Nieuwsbrief oktober 2020
ruimte voor rituelen
Ritueel moment rond 60
In november mailde ze me of ik een keer langs wilde komen. Ze had een operatie voor de boeg, maar als het niet goed zou aflopen, wilde ze niet verder behandeld worden. En dan wilde ze graag dat ik de dienst zou leiden. Ze had zich goed voorbereid en in grote lijnen spraken we over haar wensen.
Vier maanden na de operatie bleek ze uitzaaiingen te hebben en bereidde ze zich voor op het afscheidsproces.
De laatste weken van haar leven bracht ze door in een hospice waar ze vol overgave de overstap maakte.
Tijdens de dienst kwamen verschillende spirituele stromingen samen, die inspiratiebronnen waren geweest in haar leven, verbonden met de natuur.
In het midden van de ruimte vlakbij de rieten mand stond haar grote sjamanendrum.
Er werd een tekst van haar zelf voorgelezen, een gedicht dat ze zelf had aangereikt over het verwelkomd worden aan de andere zijde als je sterft (zie hieronder).
Haar zoon die aan de andere kant van de wereld woonde en niet kon/mocht komen, was aanwezig middels de ‘cloud’ met een liefdevol gedicht.
Mooie woorden van naaste familie klonken, een lied uit het liedboek, een beschrijving van haar pad. De zeemeeuw met wie ze zich zo verbonden voelde, vormde de rode draad.
Drums klonken uit de vier hoeken en in het centrum terwijl dankbaarheidsuitspraken van haar te zien waren.
We zongen een mantra die veel voor had betekend.
En ceremonieel drummend werd haar lichaam begeleid naar haar laatste rustplaats waar de mand en het graf door een naaste vriendin met de rook van salie werden gereinigd.
Tot slot zongen we een door haarzelf gemaakt lied over loslaten, verbonden met de elementen.
In plaats van bloemen kon ieder een veer op de mand laten dwarrelen als eerbetoon aan deze sjamaanse ziel.

Agendaklik website  
Mantrazang in het Couveehuis: In oktober zingen we weer binnen, met voldoende afstand. Er zijn twee groepen, van 13.30 tot 15, en van 15.45 tot 17.15. Af en toe is er plek, dus bij belangstelling kan je me een mailtje sturen. Je verbindt je telkens voor 8 keer. info
Rode tent/vrouwencirkel: een avond delen, stilte, muziek en meditatie, vr avond 16 oktober 19.30 uur info
Hoe bereid je je voor op het sterven? Omdat het zo goed is een keer bewust bezig te zijn geweest met dit thema.  Drie dagdelen in onderzoek: 6, 13 en 20 oktober van 10 tot 13 uur met mogelijke uitloop  info  (wachtlijst)
Allerzielenwandeling met hart-labyrintloop: een dag eerder op Allerheiligen: zondag 1 november van 10 tot 14 uur  info
Mediteren en zingen met overledenen: di 24 nov van 10 tot 13.30 uur met mogelijke uitloop info
Z
ingen in de duinen zal ik in de wintermaanden spontaan organiseren in samenwerking met het weer ;), dus als je wilt meezingen, houdt agenda op mijn website in de gaten.
 
Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over een Boeddhistische oefening: Tonglen
Boekentip: Het corona virus door Judith von Halle, boeiend boekje door deze helderziende architecte/antroposofe/schrijfster, waarin ze de geestelijke kant van de pandemie belicht.
En: een symfonie van krekelgeluiden
Verder: een mooie TED-talk door Yael Deckelbaum, muzikant en componist van het lied 'Prayers of the mothers', dat ik ook heb meegezongen in Jeruzalem bij een vredesmars door vrouwen.
Tot slotop zondag 25 oktober vindt dit jaar voor de vijfde keer Verlicht herdenken plaats op begraafplaats Westduin. Vanwege het virus zal er een beperkt aantal mensen aanwezig kunnen zijn en is de dienst te volgen via live stream. Kamerkoor de Byrds zal zingen, er spreekt een pastor, en een rouwbegeleider, en ik zal uitleg geven over een paar rituelen die je kan doen wanneer je een dierbare hebt verloren. Houdt de plaatselijke kranten in de gaten.
 
 
Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten of markeren met een ritueel op maat? 
Bel of mail me dan