februari 2017
 
In deze nieuwsbrief staat hoe honden tijd kunnen ruiken, de maand van het gebit, interessante lezingen en hoe je een veiligheidskaart kan bestellen.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Hoe laat is het?
 
Vind je het ook niet wonderbaarlijk dat honden ogenschijnlijk precies weten hoe laat het is? 10 minuten voordat de baas terugkomt uit zijn werk, worden ze al onrustig. Een kwartier voor de wekker gaat, komen ze je wakkermaken. En vergeet je ze om acht uur hun eten te geven? Dan komen ze je er gerust om kwart over acht even aan helpen herinneren! Hoe doen ze dat toch?
 
Alexandra Horowitz (van het Dog Cognition Lab) denkt het te weten. Ze legt uit dat wij mensen visueel zijn ingesteld en de wereld dus vooral met onze ogen ervaren. Toch weten we dat tijd ook op een andere manier waar te nemen is: door de sterkte van de zonnestralen op je huid, de kracht waarmee de zon je kamer in schijnt, de geur van een zwoele zomeravond... Honden nemen de tijd dus waarschijnlijk vooral in geuren waar.
 
"Smells in a room change as the day goes on. Hot air rises, and it usually rises in currents along the walls, and will rise to the ceiling and go to the center of the room and drop. And so, if we were able to visualize the movement of air through the day, what we’re really visualizing is the movement of odor through the day. "
 
Ook kunnen ze aan de sterkte van een geur ruiken hoe lang het geleden was dat die geur werd achtergelaten. Zo weten ze dus of de buurhond nét is langsgelopen of dat die geur nog van z'n ochtendrondje was.
 
Dit en meer wetenswaardigheden heeft ze in haar boek "being a dog" beschreven. Klinkt als een aanrader!
 
De maand van het gebit
In februari is er bij veel dierenartsen speciale aandacht voor het gebit van je huisdier. Gebitsproblemen komen vaker voor dan je denk en worden regelmatig over het hoofd gezien.
 
Bij De Boer dier en ruiter in Muiderberg kan je in elk geval deze maand terecht voor een gratis gebitscontrole.
 
Lees meer over de maand van het gebit op de speciale website.
   
 
Interessante lezingen
 
Of je nu "gewoon" hondenliefhebber bent of een hondenprofessional, het is altijd goed om je bij te scholen en meer te leren over honden. Voor interessante en kwalitatief goede lezingen met sprekers die weten waar ze het over hebben, kan je kijken op de agenda van Doggo.

Bij welke lezing kom ik jullie dit jaar tegen?
 
Veiligheidskaart nu te bestellen!
Heb je hem al eens gezien, de veiligheidskaart die je kan downloaden via mijn website?
 
Ik heb deze nu ook op dik papier af laten drukken. Je kan deze bestellen voor € 0,50 per stuk (met € 1,00 verzendkosten) door een mail te sturen naar info@stolpgedragsadvies.nl met daarin het gewenste aantal en je adres. Handig voor in je portemonnee!
 
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821