Wandelnieuwtjes special  
Wandelen in Nordrhein-Westfalen is altijd spannend
 
 
 
© Stiftung Schloss Dyck
 
 
Beste wandelaar,
 
Wist je dat je net over de Belgische grens een echt paradijs vindt voor de actieve wandel- en vakantieganger?
 
Met 12 natuurparken, een nationaal park en meer dan 50.000 km verzorgde wandelroutes vind je in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gegarandeerd het juiste wandelpad.
 
Ga op verkenning langs de duizenden kilometer aan wandelpaden.
Combineer je wandelingen met culinaire verwennerij en je hebt een topvakantie!
 
Hier kun je de natuur, de gevarieerde landschappen en de diverse regio's pas echt te voet beleven.
 
 
© BSW Kristine Loew
 
De Bergischer Weg, een meer dan 100 jaar oud wandelpad
 
De Bergischer Weg brengt je door het hart van het Bergisches Land, van het Ruhrgebied tot aan Königswinter aan de Rijn. In 14 etappes stap je 260 km af langs historische dorpen en idyllische landschappen. Je komt voorbij talrijke kastelen, burchten en monumenten. Dat kost weliswaar moeite, maar je wordt er beloond met talrijke afwisselende en fantastische uitzichten. 
 
De Eifelsteig 
 
Onder het motto waar rots en water je begeleiden loopt de populaire Eifelsteig over een lengte van 313 km dwars door het Nationalpark Eifel. De premiumwandelroute, een van de 16 Top Trails of Germany, begint net over de grens in Duitsland en verbindt steden met een rijke geschiedenis: Aken (Kornelimünster) en Trier.
 
Over 15 volledig gemarkeerde etappes, in lengte variërend van 14 tot 29 km, loopt de Eifelsteig meestal over onverharde paden.
 
 
© Eifel Tourismus Gmbh - D. Ketz
De Eifelsteig weet steeds te verrassen met pittoreske dalen en hoogvlaktes, bergtoppen en grote oerbossen. Met zijn ongerepte wegen, stuwmeren, dalen en vlaktes is de Eifelsteig een waar paradijs voor wandelaars. 
 
 
© Rothaarsteigverein e.V.
 
De Rothaarsteig 
 
De 154 km lange Rothaarsteig in het Sauerland en de regio Siegen-Wittgenstein geldt als een van de mooiste wandelpaden in Europa. Mooi vormgegeven bosbanken en rustbanken, eeteilanden, originele weideloodsen en ligbanken zorgen er letterlijk voor, dat de Rothaarsteig je woonkamer wordt. Naast tal van uitkijkposten brengt de weg je ook voorbij tal van natuurkundige, culturele en historisch interessante locaties.
 
Het Natuurpark Maas-Schwalm-Nette 
 
Het Niederrheinse natuurpark Maas-Schwalm-Nette is met zijn rivieren, meren en beken een waar water- en wandelparadijs. Negen luswandelingen met een totale lengte van 100 km lopen door bossen en veenheide, breuklandschappen, beek- en hooilandschappen, langs rivieren, meren en historische gebouwen – allemaal markante details, die de regio Niederrhein typeren. Bijzonder geschikt voor daguitjes of korte vakanties net over de grens.
 
      © Niederrhein Tourismus, Agentur Berns
 
 
© Klaus-Peter Kappest
 
Genotsroutes: schitterende landschappen, lekkere asperges, kaas en bier
 
Noordrijn-Westfalen is een paradijs voor levensgenieters. Grote biertradities en originele cafés zijn hier net zo goed vertegenwoordigd als sterrenrestaurants en boerderijwinkeltjes, waar verse producten direct te koop zijn bij de fabrikant. En op verschillende genotsroutes kan je actief van de geneugten des levens smullen.
 
Nog niet voldaan? Meer wandelroutes vind je in de wandelbrochure!

Net over de grens met België biedt Noordrijn-Westfalen met meer dan 50.000 km wandelroutes wandelplezier voor iedereen. Voor boeiende wandelingen hoef je dus niet ver te reizen! 20 van de mooiste wandelroutes met routebeschrijving en routesuggesties zijn in de brochure te vinden.
 
De regio Nordrhein-Westfalen en haar talrijke wandelmogelijkheden kan je ontdekken tijdens Vlaanderen Wandelt Brasschaat op zondag 29 april 2018.  Ontelen? Zin in NRW?Zin om te wandelen? Zin in NRW?Zin om te wandelen? Zin in NRW?of
 
 
  
 
 
 
Kantoor MaldegemIndustrielaan 11 bus 3, 9990 Maldegem | T 050/40.51.40 | info@wandelsport.be
Kantoor Hasselt: Bedrijfsstraat 10 bus 3, 3500 Hasselt | T. 011/24.78.20 |