Nieuwsbrief Herfst 2016
Kwekerij Arborealis is een eigentijdse, traditionele plantenkwekerij waar álles draait om het kweken van tuinplanten met een houtachtige structuur: heesters en bomen. Er is een grote keuze aan minder bekende maar sterke soorten met als specialiteit Hydrangea, Viburnum en eetbare gewassen.
 
Met enige regelmaat verschijnt er een nieuwsbrief van de bevlogen kwekers Sietske Metz en Micha Wieland. Mis hem niet en stuur ‘m gerust door naar andere planten- en tuinliefhebbers!    
 
November: deze maand is de kwekerij nog open!
Door het mooie weer van de afgelopen weken – of zijn het maanden? – zouden we bijna vergeten dat het al bijna weer zover is: op 1 december sluit de kwekerijwinkel om op 1 maart weer open te gaan. Wel kunnen er de hele winter planten op bestelling afgehaald worden. De webshop is wel de hele winter open. Planten kunnen dus gewoon per post verstuurd blijven worden, mits het vorstvrij weer is. Wie nog even wil genieten van de prachtige herfstkleuren of die ene late bloeier met eigen ogen wil zien, kan dus nog even op de kwekerij terecht.
En wie de naderende donkere dagen een beetje schuwt doet er goed aan om voor zichzelf een kleurrijk winters spektakel te organiseren: plant nu nog wat winterbloeiers en hele vroege voorjaars-juweeltjes zodat de tuin ook ’s winters de moeite van het bekijken waard is. Denk bijvoorbeeld aan Hamamelis, Viburnum, Parrotia, Fothergilla, of Edgeworthia.
 
Vollegrondsplanten nu weer leverbaar
Komende maand zullen er weer volop planten uit de volle grond leverbaar zijn: planten die op een kweekbed zijn opgekweekt om vervolgens gerooid en verkocht te worden. Ze staan dus niet in een pot maar worden ‘met kale wortel’ verkocht. Het gaat met name om haagplanten (liguster, meidoorn, taxus, kornoelje, beuk, haagbeuk en veldesdoorn bijvoorbeeld), maar ook om fruit- en notenbomen. Ben je gericht op zoek naar een bepaalde plant of selectie, bel of mail dan even met ons, dan kunnen we zorgen dat de soort(en) die je zoekt voor je klaar gezet worden.
 
Wintergroene planten
Op het moment dat de bladeren beginnen te vallen ontstaat er vaak al snel de vraag naar wintergroene planten. Da’s niet zo gek; zij geven in de kalere periode blijvend structuur en soms ook fleur aan de tuin. Denk bijvoorbeeld aan klassieke of juist bijzondere rododendrons – neem eens een kijkje op de site! - , olijfwilg, Portugese laurier, aardbeiboompjes (Arbutus unedo) schijnhulst (Osmanthus) of Sarcococca, een heerlijk geurende winterbloeier. De bloemknopjes zitten er nu al in…
Wintergroene planten zijn bovendien, als ze een beetje formaat krijgen,  een prima schuil- en overwintergelegenheid voor vogels en andere nuttige kleine beestjes.
 
Arborealis breidt uit: maak kennis met Paard&Plant!
Met gepaste trots willen we deze nieuwsbrief gebruiken om de jongste groene spruit van kwekerij Arborealis te introduceren: Paard&Plant. Paard&Plant is een initiatief van Sietske: naast (eetbare) planten zijn (gelukkige) paarden haar passie! Paard&Plant richt zicht via haar website met planten-webwinkel op het aanbieden van voor paarden eetbare planten. Dat zijn er verbazingwekkend veel!
Wie (op internet) zoekt naar eetbare planten voor paarden stuit vooral op een hele lijst aan planten die niet eetbaar zijn voor paarden, en zelfs misschien wel giftig. Dat is jammer, want het zoeken naar en eten van veilige planten, bomen en stuiken bevordert zowel de fysieke als de mentale gezondheid van paarden.
Ook geeft Paard&Plant advies over het inrichten van een groene, eetbare omgeving voor paarden, en mensen, desgewenst. 
 
Geïnteresseerd? Vertel het door en neem eens een kijkje op www.paardenplant.nl .
       
Micha Wieland, Sietske Metz en medewerkers
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 
Facebook (ook door mensen die geen facebook hebben te volgen!)
Kwekerij Arborealis heeft haar eigen facebookpagina. Zeer regelmatig posten we hier nieuws en wetenswaardigheden over ons assortiment en de ontwikkelingen op de kwekerij. https://www.facebook.com/kwekerij.arborealis  
Doe eens een plantenbon cadeau!
Via de website (www.arborealis.nl ) kan je voor ieder gewenst bedrag een mooie cadeaubon bestellen, te besteden op de kwekerij of via de webwinkels. 
Verzending van planten per post
Via de webwinkels van www.arborealis.nl en voedselbos.arborealis.nl zijn jaarrond planten te bestellen. Vorstperioden uitgezonderd  versturen we het hele jaar door planten per post. Kijk voor meer informatie op de website onder de menukoppen Bestellen / Planten per post.
Openingstijden
Vanaf 1 maart tot 1 december zijn we geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16.30 uur.
Van 1 december tot 1 maart is de kwekerij enkel open op afspraak om bestellingen op te halen.
www.arborealis.nl  kwekerij@arborealis.nl   
Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord, 0521-383696