september 2016
 
In deze nieuwsbrief staat een artikel over dominantie, een leuk filmpje voor kinderen, uitleg over puppieprijzen en een handige handsfree hondenriem.
 
Veel leesplezier toegewenst!

Dominantie - hoe zit het nu?
 
De afgelopen jaren is er heel veel gebeurd op het gebied van dominantie. De theorieën variëren van "je moet de baas zijn over de hond, anders bijt 'ie" tot "er bestaat geen dominantie". Maar hoe zit het nu echt? Is een agressieve hond een dominante hond? Doet Fikkie alles om hogerop te komen? Of mag je soms de teugels best wat laten vieren? Welke wetenschapper heeft er nu gelijk: Mech, Bradshaw of van der Borg?
 
Dit stuk van het LICG (landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren) is heel volledig in mijn ogen. De conclusie: dominantie draait om erkenning van status, niet om afdwingen ervan door agressie.
 
Het mooie van dit soort artikelen is, dat ze door vervolgonderzoeken soms weer helemaal anders kunnen worden. Dit artikel is in mijn ogen dus niet dé waarheid, maar de meest logische uitleg van dominantie met de huidige kennis.
 
Het is het absoluut waard om te lezen!
 

I speak doggie - een leuk én handig filmpje voor je kinderen! 

Hoe moet je kind eigenlijk met honden omgaan? In dit grappige filmpje van Youtube wordt bezongen welke regels kinderen moeten volgen bij de omgang met een hond.

 • niet (zomaar) honden omhelzen
 • aaien van halsband naar staart
 • weglopen als de hond eet
 • met rust laten als de hond slaapt
 • bevriezen als de hond opspringt

Wie maakt de Nederlandse versie?

 
 
Waarom is een verantwoord gefokte pup zo duur?
 
 
Waarom kost de ene pup ruim duizend euro, terwijl je de ander voor een paar tientjes op kan halen? Verdienen fokkers dan zoveel aan een nest?
 
Deze fokker van Malamutes legt uit welke kosten er komen kijken bij het verantwoord fokken van een nestje.
 
Een greep uit de bijkomende kosten:
 • dekgeld van een bewust uitgekozen reu
 • progesterontesten
 • echo
 • spullen die nodig zijn voor de geboorte
 • vaccinaties van de pups
 • chippen
 • showkosten en gezondheidstesten voor de teef 
 en dan hebben we het nog niet eens gehad over gemiste inkomsten omdat je vrij moet nemen van je werk, reiskosten naar de reu en dierenarts toe, onvoorziene uitgaven, vergoeding voor de uren die je 'werkt' voor het nest, gemiste slaap....
 
Een hoge pupprijs is helaas geen garantie voor een gezonde pup, maar een bewust gefokt nest levert wel een grotere kans op een gezonde pup. En bij bewuste fok horen nu eenmaal kosten...
 
Ook goedkope pups kunnen gezond zijn, laat ik dat voorop stellen. Maar neem alsjeblieft in de keuze voor je pup het volgende argument mee: wil je enkele honderden euro's besparen op de aanschafwaarde, waardoor de kans op duizenden euro's aan dierenartskosten later in het leven groter is?
 
Kies bewust!

 
"Handsfree" hondenriem
Ken je dit handige hulpstuk al? Hij wordt aangeprezen als hulpstuk voor sporters, maar ook mensen in een rolstoel zouden zoiets goed kunnen gebruiken. De riem wordt door middel van een soort handschoen aan de hand bevestigd, waardoor je de hand vrij houdt voor het aanpakken van dingen. Tegelijk heb je wel de controle over je hond die je bij een heupriem kan missen.
 
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821