N I E U W S B R I E F
November 
2019

Foute boeken? 
Lezingenreeks Studium Generale (gratis): start 4 november  
Locatie zaal 2.02. Wijnhaven, Turfmarkt 99 in Den Haag. Iedereen welkom!
Studium Generale (Universiteit Leiden, campus Den Haag) biedt in samenwerking met Huis van het boek | Museum Meermanno een lezingenreeks aan over foute en/of verboden boeken. Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Foute boeken?' zijn er lezingen over foute en verboden boeken in vier verschillende academische vakgebieden: natuurwetenschappen, filosofie, politiek en letterkunde. Bert Sliggers, gastconservator van de tentoonstelling 'Foute boeken?' zal op 4 november de lezingenreeks openen.
 
 

Veel belangstelling voor tentoonstelling 'Foute boeken?'
t/m 1 maart 2020
 
De bezoeker is aan het woord in de tentoonstelling 'Foute boeken?' Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor, of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor boeken waarin joodse kinderen door christenen worden bekeerd of 'heidenen' in Afrika door missie of zending. Dit zijn boeken die door een veranderende tijdgeest en voortschrijdend inzicht controversieel zijn geworden. Vaak zijn het ook boeken die in enorme oplagen werden verspreid. Daardoor hebben ze bewust en onbewust onze ideeën over onze medemens bepaald. Bezoekers wordt expliciet gevraagd hun stem te laten horen over deze 'foute' boeken die vaak verrassend actuele thema's, zoals racisme, seksisme en antisemitisme raken. 
 
  
 
 

Dignidad. Kunstenaarsboeken van Maria Veronica San Martin
t/m 5 januari 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Chileense kunstenares María Verónica San Martín (1981) maakt installaties en kunstenaarsboeken die het recent politieke verleden van haar geboorteland Chili als onderwerp hebben.
 
In de tentoonstelling is de installatie Dignidad te zien, alsmede een videoregistratie van de performance die San Martín over de hele wereld geeft om het werk te tonen. De installatie is gebaseerd op geheime documenten van Colonia Dignidad, een enclave in het zuiden van Chili die een belangrijke plek werd voor clandestiene operaties van de inlichtingendiensten van het Pinochet-regime (1973-1990).
 
 

Geslaagde tiende editie Museumnacht Den Haag: Bob Ross studio en middeleeuwse handschriften
Zaterdag 5 oktober opende Huis van het boek weer zijn deuren voor honderden culturele nachtbrakers. Tijdens de tiende editie van de Haagse Museumnacht kon men in de speciale Bob Ross- studio een poging ondernemen een 'Happy little landscape' te schilderen. Ook was er een voorproefje op de tentoonstelling 'Foute boeken?' door acteur Jake Credit, die op verrassende wijze de bezoekers letterlijk door 'foute' boeken liet bladeren.
 
Natuurlijk mochten ook de schitterende handschriften niet ontbreken. Een geslaagde editie!
 

Weekend: schrijven met een ganzenveer of aan de slag met de drukpers
Elke zaterdag en zondag 12.00 - 16.30 uur
Bezoek het Open scriptoriuim op zaterdag. Monniken schreven boeken met een ganzenveer. Alle mooie letters en versieringen werden met de hand geschreven en getekend. Kom dit ook zelf proberen. Daag je vriend, vriendin, broer, zus, vader en moeder of opa en oma uit: wie maakt de mooiste letters?
 
 
Iedere zondag staan professionele drukkers aan de drukpersen op zolder. Bezoek onze museumdrukkerij en maak zelf een mooie afdruk!
 
 
 
 
 
 
 

 
Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
 
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar boekzoekt@meermanno.nl.
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-2057254 of boekzoekt@meermanno.nl.
   
 
 

 

Huis van het boek | Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl