Stichting Senia
Nieuwsbrief activiteiten Amsterdam

mei - juni  2019
INHOUD

Leesclub Biografieën
 
Plaatsen vrij
 
Meedoen in Zomerleesclub?
 
Peiling interesse Engels en Filosofie
 
Interview met Puntjepuntje
 
Tips literatuur en uitgaan

Hier weer een nieuwsbrief met activiteiten van Senia in Amsterdam en leuke tips die te maken hebben met lezen.
 
Stuurt u de nieuwsbrief door aan kennissen en vrienden?
 
Start Leesclub Biografieën
Op donderdagavond 23 mei is er in de bibliotheek aan het Roelof Hartplein een informatiebijeenkomst voor de start van een nieuwe leesgroep Biografieën. Biografieën zijn heerlijk om te lezen, verhalen die waargebeurd zijn, en die de geschiedenis beschrijven gezien vanuit één persoon.OBA Roelof Hartplein

De informatiebijeenkomst wordt gehouden in de OBA, Roelof Hartplein 430 en begint om 19.00 uur. Ben je verhinderd maar heb je wel belangstelling? Stuur dan een mailtje aan amsterdam@senia.nl
- - - - - - - - - - -
Start leesclub moderne literatuur én klassiekers
We starten de komende maand niet alleen een nieuwe leesclub biografieën, maar ook een nieuwe groep die moderne literatuur én klassiekers gaat lezen en bespreken. Boeken 'die je altijd nog eens zou willen lezen' maar waar je zelf niet toe komt, dat is wat Senia onder 'klassiekers' verstaat. Klassiekers of toppers uit de wereldliteratuur, zo noemen we ze ook wel.
OBA De Hallen, 25 mei
De oprichtingsbijeenkomst is op zaterdagmorgen 25 mei om 10.30 uur, in OBA De Hallen. Het adres is Hannie Dankbaarpassage 10. Heb je belangstelling maar ben je verhinderd? Stuur dan een berichtje naar amsterdam@senia.nl en wij houden je op de hoogte van wat er afgesproken is.
 
- - - - - - - - - - -
Plaatsen vrij in Amsterdamse leesclubs
Er zijn in Amsterdam 79 Senia-groepen, zowel leesclubs als muziek-luistergroepen. In een aantal daarvan zijn momenteel plaatsen vrij.
  • Leesclub Duits
  • Leesclubs Geschiedenis in Buitenveldert, Centrum en Linnaeusbuurt
  • Leesclub Kunstgeschiedenis
  • Literatuur leesclubs (Nederlands en vertaald) in Buitenveldert, Centrum, Nieuwendam, Olympisch Kwartier, OBA Oosterdok, Oud-Zuid, Reigersbos, Slotervaart, Slotermeer en Zuid-Oost
  • Ook in een van de muziek-luistergroepen zijn plaatsen vrij.
Interesse?
Stuur een mailtje naar amsterdam@senia.nl en wij brengen je in contact met de betreffende groep. Je kunt dan een afspraak maken om vrijblijvend een keer mee te draaien.
 
- - - - - - - - - - -
Meedoen in Zomerleesclub?
 

Er gaan deze zomer weer een of meer Zomerleesclubs van start in Amsterdam. Je leest dan drie boeken in de maanden juli en augustus.
Dit jaar staan 'Boeken met een bijzonder verhaal' op de lijst voor de Zomer-lezers. Lees hier welke boeken dat zijn.
 
- - - - - - - - - -
Peiling interesse
We hebben aanmeldingen gekregen voor nieuwe leesclub filosofie, en voor een literatuurclub Engels.
 
Daarmee kunnen we van start als er meer belangstellenden zijn.
Zie hier de nieuwe boekenlijst filosofie.
 
U kunt uw belangstelling vrijblijvend opgeven, dan houden we u op de hoogte: amsterdam@senia.nl
 
Interview met Carel van Pamus

Boekhandelaar op het KSNM-eiland
Met de woorden ‘Uitnodiging tot oponthoud’ vat Carel van Pampus op zijn website de filosofie van zijn boekhandel op het KNSM-eiland bondig samen. Nieuwsgierig geworden naar hoe dit motto in de praktijk uitpakt? Maak via dit interview nader kennis met deze gedreven boeken-man.
 
Als student werkte Carel weliswaar al in een boekhandel, maar op dat ogenblik kwam het niet in hem op daar werk van te maken. Hij ging in de IT aan de slag, totdat tien jaar geleden allerlei fusies een carrièreswitch noodzakelijk maakten. Carel woonde toen al zo’n 15 jaar in deze wijk van Amsterdam.
Hij miste eigenlijk een ‘dorpswinkel’ waar je ’s ochtends je krantje kon kopen, even een babbeltje kon maken en wat kon rondneuzen in mooie, verrassende, interessante of inspirerende boeken.
Lees zijn verhaal, opgetekend door Doris Duygelaere.
 
 
Tips literatuur en uitgaan
  • Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan! Woensdagavond 29 mei vertonen schrijver en dichter Tjitske Jansen en muzikant Jeroen Zijlstra een deel van hun voorstelling Nieuws van twee kanten. Lees verder.
  • Gershwin Bonevacia presenteert op woensdagavond 29 mei Poetry Night Amsterdam Women, een literaire avond waarop poëzie en spoken word centraal staan. Een modern en boeiend event in het OBA Theater. Lees verder.

  • Verwegen verhalen: Op donderdag 13 juni is in De Balie een debatavond met William Kentridge, die gaat over de betrouwbaarheid van geschiedschrijvers en over verzwegen verhalen. William Kentridge vertelt over zijn onderzoek en bevindingen. De avond, context bij de voorstelling Paper Music, is onderdeel van Holland Festival en vindt plaats in De Balie in Amsterdam. De voertaal voor deze avond is Engels. Aanvang 20.00 uur.

 

ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Boekentalkshow LAMOER


Zaterdagavond 25 mei in Het Patronaat, Haarlem

Houd je van boeken, dan houd je van LAMOER: een live talkshow over boeken met schrijvers, wetenschappers, opiniemakers en comedians.  Een avond met verrassende invalshoeken en onverwachte dwarsverbanden voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld om zich heen.

Zaterdag 25 mei is de vierde editie met op het programma: schrijver en essayist Marja Pruis over haar muzes, Mirke Kist van audiocollectief Schik over het maken van audioverhalen (onder andere gebaseerd op het boek Laura H. van Thomas Rueb), een minicollege van Jan Paul Schutten over Het mysterie van niks en oneindig veel snot en 'een boek in 2 minuten' door comedian Farbod Moghaddam, winnaar van het Leids Cabaret Festival 2018. Zie hier voor meer informatie
 
 
 
Wie krijgt deze nieuwsbrief?
Deze nieuwsbrief sturen we deze keer niet alleen aan mensen die zich erop geabonneerd hebben, maar naar alle deelnemers van Senia-groepen in Amsterdam. Uitschrijven kan makkelijk, zie hieronder, maar een mailtje naar info@senia.nl is ook prima.
 
 
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia