Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - December 2020
Beste belangstellende,

Normaal is het zo dat we elkaar rondom deze tijd prettige feestdagen en een gezond en zinvol Nieuwjaar wensen. Aan die traditie willen we geen afbreuk doen, dus bij deze! Maar… is het niet tijd geworden om deze wensen in een breder perspectief te plaatsen dan geluk en gezondheid alleen. Wat hebben we eraan als de wereld, de aarde en haar atmosfeer met name, verder wegkwijnt, en onze leefomgeving verder bedreigt. Van ons individuele geluk en gezondheid blijft dan weinig meer over. Meer dan ooit wordt de relatie tussen onze leefomgeving en onszelf pijnlijk duidelijk. Daarom stellen we voor dat we elkaar voortaan niet alleen het goede wensen zoals hierboven genoemd, maar elkaar daarnaast ook vriendelijk en dringend verzoeken de juiste keuzes te maken die helpen om het bovengenoemde tij te keren. Kleine keuzes, grote keuzes het doet er niet toe; als ze maar bijdragen in de juiste richting.
 
Bovenstaande tekst komt je bekend voor? Dat klopt; hiermee begonnen we ook de nieuwsbrief van december vorig jaar. We hadden toen nog geen weet van wat ons te wachten zou staan met betrekking tot de coronacrisis, waar we nog steeds middenin zitten. De vraag is nu: hoe is het met jouw kleine en grote keuzes gegaan zoals hierboven genoemd, afgelopen jaar? Of hebben we voorlopig niks meer te kiezen en wordt het voor ons gedaan in deze Coronatijd? Een voorproefje van de situatie op langere termijn als we niet zelf onze verantwoordelijkheden nemen?
 
In deze nieuwsbrief kijken we vooruit en laten we weten wat we allemaal van plan zijn te doen, ijs (covid) en wederdienende. Onze plannen vallen en staan natuurlijk bij het gegeven of er voldoende participanten (vrijwilligers) naar Ecolonie komen om te helpen. Daarom beginnen we na deze inleiding met de rubriek Oproepen. 
 
Een goede Kerstoverdenking kan zijn het lezen van ons antwoord op de vraag waarom wij de EcoZeN Week voor Oosterse levenskunst houden. Daarin hebben we ons niet beperkt tot een paar one-liners, maar schetsen we een visie die de overeenkomst laat zien in de basishouding van bijvoorbeeld een yogabeoefenaar en degene die een avant-gardist c.q. een pionier wil zijn, waar het betreft het creëren van nieuwe duurzame leefvormen. Voor beide heb je namelijk uithoudingsvermogen, geduld en commitment nodig. Op het eind van dat verhaal nodigen we degenen uit die werkzaam zijn in het werkveld van die Oosterse Levenskunst, om hun belangstelling aan ons kenbaar te maken, indien zij willen meewerken.
 
Afgelopen jaar zijn we begonnen ons andere terrein Forge Neuve naar buiten toe een ‘gezicht’ te geven, als een mystieke, magische plek in het hart van de prachtige vallei van de Ourche, en gaven er de naam Groene Kathedraal aan. We leggen verderop uit welke activiteiten er daar plaats zullen vinden, met o.a. de Gathering week met de natuurwezens.
 
Lockdown: we worden allemaal dringend verzocht de komende weken meer thuis te blijven. Elk nadeel heeft ook hier zijn/haar voordeel. Het is een kans om de tijd te nemen om je te bezinnen op de toekomst. Juist nu. Het is van belang verder vooruit te kijken. Deze nieuwsbrief geeft daar ook handvaten voor. Maar ook op onze website vind je veel visie- en achtergrondverhalen die je mogelijk helpen om te luisteren naar de stem die je roept. Om inzicht te krijgen waarom je iets doet of laat. In onze literatuurlijst op de website staat als voorbeeld een prachtig boekje van Hans Korteweg met de titel ‘Sta op en ga’ (uitg. Felix).
 
We hopen komend jaar, als de omstandigheden dat toelaten, velen van jullie op onze bijzondere plek te ontmoeten.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten
 
NB. Vanochtend, toen het licht werd, zagen we een grote monoliet op het einde van de strekdam in het lage meer op Forge Neuve. Verbaasd, ja bijna verbijsterd. Hoe is deze daar gekomen? We hebben er snel een foto van gemaakt die onderaan deze nieuwsbrief staat. Heeft iemand een verklaring?

Oproepen

Bij ons meewerken kan op verschillende manieren. Als tijdelijk participant en als permanent participant. Als tijdelijk participant werk je mee in onze projecten. Op deze wijze maak je kennis met onze visie en leefwijze. Je gaat je eigen lichaam weer ontdekken (niet onbelangrijk) en je kunt onderzoeken of je mogelijk later langer wilt blijven als permanent participant.
 
Als permanent participant heb je de keuze gemaakt om langer (minimaal 2 jaar) te blijven om gedurende die tijd een ambacht te leren. Bijvoorbeeld in de groente- of kruidentuinen, de kaasmakerij, keuken (veel koks hebben bij ons het vak geleerd), geitenboerderij, bakkerij e.d. Je krijgt gratis kost en inwoning en de opleiding kost je niets! Volgens ons heeft deze vorm van scholing – we noemen het het EcoZeN College - de toekomst. Kijk op onze website bij meewerken als je er meer over wilt weten. Heb je vervolgens nog vragen, mail dan naar info@ecolonie.eu
 
Per 1 februari komt er woonruimte vrij voor een (echt)paar, die voor langere tijd een commitment wil aangaan en interesse heeft om met name in de groentetuin en/of kaasmakerij te willen werken. Klusvaardigheden zijn overigens ook zeer welkom.
Daarnaast zoeken we vrijwilligers die willen meewerken op ons Kinder- en Eigentijds Festival. In de volgende nieuwsbrief zullen we daar meer over vertellen.
 
Renovatie/klusweek
 
Wij zoeken handige mannen en/of vrouwen in de week van zaterdag 6 t/m zaterdag 13 maart a.s., (langer mag natuurlijk ook), om met elkaar een aantal klussen uit te voeren in de renovatie, dan wel achterstallig onderhoud. Aanmelden of informatie aanvragen kan via johan@ecolonie.eu
 

Activiteiten

Voorjaar 2021
In 2020 zijn veel van onze voor- en najaarsactiviteiten geannuleerd wegens corona. Maar gelukkig kun je nu al een activiteit boeken voor de komende lente. In de Agenda vind je ze allemaal.
Let op: In 2021 zullen we misschien opnieuw rekening moeten houden met een beperkt aantal deelnemers per cursus. We raden je daarom aan om tijdig te boeken! 
 
 • 9 tot 15 april: Planten-kruidenweek met Mevrouw Onkruid
 • 24 tot 30 april: Wandelen en Yoga met Caroline Kluijtmans (bijna vol)
 • 1 tot 7 mei: Wandelen en Schilderen met Rob ter Steege
 • 8 tot 14 mei: Yoga en Heartfulness met Caroline Terpstra
 • 9 tot 15 mei: Beeldhouwen met Gerard Akerboom
 • 6 tot 12 juni: Bloemen en Planten Praktijkweek van Ecolonie

Een Speciale Combireis

- Een vooraankondiging -
 
Samen met het bekende familiehotel Val Sinestra in Zwitserland organiseren we van woensdag 26 mei (vertrek uit Nederland) tot en met 5 juni (vertrek uit Zwitserland) een combireis. Vanuit Nederland ga je eerst met de bus naar Ecolonie en daar verblijf je 4 hele dagen. Op 31 mei ga je vervolgens met de bus naar Val Sinestra om ook daar 4 dagen te verblijven. Op beide plekken worden workshops en rondleidingen aangeboden.
 
Nadere berichten hierover volgen in onze nieuwsbrieven en de website. 

Zomerprogramma

Ons zomerprogramma zal gaandeweg op onze website vermeld worden. We zijn in gesprek met docenten/workshopleiders, waarin we hen opnieuw of voor het eerst om medewerking vragen. Als je belangstelling hebt om mee te werken aan ons zomerprogramma, dan horen we dat graag. De data voor onderstaande speciale weken zijn overigens al bekend.  
 • Eigentijds Festival op de terreinen van Ecolonie
  Zaterdag 26 juni (aankomstdag) t/m vrijdag 2 juli (vertrekdag)
  De inschrijving van deelnemers start per 1 februari 2021.
   
 • EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst
  Zondag (aankomst) 4 juli tot en met zaterdag 10 juli (vertrek).
  We nodigen workshopleiders/docenten uit die werkzaam zijn in het werkveld van de Oosterse Levenskunst, om hun belangstelling aan ons kenbaar te maken indien zij willen meewerken. Over de visie achter deze week lees je hier meer.
  Praktische informatie (prijs, opzet, workshopleiders etc.) over deze week wordt later in onze nieuwsbrieven en op de website bekend gemaakt.
   
 • Gathering Week
  Zaterdag 31 juli t/m zaterdag 7 augustus op Forge Neuve – de Groene Kathedraal
  Als vervolg op de Great Gathering 2020 zullen we ook komend jaar gehoor geven aan de oproep van natuurwezens om in contact te gaan. In deze week gaan we verdere verkenningen doen in het luisteren naar de subtiele energieën van de natuur in een zoektocht naar samenwerking. 
  Alle poortwachters/workshopleiders van de voorbije zomer hebben hun medewerking in ieder geval toegezegd. De natuurwezens die dit jaar zijn achtergebleven verheugen zich nu al op een hernieuwd contact. Ook ditmaal zal deze week plaatsvinden in de prachtige, energierijke en inspirerende ambiance van de Groene Kathedraal op Forge Neuve.
  Voor een verslag van dit jaar, zie onze Nieuwsbrieven van september en oktober. Meer informatie later op onze website. 
   
 • Kinderfestival
  Zondag 15 t/m donderdag 19 augustus.
  Inschrijving deelnemers start per 1 februari 2021.

Forge Neuve: de Groene Kathedraal

Er bestaat niets in de wereld, dat niet spreekt. 
Ieder ding, ieder wezen roept voortdurend haar aard,
zijn karakter, haar geheimenis.
Hoe meer het innerlijk zintuig open is,
temeer het in staat is de stem van alles te horen.

 
- Inayat Khan -
 
La Forge Neuve is een mystieke plek in het hart van de prachtige vallei van de Ourche, op enkele kilometers stroomafwaarts van ECOlonie. Een locatie met een lange geschiedenis, waar wij, sinds de aankoop in 2000, vol overgave en geduld in kleine stapjes vorm aan hebben gegeven, wetend dat deze plek op een gegeven moment haar helende energie prijs zou geven. Afgelopen jaar is in dat proces een versnelling ontstaan. (Zie ook onze nieuwsbrief van oktober j.l.)
Zo is de kapel prachtig gerenoveerd en bijna klaar. En verder is er veel onderhoud op het terrein geweest en nog gaande. Als je daar meer over wilt weten en ook kennis wilt nemen van de activiteiten op Forge Neuve, lees dan verder.
 

Stevige Rode Geuren

In deze donkere maanden van het jaar is er vaak meer ruimte om aan onze eigen innerlijke balans te werken. De Eigentijdse winkel biedt een kleurrijk assortiment etherische oliën die associëren met de chakra’s waarop deze oliën kunnen werken. 
 
Rood is de kleur van het onderste chakra, het stuitchakra. Dit energiepunt heeft baat bij stevige geuren. Kaneel omhult je met haar warmte en geeft een gevoel van bescherming. Vetiver helpt je om gegrond te zijn, Cederhout maakt je rustig. Nootmuskaat gebruik je wanneer je je futloos en vermoeid voelt en de geur van Kruidnagel helpt bij verdriet. Benzoë verlicht en zuivert de sfeer van negatieve gedachten en alleen al ruiken aan het flesje doet je goed. 
 
Maak kennis met de etherische oliën die bij de rode chakra kleur passen en je geestelijke gezondheid bevorderen.

Vermeld ROOD bij je bestelling en je krijgt 20% korting op alle stuitchakra geuren!

Bezoek de eigentijdse winkel

Kerstpakketten

De gemeente Hennezel heeft dit jaar er voor gekozen lokale ondernemers te vragen om een bijdrage te leveren aan hun kerstpakketten, die aan 130 ouderen in de gemeente worden gegeven. Zo boden we een mini-zakje zelf geplukte en gedroogde kruidenthee 'Bonne Santé' en een stukje tomme geitenkaas aan. Daarbij komt nog siroop van de bosbessenkwekerij uit het gehuchtje Brise Verre. 100% lokaal dus!

Tenslotte

We willen laten weten dat Dirk Westrik, sinds 2013 bewoner van Ecolonie, naar Vlaanderen is vertrokken. Hij is zijn liefde achterna gegaan. Dirk is een mooi voorbeeld van iemand die hier met groot commitment heeft gewerkt en op die wijze verschillende ambachten heeft geleerd. Zo werd hij kaasmaker, penningmeester, kok en de laatste jaren was hij actief in de groentetuinen. Vlakbij zijn nieuwe woonplek heeft hij een baan als biologisch kaasmaker kunnen krijgen. We danken Dirk ook vanaf deze plek voor zijn verdiensten en zijn bescheiden aanwezigheid.  
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook