thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - imkerijdag - markt - muziek - lunch - terras -

lavendeldagen 2017

nu zaterdag en zondag 8 en 9 juli 2017, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

Wij verheugen ons zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan misschien jou, onze lieve deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels het nu zo goed doen. Door het warme en droge weer zijn ze nu bijna allemaal op hun best.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Het terras van Chef Claude, chansons, crepes, lavendelcakejes, lavendelijs, lavendelhoning, lavendelconfituur, een portretiste en de artisanale markt maken het compleet.

Er is lavendel in elke denkbare vorm: lavendelplanten, lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, lavendelkussens, lavendelhoning, etherische olie van lavendel en losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo.

Imkerij Beelicious viert niet alleen ons lavendelfeest maar ook de landelijke imkerijdagen.

Beelicious staat op de lavendelmarkt maar is ook aanwezig bij de bijenstal op onze kwekerij waar imker Willem het verhaal van de bijen vertelt.

De goddelijk verse 'Baccio d' Oro' honing van onze lavendel en andere kruiden is zojuist ook weer geslingerd. Van diezelfde honing wordt bovendien dat heerlijke lavendel honingijs gemaakt.

Portretkunstenares Sofie, die haar aandacht in een bijzonder krachtige liefdevolle straal bundelt alsof je een geweldige kostbaarheid was die haar gemakkelijk meer dan een halve dag kan boeien, vind je achter een van onze liefste fruitbomen.

In een minuut of twintig maakt ze met diezelfde aandacht voor een prikje al een perfect portret. Laat jezelf of je geliefden door haar tekenen op een rustig plekje in onze tuin.

destillatie, lavendelolie

Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten
lavendelmarkt

Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt het mediterrane en tegenwoordig ook overdekte terras met ongecompliceerde culinaire hoogstandjes, kleine gerechtjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Je lavendellunch wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be

Trio Laroche brengt ons zaterdag en zondag vanaf 12:30 uur live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl


De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend proces dat ongeveer een uur duurt. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen en neemt de etherische olie, vluchtige geuren met zich mee. De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavandelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt etherische olie en hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is heerlijk geurend en als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken. De olie heeft nog veel meer gunstige toepassingen.

Fuenteroyos

Handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko vind je bij onze beste vrienden van Fuenteroyos in hun prachtige nieuwe tent.


Imkerij Beelicious viert de landelijke imkerijdagen bij ons en verwent je met lavendel-honingijs en andere honingheerlijkheden. Vandaag nog werd 'Bacio d' Oro' geoogst. Dit is de verse honing uit de bijenstal op onze kwekerij, door de bijen verzameld van bijna 100 soorten lavendel, tijm, salie en andere kruiden. De reputatie van deze bijzondere kruidenhoning is grenzeloos, tot in Dubai zijn ze er dol op.

Imker Willem vertelt graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij.
www.beelicious.nl

wtte lavendel met een honingbij
Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Sinds kort maakt hij ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen.


van der Plancke richt een mooie winkel in in een grote tent met een breed sortiment tuinboeken, zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Je vindt ze in de grote witte tent tegen de door onze mussen zo geliefde heg aan de straatkant.


Kookerij Lahaye verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in onder andere confitures, sausen en chutney’s. Ze brachten een kort bezoek aan de Herault en de Provence. Het beste wat ze daarvan meebrachten waren abricozen. Daar hebben we die heerlijke abrikozen-lavendelconfituur te danken. Van de verse perziken maakte ze perzik-vanille confituur. Verder maakte ze lekkere dingen met rozen zoals rozen siroop en rozengelei.

We verwijzen naar de blauwe tent.
www.kookerijlahaye.com


Altelier het Wolbeest uit Swalmen komt weer met haar prachtige veelkleurige strengen, wolviltlapjes, gevilte tassen, vulwol, viltnaalden, sprookjeswol en een assortiment breigaren, allemaal handgeverfd.

rondleiding over de kwekerij

Bij voldoende belangstelling geef ik graag in de middag een of twee keer een rondleiding over de kwekerij.

Ons kweekveld boven op de berg staat nu bijna vol en daar staan ze massaal, die planten die nu ook zo mooi staan te bloeien in ons verkoopgedeelte. Ik vertel dan graag iets over hoe wij kweken, de turfvrije potgrond met schapenwol als meststof, nieuwe soorten selecteren en over de biotoopjes die zorgen voor biologisch evenwicht.

Je kunt dan misschien zelfs meehelpen de beste nieuwe Salvia introductie te kiezen uit honderden zaailingen.

lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de lavendel in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

Er staan natuurlijk ook veel verleidelijk bloeiende planten in ons verkoopgedeelte zodat je kunt zien hoe ze bloeien, maar knip ze alsjeblieft meteen na het uitplanten diep terug.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je eerst de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Die bloemen die je nu afknipt krijg je volgend jaar al dubbel terug.

We sturen ze ook wel zo op:

wtte lavendel met een honingbij

Dan nog kun je ze in deze tijd van het jaar het beste meteen na het uitplanten afknippen.

Meer over de snoei en verzorging van lavendel lees je hier: snoei en verzorging van lavendel

wegwerkzaamheden

Aan het eind van de straat wordt gewerkt waardoor de doorgang daar mogelijk geblokkeerd is. Dat betekent dat wanneer je uit Schimmert komt je beter via de watertoren kunt afdalen naar Aalbeek.

Vanuit Nuth en Hulsberg is de kwekerij gewoon bereikbaar.

andere themadagen in 2017

2 en 3 september Salvia en prairieplantendagen, Indian summer, lang en laat bloeiende vaste planten en siergrassen, met dit jaar een aantal spectaculaire nieuwe Salvia introducties.

30 september en 1 oktober Pompoen Parade met pompoenkwekers die hun pompoenen, kalebassen en andere siervruchten tonen en verkopen, markt en terras met pompoengerechten.

met welriekende groet,

Roger Bastin