Producentbyrån Nyhetsbrev 18 augusti 2022

Precis innan sommaren blev det klart att vi på Producentbyrån beviljades återstartsmedel från Kulturrådet för att dra igång två satsningar inom fältet dans för barn och unga! Dels handlar det om kopplingen mellan oss/arrangörerna och skolan, och dels om hur vi kan hjälpa och främja ”glappet” – de dansaktörer som är på väg att etablera sig, men som fortfarande har en bit kvar. Mer info kommer, men det känns otroligt roligt att kicka igång hösten med detta!
 
Det som i övrigt upptar diskussionerna på kontoret just nu är såklart valet den 11 september. Som vanligt så har vi kollat igenom partiernas kulturprogram. Och det vi ser tydligare den här gången är skrivningar som handlar om den konstnärliga friheten och hur politikens roll är att säkra möjligheten för kulturen och dess utövare att verka fritt. Sedan kan detta såklart lika gärna handla om armslängds avstånd som att kulturen ska verka på den fria kommersiella marknaden.
 
Vi tror att det behövs ett starkt fritt kulturliv. För alla åldrar och i hela landet. Där aktörer av alla slag kan verka för att skapa och presentera konst och kultur för unga, vuxna och äldre. Men det behövs även strukturer som kan både stötta kulturen – ekonomiskt eller på andra vis – och som sedan också har möjlighet att ta emot och presentera den kultur som skapas. För konsten och kulturen måste möta människor. Det är liksom hela grejen. Det är en komplex och bitvis skör infrastruktur som vi och många med oss inom kulturbranschen verkar inom. Men det är en infrastruktur som vi måste värna, särskilt nu efter pandemin.

Det är självklart så att valet inte ska reduceras till bara en fråga, den sortens förenklingar görs det tillräckligt av i den pågående politiska debatten. Men vi hoppas ändå att vi alla tar med oss även kulturens vara eller inte vara in i vallokalen. För utan ett brett, levande och fritt kulturliv så blir Sverige ett mycket tråkigare land att leva i.

Vi ses på andra sidan!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Det är i vanlig ordning mycket på gång för Danskompaniet Spinn just nu. Den 25 augusti är det äntligen dags att besöka Sandefjord och Markedet for scenekunst med den bejublade barndansföreställningen Miramos. Som alltid visas föreställningen med inspelad syntolkning för de som har behov av detta. Läs mer här. Det blir mer internationellt när Spinn besöker den svenska paviljongen på Tanzmesse i Düsseldorf med ett utdrag ur duetten Hannah Felicia. Utdraget äger rum fredagen den 2 september mellan kl 14:00-18:00 och mer om detta kan ni läsa här.

Den 27 augusti ger Spinn workshopen Lika VärdeKulturhuset Fyren i Kungsbacka. Workshopen ges kl 13:00, 14:00 och 15:00 och är öppen för alla. Observera dock att föranmälan krävs. Spinn gästar även Göteborgs Kulturkalas! Den 2 och 3 september leder dansarna Emilia Wärff, Annika Vestel och Ida Häggström Klot & Klimat-workshops för barn och familjer på Slottsskogsteatern.
 
Avslutningsvis kan vi även nämna att Spinn numera kan titulera sig som Most Inclusive Disability-Friendly Dance Company In Sweden enligt Scandinavian Business Awards!
 
Bild från föreställningen Miramos. Foto: Lina Ikse
 
 
Karolin Kent
Våren avslutades med den offentliga premiären av verket homo(sapiens) under 2022-års upplaga av Scenkonstbiennalen i Västerås! Till hösten blir det ytterligare tillfällen att uppleva verket för alla i Västsverige när homo(sapiens) gästar både Atalante i Göteborg och Falkhallen i Falkenberg. Föreställningarna på Atalante äger rum fredag den 25 november kl 19:00 och lördag den 26 november kl 17:00. Läs mer och boka din biljett här. Föreställningen i Falkhallen äger rum onsdag den 30 november kl 19:00. Läs mer och boka din biljett här.
 
Bild från föreställningen homo(sapiens). Foto: Donovan von Martens
 

PROJEKT
Step
Precis innan sommaren nåddes vi av den otroligt glada nyheten att Producentbyrån har beviljats medel av Kulturrådets utlysta Återstartstöd för att skapa förutsättningar för dans att nå fler barn i skola! Projektet är uppdelat i två delar där den ena handlar om att stärka kopplingen mellan dans för barn och unga och skolan. Projektets andra del är en kombination av rådgivning och praktiska insatser för att stödja oetablerade koreografer och kompanier som verkar inom dans för barn och unga på vägen mot att bli mer etablerade i danssverige. Mer information om de här två projekten kommer under hösten.  

www.stepfestival.se
 
Bild tagen under festivalen i Nordstan. Foto: Polina Ulianova
 
 
Community Art Lab Sweden
Den 25 augusti är det äntligen dags att träffa ett gäng unga och kreativa scenkonstnärer i Göteborg! Det har varit en vår fylld av förberedelser, möten och planering för att kunna starta projektet i höst. Vi ser nu fram emot att möta de medverkande för en första kickoff på Konstkollektivet i Mölndal. Därefter väntar mötestillfällen fram till slutet på oktober. Repetitionerna leds av Denny Hultén, som är en av skaparna av dansorganisationen Twisted Feet. Denny kommer att vara konstnärlig coach och mentor för de medverkande under processen. Producentbyrån som driver Community Art Lab Sweden i väst samarbetar med projekten Passion for climate (Twisted Feet), Compass (ilDance) och med filmaren Robin Ahlqvist från Mountain Queen Studios.
 
I början av sommaren kom beskedet att lanseringen av den digitala plattformen www.communityartlabsweden.se skjuts upp till början av 2023. Vi håller er uppdaterade med nytt datum för lanseringen så snart vi vet mer.
 
 
 
Göteborg Art Sounds
2022 års upplaga av konstmusikbiennalen Göteborg Art Sounds äger rum den 13-22 oktober på ett antal scener i Göteborg och i regionen. Under de kommande veckorna kommer programmet att börja släppas, och i år ligger stort fokus på det rumsliga i musiken och det fysiska mötet mellan konst, publik och plats. Under festivalen lanseras även en helt ny showcase-satsning i form av Experimental Music Expo. Showcaset äger rum mellan den tisdag till torsdag den 18-20 oktober och blir en plattform där det unga möter det etablerade i form av kortare och mer intima konserter, och där mötet mellan ljudande konst, publik och platsen blir centralt. Mer information om festivalen hittar ni på hemsidan, eller på någon av festivalens sociala kanaler.

www.gas-festival.com
 
Bild på GAS konstnärliga ledare Staffan Mossenmark. Foto: Polina Ulianova
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och rör oss mot sluttampen med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné, med lite allt möjligt med dansaren och koreografen Liza Penkova, rådgivning för artisten Paperwing, rådgivning och lite blandat för scenkonstkollektivet Dråpera och hjälper också till att sy ihop projektet InDiiD.
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se