N I E U W S B R I E F
September 
2019

Dignidad. Kunstenaarsboeken van Maria Veronica San Martin
21 september t/m 6 oktober 2019
De Chileense kunstenares María Verónica San Martín (1981) maakt installaties en kunstenaarsboeken die het recente politieke verleden van haar geboorteland Chili als onderwerp hebben.
 
In de tentoonstelling is de installatie Dignidad te zien, alsmede een videoregistratie van de performance die San Martín over de hele wereld geeft om het werk te tonen. De installatie is gebaseerd op geheime documenten van Colonia Dignidad, een enclave in het zuiden van Chili die een belangrijke plek werd voor clandestiene operaties van de inlichtingendiensten van het Pinochet-regime (1973-1990).
 
 

Huis van het boek | Museum Meermanno toont topstukken
t/m 6 oktober 2019
 
Unieke boeken, een mummie en een brief van Escher
 
Huis van het boek | Museum Meermanno grijpt de zomerperiode aan om een breed publiek de kans te geven de diversiteit aan bijzondere boeken, brieven, schetsen en zelfs een mummie en een knuffel te bekijken. Anders dan vele kunstmusea kan Huis van het boek zijn topstukken niet doorlopend tonen. De kwetsbare boeken staan doorgaans opgeborgen in de kasten van de Boekzaal of in de depots. In deze tentoonstelling krijgen ze tijdelijk een podium. Ook het bijzondere boek Regelmatige vlakverdeling van M.C. Escher uit 1958 krijgt een plek. Samen met het boek toont het museum een opnieuw ontdekte brief en een schets van Escher. Ze werden aangetroffen in het pas verworven archief van de ontwerper van het boek Aldert Witte.
 
 
 

Letterland
t/m 6 oktober 2019 (wegens succes verlengd!)
 
Deze zomer verwelkomt het museum speciaal (groot)ouders en (klein)kinderen die iets actiefs willen doen. Ontdek Letterland boordevol letteractiviteiten. Kom dansen in de letterdisco, letters timmeren, vissen of borduren. Of laat jouw naam 'glowen'in de uv-kamer!
 

 
Open Monumentendagen 
14 en 15 september (hele weekend gratis entree)
 
Maak zelf een afdruk van de Zilverdistel, een Haags Art Nouveau-uitgeversmerk van K.P.C. de Bazel. Leer meer over dit uitgeversmerk dat in 1913 werd ontworpen door De Bazel voor de eerste Nederlandse private press, de Zilverdistel van Jean François van Royen in Den Haag. Het museum is dit weekend gratis toegankelijk.
 
 

MAAKDAGEN (Arts Crafts Council Nederland)
28 & 29 september 
Foto: Ton Martens
Professionele drukkers leggen uit hoe het drukken met loden letters in zijn werk ging. Hoe zien die letters eruit? Wat is een zethaak en wat is hoogdruk? Je krijgt antwoord op al je vragen over dit ambacht. Maak zelf een afdruk op één van de persen.
 
 
 
 
 
 

LOWLANDS
Ook dit jaar was Huis van het boek te vinden op het Ohlalalaantje tijdens Lowlands. Duizenden bezoekers kregen een voorproefje van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’, die komend najaar in het museum te zien is. In de Banned Books Club wordt de bezoeker op dezelfde manier aan het denken gezet als in de tentoonstelling. Zo worden er voorbeelden van verboden boeken uit totalitaire regimes getoond, bijvoorbeeld Darwins On the origin of Species en veel Lolita’s. Waarom verboden, waarom fout? De bezoeker mag het zeggen. Bij de container van Huis van het boek kon men terecht voor lezingen van o.a. Jeroen Salman, Mounir Samuel, Steven de Peven, Bert Sliggers, Mick Johan en Cathelein Aaftink.
 
Met dank aan o.a. Maaike Strengholt (projectcoördinatie Lowlands), Lowlands en Mojo Concerts, Bert Sliggers, gastconservator van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’.
 

Save the date: Museumnacht 2019
5 oktober 20.00- 24.00 uur
Hou je van onthaasten of ga je er liever full speed tegen aan? Alles kan bij Huis van het boek | Museum Meermanno! Inspirerende workshops, late night-colleges of een spannend tijdspel, er is genoeg te beleven in het oudste boekenmuseum ter wereld. En in de prachtige siertuin is het altijd 17:00 uur, borreltijd!
 

 
Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
 
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar boekzoekt@meermanno.nl.
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-2057254 of boekzoekt@meermanno.nl.
   
 
 

 

Huis van het boek | Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl