GroentenInfo © 1998-2012. April 2012 nr 130 9de jaargang. Oplage : 23.000ex.
Teeltbeschrijvingen, Teelttips, Teeltervaringen en Nieuws over Groenten.
Alles over groenten zaaien, planten, bemesten, onderhouden en oogsten
.
Uitschrijven of adres wijzigen kan onderaan deze nieuwsbrief.
Klik hier om deze email in uw browser te lezen

Beste groenteliefhebber,

Beste,

 
Vorig jaar schreven we nog “Het is zomer in april”. Dit jaar lijkt april wel een zachte wintermaand.
Voor wie er dit voorjaar nog niet aan toe kwam, is er ook goed nieuws. De typische  voorjaarsgroenten zoals erwten, plantajuin, sjalot kunnen, met dank aan het koude weer, op de valreep nog de grond in.
Voor vorstgevoelige en warmteminnende groenten zoals courgette, pompoen, bonen, suikermaïs is half april nog geen startpunt. Tenzij voor de opkweek van de plantjes. Buiten zetten gaat nog niet, zij vrezen immers de lentenachtvorst die nog kan optreden tot half mei.
 
Naast de typische voorjaarsgroenten zijn er ook veel groenten die het prille, koude voorjaar schuwen, maar niet zeer vorstgevoelig zijn. Voor deze groenten is half april, begin mei het tijdstip om ermee te starten.
Over deze groenten zoals pastinaak, knolselder, prei, spruitkool, schorseneer, zomerwortelen, winterwortelen enz... vindt u informatie in de nieuwe gratis brochure 

Gratis brochure. Download nu de splinternieuwe, gratis, brochure van GroentenInfo met als titel
" De moestuin van half april tot half mei. Over typische #midvoorjaarsgroenten# "

Te downloaden via deze link : http://www.tuinbouw.info/ebook/In-de-moestuin-half-april-tot-half-mei.pdf
Pas op : het paswoord is groenteninfoKlik op één van de bovenstaande afbeeldingen om het gratis e-magazine te downloaden.

Tomaten planten?
Zelf zal ik deze week nog geen tomaten planten. Het eerste bloemtrosje is nog niet zichtbaar en de grond is nog te koud en te nat omwille van de sla die pas geoogst is. Volgende weekend, dan wel. De grondvoorbereiding daar kan wel mee begonnen worden. Lees meer in de nieuwe notitie "Tomaten planten"
Ook volgende week nachttemperaturen van om en bij de 5 graden Celsius. Overdag 12 graden ongeveer met heel weinig zon en talrijke buien. Niet bepaald weer om vol enthousiasme tomaten te planten. Beter wachten dan maar? Wel, ja en nee...Lees meer in het nieuwe artikel Wanneer en hoe tomaten planten in de kas.


Groenten en hun gevoeligheid voor (lente)nachtvorst.
Beginnende moestuinders vragen zicht af of zij nu echt moeten wachten tot half mei om plantjes buiten te zetten. Want, inderdaad, het kan nog vriezen aan de grond tot half mei! Het is nog niet zo lang geleden dat het aardappelloof vervroor op 18 mei!
Toch kan al heel wat naar buiten. In het artikel "groenten en hun gevoeligheid voor vorst" kun je makkelijk nagaan hoe gevoelig een bepaalde groente is voor de vrieskou. Het lijkt mij het makkelijkst als je deze tabel afdrukt, samen met de legende.
Bekijk hier het artikel over groenten en hun gevoeligheid voor vrieskou : Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht.
En in dit artikel een kort verslag van de grondvorst op 11 mei én 18 mei 2005.....
 
De teelt van tomaten in potten.
Meer en meer zien we hobbytuinders die hun tomaten uitplanten in grote, ingegraven, potten in de kas.
Ondervond u vorig(e) ja(a)r(en) wel wat problemen met de groeikracht van de tomaten? Waarschijnlijk is er na veelvuldig telen van tomaten in de kleine kas bodemmoeheid ontstaan.
Het loont zeker de moeite om de teelt van tomaten in potten uit te proberen. Zo vermijd je de nadelige effecten van bodemmoeheid (=kurkwortel) bij tomaten.
Er is nog net de tijd om de nodige voorbereidingen te treffen. Herman heeft dit voor GroentenInfo volledig, tot in de kleinste details beschreven in zijn artikel "De teelt van tomaten in potten. " 
Verder hebben wij voor  u opnieuw een overzicht van de berichtjes die de afgelopen maand verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo. De meest recente, en dus meest actuele artikels staan onderaan.
Wordt nu ook fan op Facebook van GroentenInfo en ontvang iedere week tientallen tips voor de moestuin.

Toch maar liever niet op Facebook? Geen probleem, want je kan toch wekelijks de teelttips krijgen! Dit door te abonneren op de snelle nieuwbrief. Schrijf via deze link in op de snelle nieuwsbrief van GroentenInfo. Ook als er een nieuw artikel verschijnt op GroentenInfo wordt je onmiddelijk op de hoogte gebracht.
Klik hier : de snelle nieuwsbrief van GroentenInfo

facebook_header
De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde.
17 maart De tomatenplantjes van Dirk staan al in de serre! In een piepschuimkist. 's Nachts piepschuimdeksel erover. Interessante tip.

Photos de Dirk Van Vaerenbergh
17 maart Hoeveel telen?
Ik begrijp heel goed dat hoeveelheden inschatten voor de beginner moeilijk is. Je vindt een handig pdf-documentje onderaan dit artikel.

Hoeveel te telen? - een moestuin beginnen - deel 5
wroeten.nl
18 maart Lenteweer. Zaaikoorts alom. Spinazie, erwten, rode biet, ajuin, peterselie, radijs, vele slasoorten, snijbiet,keukenraap, wortelen... Ze kunnen nu gezaaid worden.
Wie zijn zaaisel afdekt met gaatjesplastiek of vliesdoek heeft drie voordelen : zaaigrond droogt niet uit, extra warmte en geen structuurbederf bij felle regen. Echt nodig is het niet, maar de kans op slagen wordt veel groter!
18 maart Zaaikoorts, deel 2 : lees ook eens de zaaitip van Herman.

Groenten zaaien ? Hoe afdekken?
www.plantaardig.com
19 maart GroentenInfo gaf deze namiddag op vraag van www.volkstuin.be en www.zelfkwekensmaakt.be een workshop "moestuin" in "een tuincentrum".
Best leuk, zo'n moestuinbak beplanten en zaaien. Steeds meer mensen willen eigen groentjes en kruiden knippen. Het concept slaat duidelijk aan bij jonge gezinnen en bij de jeugd.
En je merkt ook dat er nog wel werk aan de winkel is. Want zaadjes leg je niet onderaan het potje op 10 cm diep, tomatenplanten mogen in maart nog niet naar buiten en zaadjes hoef je echt niet elke dag water te geven.....
Met deze fanpagina proberen we alvast nog meer mensen groene moestuinvingers te bezorgen.
20 maart Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien?
Er zijn zo van die plantjes die, als je ze één maal in de tuin gezaaid hebt, ieder jaar opnieuw goeiedag komen zeggen. Zo heb ik een hoekje dicht bij de haag waar ze hun zin mogen doen. Zoals deze postelein, die plots vanonder het pompoenblad kwam piepen. Is al vijf jaar niet meer door mensenhanden gezaaid. Maar ook de slangenradijs en de rucola blijven zo permanente gasten in de tuin (noemen ze dat geen permacultuur). In het begin moet je ze natuurlijk wel kunnen onderscheiden, van elkaar, maar ook van het onkruid...
21 maart In extreme winters kunnen ook aardbeien schade oplopen, aardbeiplantje.nl heeft dit zopas zeer goed beschreven.

Photos du mur  www.aardbeiplantje.nl
Zijn mijn aardbeiplanten bevroren?
We krijgen veel vragen van mensen die bang zijn dat de aardbeiplanten deze winter bevroren zijn. Een aardbeiplant kan best tegen wat strengere vorst, maar deze winter was het op enkele plaatsen wel wat extreem. Als je het hart van de plant in de lengte richting doorsnijdt moet het eigenlijk wit zijn. Als er een bruine verkleuring te zien is, hebben de planten geleden onder de vorst. Hoe bruiner dit rhizoom ziet, des te meer schade heeft de plant. Deze schade zal zich uiten tijdens de bloei en de vruchtvorming. Planten zullen achter blijven in groei en sommigen zullen verwelken.
Kortom, ziet u een bruinverkleuring in het rhizoom dat heeft de plant schade opgelopen. De mate waarin moet nog blijken, maar weet u waar het door komt als de plant niet optimaal groeit dit voorjaar. Zie ook de afbeelding van deze bruinverkleuring (notabene in mijn eigen groentetuin!!!)
22 maart 7 tips bij de teelt van pastinaak.
Het voorjaar is ook het seizoen van de lezingen over de moestuin. Gisterenavond was ik in Marke om één en ander te vertellen over een reeks minder courante, vergeten groenten.
Graag geef ik hierbij de voornaamste weetjes over de teelt van pastinaak die gisteren de revue passeerden.
- Gebruik steeds nieuw zaad. De kiemkracht van pastinaak gaat heel snel achteruit. Een slechte opkomst is niet voor niets het meest gesignaleerde probleem door lezers van GroentenInfo.com
- Zaai niet te vroeg, juni is goed. Pastinaak blijft maar doorgroeien tot de late herfst waardoor wortels te dik worden en er een harde, houtachtige kern ontstaat. De culinaire waarde van dikke pastinaak is minder.
- Pastinaak wortelt meer dan 50 cm diep. De grond moet dus diep doorwortelbaar zijn of zo gemaakt worden. Een harde laag of kluiten in de grond hinderen de penwortel waardoor vertakte wortels ontstaan.
- Zware grond is dikwijls minder doorwortelbaar, dan nemen we beter onze toevlucht tot de halflange rassen van pastinaak. Maar lichte, arme gronden blijven in het voordeel voor pastinaak.
- Op goede moestuingrond is bemesten dus niet nodig. Stalmest is uit den boze, ook al omwille van de hogere kans op vertakte wortels.
- Er is een wereld van verschil tussen de smaak van pastinaak vóór een koudeperiode en daarna. De dominante, aromatische smaak maakt plaats voor een zoete, nootachtige smaak. De échte pastinaaksmaak dus.
- Pastinaak heeft ruimte en zon nodig. Hoe meer zon, hoe meer zetmeel in de wortel. De bladeren zijn volumineus, geef ieder plantje dan ook 15 cm in de rij.
Wie nog iets wil weten over pastinaak kan het artikel lezen dat ik schreef op het einde van vorige eeuw, toen pastinaak nog echt vergeten was, behalve in Engeland.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/pastinaak.htm
Of misschien wil je deze bovenstaande tips nog aanvullen, voor mijn volgende voordracht....
22 maart Korstvorming na een felle regenbui.
Gezaaid vóór de extreme regendag van 5 maart (hier 50 mm)?
Dan is er nu kans dat de zaailingen niet door de korst raken. Ik was zopas bij een groenteteler die morgen zijn worteltjes zal moeten beregenen. Ze zijn gekiemd (het witte worteltje is zichtbaar) maar de grond is te hard en droog om daar door te geraken (korstvorming). Best deze zaaisels eens controleren en indien nodig de grond nat maken om de korst te verzachten.
Tenzij u natuurlijk toen al de zaaitip van 18 maart op deze pagina gebruikte.
Of meer noordelijk woont, want daar heeft het niet zoveel geregend of hier in 't zuiden.
23 maart Peterselie laten uitzaaien.
Teelttip van een volkstuinder op mijn voordracht in Ichtegem, deze avond.
"Ik heb wat peterselie in de hoek van de serre, die oogst ik de hele winter en voorjaar door. Tot de bloemstengels verschijnen in mei. Enkele daarvan laat ik bloeien. In augustus zijn de zaadjes dan rijp en laat ik er de zaadjes uitvallen en laat deze kiemen ter plekke. Zo heb ik al enkel jaren een "permacultuur" van peterselie in mijn kas."
25 maart Dit moest ik toch even van mij afschrijven. "Correcte adviezen voor al wie van groenten houdt, beginners en gevorderden" is immers de leuze van deze facebookpagina ...
Soms ontspoort de moestuinhype.
Ze zijn te beklagen, de tuincentra die nu volop de vraag zullen krijgen of zij de tomatenrassen Prince en Baron in hun assortiment hebben. Ik vertel u straks waarom. Weinig mensen zullen geschokt zijn door het artikel van Bartel Van Riet in het Nieuwsblad dit weekend. Ik wel! Lees verder Soms ontspoort de moestuinhype.
26 maart <>
Waarschijnlijk vind je ze niet voor minder dan 60 cent per zaadje. Om de prijs van het zaadzakje te drukken zullen er dan ook niet meer dan vijf in een zaadzakje zitten. En toch durf ik deze zaden aanbevelen.
Nee, ik denk het niet dat er nog duurdere zaden bestaan dan deze van de F1-hybriden van de glaskomkommer. Je weet wel, die lange, gladde komkommers zonder zaad, zoals je die ook in het groenteschap terugvindt. Onmisbaar bij ieder zomers slaatje.
Geen sprake van een zaadvast ras te vinden dat van in de verste verste ook maar gelijkt op deze komkommers. Twee tot drie zaden zijn voldoende om de hele zomer lang een overvloedige oogst te hebben. Futura F1 is een voorbeeld van een ras dat door enkele zaadbedrijven aangeboden wordt. Er zijn nog enkele F1 hybriden van de glaskomkommer. Maar geen van alle zijn ze goedkoop. De keuze in het rek is altijd beperkt tot één ras.
Vergis u niet, als je dan toch de gewone "marktkomkommer" kiest uit het zaadrek, dan heb je komkommers mét zaden en een volslanke vorm. De marktkomkommers hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De glaskomkommer bloeit volledig vrouwelijk en de vruchten hebben geen zaden.
Waarschijnlijk zijn óók daarom zo duur, omdat er geen zaadvast alternatief is dat er op gelijkt en de kwaliteit kan evenaren.
Komkommerteelt : http://www.plantaardig.com/groenteninfo/komkommer_teelt.htm
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/komkommers/
27 maart Nog nooit had ik het op deze manier verstaan. Je kan wel voorkiemen in wit zand. Maar je kan deze methode eigenlijk ook gebruiken om de zaaiafstand beter te beheersen. Met dank aan Volkstuinen Oostende.

Wortelen zaaien zonder uit te dunnen.
www.buurttuintjes.be
moestuin
28 maart De snoeptomaatjes, één van mijn favorieten.
Je kan ze nog wel zaaien nu. Maar eigenlijk heb je maar één of twee planten nodig van deze tomatensoort die ik ieder jaar terug wil in de kas. Een plantje kopen lijkt dan ook een goed idee. De echte snoeptomaatjes zijn minipruimtomaten van het Santa type. Ze onderscheiden zich door hun smaak en 'krokantheid'. Vergeet in ieder geval niet om meerdere stengels op één plant te telen. Dit kan perfect met kleinvruchtige tomatenrassen.
Maar lees eerst in dit artikel over wat die snoeptomaatjes eigenlijk zijn, zodat je zeker en vast de enige, echte in huis haalt.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/je-eigen-snoeptomaatjes-telen/
Op de foto zie je alvast hoe je meer dan 40 trossen op één plant teelt. Ook als je in pot teelt, in open lucht kan je op een gelijkaardige manier te werk gaan. Je leest er alles over in dit artikel
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/iedereen-kan-dit-met-n-snoeptomatenplant-43-trossen-860-vruchten/
4 april De eerste asperges laten zich zien. Tijd om de ruggen al gedeeltelijk te maken. Om de grond sneller op te warmen is het raadzaam te wachten met het maken van de ruggen tot de eerste asperges beginnen te groeien. Om dezelfde reden verhogen we de ruggen in twee keer. Eerst wat los en voorlopig, later als er weer één zijn kopje laat zien maken we rechte en stevige ruggen. Gisteren, voor de rug gemaakt werd strooide ik een laagje compost en wat traagwerkende organische meststof.
zie voor teelttechniek en recepten http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/asperges/
4 april 700 potjes, 90 soorten, allemaal in de woonkamer.
Van passie gesproken....

Prikbordfoto's van www.chilis.be
Maar tenslotte zijn we blij dat we de hele living konden vol zetten met jonge chili plantjes.
7 april

Een zelf gevonden tip van één van onze lezers.
Onlangs stelde Koen in zijn reactie bij het artikel over watermeloen voor om 's nachts opgewamde stenen bij de pas gezaaide watermeloenen te leggen. Een eenvoudige propagator eigenlijk.
Hij voegde onmiddellijk de daad bij het woord.
Een week later schreef hij :
"Het werkt! Zondagmiddag heb ik gezaaid, de potjes in een afsluitbare bak gezet, en dit aan de buitenkant dichtgemaakt met restanten van steenwol, elke avond wanneer de verwarming afsloeg een grote natuursteen erbij gelegd, en heb er ook een temperatuursensor bij gelegd, als ik rond 21.00 uur naar bed ging, was het rond de 29 graden, en als ik rond 04.00 uur opstond was het nog ruim 23 graden. dus ze zijn opgekomen in 5 dagen bij een temperatuur schommelend tussen de 20 en 29 graden.
Het op deze manier doen lijkt dus best goed te werken."
Bedankt voor deze tip Koen. Temperatuur is heel belangrijk bij de kieming. Op zijn beurt is een snelle kieming belangrijk om rotting van het zaad te voorkomen. Je zou kunnen zeggen : bij 1°C meer, 1 dag vroeger kieming. Dus reken maar uit wat het verschil is bij een nachttemperatuur van 16°C tov 23°C...
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/watermeloenen-kweken/comment-page-1/#comment-37085

8 april

Mooi resultaat. De mijne zitten nog onder de grond, dit jaar niet voorgezaaid. Met het koudere voorjaar heb jij nu zeker en vast voorsprong!
Dit jaar niet voorgezaaid zoals beschreven in het fotoalbum
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150116218032016.280791.146574957015&type=3&l=29fe1caf7d


Hier het resultaat van het voorzaaien van spinazie in potjes.

8 april

Deze weerspreuk van www.bdb.be is helemaal actueel nu!
<<>>
Als maart droog is kunnen we op tijd beginnen met zaaien en planten. En als er wat malse regen valt in april, dan schiet al dat gezaaide en geplante in gang. Want april is statistisch de droogste en schraalste maand van het jaar. Nu maar hopen dat het niet té veel regent, maar dat valt nog mee volgens het landbouwweerbericht op www.bdb.be. Dit landbouwweerbericht is ook zeer handig voor de moestuinder. Zo weet je een beetje hoeveel het zal regenen en hoeveel uren de zon zal schijnen. En hoe schraal die oostenwind van volgende week vrijdag wel zal zijn.....
Zo kan je beter plannen wat, wanneer te doen.

8 april

Als je zoals Sofie een zuidgerichte veranda hebt met dubbel glas en die je lichtjes kan verwarmen, dan kan je inderdaad wel deze mooi, zeer stevige tomatenplanten telen. Perfecte tomatenplanten! Klik op de foto om het commentaar van Sofie te lezen.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3540748288259&set=o.146574957015&type=1&theater


Op de voorgrond de collectie tomatenplanten en in de achtergrond paar aangekochte planten balkontomaatjes en aubergines, de laatste in ruime pot uitgeplant om in de veranda wat groeivoorsprong te geven alvorens naar de serre te verhuizen.

9 april

Vrolijk Pasen!
Twee weken vroeger en 20 graden koeler dan vorig jaar met Pasen. Vorig jaar konden er al asperges, spinazie uit de tunnel, kropsla en bloemkool uit de kas op het paasmenu. En ook overwinterde snijsnelder.
Nu is er wat lichte kropsla en peterselie uit de tunnel, wat loof van Egyptische ajuin, van oerprei. En ook bieslook en de eerste muntblaadjes.
Hebben jullie groenten uit eigen tuin om de eitjes mee op te vullen?
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/paashapjes-eieren_gevulde_groenten_pasen.ht

Gevulde eieren voor pasen met groenten
www.plantaardig.com
Gevulde eitjes zijn een verrassend hapje vooraf. Niet alleen voor de paasbrunch of het traditionele paasmaal, maar voor alle feestelijke gelegenheden.

10 april

Dit wist ik nog niet: komkommerplantjes te koop voor dezelfde prijs als de zaden, hetzelfde ras wel te verstaan.
Onlangs was er hier een berichtje over de duurste groentezaden: F1 hybriden van glaskomkommer, meer specifiek het ras Futura F1. Vind ik gisteren, tot mijn grote verbazing, hetzelfde ras terug als plantjes in het tuincentrum. Zes plantjes voor zelfs een iets goedkopere prijs dan een pakje van vijf zaden! Zaden of plantjes, ze blijven warm aanbevolen die F1 hybriden van glaskomkommer: lang, slank, zaadloos, bittervrij en een gladde vruchthuid.
Het berichtje over de zaden stond hier : http://on.fb.me/Hq0w3j
Komkommers op GroentenInfo
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/komkommers/

10 april

Begin april en het tuincentrum staat vol groenteplanten. Daar sta je dan, als één van de vele beginners. Wat meenemen, wat niet?
Gisteren, 7 april, was ik bij een zeer groot tuincentrum. Hectisch! Een medewerker, nog een leerling van mij geweest, vertelde dat de afdeling groenteplanten dit jaar meer succes heeft dan ooit tevoren...

10 april

Romatomaten zijn bij uitstek geschikt voor verwerking in sauzen, soepen e.a. Romatomaten hebben echter twee, soms vervelende, eigenschappen.
Een eerste is dat ze soms uitgroeien op een tros. Dat wil zeggen dat ze de neiging hebben min of meer zelftoppend te zijn. De plant heeft geen echte top meer en je moet verder met de dief juist onder de laatst bloeiende tros. Het is dus even opletten geblazen bij het dieven.
Een andere vervelende eigenschap is de grotere gevoeligheid voor neusrot. In de serre waar vorig jaar een tiental rassen stonden was de Romatomaat de enige die enkele vruchten met neusrot had.
Wie veel Romatomaten teelt zal misschien nog meer interesse hebben dan anderen voor het artikel "Neusrot bij tomaten, nu voorkomen".
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/neusrot-bij-tomaat-nu-voorkomen/
Hoe neusrot ontstaat kan je immers niet op 1-2-3 uitleggen.

11 april

Wat leuk. Review van de Groente en Fruit Encyclopedie door Pim uit Kroatië!
Best buy ever!
"Not experienced in growing my own (at all), of course I started to check the internet first, and one moment had the luck to find this encyclopedia called Groente & Fruit (Vegetables and fruit).
It's written by two fantastic Belgian experts, who love to share their experience too !!! Thanks to those two friendly writers (Luc Dedeene and Guy de Kinder) I recently harvested my very first so called witlof (chicory), a vegetable rather unknown in Dalmatia, but very popular in at least Holland and Belgium (and elsewhere ??)"
Read more in English :-)
http://svinisce.blogspot.com/2012/03/best-buy-ever-in-dutch.html

Best buy ever (in Dutch)
svinisce.blogspot.com

12 april

Uit het artikel, citeren we hieronder de teeltwijze van de teler Alain.
Is een mooie aanvulling voor het artikel "tien tips voor primeuraardappelen
" http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tien-tips-voor-primeuraardappelen/
De teler vertelt :
De primeuraardappelen werden op 16 januari geplant voor vruchtafwisseling in een koepelserre. “Door het warme najaar in 2011 waren de koepelserre goed opgewarmd en de bodem helemaal niet koud in de periode van de plantdatum. Bovendien waren de primeuraardappelen ook goed voorgekiemd. Het planten en het aanaarden van de vroege aardappelen gebeurde niet direct na elkaar, maar met een tussenperiode van ongeveer een maand. De aardappelen komen op die manier rapper boven de grond. De voorbije winter sloeg eind januari hard toe. Maar we moesten niet ‘bijverwarmen’ om de vorst uit de koepelserre te houden. Want de koepelserre staat goed uit de wind en naar de zon gericht. Tijdens de strenge vriesperiode van eind januari waren de vroege aardappelen ook driedubbel afgedekt met een soort isolatiezeil. Al deze factoren verklaren waarom de primeurverkoop op de REO Veiling opvallend vroeger plaats had in vergelijking met vorig jaar”, legt Alain Vandewiele uit.
Dit halen wij (= VABI ) dit jaar niet, waarschijnlijk wegens niet tijdig beschikbaar plantgoed en dus niet voldoende voorgekiemd.

Photos du mur
REO veilt eerste primeuraardappelen opvallend vroeg http://tuinbouwnet.be/reo-veilt-eerste-primeuraardappelen-opvallend-vroeg/

13 april

De winnaars gaan aan de haal met één van de asperge arragementen in het Limburgse Kinrooi met een overnachting, een bedrijfsbezoek en een uitgebreid diner. De finale wordt gehouden op woensdag 23 mei om 13u in de gebouwen van foodbuilding in Hasselt.
Bezorg ons voor 14 mei 2012 jouw eigen gepimpt recept met asperges als hoofdingrediënt.

Pimp je asperge > Home
www.pimpjeasperge.be
Maak jij asperges klaar op zijn Vlaams zoals je oma? Lekker! Maar toch kan je met deze fijne groente creatiever aan de slag. Kom eens gedurfd uit de hoek en pimp je asperge gerecht tot een niet alledaags culinair genot.

14 april


Zo begon het allemaal in het voorjaar van 2007. Een pakje zaad met een tiental aspergezaden. Op de video zie je het inpotten van de fragiele plantjes
Vandaag, vijf jaar later de aspergerug nog wat hoger gemaakt en zwartwitte folie opgelegd. We zijn weer vertrokken voor een verrukkelijk aspergeseizoen. Als je 't mij vraagt, die paar euros voor aspergezaden, een investering waar je heel veel plezier en rendement van hebt. En éénmaal de teelt aangelegd is heb je nog weinig werk aan de aspergeteelt - behalve oogsten natuurlijk :-)
Het vijfdelige verhaal van
"tien zaden en dan tien jaar asperges oogsten"
kan je lezen via http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aspergeplanten-kweken-door-zaaien/

Inpotten aspergeplanten. Zelf planten opkweken door zaad.

15 april

Fijn om te zien.

Foto's van Lieven Dendauw
Zaaien en planten in de moestuinbakken van Vijvercentrum Horta De Watertuin. De kinderen van het eerste leerjaar vonden het de max!
door: Pief Pienter van de Pienter School Kuurne!

16 april


Studie van OIVO : de Belg en zijn Moestuin
Welke groenten en fruit worden het meeste geteeld in de moestuin?
Tomaten zijn de vruchten die mensen het vaakst zelf
telen (54%). De helft van de consumenten telen ook
zelf sla.
• Wortelen, prei en aardappelen worden geteeld door
meer dan 3 op de 10 consumenten.
• Meer dan 1 op de 4 consumenten teelt zelf courgettes
of aromatische kruiden.
Appels worden het meest door mensen zelf geteeld
(geldt voor 6 op de 10 consumenten).
Pruimen en peren worden door meer dan 4 op de 10
respondenten geteeld.
Een derde van de tuiniers teelt zelf aardbeien.
Een kwart van de consumenten telen kersen en
frambozen, terwijl 1 op de 5 consumenten aalbessen
en druiven teelt.
De overige fruitsoorten worden door minder dan 1 op
de 10 tuiniers geteeld.
Bron : Studie van het onderzoeks en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties. Te downloaden op dit adres http://www.oivo-crioc.org/files/nl/6605nl.pdf

17 april

Zeer gedetailleerde tips en fotoreportages op de website Sjefs Tuintips uit zijn moestuin.
Het was al van voor de winter geleden dat ik nog even ging kijken bij de website "Sjefs Tuinitips". En opnieuw was ik onder de indruk en zeer aangenaam verrast. Ik ben heel blij dat Sjef blijft doorgaan met zijn zeer gedetailleerde fotoreportages. Echt de moeite waard. Er kwamen deze winter zes bijdragen bij. Als je ziet dat ieder artikel tientallen foto's bevat en een zeer gedetailleerde beschrijving dan is dit een hele prestatie.
De tips van Sjef kenmerken zich door een uiterste nauwkeurige uitvoering. Met zijn werkwijze kan er eigenlijk niets fout gaan. Maar dan moet je wel bereid zijn om voldoende tijd uit te trekken.4
In het artikel op GroentenInfo dat ik zopas aanpaste vindt u alle tips in een handig overzicht. Zeker kijken!
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/een-verrassende-website-de-moestuintips-van-sjef/
Een verrassende website : de moestuintips van Sjef
www.plantaardig.com

17 april


Groenten in potten
In dit album zullen we nu en dan iets tonen over groenten in potten. Ondertussen heb ik al heel veel soorten groenten in pot geteeld. Maar eerst de groepsfoto. Dit was mijn reizende tentoonstelling van groenten in potten in september 2009. Een lezing over groenten in potten met de wagen volgeladen.... Maar ook mooi op het terras zoals u ziet. — met rode boerenkool, roodstelige selder, pluksla en snijsla en egyptische ajuin Meer info over groenten in potten http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/potten/

17 april

Aubergine zorgt bij mij al jaren voor verrassingen. Er was de afgelopen jaren nogal wat variatie in de zaairesulaten. Dat lees je in het artikel http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aubergine-komt-traag-op-gang/

18 april

Vind je dat jouw pas gekweekte (vrucht)groenteplantjes er niet uitzien zoals je zou willen? Zijn ze te lang? Was de opkomst niet naar wens? Lukt het bij de anderen wel? Dan is er toch goed nieuws! Het betekent namelijk niet noodzakelijk dat jij het slechter gedaan hebt dan je buurman. Bekijk maar eens de volgende vier foto-voorbeelden van tomaat, aubergine, paprika en meloen.
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/vruchtgroenteplantjes-gelijke-opkweek-verschillend-uitzicht/

19 april

Ben mijn lezing voor vanavond over courgettes, komkommers, meloenen nog eens wat aan het "tunen" en stoot bij wat googlen op deze foto, die gebruik ik dan als er zijn in 't publiek die aan het indommelen gaan.
Van de ondertussen beroemde Blog-dame Mme Zsa Zsa. Haar boek staat hier in België in de boeken top tien.

Mme Zsazsa vertelt: Lap hé
madamezsazsa.blogspot.com
Een tip: Oogst ronde courgettes als een schattige b-cup, wacht niet op een pronte D.

20 april

Eén dia uit de powerpoint, die ik morgenavond gebruik in Veldegem, bij de uiteenzetting over aardbeien.
Leg het stro tussen de aardbeien niet te gauw . Stro zorgt voor lagere temperatuur bij de grond en meer bevroren bloemen. Actueel, nu de eerste bloemen bij aardbeien in open lucht ontluiken en de nachttemperaturen een duikje nemen. Bloemen die bevroren zijn kleuren zwart, zie foto.

20 april

Kleine bruine vlekken en gaatjes in de bladeren van pruimenbomen en kersenbomen, dat is hagelschotziekte. Guy (auteur 'fruit' van de Groente en Fruit Encyclopedie schrijft zopas op zijn welblog dat er door het koude weer in april dit jaar minder uitbreiding van de ziekte zal zijn. Elk nadeel heeft zijn voordeel....Toch heb je best aandacht voor de preventiemaatregelen, ook dit jaar, om volgend jaar bijvoorbeeld geen problemen te hebben.

Hagelschotziekte op steenfruitbomen is nu te voorkomen!
fruitabc.blogspot.com
Teelt, snoei en verzorging van fruitbomen, druiven, kleinfruit, noten en bijzondere fruitsoorten. Betekenis van plantennamen.

21 april

Aardbeiplanten als frigoplanten zijn nu ook gemakkelijk verkrijgbaar voor de hobbytuinder. Een voordeel is dat je het najaar en de winter overslaat. Minder kans op ziektes en ook geen kans op wortelsterfte door bijvoorbeeld wateroverlast. De traditionele teelt plant je immers in augustus, om dan in het late voorjaar te oogsten. Frigoplanten kun je het het hele voorjaar planten en twee maanden later al kan je oogsten. Het concept van de frigoplanten heeft duidelijk succes. Op www. aardbeiplantje.nl vind je verschillende getuigenissen van heel veel hobbytuinders die deze teeltwijze gebruiken. Zie op http://aardbeiplantje.nl/?page_id=1346

Aardbeiplantje.nl: gluren bij de buren
aardbeiplantje.nl

21 april

Na veertig jaar tuinieren een nieuwe moestuin!
Fil is een ervaren moestuinder, altijd bereid om mensen die vragen hebben op www.groenteninfo.com te helpen.
Ik kreeg van Fil zopas ook nieuwe foto's. En het was even schrikken van het mailtje die hij meestuurde.
"Als het na veertig jaar ophoudt op de tuin om te tuinieren, dan is dat is niet plezant.
Om dan te stoppen met een fantastische hobby is niet zo gemakkelijk.
Dus begon ik gewoon een nieuw tuintje met nieuwe grond en al de problemen die bij een nieuwe tuin komen kijken.
Een nieuwe uitdaging! Stoppen met tuinieren. Nee toch? !"
"Het bloed kruipt waar het niet gaan kan" is hier zeer toepasselijk. Binnenkort dus foto's van het nieuwe tuintje van Fil.
Interessante foto's van zijn moestuin 2011 vindt u op http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/op-foto-bezoek-in-de-moestuin-van-fil/

Op foto-bezoek in de moestuin van Fil
www.plantaardig.com
Onlangs stuurde Fil Slegers, een trouwe lezer en commentator bij GroentenInfo mij enkele foto’s van de rups van een koninginnenpage. Deze rups en vlinder is immers vrij zeldzaam


 

 

De Groente en Fruit Encyclopedie, vierde druk, cadeautip voor het voorjaar. 

Zopas nog een mooie recensie gevonden van Rien van de website www.overbeterleven.nl

Je vindt de recensie op http://www.overbeterleven.nl/beter-leven/voedsel/tuinieren/boeken/groente-en-fruit-encyclopedie/

Groente en fruit encyclopedie

 

Zoals reeds vermeld, wil ik dit jaar wat meer groente en fruit zelf kweken. Daar ik niet met “groene vingers” geboren ben heb ik dus toch wel wat ondersteuning nodig. Een van de mogelijkheden is een goed boek. Aangezien het bezitten van goede boeken zo-wie-zo een aanrader is, ben ik op zoek gegaan.

De zoektocht was niet zo heel moeilijk. Al snel kwam ik uit bij het boek “Groent & Fruit Encyclopedie” van Luc Deende en Guy De Kinder. Snel besteld, snel bezorgd.

Het eerste wat opvalt is dat het een enorm professioneel boek is. Eerste klas papier, uitstekende fotografie, gemakkelijk leesbare tekst, en een overvloed aan gegevens die toch op een heel verteerbare manier gepresenteerd worden. Achtergrond informatie is ook aanwezig zodat het geheel ook nog eens begrijpelijk wordt. Hoewel ik natuurlijk nog niets kan zeggen over de kwaliteit van de informatie, heb ik er alle vertrouwen in dat ook deze prima in orde is.

De eerste 75 pagina’s wordt ingegaan op dingen als klimaat, tuinaanleg, grond, onkruid, ziektes en meer. Daarna volgen meer dan 300 (grote!) pagina’s met informatie over het hoe en wat van het kweken van individuele groente en fruit soorten.

Het beste van al? Het is een enorm motiverend boek om het ook zeker zelf te gaan doen! Laat de lente maar komen!

Mijn enigste kritiek punt is de titel. Het woord “encyclopedie” laat eigenlijk de “stoffige oude boeken” verwachting opkomen. Geheel onterecht!

 

Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

Wat leuk. Review van de Groente en Fruit Encyclopedie door Pim uit Kroatië!
Best buy ever!
"Not experienced in growing my own (at all), of course I started to check the internet first, and one moment had the luck to find this encyclopedia called Groente & Fruit (Vegetables and fruit).
It's written by two fantastic Belgian experts, who love to share their experience too !!! Thanks to those two friendly writers (Luc Dedeene and Guy de Kinder) I recently harvested my very first so called witlof (chicory), a vegetable rather unknown in Dalmatia, but very popular in at least Holland and Belgium (and elsewhere ??)"
Read more in English :-)
http://svinisce.blogspot.com/2012/03/best-buy-ever-in-dutch.html

Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com

De Groente en Fruit Encyclopedie op nr 25 in de Boeken Top 500 alle categorieën! Nu met 15% korting. Klik hier, en scroll tot nr 25.... Nu met 15% korting!


 Meer info op http://groenten-boek.plantaardig.com