december 2020  
 
 
 
Ondernemer, trek je in zware tijden niet terug in jezelf!
 
Ook al gloort er wat licht aan het einde van de tunnel, veel ondernemers hebben het heel erg zwaar.
We horen veel schrijnende verhalen. In het periodiek economisch overleg tussen de Hilversumse ondernemersverenigingen en de Hilversumse politiek is er recentelijk weer gesproken over de immense impact van de maatregelen waar veel ondernemers al maanden door getroffen worden.
Daarbij is er met name stil gestaan bij de ondernemers die het eerder dit jaar al zwaar te verduren hebben gehad en die (wederom) hun zaak hebben moeten sluiten of anderszins financieel zwaar getroffen worden.
Voor die ondernemers is dit bericht bestemd.
 
Velen zullen noodgedwongen de weg naar de vanuit de overheid aangeboden steunmaatregelen al hebben gevonden en bewandeld. Of de klap en nasleep van de tweede golf daardoor kan worden opgevangen, is echter de vraag. Het financiële uithoudingsvermogen van iedere ondernemer kent immers zijn grenzen en het water stond bij veel getroffen ondernemers al aan de lippen. Ondanks de steun zal het mogelijk een kwestie van tijd zijn voordat een getroffen ondernemer die al door zijn reserves heen is “kopje onder” gaat of misschien zelfs al “kopje onder” is.
 
In deze brief geven we graag tips en een overzicht van regelingen en partijen die mogelijk kunnen helpen als je nu in zwaar weer zit door de corona-maatregelen.
Hopelijk heb je hier wat aan.
 
 
 
In willekeurige volgorde:
 
 - Zit je financieel in zwaar weer, praat er dan over. Praat erover met je naasten. Praat erover met andere ondernemers. Praat erover met jouw ondernemersvereniging of bijvoorbeeld jouw branchevereniging. Je staat niet alleen en soms kan een idee of tip van iemand anders je helpen.
 
 Klop aan bij je bank. Of dat wel of niet kan helpen, zal blijken, maar als je het gesprek niet aangaat of te lang wacht kunnen ze je zeker niet helpen. Ga er voorbereid naar toe en neem bijvoorbeeld jouw jaarcijfers en andere relevante gegevens mee.
 
 Aarzel niet om advies te vragen bij een specialist. Dit kan bijvoorbeeld een financieel adviseur zijn. Als banken soms nul op het rekest geven zijn alternatieve financieringen misschien toch nog mogelijk. Een organisatieadviseur of een advocaat kan soms ook met je meedenken over eventuele aanpassingen van je onderneming.
 
 Onderzoek of je voldoende gebruik maakt van alle geboden steunmaatregelen.
 
 Er bestaat ook schuldhulpverlening voor ondernemers. Maak daar gebruik van als dat nodig is.
 
Kortom. Praat erover, zoek hulp en laat je helpen!
 
 
 
Onderaan dit bericht staan een aantal links (per thema) waar je mogelijk wat aan hebt.
 
Tot slot nog een belangrijke opmerking. Financieel zwakke ondernemers zijn vaak een gewilde prooi voor criminelen. Laat je niet in met dubieuze partijen! Soms lijkt het aantrekkelijk en denk je snel een oplossing te kunnen vinden om met geld van deze welwillende lieden je zaak te kunnen redden. Je loopt hiermee in een fuik waar je echter nooit uitkomt en die vroeg of laat zakelijk en privé tot desastreuze gevolgen zal leiden.
Wees waakzaam!
 
 Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook
 
 Lees de kleine lettertjes, waar teken je exact voor?
 
 Kijk goed met wie je in zee gaat. Ga in gesprek met de koper, vraag om een legitimatie, check de gegevens bij de Kamer van Koophandel.
 
 Meld iets verdachts bij de politie of Meld Misdaad Anoniem.
 
 
Met vriendelijke groet,
De ondernemersverenigingen en mede ondernemers van Hilversum.
 
 
 
 
Nuttige e-mail links:
 
Informatie over de beschikbare regelingen/hulp (Algemeen)
 
 Gemeente Hilversum
 
 KvK
 
 Ondernemersplatform
 
 Informatie rijksoverheid
 
 
 
 
Informatie / deskundige hulp
 
 Deskundige hulp:
 
 Bijstand voor zelfstandigen (BBZ) regeling
 
 Adviesteam KvK
 
 Qredits hulplijn
 
 Stichting 155
 
 
 
 
Informatie over hulp bij schulden/zwaar weer
 
 KvK
 
 Helpdesk liquiditeitsproblemen:
 
 Qredits hulplijn
 
 Schuldhulp
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
   Website:   www.ovhilversumzuidwest.nl
 
 
 
 
BewarenBewaren
BewarenBewaren