Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
maart 2020
Nr. 112

 
 
 
 
CITO eindtoets en entreetoets
 
 
 
 
 
 
 
 
 In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen. 
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
Niet alleen in groep 7 en 8, maar ook in groep 4 t/m 6 Kunnen kinderen tegenwoordig gratis online oefenen voor de Citotoets.
 
 
Veel leerkrachten “klagen” vaak dat het altijd een enorm karwei is om kopieerbladen uit te zoeken, te printen, etc. wanneer de CITO spellingtoets is geweest. Meester Frank heeft daar een antwoord op bedacht dat kan worden gebruikt om in ieder geval het zoeken naar en de verwerking van oefeningen van de verschillende spellingcategorieën te vereenvoudigen. Klik maar op:
 
 
 
 
Beleef de lente
 
Beleef de Lente
Ze volgen onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam. 
 
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
 
Via www.volgdevos.nl kun je het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
 
 
 
 
 
 
 
Lente
 
Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen. 
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10. 
Hoeveel lettergrepen heeft het woord? 
 
 
Boomfeestdag
18 maart 2020 is de Nationale Boomfeestdag 
Dan wordt de 63-ste editie van de Boomfeestdag gehouden. het landelijk thema is “Ieder Kind een Boom” 
 
 
 
De grote rekendag
 
Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek!
De volgende Grote Rekendag vindt plaats op woensdag 25 maart 2020

Thema: De Getallenfabriek

Hoe maak je eigenlijk getallen?

We hebben maar 10 cijfers (0 t/m 9), maar daarmee kunnen we verder tellen dan het aantal atomen in het heelal…
De leerlingen onderzoeken op hun eigen niveau  wat getallen zijn en wat je ermee kunt doen. 
 
Koningsdag
In 2020 zijn de koningsspelen op vrijdag 17 april. Als je mee wilt doen kun je je nu al HIER inschrijven 
 
 

 
 
 
 
Wisbordsommetjes

Wisbordsommetjes.Download plus. min, gemengd en stipsommen om in een wismapje te doen.
Met registratie en antwoorden.
 
Emoji gebruiken in de les
Met emoji kun je allerlei leuke dingen doen: emoji downloaden op de computer; zelf emoji maken en gebruiken op - om maar wat te noemen - je eigen (school)site, werkbladen, lesdocumenten, in werkboekjes en bij je 'digibord'-lessen.
Je kunt emoji ook toepassen in een taalles (woordenschat). Laat jouw leerlingen eens woorden maken met emoji of woorden raden die met emoji zijn gemaakt

 
Msgif
Msgif is een GIF-generator die jouw tekst / bericht op sociale media en chat-apps omzet in een GIF-animatie. Nadat je de GIF-animatie hebt gedownload, kun je het uploaden / delen. Zo'n GIF-bericht valt meer op dan een normale tekst. Het is helemaal gratis en je hoeft géén account aan te maken. Uitleg

 
Synoniemen.net
 
De website Synoniemen.net helpt je snel aan het juiste synoniem.
Het biedt naast een online synoniemenwoordenboek ook woordvertalingen en een hoop extra's.

Een synoniem is een ander woord voor ‘een ander woord voor’: woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.

Handige tool om in de klas achter de hand te hebben, Uitleg


 
Grafiek maken
Op grafiektool.nl kunnen leerkrachten - online  en gratis, zonder een account te hoeven aanmaken - in vijf stappen online grafieken en diagrammen maken, delen en bewerken. Zo maak je op grafiektool.nl onder andere staafdiagrammen, lijngrafieken, taartdiagrammen, XY-grafieken en Bubblediagrammen.

Deze grafieken kun je gebruiken bij je digibordlessen of op werkbladen / in werkboekjes. Je kunt je grafieken als ze klaar zijn downloaden naar je pc.
 
 
 
Hoofd-lees-schrijfletter poster
 
Download deze hoofd-lees-schrijfletter-poster in een heleboel kleurtjes. Een kleurtje kiezen en op A 3 printen.


 
Week van het geld
Van 23 t/m 27 maart vindt weer de Week van het Geld plaats. Doe jij ook mee met jouw klas? Op de website kun je je aanmelden en gratis materialen bestellen  
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
Kinderboekenschrijver Jozua Douglas heeft een 5 delige grappencursus op zijn website gezet. In zijn boek 'De vreselijke tweeling' zitten ook veel 1 april grappen.
Leuk om de filmpjes eens te bekijken en om met de kinderen een grap in te studeren voor thuis!
 
Harm Hofstede maakte een leuke digibordgrap.
Zeg dat je met de hele klas een groepsfoto gaat maken met het digibord. Als de klas er goed voorstaat druk je op de rode knop en zie wat er gebeurd...
 
De 1 apriltoets is natuurlijk ook erg leuk. Maak een toets waarbij er tussen de algemene kennisvragen 'vreemde' vragen en opdrachten zitten zoals: 'Ga staan en weer zitten' of 'tik drie keer met je potlood op tafel'. Doe alsof het een hele belangrijke toets is en vertel dat de kinderen de vragen GOED moeten lezen. De laatste vraag op de toets vermeldt dat het kind de vragen goed gelezen heeft en alleen vraag 1 en 2 (schrijf je naam en de datum op) hoeft te maken en mag genieten van wat het om zich heen ziet. Hier een ervaring van juf Jedermann.
 
Ook juf Jedermann heeft een leuke 1 april grap om met de kinderen uit te halen.
Waar het mee te maken heeft? Strikdiploma's... Klik hier om te zien wat het precies inhoudt.
 
Nog meer voorbeeld grappen:
 
Plantjes 
Plantjes hebben water nodig. Dat wordt te duur voor school. Alle kinderen moeten een fles water meenemen.
Shirt
Geef eind maart een brief mee waarin staat dat voor het gemak/ beter overzicht in de pauzes, de kinderen voortaan per klas een gekleurd t shirt aan moesten.
Lijstje erbij welke klas, welke kleur. Ingangsdatum 1 april
Luizen
Alle plantjes die dag door de luizenmoeder laten besproeien onder het mom van: dan krijgen die planten tenminste geen luizen. Kinderen moeten ook mee besproeid worden, preventief. (uiteraard met water)
WC-rol
Geef in de bovenbouw een brief mee waarin staat dat er zo vaak geklooid wordt met wc papier (steeds rollen weg) dat ieder kind voortaan zijn eigen rol moet hebben en die blijft dan in de klas. Je moet dan wel voor wat voorbereiding zorgen, zodat het echt lijkt:
- kom af en toe met commentaar op de klas over gerotzooi met wc rollen
- zet niet de datum van 1 april in de brief, maar zet erin dat het gewoon "per direct" ingaat. Geef de brief dan 31 maart mee.
- op de dag zelf ontvang je kinderen met "goed zo, zet je naam er maar op en zet hem daar maar op de kast" (plek vrijmaken), zo maak je het geloofwaardig. Pas later vertellen dat het een grap is (als alle kinderen er zijn en je hebt al een setje boze ouders bij je bureau staan).
Sportdag
Leerlingen moeten allemaal in sportkleding komen omdat er een toernooi is (of een sportdag ik weet het niet meer). Ze vonden het NIET LEUK toen ze hoorden dat het een grap was. Iedereen kwam in sportkleding.
Muts
Geef op 31 maart een brief mee dat er de volgende dag een proef gehouden gaat worden in overleg met de universiteit in de buurt: er is  een vermoeden dat kinderen met een warm hoofd betere concentratie hadden. De volgende dag wordt dit ook in de klas bekeken. Alle kinderen moeten een muts meenemen en deze de hele morgen op houden.
Bacteriën
Met ingang van 1 april, mogen de kinderen de juffen geen hand meer geven (hier doen ze dat altijd bij binnenkomst) maar een hoofdknik. Er kan een heel verhaal bij over bacteriën en dat ze het in landen zoals Zweden ook zo doen.
Witte sokken
Hier moesten de kinderen allemaal witte sokken aan omdat ze zo de gewaxte vloer goed konden uitpoetsen.
Luizencontrole
Luizencontrole bij de deur van de klas. Iedereen die is goedgekeurd krijgt een soort van blauwe, papieren badmuts op. Reden: luizen-uitbarsting.
Gekke haren dag
Hier is het morgen gekke haren dag. Iedereen mag zo leuk mogelijk voor de dag komen. Degene met het leukste kapsel krijgt een prijs.
Handdoekje
Beste ouders,
De afgelopen weken zijn de kinderen actief geweest met het waterproject en het milieu. Als school vinden we het belangrijk om een milieubewuste organisatie te zijn. Wij zamelen o.a. oudpapier in en versturen veel post via de mail. Wij willen graag nog minder papier verspillen door de kinderen allemaal een eigen handdoekje te laten meenemen voor het afdrogen van hun handen. Morgen ontvangen wij haakjes om deze kleine handdoekjes aan de achterkant van de stoeltjes te bevestigen. Mocht u thuis dus een klein handdoekje met lusje hebben, wilt u dit dan aan uw kind meegeven. Alvast bedankt voor uw medewerking
De kleuters
hebben samen met de juf een andere juf voor de gek gehoden.
Er was namelijk een kindje heel erg gevallen in de klas, dit was eigenlijk geen echt kindje, maar een pop. En toen gingen wij naar een andere juf toe. De eigen juf ging ook mee. En toen ging die mee en de klas in en toen riepen wij allemaal snel 1 april!!!
Tja, die andere juf, die natuurlijk helemaal niets doorhad toen een juf en 26 kleuters in "paniek" naar haar toe kwamen...
Computers
De ontwikkeling van kinderen raakt ernstig in gevaar door al het digitale geweld dat op ze af komt. Ze kunnen zich minder goed concentreren, hun spreek- en schrijfvaardigheid wordt minder, ze kunnen geen stukken tekst meer lezen. We hebben daarom besloten om per direct alle tablets, laptops en computers weg te doen. Mocht u interesse hebben dan kunt u na schooltijd een apparaat ophalen. Alles wat we om 16.00 nog hebben staan gaat mee met het grofvuil.
Theater
Morgen gaan we met school naar het theater, groep 3,4 en 5. De vraag was nu of de kinderen in verband met deze voorstelling een atlas en een aardappel mee konden nemen.
Verkeersexamen
Het verkeersexamen in groep 8 vervroegd naar 1 april. De eerste vragen waren normaal, maar ze werden steeds raarder!
Parkeervergunning
Er was een school was die had gezegd dat ouders een parkeervergunning moesten kopen en dat ze anders niet meer bij school mochten parkeren. Dit vanwege de vele problemen die er zijn met auto's rond de school. Ze hebben heel veel boze mails gehad en er zijn daadwerkelijk ouders die zo'n vergunning hadden gekocht (bij twee mannen met geel hesje op school).
De gymleraar vroeg aan een leerling of die even een linkshandige hockeystick uit het materialenhok wilde halen. Toen zij weg was werd een andere leerling op pad gestuurd om bij de concierge het aardappeltrapje te halen. De rest van de klas lag helemaal krom van het lachen.
Prikje
Dochter kwam op 1 april thuis met pleister op de arm.
'We hebben een prikje gehad'.
Waaaaaaat?
'Mam, het jeukt, kun je de pleister er af halen?'
En onder de pleister stond...
 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor

 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,