Nieuwsbrief | jaargang 28 | no 274 |november 2014
 
 
 
 
Nog te zien t/m 23 november
Dubbel Beeld
 
Centraal staat in deze tentoonstelling de wisselwerking tussen het geestesoog en het oog dat rechtstreeks de wereld inkijkt. Dat betekent aandacht voor werk waar beelden uit externe realiteit een verband aangaan met beelden uit innerlijke realiteit van de kunstenaar.
De werken die getoond worden hebben als overeenkomst de aanwezigheid van letterlijke en complexe beeldlagen die met elkaar in dialoog zijn.
 
Met werk van; G-Brecht (NL), Herko van Eerden (NL), Mehraneh Atashi (Iran), Minnie Weisz (Engeland), Robert Suermondt (België), Shigeo Arikawa (Japan) en Udo Braehler (Nederland).
 
Shigeo Arikawa is momenteel artist in residence aan de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn atelier is te bezichtigen tijdens RijksakademieOPEN op 29/30 november.
 
De tentoonstelling is een initiatief van Udo Braehler, ex- voorzitter commissie Artistiek Beleid van Kunstliefde.
 
Zijn vroegste herinneringen zijn die van de brandende Duitse huizen en chaos. In 1943 zit de 3-jarige Udo Braehler op schoot bij zijn vader in de trein toen die werd getroffen door een projectiel van de geallieerden. Zijn vader was op slag dood. Het zijn de eerste beelden waarmee Udo Braehler geconfronteerd werd. Beelden en beeldvorming zijn later zijn werk gaan bepalen. In zijn werk gebruikt Braehler elementen die ook in de reclame en communicatie worden gebruikt. Beelden waarmee we ons dagelijks omringen. Hij werkt in lagen, schildert, maakt collages, en giet het uiteindelijk in epoxy. Meerdere beelden worden over elkaar zichtbaar.

Interview met Udo Braehler in zijn atelier klik hier
 
 
Vrijdag 21 november 20.00 u.
PODIUMAVOND: 
'Beelden en Voor-beelden'
door Dr. Rob van Gerwen
Senior docent/onderzoeker bij Wijsbegeerte, Faculteit Geestesweten-schappen Universiteit Utrecht
 
'Plato zag drie beelden: de ideeën (ware kennis), de dingen in de waarneming (opinie), en de afbeeldingen daarvan (afspiegelingen). Ik zie ook drie beelden, maar drie andere: de beelden van de waarneming, de af-beeldingen die we daarvan maken en het voor-beeld dat we in de spiegel
zien. Dubbel Beeld ziet er maar twee: de beelden van de visuele cultuur en de interne beelden die de kunstenaar er in zijn werk aan toevoegt. Genoeg om het eens serieus te hebben over de vraag hoeveel soorten beelden er eigenlijk zijn en wat een beeld nu eigenlijk voor een ding is.'
 
Rob van Gerwen publiceerde vijf boeken, meest over onderwerpen uit de filosofie van de kunst.
Op zijn website vind je onderwijsbeschrijvingen, artikelen, voordrachten en een weblog.
 
Ingang via de Lange Jufferstraat.

 
 
29 november t/m 21 december 
CASH & CARRY! kunst en design voor de feestdagen
Feestelijke opening op zaterdag 29 november om 16.00 uur door Agnes Jongerius, Europarlementariër.
 
In de weken voor de feestdagen wordt Kunstliefde weer omgetoverd tot een warenhuis vol kunst en design. Tijdens de traditionele eindejaarstentoonstelling van Kunstliefde wordt er werk verkocht voor kleine prijzen tot max.
€ 500,-. De tentoonstelling biedt originele kunstwerken van kunstenaarsleden en toegepaste kunst van jonge en gerenommeerde Utrechtse designers.
 
Met design van; Merel Bekking, Renée Boute, Daniël de Bruin, Esther Derkx, Zita Jansen, Alkine van der Laan, Frank van Os, Amber Rep, Ruud Snel, Mart Vermeulen, Tim van de Weerd, Sacha Wendt, 't Wilde Woud en Lisanne van Zanten.
 
 
 
in de decembereditie van de nieuwsbrief uitgebreide info! 


 
 
 
De Belofte 10 
 
De kunstenaars van de Belofte 10 zijn begonnen. Met twee eerste kennismakings-avonden in Kunstliefde waarin portfolios en inspiratiebronnen werden gedeeld begon het traject. De groep bereid een tentoon-stelling voor in Kunstliefde in mei/juni 2015. 
Met; Goof Kloosterman (HKU), Sander van Noort (HKU), Danilo Fernandez (HKU), Mariska Kerpel (HKU), Marloes Elbertse (Artez), Dennis ter Wal (Rietvelt), Sonia Laan (HKU), Thomas Ritzen (St.Joost), Thera Clazing (HKU) en Nienke Jorissen (HKU). 
 
 
Presentatie van portfolio's en inspiratiebronnen
De Belofte 10
Je kunt het traject volgen via Facebook: www.facebook.com/debelofte 
 
 
Lid worden van Kunstliefde? Klik hier voor meer informatie; Kunstenaarslid of Kunstlievend lid 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur