Nieuwsbrief februari 2021
Het leek een tijdje stil bij Campina Energie. We communiceerden niet veel op Facebook en ook onze laatste nieuwsbrief dateert van eind 2020.
Echter, achter de schermen werd en wordt hard gewerkt aan een aantal mooie projecten. Sommige nog in een aftastingsfase, andere ondertekend en een aantal daar nog ergens tussenin. 2021 belooft een mooi jaar te worden.
 
Hier alvast de stand van zaken voor enkele projecten.
VZW TWERK
In Herentals en omstreken is VZW TWERK een begrip. Mensen met autisme aan TWERK krijgen en dat met chocolade in alle geuren, kleuren en smaken is wat ze doen: https://www.twerk.be/

Eerstdaags start daar de installatie van 46 zonnepanelen, goed voor 20,47 kWp en een jaarlijkse opbrengst van 19.250 kWh. Energie die o.a. voor de koeling van de chocolade wordt gebruikt.
Thomas More
Iets groter wordt de zonnepaneelinstallatie op de gebouwen van Thomas More in Turnhout aan Campus Blairon.
Meteen het antwoord op onze prijsvraag in de vorige nieuwsbrief. Het was fijn de antwoorden binnen te krijgen. Sommigen direct juist, anderen hadden wat tips in de goede richting nodig.
Pieter Fissette uit Oud-Turnhout werd als winnaar uitgeloot en ontvangt het boek "Tien klimaatacties die werken" van Pieter Boussemaere.
 
401 kWp of 910 grote panelen zorgen jaarlijks voor 355.330 kWh energie. Goed voor het energieverbruik van 100 gezinnen! Dit is (voorlopig) onze grootste zonnepaneelinstallatie.
 
225.000 kWh elektriciteit wordt ter plaatse verbruikt, 130.000 kWh sturen we via een "Corporate Power Purchase Agreement (CPPA)" naar de gebouwen van Thomas More in Geel zodat men ook daar van deze lokale groene stroom gebruik kan maken!
 
Eind februari starten de werken.
Like onze Facebookpagina en houd deze in de gaten voor updates met foto's: https://www.facebook.com/campinaenergie
Zonneregio Kempen
Ook in 2021 gaan we verder met onafhankelijk advies bij de plaatsing van zonnepanelen. De nodige afspraken met de installateurs zijn gemaakt: opnieuw scherpe prijzen voor degelijke zonnepaneelinstallaties!
We hopen dit jaar, ondanks de hetze die recent ontstond, weer heel wat installaties te mogen begeleiden want zonnepanelen blijven interessant. Zowel financieel als voor het klimaat.
 
Daarnaast kijken we ook naar de toekomst. Welke richting gaan we uit? Welke mogelijkheden zijn er nog? Waar kunnen we extra kennis op doen? Op welke gebieden is er nood aan onafhankelijk advies om het energieverbruik van woningen in de Kempen te doen dalen? Hoe kan Zonneregio Kempen verder bijdragen aan de klimaatdoelstellingen 2030?
Veel vragen, dat is duidelijk.
Robbe Minnen (Universiteit Hasselt) komt in het kader van zijn stage onze ploeg versterken en zal ons helpen om de nodige antwoorden te formuleren. Daarbij hopen we ook op uw inbreng door het invullen van een enquête/marktbevraging die we binnenkort via deze weg bezorgen.
Terugdraaiende teller
Begin dit jaar deed het Grondwettelijk Hof ook ons even slikken. Via Zonneregio Kempen hielpen we vorig jaar 300 gezinnen te investeren in zonnepanelen. De terugdraaiende teller was zeker een drijfveer.
Ook Campina Energie zelf heeft enkele installaties waar we het principe van de terugdraaiende teller toepassen.
Na een eerste mailing daags na bekendmaking van het arrest, stuurden we twee weken later een update naar de 300 Zonneregio Kempen klanten. Deze delen we graag met jullie.
 
Ondertussen zijn er twee weken verstreken en is er meer duidelijkheid over de effecten van het afschaffen van de terugdraaiende teller. Zoals reeds eerder aangehaald, betreurt Campina Energie deze beslissing. De impact hiervan is significant. Meer informatie over het arrest kan u vinden op de volgende internetlinks:

Toch blijven zonnepanelen nog altijd een goede investering, voor uzelf en voor het klimaat. Zonnepanelen waren nooit goedkoper toen ze bij u geïnstalleerd werden, waardoor rendementen hoog blijven. De Vlaamse regering heeft een compensatieregeling bekend gemaakt. Ook al wordt uw terugverdientijd langer door de afschaffing van de terugdraaiende teller, de voorgestelde compensatieregeling zorgt ervoor dat dit verlies beperkt blijft. Indien u nog een oude analoge elektriciteitsmeter heeft, blijft de terugdraaiende teller gelden. De installatie van digitale meters staat tijdelijk 'on hold'.

Wie in 2020 zonnepanelen plaatste en al een digitale meter heeft, zal een compensatie ontvangen van 327 euro per kWp. Een 4 kWp installatie,  geplaatst in 2020, krijgt bijvoorbeeld 1308 euro compensatie. De maximale compensatie bedraagt 3270 euro voor installaties van minstens 10 kWp. Hoe langer u uw analoge meter behoudt, hoe lager het compensatiebedrag bij plaatsing van de digitale meter.

Energie verbruiken wanneer de zon schijnt, doet het rechtstreeks verbruik van de zonnepanelen stijgen en heeft een positief effect op de energiefactuur als u reeds een digitale meter heeft. Dat is voor veel gezinnen niet mogelijk aangezien men overdag buitenshuis werkt. Er zijn echter wel mogelijkheden voor iedereen, zoals de (vaat)wasmachine overdag laten draaien, overdag koelen, indien u een airco heeft, of overschotten van zonne-energie gebruiken om een warm waterboiler op te warmen.

U kan uw eigenverbruik ook vermeerderen door het plaatsen van een thuisbatterij. Die is enkel rendabel met een digitale meter. Als u een batterij plaatst, dan moet u ook een digitale meter plaatsen. De plaatsingskost van een digitale meter wordt vergoed.

Voordelen van een thuisbatterij:
  • Eigenverbruik verdubbelt. Vuistregel (met digitale meter): met zonnepanelen gaat de elektriciteitsrekening met ongeveer 1/3de naar beneden. Met zonnepanelen én batterij gaat de elektriciteitsrekening met ongeveer 2/3de naar beneden.
  • Voor middelgrote en grote installaties kan de terugverdientijd al lager zijn dan 10 jaar. De kost van een batterij daalt elk jaar.
Nadelen van een thuisbatterij:
  • De premie voor de thuisbatterij is geen garantie. Er zijn zeer veel aanvragen voor de premie van een thuisbatterij in 2021. Als de subsidiepot op is, krijgt u geen premie meer.
  • Niet alle omvormers zijn klaar voor een batterij. In veel gevallen zal een extra omvormer bijgeplaatst worden om de batterij te kunnen op- en ontladen.
Onze nieuwsbrief SPAM?
Komt onze nieuwsbrief verkeerdelijk in de map ongewenste e-mail terecht, voeg dan nieuwsbrief@campinaenergie.be toe aan de lijst van veilige afzenders om dit te voorkomen.
 
Campina Energie cv
 Dageraadstraat 16
 2300 Turnhout
 info@campinaenergie.be
 014/94.40.41