Westerlo - januari 2012
Jaargang 2 - nummer 2
 
Inhoud
 
  
Schrijven is altijd persoonlijk - Rudy Soetewey
 
klik op de affiche voor de website van de auteur
Rudy Soetewey ontving vorig jaar de Knack Hercule Poirotprijs voor zijn thriller Getuigen (Kramat, Westerlo).
 
In de bib belicht hij zijn boeken en legt de link met zijn eigen leven bloot. Een intrigerende blik in de ziel van een misdaadauteur...
 
Afspraak op woensdag 15 februari om 20.15u.
 
toegang: 4 € - 3 € (-18 en +55)
 
reserveren verplicht
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Film: Illégal
  
Illégal vertelt het verhaal van een
Wit-Russische vrouw die met haar zoon van 13 illegaal in België verblijft, maar toch al goed geïntegreerd is. Tot ze op een dag wordt gearresteerd en in een gesloten centrum verdwijnt, gescheiden van haar kind.
Een film die alle clichés doorbreekt.
 
regie: Olivier Masset-Depasse - België -
90 min.
 
donderdag 23 februari om 20.15u.
 
toegang: 4 € - 3 € (-18 en +55)
 
i.s.m.
 
 
 

 
klik op de affiche voor de trailer
 
 
Weg naar Compostela: alweer volzet
  
 
 
Na de succesvolle en uitverkochte avond in 2011, is nu ook de tweede lezing inmiddels
volzet.
 
Arnout Hauben, pelgrim van 33.
 
dinsdag 28 februari om 20.15u.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
  klik op de cover voor een proevertje
 
 
Na het mooie I.M. uit 1998 over haar overleden liefde Ischa Meijer schreef Connie Palmen met Logboek van een onbarmhartig jaar het rouwproces neer bij de dood van haar man, Hans van Mierlo.
 
Op 11 maart 2010 overlijdt Van Mierlo. Een bloedtransfusie had voor een zieke lever gezorgd. Achtenveertig dagen na zijn dood, maakte Connie Palmen de eerste aantekeningen van wat ze het “Logboek van een onbarmhartig jaar” zal noemen. Het boek begint met de zin “Ik zou een roman schrijven die Judas heette, en toen ging mijn man dood”.
 
"Hij is de enige die mijn lichaam tot bedaren kan brengen en hij is dood. Rouw is verliefdheid zonder verlossing. Ik ben panisch zonder hem."
Andere blikvangers:
  
Met Op drift schetst Pius Alibek het portret van een wereld die niet langer bestaat: het Irak van vóór Saddam Hoessein: een fascinerend relaas.
  
Jennifer Egan heeft met Bezoek van de knokploeg onder meer al een Pulitzerprijs binnen. Het boek houdt het midden tussen een roman en een thematische verhalenbundel. De verbindende schakel wordt gevormd door een cluster personages tegen de achtergrond van de muziekscène en -industrie. Hier een interview met de auteur.
  
Een ondergronds boek in China, vol kritiek op "Big Brother de staat": Chan Koonchung levert met De vette jaren een dappere, genadeloze kritiek af op het moderne China en zijn leiders.
 
 
 
 
 
 
 klik op de cover voor een fragment
 
 
 
klik op de cover voor het eerste hoofdstuk
 
 
Ruby’s lepel is het debuut van Anna Lawrence Pietroni dat zich afspeelt in de jaren dertig, in de Britse industriestreek, "The Black Country".
 
Wij dansen niet van Ellen Heijmerikx vertelt op beklemmende wijze hoe een gewoon Nederlands gezin volledig in de ban raakt van een geloofsgemeenschap. De roman toont de complexiteit van de geloofswereld van volwassenen gezien door de ogen van een jong meisje. Een voorproefje.
 
In Al wat ik ben baseert Anna Funder zich op ware gebeurtenissen en geeft daarmee 4 vergeten verzetshelden, die hun leven riskeerden om de wereld te waarschuwen tegen Hitler, een gezicht.
 
In april 2010 breekt de hel los in kerkelijk Vlaanderen met het ontslag van bisschop Vangheluwe. Wat heeft Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar pedofiele priesters, aan het licht gebracht? Waarom is het misbruik zo lang verborgen gebleven? Was er een doofpot? Dirk Tieleman trok op onderzoek.
 
Met De kleuren van Amerika: spiegel van Europa biedt VRT-journalist Bert De Vroey een overzicht van de Amerikaanse diversiteit. Deze multiculturele samenleving is geen pretpark, maar "work in progress", met mooie en lelijke kanten, successen en mislukkingen. Hier een gesprek met de auteur.
 
In Julian Assange: de ongeautoriseerde autobiografie vertelt de oprichter van WikiLeaks het verhaal van zijn leven.
  
 
 
 klik op de cover voor een fragment
 
 
 
De Nieuwe Snaar zet een punt achter een meer dan dertigjarige carrière. Ze eindigen in schoonheid met een afscheidstournee en met het boek Het verhaal van De Nieuwe Snaar, geschreven door Kris De Smet. 
 
Aung San Suu Kyi van Peter Popham schetst het leven van de Nobelprijswinnares die veel persoonlijke offers heeft gebracht voor de vrijheid van Myanmar.
 
Kleine man, grote tour van Jeroen De Preter is het verhaal van een kleine man die zo diep mogelijk probeert door te dringen in de essentie van de grote koers. De reporter van De Morgen startte op 1 juli 2011 met één dag voorsprong op het peloton aan zijn eigen Ronde van Frankrijk. Op 21 juli haalde hij de eindstreep in Parijs. 
Hier Jeroen in De Laatste Show.
 
 
 
 
Terrence Malick filosofeert in de film The Tree of Life (Gouden Palm Cannes 2011) in een etherisch aandoende vertelstijl over leven en dood, liefde, familie en God. Centraal staat de relatie tussen Jack en zijn autoritaire vader.
 
In 2011 stond Alex Agnew 10 jaar op de planken en dat vierde hij met een Best Of: Larger than Life in het Sportpaleis. De DVD is een samenvatting van de hoogtepunten.
 
Vreemd Bloed is een licht surrealistisch familiedrama over drie generaties slagers met topacteurs als Wim Opbrouck en Viviane de Muynck. Nieuwsgierig?.
 
Frozen Planet is de nieuwste topreeks van de BBC Natural History Unit. In zes afleveringen krijgen we de ultieme documentaire over beide poolgebieden: de adembenemende landschappen, het extreme klimaat en de manier waarop de natuur, de dieren én de mens daarmee omgaan. De polen zoals we ze nog nooit zagen, en misschien nooit meer zullen zien… Een fragment.
 
 
 
 
klik op de cover voor de officiële trailer
 klik op de cover voor de songteksten 
 
Na zes jaar wachten op nieuw werk beloont Raymond Van Het Groenewoud ons in stijl met De Laatste Rit. Hier een interview uit De Morgen van zaterdag 21/01.
 
De tweede editie van Iedereen Klassiek laat muziek horen die naar de vier elementen verwijst: aarde, water, lucht en vuur. 
 
Idool-winnares Kato veroverde in een recordtempo de harten van Vlaanderen. Met Flamingo zet ze haar debuut neer.
 
Guido Belcanto is een genre op zich. Op Een man als ik kneedt hij drama, kleinkunst en smartlappen tot een uniek geheel.
 
 
 
 
 
 

Agnes' Advies
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Agnes!  
 
 
  
 
 
Modoc - Ralph Helfer
 
Het jongetje Bram en het olifantje Modoc worden op dezelfde dag geboren. Samen groeien ze op, te midden van een bonte verzameling artiesten bij een klein circus. Er ontstaat een sterke band tussen de jongen en de olifant wanneer Bram tot trainer wordt opgeleid en Modoc langzaam de ster van de piste wordt.
Binnen korte tijd zijn ze zo op elkaar ingespeeld, dat de stem en de gebaren van Bram voldoende zijn om de grote Modoc haar kunsten te laten vertonen. Dan wordt het circus verkocht en raken ze op drift. Hun omzwervingen voeren hen over de hele wereld en samen beleven ze vele avonturen.
 
Dit boek, gebaseerd op waargebeurde feiten, is beestachtig mooi en meeslepend. Boeiend geschreven met veel details over de omgeving, het circus, het dagelijks leven in India.
 
Ontroerend voor iemand met een groot olifantenhart! ;-)
 
 
De nacht in - Olaf Olafsson
 
Christian Benediktsson, al twintig jaar butler bij de beroemde Amerikaanse krantenmagnaat Wiliam Randolph Hearst, leidt ogenschijnlijk een rustig bestaan. Zijn dagen zijn afgestemd op de vaste patronen van Hearsts leven en op de eisen die het bestieren van een luxueus huishouden aan hem stellen. Maar wanneer hij alleen is, dringen de herinneringen aan een ander leven zich op: zijn heimelijke vertrek uit IJsland, zijn vaderland; de nacht waarop hij zijn vrouw en kinderen verliet voor een revuedanseres in New York.
 
Christian is een trouwe dienaar voor zijn baas, maar worstelt tegelijkertijd met zijn verleden, dat mondjesmaat aan de lezer wordt prijsgegeven.
 
Doorheen het hele verhaal proef je de onrust, kwelling en schuldgevoelens van het hoofpersonage. Een boek dat mij alleszins niet onberoerd liet! 
 
 
 
 
Dromend van water - Gail Tsukiyama
 
Hana lijdt aan het syndroom van Werner, een ziekte die iemand twee keer zo snel doet verouderen als normaal. Op haar achtendertigste ziet ze eruit alsof ze tachtig is. Cate, haar moeder, zorgt voor haar terwijl zij om de dood van haar man treurt. Hun dagen verlopen rustig en geordend. Maar dan verschijnt Laura, de beste vriendin van Cate, met haar twee dochters op het toneel. 
 
Alhoewel het boek slechts twee dagen bestrijkt, lijk je toch het hele leven en de gevoelswereld van Hana en haar moeder te leren kennen. De auteur doet dit met veel inlevingsvermogen, zonder echt een uitsluitend droevig verhaal neer te zetten.
 
Een aangrijpende roman waar je oprecht stil van wordt...
 
 
 
Alleen in Berlijn - Hans Fallada
 
Berlijn 1940. Otto Quangel verdient zijn brood als werkmeester in een meubelfabriek. Hij en zijn vrouw Anna interesseren zich niet voor politiek. Maar als ze per brief de melding krijgen dat hun zoon tijdens Hitlers veldtocht in Frankrijk gesneuveld is, verspreiden ze als vorm van protest kaarten met onhandig geformuleerde anti-Hitler-slogans (met rare spelfouten) in trappenhuizen en op vensterbanken van openbare gebouwen.

Ze dromen ervan de mensen met hun actie wakker te schudden. Maar de meeste kaarten worden onmiddellijk ingeleverd bij de Gestapo en een moordend kat-en-muisspel begint.
 
Je wordt meteen in het verhaal meegezogen en de auteur zet heel geloofwaardige personages neer. Het verzet van Otto en zijn vrouw is aandoenlijk en vanaf het begin even zinloos als levensgevaarlijk. 
 
Een grootse roman over de "kleine mensen" tijdens het nazi-regime, die iedereen gelezen moet hebben!
 
 
Nog boeken- en luistertips van Agnes vind je hier. 
 
 
 
 

Te gast
 
 
 
klik op de affiche voor de trailer
 
 
 
 
Filmavond De klimaatchaos in het Zuiden: de slachtoffers vragen onze solidariteit
Deze documentaire laat de slachtoffers zelf aan het woord en toont wat er aan de hand is in Burkina Faso, Togo, Ecuador en Bangladesh. Wat aanvankelijk louter een milieuprobleem leek, draait uit op een ongeziene catastrofe.
 
Nabespreking door Stefaan De Wit
 
donderdag 2 februari van 20u.-22u.
 
organisatie KWB Westerlo
 
toegang gratis
 
 
 
 
Om de 14 dagen organiseert Welzijnsschakel Westerlo Hulshout Herselt een "bibkaffe".
Dinsdagnamiddag van 14u. tot 16u. toveren we ons zaaltje om in een gezellig praatcafé. De koffie is gratis en iedereen is welkom.
 
Kijk op www.bibwesterlo.be voor de data.
 
Op 7 februari kan je gratis komen luisteren naar "Hoe bespaar ik op ziektekosten?".
 
Graag een seintje vooraf:
014 54 94 62
 
 
 
 
nieuwsgierig? klik op de affiche
 
 
Anita, Louise en Alice wonen op een bijzondere afdeling van een verzorgingstehuis. Hoewel ze onderling erg verschillen, hebben ze één ding gemeen: Alzheimer. Ze zijn momenteel nog in staat om in een vrij normale omgeving te functioneren, maar de volgende fase hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd: volledige afhankelijkheid in een gesloten afdeling.
 
Verdwaald in het Geheugenpaleis:
een documentaire van Klara Van Es.
 
Inleiding en nabespreking i.s.m. Expertisecentrum Dementie
 
woensdag 22 februari om 19.30u.
 
toegang: 2€
 
inschrijven: Gezinsraad 014 53 92 13
 
 
 
 
Suriname:
een grensverleggende reportage van Jean-Pierre en Mieke Demarsin
 
donderdag 1 maart om 20.15u.
 
organisatie:         
 
 
5 € - 4 € (leden vtbKultuur, VAB, DF en Bib)
 
info: herman@deketelaere.com - 014 54 50 13
 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: