Voor zondag 18 oktober 2020
Dag lieve mensen,
 
Daar zitten we weer. Te wachten tot het virus verdwenen is. Het lijkt wel of we terug bij af zijn.
We kunnen er niet zoveel aan doen, behalve voorzichtig zijn.
En we kunnen elkaar een beetje opbeuren.
 
Wij gaan weer naar 2 Oppeppers per week, op zondag en woensdag.
We hopen wel dat u als lezers weer lekker veel gaat reageren, zoals in het begin. Zo peppen we elkaar een beetje op...
 
We gaan er wat van maken !
   ....   
      
 
Het badhuis - dat weet ik nog....
Ging u vroeger naar het badhuis? Ging u onder de douche in het Dudok-badhuis in de Meidoornstraat? Vertel ons over uw herinneringen en ervaringen!
 
De Meidoornstraat is een van de kortste straatjes van Hilversum, hooguit 35 meter, met maar zes huisnummers. Het ligt tussen Bosdrift en Hilvertsweg. Daar staat het badhuis dat in 1921 in gebruik werd genomen. Lang niet iedereen had toen thuis een badkamer - een teil, ja, die wel. Dus: voor een paar centen kon je naar het badhuis.
Tot 1975 is het badhuis in gebruik geweest. Daarna is het pand jarenlang een medisch centrum geweest. Nu is het privébezit en zijn er twee woningen in gevestigd.


  
Het badhuis maakte deel uit van een klein woningbouwproject, bestaande uit dertig ‘werkmanswoningen’ die staan tussen het badhuis en de Bavinckschool, allemaal ontworpen door architect Willem Dudok. Het is een heel symmetrisch gebouw: als je er voor of achter staat, is links en rechts precies hetzelfde. En middenin staat een hoge schoorsteen, als een grote wijsvinger de lucht inpriemend. Op de begane grond waren de badruimten, beneden was de stookkelder en kolenopslag, en op de eerste verdieping ‘droogzolders’. In het midden was een open ruimte die op de bouwtekening ‘bleekveld’ heet. Het is een heel sober gebouw, zonder versieringen. Dudok: “In deze architectuur behooren deur en raam het ornament te zijn van het gevelvlak.”
 
Het heet nog steeds het ‘badhuis’, hoewel het al lang geen badhuis meer is. Maar in uw herinneringen misschien nog wel. We zijn benieuwd naar uw verhalen!  Schrijf ze hier op.
   
 
Bijzondere filmpjes
Senver-excursie naar de Voedselbank
In de afgelopen week was er nog nét een excursie naar de Voedselbank, het uitgiftepunt in Hilversum. Ter introductie was er een filmpje over de opslagloodsen van de Voedselbank in Huizen. Van daaruit worden de uitgiftepunten in het Gooi bevoorraad.
In het filmpje komt Bertine van der Pluijm aan het woord die in de Voedselbank in Huizen als vrijwilliger werkt. Het filmpje is gemaakt door Ineke van de Rotte.
De excursie wordt herhaald als we weer gewoon op pad kunnen/mogen.




  
 
Een heerlijke stomme film - Buster Keaton


Bob Mager zoekt de komende tijd een grappige 'stomme' film uit. Deze keer eentje uit 1920. Twintig minuten slapstick.
 
Buster Keaton - One Week


  
 
Iets met kunst - van Henk Roos
Nog even nagenieten van Van Eyck, een optische revolutie… In verband met de beschikbare tijd moest ik bij de lezingen een paar filmpjes achterwege laten. Met uitte de wens om die op te nemen in de Oppepper. Bij deze!:
 
Om te beginnen een chanson van hofcomponist Gilles Binchois, collega hoveling van Jan van Eyck aan het hof van hertog Filips de Goede.
 
 
Jacqueline Dumortier maakte een korte impressie van de tentoonstelling met muziek van Kevin Mcleod.

Manfred Sellink over de Heilige Barbara.


  
Jan van Eyck, Portret van Gilles Binchois(?), 1432
 


        
   
De NOS berichtte over ‘de beroering over de facelift van het Lam Gods’. Scroll naar beneden voor het filmpje van Sander van Hoorn.

En ga naar de website Closer to Van Eyck. Speel met de mogelijkheden en bekijk het Gentse altaar tot op de millimeter!

   
 
Podcast van Pieter Hoogenraad: Processen van Neurenberg
Neurenberg, 16 oktober 1946
Na de Tweede Wereldoorlog werden 24 nazi-kopstukken berecht voor het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Tien van hen werden op 16 oktober 1946 aan de galg geëxecuteerd.
 
Waarom het proces plaats vond in deze Duitse stad en waarom deze mannen tot de strop werden veroordeeld, vertelt historicus Pieter Hoogenraad in deze podcast.
 

 
Tips om erop uit te gaan of thuis te blijven

COULEUR LOCALE, expositie van werk van Hilversumse kunstenaars in de oude C&A.

Vandaag opent de eerste van drie tentoonstellingen van werk van Hilversumse kunstenaars, in het souterrain van de oude C&A. Waar je vroeger de kinderkleding kocht.
Misschien kun je beter niet in het weekend gaan omdat het er druk kan zijn, maar beter op woensdag-donderdag- of vrijdagmiddag. Kijk hier wie er in oktober exposeert.
Open op woensdag tot en met zondag, 12.00 -17.00 uur
 
    
Brasserie Zonnestraal, je kunt er koffie-to-go krijgen en een broodje
 
Onze eigen zondagse koffie/thee-club kan niet meer doorgaan. Maar bij de Brasserie kun je wel een bekertje (lekkere) koffie halen als je daar gaat wandelen. Of een broodje voor onderweg. De horeca probeert van alles te verzinnen om het hoofd boven water te houden.
   

 

Paddenstoelen kijken
Alhoewel we door de tweede coronagolf nu weer beperkt worden in de uitgaansmogelijkheden, zijn er toch nog wel leuke dingen te doen.
Een wandeling door het bos in volle herfstpracht! Het bos is immers altijd open en ook nog veilig als je maar genoeg afstand houdt. Ga eens op zoek naar de vele paddenstoelen die er nu staan. Alleen al in Nederland zijn er zo’n 4.000 soorten! Tip: neem een spiegeltje mee zodat je ook onder de hoed van de paddenstoel kunt kijken!
Thuis paddenstoelen leren kennen
Wil je meer te weten over paddenstoelen? Leuk project tijdens deze mini-lock-down. Kijk dan eens naar dit filmpje van Staatsbosbeheer.
    
 
Oproep van Henja - favoriete oude recepten
We hebben allemaal wel van die vergeelde, gevlekte papiertjes in onze kookboeken zitten. Vergeten recepten die we ooit regelmatig kookten. Tot ze in de vergetelheid raakten. Er kwamen nieuwe recepten, andere smaken, maar weggooien deden we niet, want je weet maar nooit. Ik ben op zoek naar die recepten voor de oppepper.
 

 
Duik eens in je kookboek en in je herinneringen. Waarom heb je het bewaard? Heb je het gekookt voor een bijzondere gelegenheid?
Waarom was dit recept lange tijd favoriet? Nou ja, wat je er maar bij wilt schrijven. Stuur je recept, eventueel met een foto van het verkleurde papiertje naar henjamaarten@hetnet.nl
 
Ik weet zeker dat jouw recept bij hele  oppepper lezers herinneringen zullen oproepen. Misschien schrijven we met elkaar wel een uniek herinneringskookboek.
 
Kerkdienst digitaal
De kerkdienst online is weer terug. Op zondag 18 oktober zendt GooiTV vanaf 11.30 een cantatedienst uit met muziek van Johan Sebastian Bach en presentator Andries Knevel als voorganger, vanuit de Wilhelminakerk in Bussum.Met Vocaal ensemble Voices, Wilhelminaconcert onder leiding van Piet Philipse.
 
De dienst wordt een paar maal herhaald. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden.
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum.