tijd voor een wijntje.....(of twee)
 
            Nieuw op de site:
  • Vis., Frederik Hendriklaan Den Haag
  • Recepten april 2013 met: Aspergesoep met witte en groene asperges, asperges met gerookte wilde zalm en dillesaus, biefstuk Westmoreland met piccalillysaus, oranje Willem en Maxima bavarois
  • Handige tips no. 7, met: hoe pocheer je kwarteleitjes en de lekkerste, gemakkelijkste en goedkoopste frambozenjam
  • Nieuwsbrieven: nu vermeld op onderwerp dus gemakkelijker te vinden
  • Nieuwe activiteiten op de agenda: vergeet niet te kijken (bijv. Pure Markt Piet Heinstraat en Antwerpen Proeft)
        In de media:
De zomerbrochure van de Fattoria La Vialla
Er staan weer zoveel heerlijke producten in! Nieuw is o.a. minipasta voor kinderen (op de bestellijst staan nog veel meer producten die geschikt zijn voor kinderen). Alles van La Vialla is biologisch, zelfs de catalogus is CO2-neutraal. Vraag 'm aan!
 
Maal-het-zelf
Gelezen in FD Persoonlijk van 6 april: Zelf je kruiden malen! Investeer in een goede molen of vijzel (deze laatste voor kleine hoeveelheden) en stamp/maal het zelf. Hilary Akers koopt een zakje kaneel met t.h.t. 2015. Ondanks deze verre datum smaakt de inhoud bitter en scherp, en haar versgemalen kaneel ruikt warm, zacht en overweldigend sensueel. Zo maakte ze ook maanzaad-, komijnzaad-, kruidnagel-koriander-, fenegriek- en sechuanpeper-poeder. Bovendien weet je dan ook zeker dat er niets is bijgemengd. Per portie malen: niets bewaren!
 
Supermarkt leegloopdramalappen
Nieuwe term van Felix Wilbrink (Telegraaf) in zijn recept Zoervleis op zijn Duits: het met water opgepompte vlees dat je in de supermarkt goedkoop kunt aanschaffen en wat dus uiteindelijk onsmakelijke duurkoop is.
 
Restaurant At Sea
Wij meldden vorige maand het faillissement. Gelukkig: Paul van Waarden gaat er persoonlijk achter het fornuis staan en samen met René Michielsen moet het nu helemaal goed komen! Je kunt er ook een dagschotel eten die heel betaalbaar is...
 
 
North Sea Regatta
Van 17 t/m 20 mei vindt de Regatta weer plaats (Pinksterweekend). Dit jaar wordt het evenement uitgebreid met 'North Sea Kitchen': verschillende topkoks en restaurants presenteren hun kookkunsten aan de Hellingweg in de Scheveningse haven. Deelnemers zijn o.a. Toko Oen, de Harbour Club en It Rains Fishes. Je vindt er een betaalbaar goed glas wijn, de mooiste oesters maar ook het beste patatje met mayo met een ijskoud biertje. En dit alles is gratis toegankelijk.
 
 
Roddel & Achterklap
EkoPlaza op de Willem de Zwijgerlaan: er schijnt nog steeds te worden onderhandeld. Intussen wordt ook Marqt genoemd.....
Chloorvis: Van een anonieme bron hoorden wij dat in Thailand vis wordt gebleekt met chloor en hierdoor een mooie witte kleur krijgt... Zijn advies: koop nooit in de supermarkt want daar schijnen deze vissen aan geleverd te worden!
 
        
Kijk verder op www.smaakweb.nl