Smaakzaken nieuwsbrief mei 2012
 
 
Beste Smaakvrienden-en vriendinnen,
 

Trostomaten, cherrytomaten, romatomaten, coeur de boeuf tomaten, honingtomaten?
 
Vroeger was er maar één soort tomaten, nu is er een grote sortering te koop. Wij stortten ons erop (figuurlijk :)) en kwamen tot de conclusie dat we er nog veel meer over willen weten. Deze maand de eerste resultaten. 
 
 
Wat is nieuw deze maand:
 
 
Proeverijen
 
Tomaten
 
Het seizoen van de lekkerste tomaten is weer aangebroken; tijd om onze Smaakweb-groentemannen en -vrouwen te vragen naar hun assortiment en top-of-the-bill tomaat. Dat was nog niet zo simpel: een honingtomaat eet je als een snoepje en een trostomaat gebruik je voor de pastasaus, dus alle groentemannen hadden wel meer dan één lekkerste tomaat. We konden natuurlijk niet het hele assortiment kopen. Dit weekend eten wij: tomaten, tomaten en tomaten :) Wat kochten we en wat kostte het (mei 2012)?
 • Jan Brand (Frederik Hendriklaan)
  Pomodori (€ 3,90/kg): een beetje melig; geeft een mooie pastasaus.
 • Braam
  Heerlijk sappige en smaakvolle grote en kleine trostomaten (Harvest of health), coeur de boeuf had nog een beetje zon nodig, honingtomaatjes en nog meer soorten. Volgens de eigenaar wisselt de prijs hier nogal en is het daarom niet zinvol deze hier te melden.
 • Valeri
  Hollandse trostomaten (€ 5,00/kg): mooie looks en prima voor salades en in de pastasaus.
 • La Maestra della cucina
  Biologische trostomaten (Groenland € 5,00/kg): smaakvol, vrij dikke schil; kun je alles mee!
 • Exotenhof
  Trostomaten van Thank you nature voor € 3,96/kg, vleestomaten € 3,00/kg, heerlijke rijpe en sappige coeur de boeuf tomaten € 1,50/kg (aanbieding, normale prijs € 1,98/kg). Helaas arriveerden de tomaten pas nadat we bovenstaande foto maakten.
 • Van Arkel
  Grote trostomaten: goede gemiddelde tomaat.
 • Koot
  Coeur de boeuf (€ 5,96/kg): zien er mooier uit dan ze smaken, heel melig: een echte tegenvaller; oranje trostomaten (€ 5,96/kg): geen uitgesproken smaak, leuk voor voetbalavondjes; Tomberries (€ 4,98 per bakje van 125 gr.): good looking hele kleine tomaatjes, niet onze smaak (nl. geen smaak..) en erg aan de prijs; Milanino, een pomodore(€ 5,96/kg): vezelige Italiaanse tomaat voor o.a. pastasaus; honingtomaatjes (€22,50/kg!).
 • Gaia
  Biologische trostomaten (Groenland € 4,50/kg): smaakvol, stevig vruchtvlees, Spaanse biologische cherrytomaatjes (€ 1,50/doosje): nog weinig Spaanse zon gehad.
Alle groentemannen verkochten ook honingtomaten, mooi rood aan een trosje en allemaal van dezelfde leverancier want met hetzelfde etiketje/doosje. Dat verklaart vast ook de hoge prijs: deze varieerde van € 19,90 bij La Maestra della cucina tot € 22,50 per kg bij Koot! Ze zijn heel smaakvol en eigenlijk niet te vergelijken met de andere soorten.
Onze conclusie: Alle tomaten zien er prachtig uit, maar helaas komt de smaak daar niet altijd mee overeen. De honingtomaten zijn heerlijk, maar qua prijs niet meer in verhouding. Het Vakblad voor Groente en Fruit geeft aan dat dit komt doordat de opbrengst per m² laag is. Daarnaast hangt het ervan af of en zo ja hoeveel ervan aan een trosje hangen. We gaan ons er verder in verdiepen.
 
          Over jullie vragen en tips:
 
 1. Hebben jullie gezien dat Donato ook in de Aert van der Goesstraat is gekomen?
  Antwoord: Jazeker, en we kregen al koffie aangeboden maar hadden helaas nog geen tijd want druk druk druk. We gaan er zeker langs maar als er al lezers op de koffie zijn geweest horen wij het graag!
 2. Waar kopen jullie je kruidenplantjes?
  Antwoord: Meestal bij Gaia. Je vindt er verschillende soorten, laatst bijv. ook heerlijke dragon en munt. Natuurlijk hebben ze ook basilicum, peterselie, etc. etc.
 3. Tante Bep vraagt om hulp
  Antwoord: Tante Bep wil naar de grote stad, naar Amsterdam...Wij vinden tante Bep leuk en willen vragen of jullie een handje kunnen uitsteken.. Hier lees je er alles over http://us4.campaign-archive2.com/?u=727b183649f2f7a65978c1b70&id=ec3750c62b&e=607d101163
 4. Kennen jullie OKvlees?
  Joke G. maakte ons hierop attent. Het is een webshop met biologisch vlees en kip van Nederlandse boeren dat diepgevroren wordt geleverd. Joke was erg tevreden en Marjoleine de Vos van de NRC ook!
            Nieuw op de site:
 
      We voegden weer een aantal nieuwe Smaakzaken toe aan Smaakweb.nl:
 • 'Special shops': That's Amore op de Laan van Meerdervoort: een gezellige Italiaanse papa-en-mama-zaak, waar je heerlijke kant-en-klaar maaltijden kunt kopen. Een 3-gangen dinertje voor twee personen voor €25,-. Wij kregen gnocchi van pompoen met verse tomatensaus mee, waar we heel blij van werden. Je eet er ook verrukkelijke broodjes en kunt ook Italiaanse producten kopen.  Thomas Green's: speciaal voor al onze Engelstalige Smaakvrienden een supermarktje in de Frederik Hendriklaan met alleen maar Engelse en Schotse producten.
 • 'Kookstudio en Catering': Simon de Vogel kreeg een eigen pagina. Een sinds jaar en dag welbekende traiteur en delicatessenwinkel op de Frederik Hendriklaan. Nu kun je er sinds kort ook elke dag een 'daghap' halen voor €9,50. Gemaakt door Dennis Vinken (jonge kok die is afgestudeerd aan de Cees Helder Academie). Sushi Clinic ontmoetten wij bij Den Haag over de Kook. Wij proefden er heerlijke sushi.
 • 'Smaak4Kids': Kinder-ijscokar van Luciano's IJssalon in Wassenaar
  In Wassenaar kun je deze leuke ijscokar vol met het lekkerste ijs van Nederland laten komen op een kinderfeestje. Ben jij een groot kind; dan kan het vast ook wel... Bovendien hebben ze ook grote ijscokarren! Zie verder op de pagina van Luciano's ijssalon op onze site.
 • 'Brood & Patisserie': banketbakkerij Lenz De Truffelspecialist in Rijswijk maakt heerlijke truffels en heropende de zaak op 4 mei.
 • Wild&Gevogelte: Brama-poelier uit Wassenaar voegden we toe met een eigen pagina en zo hebben we nu twee poeliers op onze site.
 • 'Lekker zoet': (nieuwe categorie) Wij bezochten Westerbeek bonbon-atlier. Deze maand meer nieuws voor zoetekauwen: ook Luciano's IJssalon brachten we hier onder. De beste ijsmaker van Nederland 2012 zit in Wassenaar.
 • 'Recepten': mei 2012: pasta met tuinbonen; saltimbocca alla Romana; een gemakkelijk recept voor polenta; chocolade en frambozensoufflé: een recept van Joost Dekkers van Olivino uit de Jacob Gillesstraat.
         In de media
 
  
Smaakweb op Twitter!
Wij vinden het twitteren helemaal leuk! We krijgen ook steeds meer volgers en wij hebben ook een paar hele interessante erbij zitten... Je kunt er veel leuke ideeën opdoen! (http://twitter.com/smaakweb)
Parmezaanse kaas verloren door aardbeving!
De aardbeving van 20 mei vlakbij Bologna heeft 300.000 bollen (voor €250.000.000,-) Parmezaanse kaas en Grano padano vernield. Zal nog duur worden....
Superwijzer
Wat vinden wij van Superwijzer, de app die zoveel stof in de media deed opwaaien. Een app van de Dierenbescherming, Varkens in Nood en Lekker Dier waarmee je in de supermarkt al scannend met je smartphone rondloopt om te kijken of je iets in je mandje mikt dat verantwoord is voor jezelf en voor de wereld. Allereerst kopen wij onze mooie spullen in een Smaakwebwinkel en die winkel is dan weer door ons uitgekozen om zijn goede kwaliteit en zo mogelijk duurzaamheid. Over de app hoor je veel positiefs, maar mét Felix Wilbrink zeggen wij: "Wat je er ook mee doet, gebruik je eigen verstand. Koop zo veel mogelijk op de markt, bij de groenteman, de slager, de bakker. Dat lijkt me echt een Superwijzer!" Eigenlijk is deze boodschap helemaal onze filosofie: wordt Smaakwebwijzer!!!
Eieren en de Keuringsdienst van Waarde
Vorige maand hadden wij een bericht over de plofkip; nu is het "verantwoorde" scharrelei bij de Keuringsdienst onder de loep genomen. Wat wij al wel een beetje vermoedden is dat de eieren die bestanddeel zijn van zo'n heerlijke cake, koekje of quiche uit de supermarkt van Appie, Jumbo e.a. komen uit landen, waar ze met het kippenleven niet zoveel consideratie hebben als in Nederland (en daar is een scharrelleven nou ook niet om jaloers op te worden..) De Europese normen in Italië b.v. worden belabberd gecontroleerd.
Beste broodbakker van het land werkt bij Patisserie Philippe Galerne...
Terence de Koning werkt al 5 jaar als leerling-bakker bij Philippe in de Aert v.d. Goesstraat en won  het Nederlandse kampioenschap met twee broden; een wit desembrood, een pavé, en een cranberry-walnotenbrood. Nu mag hij op voor het Europese kampioenschap!                                
 
Kijk verder op www.smaakweb.nl