Gebiedsagenda
Samenwerking gebiedsagenda hapert
Zoals je wellicht in de Gooi en Eembode hebt gelezen, heeft de ondernemersvereniging onlangs de gesprekken met de gemeente over de gebiedsagenda opgeschort.
Begonnen met de beste intenties
De gebiedsagenda moet een nieuw meerjarenplan worden met een brede toekomstvisie voor de bedrijvenparken in Hilversum Zuidwest. Twee jaar geleden had het bestuur met toenmalige wethouder Annette Wolthers de eerste gesprekken over hoe de gemeente en OVHZW samen aan de gebiedsagenda zouden gaan werken. Dat ging in goede harmonie. De wethouder zou een projectbudget zoeken in de gemeentelijke begroting en wij vonden uit dat de gemeente zelfs subsidie kon aanvragen bij de provincie. Samen werd bedacht de beoogde samenwerking vast te leggen in heldere intentieverklaring.
Wat ging er mis?
Na de gemeenteraadsverkiezingen en nadat een nieuwe coalitie de portefeuilles verdeeld had, werden de gesprekken voortgezet met een nieuwe wethouder, Arno Schepers. De intentieverklaring was nog niet getekend, maar dat was volgens de wethouder niet nodig. Achteraf misschien niet slim, want terwijl we volop bezig waren met de consultants van Ecorys voor de gebiedsfoto (een nulmeting voor de gebiedsagenda), werd dat proces belast door een nieuwe discussie met de gemeente over verwachtingen en intenties. Eind 2022 waren we niet echt tevreden over de gebiedsfoto die er lag, maar na een stevige evaluatie met de gemeente en met de belofte dat we in 2023 écht zouden gaan samenwerken, besloten we de bezwaren in te slikken. De gemeente stelde voor dat OVHZW een co-producerende rol zou krijgen, zegde projectbudget toe en vroeg op de valreep ook de provinciale subsidie aan.
Helaas bleken deze mondelinge toezeggingen in 2023 al snel weer vergeten. In de praktijk kreeg de co-producerende rol voor OVHZW een andere invulling. Vragen daarover werden afgewimpeld en zelfs als verwijt opgevat. Na rijp beraad heeft het bestuur op 16 juni besloten verdere gesprekken op te schorten. OVHZW vindt het belangrijk dat er een gebiedsagenda komt met een breed draagvlak bij de ondernemers. Het bestuur betreurt de gang van zaken en heeft het college van B&W om een oplossing gevraagd.
Het kan ook anders
Op andere onderwerpen weten de gemeente en de ondernemersvereniging elkaar juist zo goed te vinden! De gemeente is van plan om ons 5 jaar lang te ondersteunen om te werken aan de klimaat- en energietransitie. Jaarlijks gaat dat om een budget van €100.000 voor voorlichting, onderzoek en advies. Om die plannen concreet te maken werken we nauw samen met het team energietransitie van de gemeente. Er is veel overleg. Zowel over de doelstellingen, als over de aanpak. Bijvoorbeeld over een onderzoek naar de opwek- en besparingspotentie om aardgasvrij te worden, of ‘stimulerend toezicht’ een project waarin samen met de afdeling Toezicht en Handhaving EML-plichtige bedrijven ondersteund worden om gemakkelijker aan hun verplichting te voldoen. Of de samenwerking met de greendealcoach van de gemeente voor de energieadviezen. Dit jaar zijn ook de banden van de parkmanagementorganisatie met de nieuwe bedrijvencontactpersoon van de gemeente aangehaald.
Het bestuur is blij met de stappen voorwaarts die de gemeente en de ondernemers samen weten te zetten. Wij rekenen er dan ook op dat de strategische gebiedskennis die bij OVHZW aanwezig is op waarde wordt geschat en de gemeente ook gebruik gaat maken van onze toegevoegde waarde om het participatieproces goed te organiseren. Alleen samen kunnen we een goede toekomstvisie ontwikkelen!