Maart 2023

Veiligheid in natuurgebieden waar runderen of paarden grazen

In een aantal natuur- en recreatiegebieden bevinden zich koeien en paarden om het gebied op een natuurlijke manier te beheren en de variatie in planten te verhogen. Deze dieren vormen een integraal onderdeel met het natuurgebied. Heel af en toe verloopt een ontmoeting van een wandelaar met zo’n ‘grote grazer’ minder goed.
In 2006 is door Van den Herik & Verkaart onderzoek gedaan naar de veiligheid in natuurgebieden waar runderen of paarden grazen. Er komen gelukkig nauwelijks incidenten voor. In het onderzoek wordt een vijftal incidenten met letsel beschreven. In al deze gevallen zijn door de (terrein-)eigenaar maatregelen getroffen. In het onderzoek wordt ook beschreven dat er grenzen zijn aan het tegengaan van risico’s, 100% veilig bestaat niet. Hoge preventieve maatregelen in een natuurgebied kunnen ten koste gaan van uniciteit, van avontuurlijkheid, van schoonheid en daarmee van de belevingswaarde. Uitgangspunt is dat het risico voor de bezoeker op een incident minimaal moet zijn en dat diegenen die risico’s willen mijden alternatieven aangeboden moeten krijgen.
Een paar jaar terug wandelde ik in Herpen bij Oss in een gebied met grote grazers. Bij alle toegangshekken stond aangegeven dat je een gepaste afstand moest aanhouden. Voor mij reed een vrouw in een scootmobiel. Op een gegeven moment stonden er runderen vlak langs het pad (ca 5  m). De vrouw durfde daar niet langs en reed terug. Later kwamen wij haar weer tegen en bedacht ik mij dat zij geluk had, dat er meerdere wandelpaden waren en dat zij kon kiezen.
In het Handboek Samen op Pad pleiten wij standaard om elke wandelroute te voorzien van een extra afslag om wandelaars in de gelegenheid te stellen de route te verkorten. Voordeel van zo’n afslag is, dat het wandelaars die grote grazers op hun pad tegen komen in staat stelt om een afslag eerder te nemen, zoals in de belevenis hierboven beschreven is.

WAT MOET JE DOEN ALS JE EEN WOLF TEGENKOMT?

De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is klein. Mocht je een wolf tegenkomen, volg dan de volgende adviezen op:

Hoog Buurlo
Blijf kalm, geef de wolf de ruimte;
neem langzaam afstand;
heb je een hond bij je, houd deze dan aan de lijn;
als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en gebaren maken;
loop de wolf niet achterna;
voer de wolf niet. 
 
Honden of mensen met honden kunnen anders benaderd worden dan een mens alleen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt in een leefgebied van wolven de hond altijd aangelijnd. Mocht je een wolf tegenkomen terwijl je met je hond buiten bent, zorg er dan voor dat je hond is aangelijnd en neem langzaam afstand.

ONBEPERKT OP PAD

Het volgende artikel werd ons toegezonden door Jos Baardemans van Onbeperkt op pad.
 
ONBEPERKT OP PAD: ROUTES VOOR MINDER MOBIELEN
Onbeperktoppad.nl is een website met inmiddels een zeventigtal mooie routes voor mensen met een mobiele beperking. Routes door de natuur en routes langs cultuur. Routes overal in Nederland die geschikt zijn voor rollator, rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets.
De routes zijn gratis te gebruiken.
Alle routes op onbeperktoppad.nl zijn door vrijwilligers gecontroleerd voordat ze geplaatst worden. Ook na plaatsing worden ze regelmatig gecontroleerd. Dat voorkomt onaangename verrassingen zoals een onneembare hindernis. Op de website staan de bekende rolstoelpaden van de natuurorganisaties. We hebben ook routes die mensen zelf ontwikkeld hebben. Veel tochten zijn ook geschikt als wandeling als u minder makkelijk loopt. Bij iedere route staat informatie over de zwaarte maar ook over aanwezige faciliteiten als toegankelijke horeca en toegankelijke toiletten. De website is volledig gratis te gebruiken en registratie is niet nodig.
We werken landelijk en we willen dus graag vrijwilligers hebben die in hun eigen omgeving routes kunnen controleren. Als u het belangrijk vindt dat meer geschikte routes op de website komen en u daaraan wilt bijdragen, neem dan contact met ons op via klantenservice@onbeperktoppad.nl. Ook tips over geschikte routes, ook zelfgemaakte, zijn op dat e-mailadres meer dan welkom.
 

 

ROLSTOELPAD

In een rolstoel kun je de Nederlandse cultuur ook heel goed ontdekken. Zeker door de vele rolstoelvriendelijke paden die in allerlei natuurgebieden speciaal worden aangelegd. Op deze drempelvrije routes kom je niet voor verrassingen te staan. Heb je zin om uit te waaien in Zeeland? Dat kan nu ook in je rolstoel dankzij een aantal nieuwe rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroutes. Volg onderstaande externe link om deze routes te bekijken.

PIA HENDRIKS ZOEKT VRIJWILLIGERS

Pia Hendriks (Facebookgroep "Nederland toegankelijker") plaatst de volgende oproep:
Over een paar weken begint het strandseizoen weer. Ik heb 36 contacten langs het strand om de actuele situatie aan mij door te geven. Maar ik zoek nog mensen die er voor gaan om, bijvoorbeeld met gemeenten of strandpaviljoens de situatie te inventariseren en aan te geven dat dit belangrijk is. Hieronder mijn lijst die ieder jaar aktueel gemaakt moet worden.

PARK LINGEZEGEN WERKT DOOR AAN TOEGANKELIJKHEID

De afgelopen maanden hebben we vanuit Park Lingezegen (ten zuiden van Arnhem) weer verder gewerkt aan de toegankelijkheid van het Park. In deze update vertellen we je graag meer over wat er gedaan is en wat er voor de komende tijd op stapel staat.
Via onderstaande link is het gehele artikel te lezen.
 
 

TOEGANKELIJKHEID ENGBERTSDIJKSVENEN

Rondom Twenterand bevinden zich schitterende natuurgebieden, zoals de uitgestrekte Engbertsdijksvenen. Het is er heerlijk wandelen, mits je goed ter been bent. Want voor mensen die zijn aangewezen op een rolstoel is het gebied niet goed begaanbaar. Rolstoelen blijven bijvoorbeeld vastzitten in het mulle zand. Een zogeheten struinrolstoel, met extra brede banden, biedt dan uitkomst. Didy Knaken testte een exemplaar uit. Wethouder Arjan Hof keek belangstellend mee. Via onderstaande externe link kunt u het artikel lezen.
 
Bovenstaand artikel werpt bij G&H de volgende vraag op:
Wie pakt de UITDAGING (financiering van aanschaf en 5/10 jaar onderhoud) op?
Bij ELK bezoekerscentrum van een Nationaal Park is straks één (of meer) struinrolstoel(en) beschikbaar!
Natuurlijk is dit een flinke investering.
Maar het aanschaffen van struinrolstoelen kost altijd nog minder dan het aanleggen van paden waar mensen met een rolstoel gebruik van kunnen maken.

MEGA WANDEL MARATHON

Op zaterdag 13 mei 2023 is het zover: de tweede editie van de Mega Wandel Marathon! Een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind om geld in te zamelen voor projecten voor kinderen met een handicap.
Goede Start-actie
Kies uit vier verschillende afstanden (van 4 tot 42 km) jullie wandeluitdaging en schrijf jullie team in. Elke nieuwe inschrijving ontvangt direct een startdonatie van € 15! Dat telt alvast mooi op bij jullie teamopbrengst.
Let op: deze Goede Start-actie loopt tot en met de 300ste inschrijving. Dus schrijf je nu in voor het mooiste wandelfeest van Nederland.
Onderstaande externe link brengt je naar de start!

WERKGROEP IVN REALISEERT EEN ROLSTOELSTEIGER

De Vennekearls, een groep ontstaan uit IVN Hellendoorn-Nijverdal, hebben een rolstoelsteiger gerealiseerd in een klein natuurgebied bij Nijverdal. De aanleg van de steiger is uit eigen zak betaald door het IVN. Na goedkeuring door de gemeente is vorig jaar begonnen met de aanleg van deze steiger, die door de keus van de gebruikte materialen een natuurlijk geheel vormt met het veengebied waarin het is gelegen. Een dikke pluim voor deze enthousiaste en toegewijde groep vrijwilligers, die veel werk heeft weten te verzetten!