Beste ,

Na de warme en liefdevolle weken tijdens de nieuwjaarsperiode kwam even daarna de ijzige ontnuchtering: de terreur in Parijs. Terroristen probeerden de waarden van onze democratie omver te keilen. Maar de massale opkomst op straat bewees duidelijk dat aan de vrijheid van meningsuiting niet te tornen valt. Iedereen werd plotsklaps ‘Charlie’. De echo hiervan weerklonk zelfs tot in het parlement.

Het werd een nieuwe crisis die om dringende en kordate acties vroeg. Geen haastwerk, geen knip- en plakwerk. Ook ik beklom het spreekgestoelte en pleitte voor een betere communicatie tussen de veiligheidheidsdiensten. Deze crisis is de derde op rij. De energiecrisis konden we ombuigen en voor de sociale crisis kregen we de sociale partners rond de tafel. Bijna komt er witte rook uit de schouw…

West-Vlaanderen werkt intussen met volle goesting verder. Met een warm hart tegen verkilling zetten verenigingen zich dagelijks in voor de goede zaak: 51 warme weken op een rij. Speciaal voor Valentijn doen we er nog een extra warm weekje bij. Laat de liefde winnen! Veel leesplezier!

Bob Van Reeth waakt over ontwerp van ‘t Zand in Brugge


Het Zand in Brugge krijgt een nieuwe look. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het ontwerp moet passen binnen historische binnenstad en ook een evenementenfunctie hebben. 20 ontwerpteams namen de uitdaging aan. Bob Van Reeth, ooit de eerste Vlaamse Bouwmeester, die eerder ook de abdij van Westvleteren restylede, ziet als voorzitter van de jury toe op de wedstrijd. 5 ontwerpteams krijgen tot in juni de kans om een concreet voorstel uit te werken.

Foto: 5 teams zijn volop bezig met het ontwerp van 't Zand.
In juni wordt het winnend ontwerp gekozen.

Flirten politiezones met flitsgrenzen?

Ik vroeg hoe het komt dat politiezones naar goeddunken flirten met de tolerantiegrenzen van flitscontroles. Zo flitst bijvoorbeeld de ene zone voor snelheden vanaf 7 km per uur te veel en de andere vanaf 20 km per uur en meer. De minister antwoordde dat de marges om te flitsen door de parketten bepaald worden en dus verschillend kunnen zijn per arrondissement. “Ik heb daar ook mijn bedenkingen bij, maar dat is de wet op dit moment”, aldus de minister. Een gegeven dat zeker nog een staartje krijgt.

 

Kies kleur tegen pesten

Van 6 tot 13 februari is het de Vlaamse Week 'Kies kleur tegen pesten'. Je ziet het niet altijd, je hoort het niet altijd, maar het gebeurt wel. Maak pesten zichtbaar: praat erover. Surf naar www.praatoverpesten.be met hierin heel wat tips om pesten bespreekbaar te maken. Bekijk zeker ook het campagnefilmpje.

Meten = weten

Een overzicht van cijfermateriaal dat ik opvroeg bij
de bevoegde ministers:

De West-Vlaamse ziekenhuizen zijn, qua uitgaven voor rugoperaties, de derde grootste provincie met 22.939.538,98 euro. De meeste uitgaven gebeurden in Oost-Vlaanderen: 25.519.545,90 euro, de minste in Waals-Brabant: 2.9090.448,46 euro. (2012)

Voor het jaar 2014 werd voor de aanvullende personenbelastingen van onze provincie een bedrag voorzien van 262.854.134,37 euro.

Dit jaar zullen er 1,2 miljoen alcoholcontroles worden afgenomen. 8 procent van de beschikbare politiecapaciteit besteedt de lokale politie aan verkeersveiligheid.

In 2015 mogen 800 personen hun basisopleiding politieinspecteur aanvatten en mogen ze kiezen in welke politieschool ze deze zullen volgen.

Op 1 december 2014 gaf de FOD Binnenlandse Zaken z’n goedkeuring voor 669 Buurtinformatienetwerken. Bedoeling van een buurtinformatienetwerk is om de leden bij elke verdachte handeling naar de politie te laten bellen. In West-Vlaanderen zijn er 62 BIN's.

 

'Safety first'

In de nasleep van de terreur in Parijs forceerden we de voorbije maanden een doorbraak rond veiligheid. Ik drong aan om geen 2 jaar te wachten om het informaticasysteem over terrorismezaken te moderniseren. Verder riep ik op om de aspiranten die starten aan de West-Vlaamse politieschool (Zedelgem) ook na hun afstuderen tewerk te stellen in onze provincie. Om het stijgend ziekteverzuim bij de politie in te dijken maande ik aan tot verder onderzoek. Genoeg blauw op straat en niet besparen op verkeersveiligheid was een motto dat ik genoeg kon laten weerklinken.

Vervallen schoorsteen onder de sloophamer

De voormalige site van de Brugse drukkerij Die Keure, zo’n 8000 vierkante meter kwam vrij doordat de drukkerij enkele jaren terug naar de Blauwe Toren verhuisde. Samen met een klasje van het Sint-Andreasinstituut mocht ik de sloop van de overgebleven schoorsteen, die in slechte staat verkeerde, inzetten. Op deze site komen diverse woonvormen (23 woningen en 17 flats) met veel aandacht voor ecologie en mobiliteit.

Doe mee! Iedereen parlementair!

In de vorige nieuwsbrief liet ik weten dat de taken herschikt worden binnen de gezondheidssector. Verpleegkundigen zouden dan o.a. bepaalde taken van huisartsen kunnen overnemen om efficiënter te kunnen werken. Ik nam jullie suggesties mee en hield een pleidooi om zeker ook de Hogere Beroepsopleidingen Verpleegkunde hierin te horen want zij bleken immers niet uitgenodigd in de pré-adviesrondes van de minister. Klik hier om je zegje te doen over de nieuwe vraag omtrent het lopend debat over de taakherschikking van de politie.

 

Maggie zkt gratis gezondheidswerker m/v

In 2013 werden in ons land dagelijks gemiddeld drie nieuwe HIV-besmettingen geteld. Het HIV-plan vereist een aidscoördinator, alleen blijkt er geen geld voor te zijn. “Indien u iemand vindt die het werk gratis wil doen, mag u hem gerust naar mij sturen”, sneerde de minister. Ook vroeg ik om het wettelijk toezicht op de komst van de ‘Medi-markets’ (gezondheidswarenhuizen), waarvan de eerste even terug, de deuren opende. Dergelijke warenhuizen willen door hun lage prijzen en een groot aanbod de concurrentie aangaan met de gewone apothekers.

Betere beveiliging aan Zeebrugse haven

Na het voorval in de zomer waarbij een verstekeling in een cargocontainer die uit de Zeebrugse haven kwam het leven liet, riep ik op tot verscherpte controles o.a. door herstel of vervanging van de scanner die menselijke activiteit signaleert. Een cargo-scan nemen blijkt het meest efficiënt en neemt slechts 9 minuten in beslag. Zo kunnen er zo’n 50 containers per dag gecontroleerd worden. In 2013 werden in Zeebrugge 103 mogelijke verstekelingen opgepakt. De minister van Binnenlandse Zaken verzekerde mij dat er budget is en dat er binnenkort wordt aanbesteed.

Klik hier voor een totaaloverzicht van al mijn parlementaire antwoorden...

Klik hier voor een totaaloverzicht van al mijn parlementaire vragen...

 

Wetsvoorstellen

De commissie Binnenlandse Zaken keurde een wetsvoorstel van Nahima Lanjri, waarvan ik mede-ondertekenaar was, goed. Bedoeling is dat niet-begeleide minderjarige vreemdelingen voortaan én een asielaanvraag zullen kunnen indienen én gebruik kunnen maken van een beschermd statuut waardoor ze voor hun achttiende niet kunnen worden uitgewezen.

Klik hier voor een totaaloverzicht van al mijn wetsvoorstellen...

Federaal parlement
Paleis der Natie
Natieplein 2, 1008 Brussel
gsm kabinet Kamer: 0468 25 37 64
franky.demon@dekamer.be

www.frankydemon.be

Spreekuur: op afspraak

Nuttige informatie over de werking van De Kamer
vindt u hier.

 

 
+