Rozenkwekerij de Bierkreek
In deze Nieuwsbrief:
- Crowdfunding
   Vrienden-van-de-Bierkreek
- Rozenvoucher
- Nieuwe website / webshop
- Artikel Groei&bloei
- Verdriet en herpakken
- Het jaar 2019 
- Wintersluiting winkel
- Lijst van 84 Verkooppunten
 

 
 
'Weg der Sinne' (Kordes) heet deze nieuwe, prachtige roos. We bieden haar als eerste aan aan de Vrienden van de Bierkreek. Wie het eerst komt....
 
 
Verdriet en herpakken
Alweer een jaar geleden, in de herfst van 2018, verloren wij onze vennoot, vriend en echtgenoot, Eric. Er ligt een tijd achter ons van verdriet en ongeloof. Dagelijks worden we nog geconfronteerd met het feit dat Eric er niet meer is. De eerste maanden waren onwerkelijk. We liepen tegen problemen aan die we vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden. Het droogste najaar ooit. Er waren momenten bij dat we het heel even niet meer zagen zitten, maar de volgende dag kwam er altijd weer een oplossing.
Inmiddels leerde Marianne de beregenings-computer bedienen, Luuk leert van Walter hoe Eric zijn tractor en de rooimachine werkt. Hans en Luuk hebben de pneumatische schoffelmachine al aardig onder de knie. Dit voorjaar is er weer geplant met behulp van GPS. 
 
Vanaf de oprichting van de Bierkreek in 1999, zijn we met onze biologisch en ecologische manier van werken onze tijd ver vooruit; we hebben tegenslagen gehad, twee economische crisisperioden overleefd en bergen werk verzet. En heel veel bereikt samen. Land- en tuinbouw met respect voor natuur en biodiversiteit staat gelukkig (eindelijk) op ieders agenda voor overheden, organisaties en bedrijven en tuinliefhebbers. Voor ons gesneden koek. Reden temeer om door te gaan. Eric had dat ook zo gewild.
Het jaar 2019 op de kwekerij
Op alle vlakken misten we Eric, maar we zijn enorm druk geweest met het oppotten van de nieuwe oogst van het veld, en oppotten van de stekken. Een gedeelte van de rozen werden  gestekt bij onze biologische collega’s van Kwekerij Dependens en omgepot. Vanaf maart werden de verkooppunten weer beleverd. Steeds meer mensen bestellen hun rozen via de verkooppunten, of rechtstreeks via ons, zodat ze de rozen dichter bij huis op kunnen halen.

In maart kwam natuurlijk ook het uitleveren van de eerste ronde mestabonnementen, dus was Geertje dagenlang mest aan het mengen, inpakken en opsturen.
En toen werd het wéér droog. Het zoete grondwater onder de kwekerij was de klap van 2018 nog niet te boven en er kwam opnieuw een grote droogte. Gelukkig hadden we al voor de winter een nieuwe diepdrain aan laten leggen, met een nieuwe pomp erop. Die pompt zoet water van 8 meter diepte op. We hebben niet  vaak en niet veel beregend. Alleen de jonge planten hebben in het begin extra water gehad. We willen géén luie rozen. We gaan er nog steeds vanuit dat de rozen met hun wortels het werk moeten doen. Veel water betekent bovendien ook veel onkruid. Door de droogte hebben we wel láát geoculeerd, maar het ziet er naar uit dat we een geweldig slagingspercentage hebben. Twee Engelse oculeerders en een binder uit Nieuw- Zeeland hebben de klus binnen 10 werkbare dagen geklaard. Er zijn weer spannende, nieuwe, ja, bijna spectaculaire soorten geoculeerd!

En nu is het alweer herfst. Luuk heeft de rooiploeg al weer achter de tractor gehangen en vorige week zijn de eerste rijtjes gerooid… én al meteen weer opgepot. We hebben gemerkt dat een aantal van onze verkooppunten de rozen al in januari weer willen aanbieden. Werk aan de winkel!!
Tot ziens!
Geertje van der Krogt
Marianne Lundahl
Hans van Hage
 
Schot in de Roos
 
 
november 2019
 
Vrienden van de Bierkreek
Er is heel veel goed gegaan afgelopen jaar, maar een aantal zaken kunnen en moeten beter, vooral efficiënter. We moeten een inhaalslag maken met investeringen. Daarnaast willen we onze opgedane kennis over biologisch en ecologisch kweken delen. Delen met collega’s, delen met u, maar ook delen met onze verkooppunten. Om die reden hebben we de crowdfunding campagne 'Vrienden van De Bierkreek' van start laten gaan. Wij waarderen het enorm als u ons daarbij helpt, en stellen daar óók leuke dingen tegenover.
 
 

 
 
Geef een rozenvoucher kado!
Bij een donatie vanaf € 25,-- via Vrienden van de Bierkreek, ontvangt u een rozenvoucher. Eén voucher is inwisselbaar voor één roos. Dit kan (tijdens openingstijden) op de kwekerij, via de verkoopunten en via de webshop. Idee voor de feestdagen? De voucher wordt geleverd in een bijpassende envelop.
Dit is een hyperlink...
 
Nieuwe website en webshop
Niet dat de vorige zo lelijk waren, maar de teksten waren verouderd en de webshop werkte slecht en had nog geen winkelwagentje. Bij een nieuwe, frisse doorstart hoort een nieuwe website, met meer mogelijkheden. Neem maar eens een kijkje. De komende maanden worden er nog een aantal spannende dingen toegevoegd! En mist u iets? Geef het gerust door. 

 
Wintersluiting winkel, bestellen via webshop loopt hele winter door!
Begin november gaan de planten in rust en breekt de tijd aan om de rozen die op het veld staan, te rooien. Een gedeelte wordt direct opgepot en voorzien van de juiste naam en foto.
Een zeer arbeidsintensieve periode waar we de hele winter tot in het vroege voorjaar mee bezig zijn. Daarom zijn we vanaf 1 december gesloten om ons op deze klus te storten. De Bierkreek opent haar deuren dan weer voor verkoop direct vanaf de kwekerij vanaf 2 maart op de gebruikelijke openingsuren. Vanaf dat moment moeten alle rozen ook weer bij de bekende (en nieuwe!) verkooppunten staan.
De verkoop via de webshop (alleen verzending) loopt wel gewoon door. Want, zolang het niet vriest, kunt u gewoon planten!

Dit is een hyperlink...
 
 
Lijst van 84 - de verkooppunten
In de winterperiode zijn er vrijwel géén verkooppunten die onze rozen verkopen. Vanaf 1 februari worden er een aantal verkooppunten weer bevoorraad, vanaf 1 maart allemaal weer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Openingstijden
Tot en met 30 november 2019 iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur, iedere zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur en op afspraak.
 
Rozenkwekerij de Bierkreek  
Zevenhofstedenstraat 9
4515 RK  IJzendijke
Nederland
Tel.nr. particulieren:
0031(0)6 50 90 88 24
Tel.nr. bedrijven:
0031(0)6 12 90 50 85
 
 
 
 
 
 
 
 
VAT-number: NL807862885B01
Business connection Terneuzen 21020400
SKAL: 18383