januari 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een stukje over dementie bij honden (en wat je ertegen kan doen), een stukje over Adaptil (feromonen die de hond kunnen kalmeren), hoe je je hond veilig in de auto kan vervoeren en tot slot: mijn nieuwe flyer (die je kan downloaden of doorsturen naar mensen die wat meer over mij en mijn werkwijze willen weten).
 
Veel leesplezier toegewenst!

Dementie bij honden
 
Ouder worden gaat ook bij honden niet altijd zonder gebreken. Ook dementie komt voor bij onze trouwe viervoeters. De symptomen zijn behoorlijk gelijk aan die bij de mens: onder andere gedragsveranderingen, vergeetachtigheid, minder eetlust, meer slapen en meer routinematig gedrag vertonen behoren hierbij. Gelukkig is er medicatie waarmee je je hond kan ondersteunen. Maar wist je ook dat uit onderzoek blijkt dat spelen met je hond en hem geestelijk uitdagen, het dementie-proces vertraagt?
 
Je kan een oude hond geen nieuwe trucjes meer leren.... Nou echt wel! Lees dit interessante artikel en ga aan de slag met je oudje!
 

 
Adaptil - de feromonenband die werkt
Gelukkig, de meeste honden kunnen weer opgelucht ademhalen: oud&nieuw, oftewel de vuurwerkperiode is weer voorbij. En met het schrikkeljaar hebben ze dit jaar een dag langer voordat het geweld weer losbarst!
 
Voor bange honden is er een hoop te winnen met training en eventueel medicatie als ondersteuning. In mijn vorige nieuwsbrief had ik het hier uitgebreid over. Maar daarnaast is er ook een heel scala aan 'alternatieve' geneeswijzen. Homeopatie, T-touch, Bachbloesem en ook de veelgebruikte Adaptil-verstuiver of halsband (voorheen DAP). Deze laatste werkt met een chemische variant van de feromonen die een moederhond uitscheidt wanneer de puppies melk bij haar drinken. Dit zou kalmerend werken. Maar werkt dat nou echt?
 
In deze wetenschappelijke publicatie is er onderzoek gedaan naar de reactie van Beagles op een opname van onweersbuien. Er werd vergeleken hoe Beagles met een DAP-halsband verschilden in reactie met Beagles met een placebo-halsband. Hieruit bleek dat een DAP-halsband zorgt voor aanzienlijke verbetering op het gebied van angst en spanning tijdens en na de onweersbuien. Ook werd er door de DAP-groep meer gebruik gemaakt van de schuilbox.
 
Er is dus wetenschappelijk bewezen dat een DAP-halsband, tegenwoordig bekend onder de merknaam Adaptil, werkt bij angsten voor onweer of harde geluiden. Hebben jullie hier ervaring mee?
 
 
 
Product-review: autotuigjes
 
Het is verstandig om te zorgen dat je hond veilig in de auto mee kan rijden. Een hond die los in de auto wordt vervoerd kan niet alleen zelf gewond raken bij een aanrijding, maar denk je maar eens in als je hond door de auto slingert: wat voor gevaar levert dat voor jou op?

Zorg daarom ervoor dat je je hond veilig vervoert. Dit kan op veel verschillende manieren: in een bench of transportbox, in de achterbak met een rek achter de achterbank of op de achterbank zelf. Natuurlijk zet je de hond dan even vast met een autotuigje.

Maar zijn die dingen nou wel zo veilig?

Deze test beweert anders.

De beste bench of transportbox is van het merk Gunner Kennel. Dit was de enige transportbox die niet losraakte of vervormde.

Voor vervoer op de achterbank wordt een tuigje aangeraden. Helaas zijn vrijwel alle tuigjes niet geschikt om als autotuig te dienen. Slechts één tuigje kwam als 'geschikt' door de test: een Sleepypod Clickit Utility.

 
Flyer
Met trots presenteer ik jullie: mijn flyer. En hoewel dit natuurlijk een mooie reclame-uiting lijkt, is dat niet mijn enige focus. Ik krijg namelijk best vaak vragen van klanten en bekenden: heb je niet iets om uit te delen? Bij mij in de straat woont iemand.... en een kennis van me vroeg laatst....
 
Je kan me natuurlijk altijd mailen of bellen, maar soms is het handig om gewoon gauw even wat informatie door te kunnen sturen. Daarom heb ik mijn flyer ook digitaal op mijn website gezet.
 
 
Heb je liever een papieren versie? Mail me op marij@stolpgedragsadvies.nl en ik stuur je er een per post toe!
 


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821