MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 51
 
Ik wens jullie allemaal een heel mooi, goed en gelukkig 2014
 
Januari. Ook in 2013 waren er weer veel bezoekers op MeesterMichael.nl... Geweldig. Ook voor deze nieuwsbrief kwamen er in 2013 weer honderden nieuwe leden bij. Dit aantal groeit elke dag. Het ledental voor deze nieuwsbrief staat al boven de 3500! Hopelijk wordt er ook in 2014 weer veel op MeesterMichael.nl geklikt.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 
 
Cultuur en Onderwijs Beurs
De Cultuur en Onderwijs Beurs (CEOB) is speciaal voor iedereen met een hart voor cultuureducatie. Op onze landelijke vakbeurs ontmoet u interessante cultuuraanbieders en doet u inspiratie op voor uw school, gemeente of regio. Geïnteresseerd in het rijke aanbod van cultuureducatie? Reserveert u dan woensdag 22 januari en donderdag 23 januari 2014 in uw agenda. Op deze data vindt de CEOB plaats in hal 5 van de Jaarbeurs Utrecht. De deuren staan beide dagen van 10.00 – 17.00 uur open. De CEOB is niet alleen een beurs, het is bovenal een belevenis. Wij bieden een doorlopend programma met workshops, optredens, presentaties en meer. Want... Cultuur is beleven!
 
Doel CEOB
Ons doel is cultuureducatie te promoten in Nederland. Daarnaast willen wij graag een podium bieden voor gevestigde én beginnende aanbieders van cultuur. Cultuur zit in je persoonlijke roots en bepaalt mede je identiteit. Niet alleen zijn de organisatoren van CEOB cultuurliefhebbers, wij vinden het ook heel belangrijk dat kinderen al jong met cultuur in aanraking komen. Hoe jonger, hoe beter!
Meer informatie kunt u vinden op www.ceob.nl
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
 
  
 
Winter
Leuke links over de winter:
 
De lesbrief 'Winter' van Kennisnet
 
  
  Winter Kijktips van Teleblik
 Hutspot, boerenkool met worst en warme chocolademelk. Stevige winterkost heb je wel nodig als het zo koud is buiten!
Eén blik uit het raam en je weet het: het is winter. Brrrr! Het is heel koud, maar ook wel heel gezellig.
Vooral als je samen binnen zit, voor een warme kachel.
In Teleblik staan leuke, winterse kijktips!
 
 
Hele leuke teken en knutselopdrachten met als thema de winter.
 
 
 
 
Binnekort wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maak je de toets nog beter!!! Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl zowel bij rekenen  als taal oefenen met cito.
er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
 
Wil je leerlingen leren om zelfstandig informatie te verwerken dan is het misschien handig om te werken met taakkaarten? Via deze site vind je meer dan 40 kant-en-klaar taakkaarten rond verschillende thema's. Natuur, geschiedenis, aardrijkskunde, techniek...
 
 
 
Maak je voor jouw lessen wel eens gebruik van het presentatie-programma ‘PowerPoint’ dan zou je ook eens kunnen overwegen de online presentatietool Prezi te gebruiken.
Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren.  Het gaat uit van één canvas – een soort oneindig scherm- waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat.  Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen, muziek en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, symbolen, pijlen en markers.  Prezi is in principe een ‘on line’ tool;  je kunt het dus via internet bewerken en laten zien. Maar je kan een Prezi ook opslaan zodat je hem 'off line' kunt laten zien. Ondersteun je presentatie door Prezi en geef je verhaal door het in en uitzoomen meer dynamiek. Op deze website leer je hoe je een Prezi moet maken. 
  
 
Als het buiten zo koud is, ga dan eens naar meestermichael's verzameling digitale prentenboeken.
Je kunt er uren lezen in de prachtigste boeken. 
 
  
 
weebly.com
Weebly is een online website-bouw website, waarbij bezoekers een website in elkaar kunnen zetten door gebruik te maken van drag & drop [slepen met uw muis]. U kunt de website online ontwerpen en hoeft zelf geen hosting of technische zaken te regelen. Er is een speciale Onderwijs-variant beschikbaar [http://education.weebly.com/?lang=nl] . De websites die gemaakt zijn met de onderwijsvariant kunnen beschermd worden met een wachtwoord. Laat de leerlingen in uw klas eens een eigen website ontwerpen. Dat kan gaan over werkstukken, een eigen portfolio of misschien een eenvoudige nieuwssite. Weebly is gratis, en bevat meer dan 70 ontwerpen die leerlingen kunnen gebruiken. Er zijn ontwerpen voor zowel jongere al oudere leerlingen beschikbaar.
  
 
Op deze website kun je rekenen rond een bepaald getal. Je krijgt een magisch vierkant met 9 velden waar een paar getallen reeds ingevuld zijn. Je moet de lege velden van het vierkant aanvullen zodat je telkens bij het opgegeven getal uitkomt. Eenvoudig en leuk als extra uitdaging voor sommige leerlingen. 
  
 
Deze kwam ik tegen en vond ik erg mooi. misschien als je een keer een les over schaduw geeft is het bruikbaar. anders gewoon mooi om te bekijken.
  
 
In totaal staan er 31 quizzen over uiteenlopende onderwerpen online, bijvoorbeeld over de Romeinen, Europa, religieuze feestdagen en rekenen. De quizzen zijn klassikaal te spelen op het digibord of individueel op de computer of tablet
  
 
Op deze online praatplaat kun je werken rond het thema verkeer: hulpdiensten. Er is een verhaal, een lied een versje en enkele doe-opdrachten. Een erg handig en bruikbaar hulpmiddel om op het digitaal bord te gebruiken.
  
 
 
De Kleuterposter
Welkom bij de kleuters! Een prachtige poster met een kleine "uitleg" gemaakt door meester Tim
  
 
Houden jullie van dieren ?  
 Elke schooldag zie je in de klas een leuk of interessant diertje.  op deze website kan je wat verder op zoek gaan naar andere dieren : enge, mooie, schattige, vieze, ... diertjes.  Ze bestaan allemaal en het is vaak heel boeiend om te lezen wat zij eten, wie hun vijanden zijn en waar ze leven.   
Elke schooldag zie je hier een nieuw diertje.   Kijk je even mee ?
 
 
ICT in de kleuterklas
Een mooi voorbeeld van ICT in de kleuterklas  
  
 
Niet elke leerling is even handig met de muis. Wil je deze vaardigheid oefenen, dan is deze site een bruikbare omgeving voor de groep 1 en 2. Vormen herkennen, ontdekken en spelen in een sprookjesachtige omgeving.
  
 
Werkboekjes voor alle groepen over winter en nog veel meer!
 
  
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
Sponsor
 
 
Sponsor
 
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl