Nieuwsbrief oktober 2013
 
Nieuwe dierenarts Din van Nieuwenhuijzen
Per 1 oktober is Din van Nieuwenhuijzen bij ons komen werken. Din is al 8 jaar dierenarts en werkte hiervoor bij een grote dierenkliniek in Heerhugowaard. Din zal in eerste instantie werkzaam zijn op onze vestiging in Velserbroek. Vogels en bijzondere dieren hebben zijn speciale interesse evenals de interne geneeskunde.  
 
Cat Friendly Practice
Ons patiëntenbestand bestaat voor een groot deel uit katten. Daarom vinden wij het heel belangrijk om volgens het principe "Cat Friendly Practice" te werken. De Cat Friendly Practice is een erkend "keurmerk" dat een praktijk kan krijgen als hij voldoet aan een aantal strenge eisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gescheiden wachtkamer voor honden en katten. Onze dierenarts Michèle Muñoz Warringa is momenteel druk bezig onze beide vestigingen onder de loupe te nemen en waar nodig aan te passen. Zodra wij het keurmerk hebben ontvangen zullen wij u daar natuurlijk van op de hoogte brengen.  
 
Waardebonnen Royal Canin
Royal Canin komt voor Dierendag met een unieke campagne. Van 15 september tot en met 11 oktober kunnen alle katten en honden in Nederland voordelig kennismaken met hun eigen Royal Canin voeding! Hiervoor hoeft u alleen maar naar de speciale Dierendagwebsite www.royalcanin.nl/dierendag te gaan. Na registratie ontvangt u via de post een persoonlijk kennismakingsaanbod, speciaal voor uw kat of hond. Hiermee kunt u bij onze praktijk een gezondheidsvoeding of een door ons geadviseerde dieetvoeding afhalen voor een aantrekkelijke probeerprijs.
Krijgt uw kat of hond al Royal Canin? Ook dan kunt u natuurlijk meedoen met de Dierendagactie. Wij hebben voor u een speciale Dierendag waardecheque klaarliggen met unieke actiecode. Hiermee ontvangt u na registratie op de speciale Dierendagwebsite een persoonlijke aanbieding voor uw kat of hond. U krijgt tot € 10,- voordeel op de dieetvoeding of gezondheidsvoeding die u op dit moment gebruikt. U kunt u ook direct naar deze website gaan voor een persoonlijke aanbod.
Let op: u kunt zich op de speciale Dierendag website aanmelden tot vrijdag 11 oktober 2013 voor uw persoonlijke Royal Canin aanbod. U kunt dit aanbod bij onze praktijk verzilveren tot vrijdag 15 november.
 

De hond lijkt nog meer op de mens dan de mensaap.

Voor u gelezen in het NRC Handelsblad:
Hoe slim honden zijn? Evolutionair antropoloog Brian Hare zoekt naar dat ene kenmerk dat ons mensen uniek maakt. Waarin verschillen wij van andere dieren? Is er wel een verschil? Om daar achter te komen moet je de mens vergelijken met andere soorten. Hare bestudeert daarom gedrag en cognitie van kinderen, apen, én honden. Dat laatste is niet vanzelfsprekend. De hond, Canis lupus familiaris, werd lange tijd niet serieus genomen door de wetenschap. Wat kon zo’n gedomesticeerde soort nou vertellen over de mens? Maar dat idee is helemaal omgeslagen, vertelt Hare. Het hondenonderzoek is de laatste tien jaar geëxplodeerd. „Honden zijn lang gezien als machines, die beloond en gestraft moeten worden om gedrag aan te leren. Wat we de afgelopen tien jaar hebben ontdekt, heeft sommigen dus geschokt.” Over die ontdekkingen heeft Hare, samen met zijn vrouw Vanessa Woods, een boek geschreven. Gisteren verscheen de Nederlandse vertaling: De wijsheid van honden.
Wat zijn de belangrijkste bevindingen?
„Dat honden in sommige opzichten meer op ons lijken dan onze genetisch meest naaste verwanten, chimpansees en bonobo’s. Honden begrijpen het bijvoorbeeld als je ergens naar wijst. Ze kunnen onze gebaren interpreteren. Dat is nogal wat. Chimpansees en bonobo’s kunnen daar niks mee. Verder leren honden via deductie. Als een hond een speeltje heeft dat ‘beer’ heet en je introduceert een nieuw speeltje en zegt dan ‘haal paard’, dan leidt hij daaruit af dat het nieuwe speeltje ‘paard’ heet. De enige andere diersoort die dat kan is de mens. Een andere ontdekking die ons heeft verbaasd, is dat honden het gezelschap van mensen prefereren boven dat van andere honden. Onze band is enorm hecht, en dat gaat ver terug.
 
Speed-dates op dierendag
Op vrijdag 4 oktober, werelddierendag, kunt u bij Dier Medisch Centrum terecht voor een speed date. Niet om een nieuwe partner te vinden voor u of uw hond maar om kennis te maken met een drietal specialisten. Fred van der Putten, dierfysiotherapeut, Jorna van Wingerden, hondengedragstherapeut en trimster Ada Boerlage staan klaar voor een twintig minuten consult. Bent u dus benieuwd of dierfysiotherapie iets kan betekenen voor uw stramme hond of kat, vraagt u zich af wat te doen met het probleemgedrag van uw hond of wat te beginnen met zijn lastige vacht? Belt of mailt u dan met onze kliniek en maak een afspraak. De dates vinden plaats tussen 16:00-18:00 en kosten 10 euro.  
 
Feit of Fabel: Vlooien zijn er alleen in de zomer
Nu de temperaturen weer aanmerkelijk gezakt zijn en de herfst zijn intrede heeft gedaan stoppen veel mensen met het bestrijden van vlooien en teken bij hun huisdieren. Wat betreft de teken is dat niet verkeerd. Teken zijn spinachtigen die leven in grassen en struiken bij temperaturen boven de 10 graden. Bij koeler weer zult uw hond of kat dus geen teken meer oplopen.  Echter verreweg de meeste vlooien en voorstadia van volwassen stadia van vlooien leven in huis. Aangezien vrijwel alle huizen centraal verwarmd worden kunnen deze stadia zich in het hele huis handhaven gedurende alle seizoenen. Juist in najaar en winter treffen we veel huisdieren die vlooien hebben, omdat de eigenaar gestopt is met de vlooienbestrijding.Het advies is dus duidelijk: vlooienbestrijding het hele jaar rond. Een eenvoudige, veilige en praktische vlooienbestrijding bij hond en kat kan met behulp van tabletten. Een paar van de voordelen van tabletten zijn de gemakkelijke toediening, de dieren kunnen worden  gewassen en zwemmen direct na de toediening en zeer snelle werking. Meer informatie over deze tabletten kunt u aan de balie krijgen van onze assistentes. Achtergrond informatie over vlooien en vlooienbestrijding kunt u hier lezen. Gedurende de maand oktober krijgt u bij aanschaf van 5 tabletten de zesde tablet gratis. Elke tablet staat garant voor een vlovrije maand.
 
Asieldier van de maand: Pussycat
Pussycat is een volwassen gesteriliseerde poes. Ze is een tijd geleden gered uit een brandend huis. Na een herstelperiode is ze nu toe aan een nieuw thuis.
Pussycat is heel erg aanhankelijk en komt graag knuffelen.
Ze houdt er niet van dat je op haar rug aait: dan kan ze uithalen. Door dit gedrag kan ze ook beter niet bij kleine kinderen in huis.
Pussycat houdt ook niet van andere katten in haar huis. Recent is bij Pussycat suikerziekte vastgesteld. Zij laat zich goed injecteren met insuline. Suikerziekte bij de kat is goed te behandelen maar vereist wel een consequente aanpak. Pussycat zal speciale voeding nodig hebben en tweemaal per dag moeten worden geinjecteerd met insuline. Aangezien deze aandoening pas recent is geconstateerd zal er in het begin nog een aantal malen een bloedsuikercontrole worden uitgevoerd. 
Voor meer dieren die een baas zoeken kijkt u op www.kerbertdierentehuis.dierenbescherming.nl
 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.