Smaakmakers Folio-tijdschriften september 2018
 
nieuwsbrief juni 2018  

 
 
 
 
Folio heeft de Privacyverklaring aangepast. Als u de maandelijkse Smaakmakers wil blijven ontvangen, hoeft u niets te doen. Wenst u zich maandelijks het beste uit de tijdschriften van de afgelopen maand te ontzeggen, dan kan u zich hier uitschrijven.
Beste liefhebber van magazines voor cultuur
 
We moeten bekennen. De ‘Smaakmakers’-nieuwsbrief smaakte naar meer. Daarom publiceert Folio een papieren versie met als titel:
 
 
(c) Advertising Agency: Scholz & Friends, Hamburg, GermanyMAN MAN MAN
 
Weten mannen zelf nog waarom? De tijden lijken te veranderen, het voetstuk kraakt. Is ’s mans eeuwenoude heerschappij voorbij of dient hij tegenwoordig net weer in bescherming genomen? Samen zetten de magazines voor cultuur voor één keer de man in zijn blootje, de norm op zijn kop. Tijdschriften leveren een artikel voor samen één rijkgeschakeerd Folio-themanummer.
Bestaat er zoiets als mannelijke kunst? Wat zijn male heroes vandaag nog waard? Zitten mannen de vrouwen in de weg, of toch vooral zichzelf? Hoe zijn de tijden veranderd, voor homo’s, prostituees, transgenders? Hoe kunnen we de tijden veranderen? Vrouwelijke en mannelijke denkers nemen het woord over mannen en vrouwen en alle combinaties daartussen. Over rollen en patronen, over patrons, passies, dochters en zonen.
Ons Folio-themanummer vind je vanaf 28 oktober op de Folio-stand op de Boekenbeurs. Op vrijdagavond 2 november (Ladies Night!) presenteren we het nummer. We gaan in debat met onder meer Arnon Grunberg, Eva De Roovere en Dirk De Wachter en Folio-magazines brengen live bijdragen over de man en al zijn kwesties.
(c) Advertising Agency: Scholz & Friends, Hamburg, Germany
Wees welkom live op de Boekenbeurs op 2 november, om 20u30 in de Rode Zaal.

Houd de volgende 'Smaakmakers' ook goed in de gaten. Je vindt er een bon waarmee je aan onze Boekenbeursstand jouw exemplaar van 'Man man man' kunt ophalen.
 

 Kort en krachtig
 
Sofie Verraest in Deus ex Machina

DEM 166 biedt een diepgaand inzicht in het fenomeen van het zeer korte verhaal, ook wel ‘microfictie’ genoemd. Gastredactrice Sofie Verraest stelde een nummer samen met bijdragen van A.L. Snijders, Friedrich Nietzsche, Fleur Jaeggy, Grace Paley, Lydia Davis, KHOP Möricke en nog veel meer ultrakort literair lekkers.

 
Wil je er meer over weten? Lees dan de inleiding op het thema door Sofie Verraest
 

 
 
 
René van Peer in Gonzo (circus) #147 
 
De muziek van de Nederlands/Australische componist Kate Moore maakt tegelijkertijd een robuuste en een doorschijnende indruk. Een vaak terugkerend thema is de natuur, waarvan alle levende wezens deel uitmaken. Dit jaar verzorgt ze een concertserie in het Muziekgebouw en is ze centrale componist van November Music. Voor Gonzo (circus) #147 had René van Peer een gesprek met haar dat de wereldbol omspant.
  
 
Bestel 
 
te graven, op zoek naar een scène die zij aanstootgevend vinden of die een stereotiepe visie op seksualiteit verraadt die op geen enkele manier gecounterd wordt in de voorstelling. Hoe zit het met het esthetische seksisme?                                                 
Deze rubriek werd samengesteld door de kleine redactie van Etcetera — met Wouter Hillaert, Barbara Van Lindt, Edith Cassiers, Gorges Ocloo, Ilse Ghekiere en de kleine redactie (Charlotte De Somviele, Elke Huybrechts, Michiel Vandevelde, Kristof van Baarle, Sébastien Hendrickx, Ciska Hoet en Natalie Gielen)Seksisme speelt zich niet alleen af achter de schermen, maar ook op het podium. Etcetera vroeg aan enkele gastschrijvers om in hun persoonlijke kijkgeschiedenis te graven, op zoek naar een scène die zij aanstootgevend vinden of die een stereotiepe visie op seksualiteit verraadt die op geen enkele manier gecounterd wordt in de voorstelling. Hoe zit het met het esthetische seksisme?                                                 
Deze rubriek werd samengesteld door de kleine redactie van Etcetera — met Wouter Hillaert, Barbara Van Lindt, Edith Cassiers, Gorges Ocloo, Ilse Ghekiere en de kleine redactie (Charlotte De Somviele, Elke Huybrechts, Michiel Vandevelde, Kristof van Baarle, Sébastien Hendrickx, Ciska Hoet en Natalie Gielen)
Belgische socialisten en een sterk staaltje van internationale solidariteit. Het hospitaal werd één van de grootste en modernste van de Spaanse republiek. De vrijwilligsters waren communisten die er niet alleen verpleegsterswerk verrichtten, maar ook politiek actief waren.
 

 
 
Rapen: diefstal, gebruiksrecht of protest?  
 
Dieter Bruneel in Brood en Rozen 2018/2
 
In dit artikel staat het rapen van voedsel centraal. Aan de hand van hedendaagse en historische voorbeelden van die praktijk wordt duidelijk dat de betekenis ervan allerminst eenduidig is. Zowel vandaag als in het verleden wordt die praktijk zowel als gebruiksrecht, diefstal of protest beschouwd. Vaak zijn die betekenissen zelfs gelijktijdig aanwezig. De praktijk is immers inherent verbonden aan het complexe spanningsveld van eigendomsverhoudingen die vormgeven aan zowel productie- als consumptiepatronen. De focus op één praktijk (het rapen) maakt een pragmatische benadering van sociale relaties mogelijk die heel wat perspectieven biedt voor zowel sociaalhistorisch als sociologisch onderzoek.
 
 
 

 
  
Poëziekrant
  
Sinds 2014 belonen Poeziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoeziebundel van de lage landen met de Gouden Poeziemedaille. Uit alle kanshebbers worden eerst vijf genomineerden gekozen. Het is de uitgelezen kans om nieuwe titels in de verf te zetten en om aandacht te vragen voor de aartsmoeilijke opdracht van deze schrijvers: gedichten schrijven op kindermaat, die leuk zijn om (voor) te lezen, technisch goed in elkaar zitten en ergens over gaan. Terwijl een vakjury zich buigt over de Poeziemedaille, is er ook een grootschalige campagne waarbij kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs hun favoriete gedichten belonen met een Poeziester. Dit jaar stemden maar liefst 32.000 kinderen vier gedichten de literaire geschiedenis in.

Verder in het nummer: Een interview met Stefan Hertmans, de Griekse crisis en poëzie, en tal van recensies en gedichten.
  

  
BlacKkKlansman
 
Ivo De Cock in Filmmagie
  
Razend en razend actueel. Spike Lee’s scherpe satire BlacKkKlansman haalt als vanouds stevig uit naar het structurele racisme in de VS.
 
   

 
‘Cuckoo’, Jaha Koo © Radovan Dranga
 
Luidop denken
Essayistische figuren op de bühne
 
 
Jasper Delbecke & Sébastien Hendrickx in etcetera 154
Vandaag heeft heel wat theaterwerk een essayistische inslag, opperen Jasper Delbecke en Sébastien Hendrickx. Waarom is dat zo? En hoe vertalen kunstenaars zoals Jaha Koo, Silke Huysmans & Hannes Dereere en Jozef Wouters deze vorm naar de scène?

 
 
 

   

Het is beter om nooit geboren te worden
Heleen Debruyne in  DW B 2018/3  
     
  
Tweehonderd jaar geleden schreef Mary Shelley op haar negentiende Frankenstein, or: the Modern Prometheus. Volgens curator Patrick Bassant een buitengewoon ambitieus boek waarin een wagonlading aan contemporaine spraakmakende thematiek is opgenomen. Hij vroeg aan elf jonge vrouwelijke auteurs – geboren tussen 1984 en 1994 – om als achterkleindochters van Mary en hemelbestormers van tegenwoordig hun eigen creaturen te scheppen. De nieuwe dieven van het vuur zijn: Heleen Debruyne, Rineke Roosenboom, Persis Bekkering, Jana De Kockere, Carmien Michiels, Emy Koopman, Simon(e) van Saarloos, Aafke Romeijn, Fiep van Bodegom, Lotte Lentes en Roos van Rijswijk.
 
Als smaakmaker krijg je alvast de bijdrage van Heleen Debruyne: “Terwijl alle andere familieleden de champagne ontkurkten, huilde mijn grootvader toen mijn moeder in 1988 aankondigde dat ze zwanger was van mij. ‘Met het leven komt ook het lijden’, zo verklaarde hij zijn tranen. Als ik probeer uit te leggen waarom ik geen kinderen denk te willen, leen ik die woorden vaak.”
 

   
 
Simpele herdenkingen doen meer kwaad dan goed”
 
Katrien Steyaert in Davidsfonds Cultuurmagazine 
 
Op 11 november 1918 eindigde de Groote Oorlog. Dat wordt dit najaar op verschillende manieren herdacht. Davidsfonds Academie organiseert samen met de andere cultuurfondsen een groots dagevenement met lezingen, voorstellingen en debatten. Een van de sprekers is historicus Bruno De Wever. Moeten we parallellen trekken tussen vroeger en nu? Kan oorlogsliteratuur louterend werken? Het zijn vragen waarop De Wever genuanceerde maar krachtige antwoorden heeft.
 

De observator onder de stripauteurs.
Jeroen Janssen krijgt Bronzen Adhemar voor zijn hele oeuvre

 
 
Sinds Doel, zijn boek uit 2013 over het polderdorp dat door de Antwerpse haven wordt bedreigd, bezet Jeroen Janssen een eenmansniche in de Nederlandstalige boekenwereld. Hij combineert handgeletterde tekst en tekeningen die op locatie zijn gemaakt tot kleurrijke reportages. Die aanpak, tussen literaire non-fictie en de klassieke strip in, levert hem de Bronzen Adhemar op, uitgereikt door Stripgids. Naast een trofee en een geldsom (10.000 euro) krijgt Jeroen Janssen een overzichtsexpositie in de Warande in Turnhout.

Beste Mevrouw Homans

 
Gaea Schoeters in rekto:verso
 
Kan onze minister van Gelijke Kansen de subsidies van Troubleyn alstublieft herverdelen onder vrouwelijke kunstenaars? ‘Deze discussie draait niet om Jan Fabre, maar enkel om macht. De macht die misbruik mogelijk maakt.’
 

 
 Als u onze nieuwsbrief liever niet meer ontvangt, kunt u zich via de link onderaan uitschrijven. 
Folio is een samenwerkingsverband tussen Vlaamse culturele, literaire en erfgoedtijdschriften.
A+ | Akrostiş | Brood & Rozen | CircusMagazine | Davidsfonds Cultuurmagazine | Deus ex Machina | De Witte Raaf | Documenta | DW B | Etcetera | faro | Filmmagie | G. | Gonzo (circus) | Jazzmo | Kluger Hans | Kunstletters | META | Museumpeil | nY | Oikos | OKV | Ons Erfdeel | Poëziekrant |Rechtuit |rekto:verso | Streven | Stripgids | Tijd-Schrift | VERZIN | Volkskunde |WT |Zacht Lawijd | Zuurvrij|
 

Folio vzw