Westerlo - februari 2016
Jaargang 6 - nummer 2
 
  Inhoud
 
 
Lezing : De Blauwe Gids - Luc Haekens

 
meer info over de tv-reeks
Kempenzoon Luc Haekens startte zijn carrière bij de VRT waar hij meewerkte aan programma’s als Panorama en NV De Wereld.
In 1997 stapte hij over naar Woestijnvis waar hij vaste medewerker werd van Man bijt hond. Sinds 2013 was Luc een vast gezicht in De Ideale Wereld op VIER.
 
Hij groeide op in de schaduw van het kasteel van prins de Merode in Westerlo. Het stond dus in de sterren geschreven dat Luc ooit als journalist op zoek zou gaan naar de wereld achter deze blinde kasteelmuren.
 
Maanden speurwerk van Washington tot Marbella vonden een neerslag in de achtdelige documentaireserie over het doen en laten van de Belgische adel.Daarna volgde het boek en nu is er de lezing.
 
De blauwe gids bevat alle ingrediënten voor een smakelijke adellijke avond, een "best of" uit het boek en de tv-reeks, overgoten met sappige anekdotes, aangrijpende gesprekken en verhalen uit vervlogen tijden.
Het hoeft geen betoog dat "onze" prins Simon de Merode ruimschoots aan bod zal komen.
 
maandag 29 februari om 20.15 u.
inkom: 5 euro
 
reserveren gewenst
 
 
 
 
Bibkaffe: Mijn alter ego - Julius Schellens en Anne Van Moere

Mijn alter ego is de tweede dichtbundel van Julius Schellens, ditmaal in samenwerking met Anne van Moere die zich door zijn poëzie liet inspireren en bij ieder gedicht een encaustiek kunstwerk maakte.
 
In zijn eerste dichtbundel Ego Sum gaf Julius de lezer een inkijk in zijn diepste zieleroerselen.
In het vervolg "Mijn Alter Ego" ontbloot hij enkele minder fraaie kantjes van zichzelf, vaak met een snuifje ironie en soms ook met een vleugje zelfspot.
 
PROGRAMMA:
- Julius en Anne brengen gedichten uit de bundel
- Interview van de auteurs door Klara Vrolix, medewerkster bib
- Nababbel met de auteurs en signeersessie
- Presentatie: Anne
 
dinsdag 2 februari om 14 uur
toegang gratis
 
 
 
 
 
 
 
Tentoonstelling Anders-Om-Armen

Van 5 tot 21 februari kan je in de bib en in het gemeentehuis tijdens de openingsuren naar de tentoonstelling "Anders-Om-Armen" komen kijken.
Dit is een project om "het vreemde" in onze samenleving een plaats te geven. Wie is vreemd? Wat is vreemd? Wat we zien of wat we voelen? Of onze reactie daarop? Of de reactie van anderen op deze reactie? Enkel door te communiceren kan het verschil omslaan in herkenning, of misschien wel erkenning.
 
Deze tentoonstelling is een initiatief van de cultuurraad in samenwerking met een aantal scholen uit de gemeente: de Vrije Sint-Lambertusscholen, Atheneum De Beeltjens, de Tekenschool en de Muziekacademie.
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
In de tijdschriftencollectie van bib Westerlo kan je vijf anderstalige tijdschriften terugvinden.
 
Time Magazine is een wekelijks verschijnend Amerikaans nieuwsmagazine met de focus op politiek, wetenschap, maatschappij, kunst en cultuur.
Het weet zich te onderscheiden door de luchtige, relaxte manier waarop er geschreven wordt over zowel belangrijke als minder belangrijke nieuwsfeiten, zoals celebrities, muziek, mode en andere vormen van populaire cultuur.
Vrij dun maar dat heeft een reden: er staan nl. geen advertenties in.
 
 
 
Nog Franstalig is Le français dans le monde
Tweemaandelijks tijdschrift van en voor iedereen die professioneel met de Franse taal bezig is, maar toch vnl gericht op leerkrachten.
Je vindt er lesfiches, tips & trics en boeiende artikels m.b.t. de taal van Molière.
 
 
 
 
 
 
Het Franstalige  Le Vif/L'Express staat voor nieuws "heet van de naald", de tegenhanger van Knack.
Nationale en internationale politiek, wetenschap, economie en maatschappelijke problemen vormen de hoofdbrok.
 
Le Vif Weekend is dan weer een soort Franstalige Knack Weekend.
Het magazine brengt een mix van actualiteit en lifestyle vanuit een unieke journalistieke invalshoek. Dit geeft het blad een specifiek eigen DNA, met bijdrages over mode, beauty, welzijn, shoppen, reizen, gastronomie, interieur en design.
 
 
 
Het Duitse opinieblad, Der Spiegel, verschijnt wekelijks.
Het magazine staat bekend om zijn kritische houding tegenover de overheid en zijn onderzoeksjournalistiek.
Wereldwijd een toonaangevend blad.
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
 
Onze voorleesvrijwilligers staan weer klaar om voor te lezen voor de kleinste bibfans!
 
Op woensdag 24 februari om 14 uur verwennen ze hen met de allermooiste verhalen.
 
Gratis toegang, inschrijven niet nodig.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
de website van de auteur
 
 
 
 
***** "Het smelt smelt niet, het knettert. ... Vertrouwd, verrassend, fantasierijk en genadeloos" (Standaard der Letteren, 15 januari 2016)
 
"Een uitzonderlijk debuut. Het Smelt nestelt zich op die bijzondere plaats in je hoofd, tussen comfort zone en onbehagen, doorleefdheid en gruwel." (Saskia de Coster)
 
"Lize Spit schrijft met de trefzekerheid van een messenwerper. Fijnzinnig geobserveerd, onverbiddelijk verteld. Een poëtische nekslag." (Bregje Hofstede)
 
In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.
 
Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die 480 pagina’s lang niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: Het smelt is een roman die je verslagen achterlaat.
 
 
Andere blikvangers:

 
De rotskruiper van Nell Zink is een portret van een huwelijk. Tiffany uit Philadelphia trouwt met een wetenschapper in de hoop dat ze nooit meer hoeft te werken. Ze verhuizen naar Europa, waar ze erachter komt dat haar echtgenoot nog doortrapter is dan zijzelf, iets wat ze niet voor mogelijk had gehouden. Het leven wordt ingewikkeld, maar Tiff vecht zich erdoorheen. Op een dag botsen zij en haar man Stephen met hun auto tegen een rots. Dit incident zet een keten van gebeurtenissen in gang. Tiff is niet langer zwanger en Stephen vangt zo’n beetje de mooiste vogel die er bestaat, de rotskruiper. 
Een droogkomische roman over twee mensen die een ingewikkeld leven leiden met affaires en vogelkijken.
 
 
 

 
 
 
nieuwsgierig? hier een fragment

Eind jaren dertig staat een jonge man - aanstormende componist, toegewijde huisvader - met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.
 
Een fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Dmitri Sjostakovitsj. Het tumult van de tijd is Julian Barnes' meest diepgaande werk tot nu toe, het werk van een literaire grootmeester.
 
 
 

De jonge intellectuelen J. en Elena verlaten hun hippe leven in de stad om een nieuw leven te beginnen op een afgelegen tropisch eiland. Ze verlangen naar een eerlijk bestaan, zelfvoorzienend en terug naar de natuur.

Maar er ontstaan al snel scheurtjes in hun droom. Het paradijs verandert in een hel als noodweer, oplopende schulden, hun breekbare relatie, en zelfs de zee hen dreigen te vernietigen. 
 
Eerst was er de zee van Tomás Gonzalez is een ironisch relaas van de rampzalige botsing tussen het gedroomde leven en de harde wekelijkheid.
 
 
 
een voorproevertje...
 
Yang Fei wordt geboren in een rijdende trein en opgevoed door een wisselwachter. Wanneer hij op zijn 41ste overlijdt, is er geen geld voor een graf. Daardoor is hij gedoemd tot rusteloos rondzwerven in het hiernamaals.
 
Hij ontmoet de doden uit zijn eigen leven, zoals zijn vader en zijn ex-vrouw, maar ook de slachtoffers van het moderne China: de zelfmoordenaars, orgaanverkopers, onschuldig terdoodveroordeelden.
 
De reis van Yang Fei brengt de diepgewortelde absurditeiten in de ziel van de Chinese natie naar boven.
 
De zevende dag van Yu Hua, één van China’s meest gelezen en spraakmakende romanschrijvers.
 
Ook in Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper tast Herman Brusselmans opnieuw de grenzen van z'n semiautobiografische wereld af. Hij komt hierbij een groot probleem tegen als een van zijn hoofdpersonages hem vraagt om haar niet meer te gebruiken in zijn boeken.
 
Dan heb je ook nog Jerry Nüttbaum, de bodyguard, en het tijdschrift Rochel, en de vertalers van het Nederlands naar het Engels: bestaan die allemaal echt of niet? Zoals gebruikelijk worstelt hij met duizend demonen, die hem vooral 's nachts belagen, en die hij te lijf gaat met herinneringen, overpeinzingen, wilskracht, pure onzin, en diepe ernst.
 
Opnieuw een hoogtepunt in het soort romangenre waarbinnen Herman Brusselmans definitief de alleenheerser is.
 
 

 
 
Elizabeth George weet als geen ander boeiende karakters, haarscherpe dialogen en een sterke plot te combineren tot razend spannende psychologische thrillers.
 
Na de zelfmoord van William Goldacre blijft zijn omgeving verslagen achter. Maar wat zit er achter deze tragedie, en hoe ver reiken de consequenties van zijn daad? Waarom zou een jonge man zichzelf van een van de kliffen in Dorset storten? En heeft zijn zelfmoord iets te maken met de vergiftiging van de feministische bestsellerauteur Clare Abbot?
 
Sergeant Barbara Havers heeft Claire Abbott in het verleden eens ontmoet en smeekt inspecteur Thomas Lynley haar op de zaak te zetten. Die werkt zelf aan een nog verontrustender zaak in Londen.
Achter de vredige façade van het idyllische plattelandsleven ontdekken Havers en sergeant Winston Nkata een wereld vol verziekt verlangen en bedrog, en aan verdachten hebben ze geen gebrek…
 
Dag des oordeels, naar gewoonte een vuistdikke thriller...
 
Van 10 februari tot 26 maart loopt de populaire bewustwordingscampagne "Dagen zonder vlees".
 
De uitdaging is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten.
Dat minder vlees eten goed is voor het milieu weten we ondertussen allemaal. Het effectief ook toepassen is vaak een ander paar mouwen.
Als ruggesteuntje daarom het Dagen zonder vlees kookboek waarin bekende Vlaamse koks hun favoriete vegetarische recepten met ons delen.
 
 
 Rebel Rebel
 
Donald Trump, de beroemdste zakenman van Amerika, was een showman op Broadway voordat hij projectontwikkelaar werd.
Gesteund door het fortuin en de politieke connecties van zijn vader, groeide zijn zakenimperium tot grote hoogte en al snel ontwikkelde Trump zijn meer dan levensgrote imago.

Momenteel ligt hij op kop in de race naar de nominatie als Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november 2016.
Perfect getimed!
 
 
 
 

 
 
 
de website

David Robert Jones, beter bekend als David Bowie overleed op 10 januari.
Het nieuws sloeg in als een bom.
Deze biografie dateert van oktober vorig jaar.
Niemand vermoedde toen dat het definitieve ontbrekende hoofdstuk zo kortbij was.... : Bowie : de biografie.
 
 
 
 
een voorsmaakje
 de trailer

Nog een topreeks gebaseerd op het werk van een thrillerauteur.
The Passenger (Le Passager)  is nl. gebaseerd op het gelijknamige boek van de Franse schrijver Jean-Christophe Grangé, die zelf ook het scenario voor de zes afleveringen schreef.
 
Deze spannende misdaadserie speelt zich af in het milieu van frauduleuze chemiereuzen, corrupte politici en machtige lobby's.
 
 
interview met Vince Gilligan
 

 
 
Noorse televisieserie (met een budget van 10 miljoen dollar de duurste Noorse serie ooit) gebaseerd op een idee van thrillerauteur Jo Nesbø.
Occupied is een even verrassende als verontrustende politieke thriller over de overname van de Noorse olievelden door Rusland nadat een nieuwe groene regering de olieproductie in Noorwegen stopgezet heeft.
 
De reeks kan zo in het lijstje van topseries uit Scandinavische landen waar ook The Killing, Borgen en The Bridge hun plaats meer dan verdienen.
Momenteel loopt de serie op Canvas.
 
 
de trailer
 
 
Better call Saul is een Amerikaanse televisiereeks uit 2015 van de hand van Vince Gilligan.
 
Die kennen we als bedenker van de fantastische serie Breaking Bad.
Better call Saul is trouwens een spin-off van Breaking Bad, waarin het leven van Saul Goodman, een criminele advocaat en vriend van Walter White,  centraal staat.
 
 
Nog een monument dat ons onlangs ontvallen is.
Op 22 december 2014 overleed Joe Cocker op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.
Op zijn vijftiende stond hij al op de planken in zijn geboortestad Sheffield.
De grote doorbraak kwam er in 1968 met de Beatlescover With a little help from my friends.
Covers werden zijn handelsmerk : You can leave your hat on (Randy Newman), Feelin' Alright (Traffic), The Letter (The Box Tops)...
Maar ook eigen songs zijn uitgegroeid tot echte klassiekers : You are so beautiful, Unchain my heart...
 
 
Nobody's wife 
 
K3 is terug van eigenlijk nooit weggeweest. 
Ok, de meisjes zijn veranderd maar het concept en het doelpubliek blijven identiek.
Een succesformule!
De eersteling van het nieuwe trio, 10.000 luchtbalonnen,  is "in the building"

 
 
Joe Cocker op Woodstock

Veruit de populairste en meest spraakmakende zangeres van Nederland vierde vorig jaar haar veertigste verjaardag.
Reden genoeg om haar dertig grootste hits te verzamelen op Anouk : greatest hits.
Van haar doorbraak in 1998 met Nobody's wife, over "Birds" (Eurovisiesonginzending voor Nederland in 2013) tot Dominique (haar eerste Nederlandstalige nummer), ze staan er allemaal op.
 
 
10.000 luchtbalonnen
 
 
 
 
 
 
 
Klara's Keuze
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Klara.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Simply Johnny Cash - Johnny Cash

De country muziek van Johnny Cash is alom gekend. Moest het je niet direct iets zeggen, dan zullen de songtitels "Folsom Prinson Blues" en "I walk the line" wellicht bekend in de oren klinken.
Dit album is mooi, Johnny Cash zoals hij is.
 
 
 
This marauders midnight - Gabriël Rios

Recensies zeggen "This marauders midnight" is een nieuw begin, een vierde debuut.
Deze CD is een pareltje, het is Gabriel Rios, maar dan helemaal anders dan op zijn andere albums. Dit album is puur en breekbaar. Enkel de stem van Gabriel Rios begeleid door een klassiek geschoold duo met cello en staande bas.

Wanted on voyage - Georges Ezra

Een mooi album voor op reis: Georges Ezra geeft je songs over verschillende hoofdsteden, oa. Budapest, Barcelona. Anderzijds maak je een reis doorheen verschillende genres: van pop tot gospel en western.  Een luchtig album om te luisteren op een zonnig dagje.
Een honger - Jamal Ouariachi

Tien jaar nadat de ontwikkelingswerker, Alexander Lazlo, werd gearresteerd voor kindermisbruik, vraagt hij zijn toenmalige liefde, Aurélie Lindeboom om zijn biografie te schrijven.
Aurélie twijfelt, ze leidt ondertussen een getrouwd leven, heeft een dochtertje en werkt als journaliste. Niemand weet van haar vroegere relatie met Lazlo. Toch beslist ze om zijn opdracht te aanvaarden.
De moeite waard, je blijft je vanaf de eerste pagina, samen met Aurélie afvragen, wat Alexanders visie op de feiten is.
Het appartement - Tatiana de Rosnay

Een psychologische thriller die je vanaf de eerste pagina niet meer kan wegleggen. Colombe, een teruggetrokken vrouw die zich voor iedereen wegcijfert, verhuist met haar gezin. In het nieuwe appartement maakt de bovenbuur haar het leven zuur door keiharde muziek te spelen. Hij doet dit enkel wanneer haar man niet thuis is. Colombe neemt het besluit om bij haar buurman in te breken. Dit heeft verstrekkende gevolgen.

Een gids voor wie een bijzondere vakantiebestemming zoekt, dicht bij huis.
Een overnachting in een schip, een vuurtoren, een treinwagon, een tipi? Het is eens wat anders.
Knutselkunst & Co - jeugdtijdschrift voor kinderen tussen 7 en 11 jaar

In dit tijdschrift vind je veel werken van bekende kunstenaars. Via leuke en originele knutselopdrachten maak je mooie werkstukjes die op de grote namen geïnspireerd zijn. Verrassend anders!
Naar het ziekenhuis - Netty van Kaathoven

Kinderen die goed voorbereid zijn, zijn minder bang. Dus als je kind voor een ingreep naar het ziekenhuis moet, vind je wel een en ander terug in de bib.
Dit boek gaat over een ziekenhuisopname en legt uit wie er in het ziekenhuis werkt en wat de meest voorkomende redenen zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Denk maar aan buisjes in de oren, amandelen knippen, een gebroken arm,…
Lucas en de slaapdokter - Stefan Boonen

Ook dit boek geeft een realistische kijk op een ziekenhuisopname met algemene verdoving. Er is aandacht besteed aan de gevoelens die dit bij jonge kinderen teweeg brengt. Met dit boek weet je kind wat hem/haar te wachten staat.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... we sedert kort gloednieuwe rugzakjes hebben in onze bib?
 
Je kan er eentje uitlenen op je kaart en meteen heb je voor je bengels een cool zakje om hun boeken veilig in op te bergen.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: