Innehåll
 
- Kroppspråket kan ljuga
- Vinn en bok
- Ternees (jobbigt :-)
- Inte en, två utan tre
- Ostronskivling m
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 

Det finns vissa nackdelar att äga en cab.
    

 
Det väntade man inte
 
 
 
Citat 
 
 
If someone is too tired to give you a smile, leave one of your own, because no one needs a smile as much as those who have none to give.
 
Okänd
Kroppsspråket talar inte alltid sanning
 
Du har säkert hört att olika procentsatser för hur viktigt kroppsspråket är för vår kommunikation. Även om jag håller med om att det är viktigt så får man sätta allt i rätt perspektiv och ha insikten att jag faktiskt kan tolka kroppsspråket fel, vilket kan påverka hur jag bemöter andra personer.
 
Vid en föreläsning som jag hade för några månader sedan var detta väldigt tydligt. Det var en kvinna i publiken som (till skillnad från alla andra) såg ut som att hon helst skulle vilja vara någon annanstans. Jag hade förväntat mig att när det var slut att hon skulle gå därifrån direkt, istället kom hon fram och tackade för en jättebra föreläsning och köpte ett par av mina böcker. Jag hade tolkat hennes kroppsspåk totalt fel. Jag vet inte varför hennes kroppsspråk var som det var, men jag lärde mig att vara betydligt mer openminded. Så nästa gång jag träffar någon som verkar vara irriterad, uttråkad och/eller arg så ska jag i alla fall inleda med ett leende och ett vänligt hej. 

Vinn en bok - Ditt bästa stresstips
 
Jag att skriver på min femte bok, som kommer att handla om funktionell stresshantering för individer och företag. Vilket är ditt bästa tips för att undvika att bli stressad eller ta dig ur en stressad situation när den händer? Maila ditt/dina tips till jan.tern@personbasta.se så drar jag två vinnare bland tipsen som kommer in. Om vi (Hans som är psykolog och jag) som skriver boken tycker att tipset är i linje med den inriktning vi har för boken och vi vill ha med det där kommer du även få boken när den är tryckt i september.
 
De orden värmde
 
Jag finns sedan några veckor med i Lära för livets talarförmedling. Kommentaren jag fick efter att en av deras representanter tittat på mig för att avgöra om jag höll tillräckligt hög kvalité värmde. Förutom att hon tyckte att det var väldigt bra, berättade hon att hon lyssnar på många föreläsare men att det var sällan som hon hade lärt sig så mycket som vid min föreläsning.
 
Intervjuad i Dagens industri
 

 
Jag blev intervjuad om stress i Dagens industri för några veckor sedan. Det handlade om risken med stress både för individ och företag/organisation samt råd om vad man kan göra åt det.
 
Det räckte inte med två, det får bli tre
 
Jag har under våren kört två tillfällen för att testa av hur Sveriges mest användbara stressföreläsning ska se ut. Jag började med ett tillfälle i Göteborg och kände att ha allt i ett (både kostnader om stress och stresshantering) blev lite för spretigt. Vid nästa tillfälle hade jag delat upp så det var en föreläsning som riktade sig till medarbetare med inriktning att få förståelse för vad stress är och framförallt vad man kan göra åt det. Den föreläsningen känns som att den är riktigt bra och kommer att bli fantastiskt bra när jag utvecklar den ytterligare baserat på feedbacken.
 
Den andra föreläsningen vände sig till HR och chefer och handlade om konsekvenser, kostnader, förklaringsmodeller och lite strategi. Jag kände att denna blir bättre om den delas upp i två delar. En för första och andra linjens chefer, där man kan gå djupare på hur man ser tecken på stress, vad man kan göra åt dessa samt givetvis hur skapar man förutsättningar för en bra arbetsmiljö med mindre stress.
Den andra för HR och top management där man tittar djupare på hur man arbetar strategiskt med stress, kostnader för stress och uteblivna innovationer, best practicies med mera.
 
 
Ternees
 
  
Denna övning är ingenting för den otränade, men för dig som är tränad och vill ha en riktig pulshöjare så är det bara att värma upp och sedan köra. Kanske har du kört burpees som är ett upphopp följt av att man snabbt går ner i armhävningsställning och så upp igen. Detta är en egen utveckling av burpees. Du börjar med att göra ett stående längdhopp, så fort du landat och har balans så gör du ett upphopp. När du landar sätter du händerna i marken och skjuter fram benen. Nu trycker du upp höften och går krabbgång bakåt tills du kommer till startplatsen för det stående längdhoppet. När du kommer dit du startade ditt längdhopp så har du gjort din första Ternees.
  
Ostronskivling med fänkål och rostade solroskärnor
 
 
Enkelt, snabbt och gott. Till en stor portion eller två små använder du 100 gram ostronskivling, 250 gram fänkål och 1/2 dl solroskärnor. Skölj och dela ostronskivlingen på längden innan du lägger den i en stekpanna med smält smör. Under tiden du smörsteker svampen skivar du fänkålen grovt. När svampen stekt 2-3 minuter lägger du i fänkålen tillsammans med lite smör till och låter allt steka lite lätt i 2 minuter till. Häll över allt på tallrikarna och strö över lite rostade solroskärnor (som är enklare att köpa färdigrostade än att rosta själv i pannan) och sedan är det bara att njuta.
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Jan Tern
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande: Tel:0768-147080  eller
 
Personbästa Förlag & Event AB  www.personbasta.se