Stichting Senia
Nieuwsbrief voor

leesclubs en muziek-luisterclubs
augustus 2019
INHOUD
 
Verzending leeswijzers

Excursies
 
Interview
 
Nieuwe leesclubs

Filmpje
Hier is Senia's nieuwsbrief van augustus. Vanwege de zomerperiode bescheiden van omvang, maar natuurlijk wel met leuke nieuwe excursies.


U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl

 
Wanneer krijgt u de leeswijzers en luisterwijzers?
De Grote Verzending van leeswijzers en luisterwijzers staat weer voor de deur. We verwachten er zo'n 60.000 stuks in te pakken dit jaar. Dat gaat gebeuren in week 34, van 19 tot 23 augustus.
U kunt uw pakketje tegemoet zien vanaf 26 augustus.Op de foto zijn enkele van de inpakkers te zien vorig jaar augustus, druk bezig in de hal van Drukkerij De Kroon waar Senia naast gevestigd is.
Ook voor dit jaar staat er weer een grote ploeg helpers klaar om in enkele dagen tijd alle 9000 deelnemers van hun lees-en luisterwijzers te voorzien.
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder staan de excursies van de maand september waarvoor u zich kunt aanmelden. Hier ziet u een totaaloverzicht.
- - - - - - - - -
EINDHOVEN
Rondleiding 'Strijp-S', voormalig Philipsterrein


Op vrijdag 6 september brengen we een bezoek aan Strijp-S, de wijk die gebouwd werd op het voormalig Philipsterrein. Deze plek was voorheen alleen toegankelijk voor personeel, vandaar ook wel de naam 'verboden stad'. Inmiddels is deze locatie een uniek stedelijk gebied in Eindhoven. Het barst er van de energie en creativiteit, is imposant en industrieel. Veel creatievelingen, designers, entertainers en dienstverleners werken en wonen hier. Is uw nieuwsgierigheid naar Strijp-S gewekt? Ga dan met ons mee op pad en de gids zal ons alles vertellen over het verleden en heden van deze ‘verboden stad’.

- - - - - - - - - - -
HAASTRECHT
Bezoek Museum Paulina Bisdom van Vliet
Op donderdag 12 september brengen we een bezoek aan het Museum Paula Bisdom van Vliet, een parel onder de Nederlandse woonhuismusea, uniek door het feit dat de tijd er letterlijk heeft stilgestaan. Er is sinds het overlijden van Paulina in 1923 niets veranderd, dus alle schilderijen, klokken, keramiek, zilver etc. zijn nog in alle weelde aanwezig. De familie werd door het bezit van veel grond, het vervullen van openbare en kerkelijke functies zeer invloedrijk.
Vooral aardewerk en porselein, Paulina’s passie, zijn in grote variatie te bewonderen. De geschiedenis van de familie gaat terug tot 1550, toen nog niet adellijk, maar kreeg de toevoeging Van Vliet in1755 door aankoop van het slot te Vliet.
- - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Rondleiding Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam, waarschijnlijk gesticht als een houten kapelletje in een gehucht aan de Amstel. Door de eeuwen zou het kapelletje uitgroeien tot de imposante kerk die nog steeds fungeert als Huiskamer van Amsterdam.
Maar ook kwade tijden als die van de Beeldenstorm, worden in de Oude Kerk weerspiegeld. Met onze gids, Jan Broekhuizen, verkennen we op maandag 23 september dit bijzondere monument.
- - - - - - - - - - -
DEN HAAG
Bezoek aan de Tweede Kamer
Op woensdag 16 oktober brengen we voor de laatste keer een bezoek aan de Tweede Kamer. Binnenkort gaat de verbouwing beginnen.
Het huidige Binnenhof bestaat dus al lange tijd en is weinig van uiterlijk veranderd, al stelt de huidige opzet van het parlement andere eisen aan de faciliteiten dan enkele eeuwen geleden.
Tot 1992 was de Oude Zaal - de Balzaal van stadhouder Willem V uit de 18e eeuw - de zittingszaal van de
Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De zaal was te klein om de 150 leden van de Kamer te huisvesten samen met alle ondersteunende personen. In 1992 werd daarom de nieuwe vergaderzaal geopend. De oude gebouwen liet men staan en bleven in gebruik.

Lees meer en meld u aan.
 
 Interview van de maand

Ineke van de Rotte, jarenlang de directeur en drijvende kracht van Senia, gaat binnenkort met pensioen. Wat maakte haar zo succesvol? Hoe kijkt zij terug? Wat gaat ze nu doen met al die vrije tijd? Een goed moment om haar daarover te spreken en de balans op te maken.

Interview met Ineke van de Rotte

Langzamer leven
 
Voor het interview spreken we af in een grand café bij Amersfoort Centraal Station. Hoe vaak zal Ineke van de Rotte hier langs zijn gespoord op weg naar alweer een vergadering, leesclubbijeenkomst of naar het Senia-kantoor in Olst?
Ineke stopt per 1 september als directeur van Senia. Ze gaat met pensioen. Langzamer leven, zo hoopt ze.
Lees het interview van Wil de Graaf
 
Top 10 meest gelezen romans

Meest aangevraagde leeswijzers
 
Andere top 10 lijsten
Wilt u ook de top 10 zien van de andere boekenlijsten en van de muzieklijst? Kijk hier.
 
Oprichting nieuwe leesclubs in augustus
Hieronder de bijeenkomsten om nieuwe groepen op te richten in de maand augustus, de komende maand alleen in Wageningen. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk. Met mensen die mee willen gaan doen, worden afspraken gemaakt.
  • Wageningen, literaire leesclub, do. 8 aug. 13.00 uur in de bibliotheek 
  • Wageningen, leesclub filosofie do. 8 aug. 15.00 uur in de bibliotheek 
  • Wageningen, leesclub kunstgeschiedenis, di. 27 aug. 18.30 uur in de bibliotheek
 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Lamento - Remco Campert
- in de zomer in de middag je huid -
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia