Beste 
 
Met een nieuwe overwinning voor de Rode Duivels en de lente in het vooruitzicht draait 2013 op volle toeren. Langzaam schudden we de winterse kou van ons af om richting zwoele zomer te fietsen. Soms moeten we wat harder op de trappers gaan staan om te geraken waar we willen, maar stevige inspanningen worden goed beloond. Echte Flandriens laten zich niet kennen en stevige tegenwind doet hen enkel harder doorbijten! Binnen enkele dagen start de sportieve honderdjarige Ronde van Vlaanderen, de klassieker der klassiekers, Vlaanderens Mooiste in ons eigen Brugge. Veel volk op de been en eens temeer een bewijs dat Brugge bruist. Mooi weer in zicht zorgt ook voor meer activiteiten voor jong en minder jong. De Brugse jeugd zal in de komende maanden weer kunnen smullen van de Buitenspeeldag en Roefelland. Nog even geduld en de Meifoor staat er weer: de grootste kermis van het jaar met plezier voor het hele gezin. Schoon volk op de been in deze warme stad die Brugge noemt. Welkom!
 
Franky Demon  
     

Bewaarschool krijgt nieuwe bewoners

In de Schoolstraat te Assebroek staat de vroegere "bewaarschool van de dienstmaagden van Maria" al enige tijd leeg. De oorspronkelijke plannen om het gebouw te slopen zijn definitief van de baan. Een prachtig ontwerp ligt nu op tafel om het bestaande gebouw om te vormen tot 7 wooneenheden met bijhorende ondergrondse garages. Als kleine jongen kwam ik hier zelf naar school. Het doet me plezier dat ik deze plannen kon goedkeuren om het oude schoolgebouw een nieuwe woonbestemming te geven.

LEES MEER -->

 

Groen licht voor het sociaal wonen

In de wijk Duivenkeet ter hoogte van de Blankenbergse Steenweg zal de Brugse Maatschappij voor Huisvesting binnenkort starten met de bouw van 64 nieuwe sociale woningen. Ik zorgde mee voor de deblokkering van dit dossier. In het toekomstakkoord gaf ik al aan dat ik werk wou maken van de verschillende gronden die geblokkeerd zaten, om sociaal wonen in Brugge sneller mogelijk te gaan maken. Verschillende andere projecten voor sociale woningbouw staan nog op de agenda, o.a. Sint-Trudo in Assebroek.

LEES MEER -->


Premie in de kijker : Buiten Westen
De jeugddienst van de Provincie stelde een boekje samen waarin je heel wat West-Vlaamse producties voor en door jongeren vindt. Ben je actief in het verenigingsleven of op zoek naar leuke programma-ideetjes ? Het provinciebestuur voorziet een tegemoetkoming aan wie een productie uit het aanbod boekt. De ondersteuning varieert van 50 tot 90 % van de kostprijs met een maximum subsidie van 1500 euro. In het aanbod steken zowel kindertheater als workshops en vorming. Als schepen van Jeugd wil ik deze info graag zo breed mogelijk verspreiden. Meer info vind je hier terug.
 
 
De Brugsche Tot : Jens Le Comte
Deze keer zetten we Jens Le Comte in de kijker. Deze gedreven Bruggeling is 23 jaar en werkt als laborant. Hij is lid van de Raad van Beheer van jeugdhuis Comma, actief leider bij landscouts Sint-Leo en materiaalverantwoordelijke van Scouts en Gidsen Noordzeegouw. Een tijdje geleden werd ik door hem geïnterviewd in de radiostudio van Villa Bota. Hij presenteert samen met 2 goeie vrienden het programma "Boyscout Radio", een programma voor en door mensen uit de jeugdbeweging bij Villa Bota, de internetradio voor de Brugse jeugd. Het interview kan je hier beluisteren.

Ontdek je droomjob !

Roefelland is een wereld waar kids tussen 6 en 12 jaar een dagje in de voetstappen van de volwassenen kunnen treden. Een dag om hun droomjob te ontdekken. Barman in wording, brandweerman zonder vrees of een echte breakdancer ? Je kan het allemaal ontdekken op Roefelland ! Er is nog steeds mogelijkheid om in te schrijven. Dit kan van 2 tot en met 4 april op de jeugddienst. Je informeert best vooraf eens of er nog sessies vrij zijn op 050/44 83 33 of via de website van de jeugddienst op www.jeugddienstbrugge.be.
 

Grootse plannen voor De Republiek
 
De gebouwen van De Republiek in de Sint-Jakobsstraat zullen in de komende maanden heringericht en vernieuwd worden. Als schepen van Ruimtelijke Ordening heb ik groen licht gegeven voor de uitvoering van deze plannen. Op de agenda staan de inrichting van een vierde bijkomende filmzaal, de uitbreiding van het café en de herschikking van alle aanwezige maar zeer verspreide burelen voor alle organisaties (onder meer Cinema Lumière en vzw Tapis Plein) die in het gebouw gehuisvest zijn. 
 
LEES MEER -->

 

En de winnaar is.... !

De Brugse studenten konden deelnemen aan een fotowedstrijd in het kader van Brugge Studentenstad. De opdracht was om Brugge als studentenstad inspirerend in beeld te brengen. In totaal werden 61 foto's ingezonden. Een jury onder leiding van cartoonist Marec koos 3 winnaars. De publieksprijs gaat naar Joke Dewachter (studente KHBO) die bovenstaande foto instuurde. Typisch Brugse beelden worden in de ogen van deze studente weerspiegeld. Alle foto's zijn te bekijken op de facebookpagina van 'Brugge Leeft'.

 

Aanleg nieuwe speelpleinen !
 
Het mooie weer komt eindelijk in zicht, en dus tijd om weer buiten te spelen. Een wandeling in je buurt en met de kids op een tof speelplein halt houden, leuk toch ? Aan het Daverlopark wordt het nieuwe speelplein nog voor de zomer geopend. Ook aan de Kasteelhoevestraat op Sint-Andries is de aanleg in zicht. Naast de mini-pitch aan de Koude Keuken worden nog een beachvolleybalterrein, een trapveldje en enkele speel- en klimheuvels  aangelegd. Hannes, Timon, Dario en Mathijs, 4 goeie vrienden, kijken er alvast naar uit.

Spelen in de straat = speelstraat

De speelstraat is de straat waar kinderen koning mogen zijn ! Een speelstraat is voor de kinderen, maar ook de volwassenen genieten mee. In het verleden heb ik zelf ondervonden hoe omslachtig het was om dit aan te vragen. Samen met de jeugddienst hebben we bekeken hoe we dit concept konden vereenvoudigen. Vanaf dit jaar verloopt de aanvraag een stuk eenvoudiger.
 Dreamday Student

In het kader van hun studiekeuzebegeleiding kregen de leerlingen van het vijfde jaar IMB (Instituut Mariawende-Blydhove) de kans om kennis te maken met mensen op het werkveld. Nicolas De Brauwer uit het 5de jaar kantoor koos het beroep van politicus. Ik ging graag in op de vraag om Nicolas uitleg te geven over datgene waar ik dagdagelijks mee bezig ben. Nicolas maakte o.a. een bespreking mee over de omgevingsaanleg van het nieuwe politiegebouw en kreeg een rondleiding op de diensten.
 
 

Brugse buurtcheques

Met de Brugse Buurtcheques wil ik, samen met het stadsbestuur, buurtinitiatieven ondersteunen. We willen in de komende jaren de nadruk leggen op het samen bouwen aan een betere toekomst voor Brugge. We geven financiële ondersteuning aan buurt- en straatfeesten. Daarnaast kan je ook materiaal ontlenen en met jouw buurtcomité op een ruim aantal culturele activiteiten (filmbezoek, workshop, tentoonstelling,...) intekenen. Alle info vind je hier terug.

 

 

Nieuws uit de provincie : 50 jaar provinciedomeinen

In 1963 kocht de Provincie West-Vlaanderen 44 hectare van het Tillegembos aan. Dit was meteen het eerste groendomein dat door de Provincie werd aangekocht. Dit jaar zijn we exact een halve eeuw verder en is het provinciale groenpatrimonium sterk uitgebreid. Het provinciebestuur zorgt in dit feestjaar voor een breed aanbod aan activiteiten. Wie deelneemt aan minimum 3 activiteiten maakt kans op mooie prijzen ! Het startschot voor het jubileumjaar wordt gegeven op zondag 28 april. 

    

Wonen aan het waterfront

Met het aangepaste uitvoeringsplan voor Kristus Koning wordt het aangenaam wonen aan het waterfront. Ik vind het belangrijk dat het woonwijkkarakter van de nabije buurt behouden blijft. Het nabijgelegen Baron Ruzettepark wordt uitgebouwd tot een volwaardig stadspark waarbij dagrecreatie mogelijk wordt. Kleinschalige horeca, een buurthuis, speelmogelijkheden, aangelegde groenzones,... zijn hier enkele voorbeelden van. Het gemotoriseerd verkeer zal er geweerd worden. De nu nog aanwezige bedrijfsactiviteiten zullen uitdoven en binnen dezelfde ruimtes zal wonen mogelijk gemaakt worden.

 

Voorstelling opdrachten Unesco

Vorig jaar werd het managementplan voor het Unesco werelderfgoed, de Brugse binnenstad, goedgekeurd. Dit plan is een antwoord op de door Unesco geformuleerde vragen en aanbevelingen rond behoud en beheer van het werelderfgoed. In dit plan werden bijkomende opdrachten geformuleerd. Recent stelde ik deze voor aan de pers. In bijgevoegd filmpje wordt alles nog eens uitgelegd.        of lees meer....                     

De voorbije maanden was ik present op diverse events:

Nieuwjaarsreceptie Unizo Sint-Andries - opening van de vernieuwde fuifzaal Thope - ontbijtvergadering Dudzeelse verenigingen - start Ronde van West-Vlaanderen -  voorstelling artistiek project Klein Verhaal in Die Keure - voorstelling nieuw logo OLVA Assebroek - Villa Bota op kot - opening nieuwe lokalen Sint-Lodewijkscollege - voorstelling digitale app in basisschool Mozaïek te Sint-Kruis - ...

 

Met de lente in zicht is Brugge is dé ideale plek om eens buiten te vliegen.  
Een greep uit het aanbod van de komende maanden :
 
Erfgoeddagen : 20 en 21 april 2013, meer info...
Wacko Stadsfestival op 26-27 april en 3 mei, meer info...
Tentoonstelling "Liefde en devotie", meer info...
Meifoor : 19 april tot 12 mei 2013, meer info...
Cinema Novo Festival  17 tot 28 april 2013, meer info...
Heilig Bloedprocessie : 9 mei, meer info...
Amateurkunstenmarkt : 5 mei, meer info...
Ronde van Vlaanderen : 31 maart, meer info...
 


 Oostmeers 17| 8000 Brugge
Tel.: 050 44 85 04

schepen.demon@brugge.be
www.frankydemon.be

Spreekuur : elke dinsdagnamiddag van 14 uur tot 16 uur
(enkel op afspraak)