Smaakzaken onder de kerstboom...
 
Beste Smaakvrienden en -vriendinnen,
 
 
 
 
 
"Smaakweb: Wat eten we met Kerst??"
 
 
Het Kerstmenu: elk jaar weer een zoektocht langs kookprogramma's, kookapp's en natuurlijk langs je collectie kookboeken om voor Kerstmis jezelf en je gasten te verwennen! En dan is daar natuurlijk ook Smaakweb.... Al 3 jaar hebben we vele suggesties voor een kerstmenu aangeleverd.
Jawel jullie horen het goed... Smaakweb is al zijn derde jaarwisseling bezig. We hopen in 2014 nog groter te worden en nóg meer te betekenen voor Den Haag!
Wij deden een rondje en bevroegen alvast een paar van onze Smaakweb-winkels.
 
Slager Nico Englebert:
 • Die lamsbouten die je voor Kerst verkoopt waar komen die vandaan?
  "Ik verkoop uitsluitend Texels lam. Door onze vaste afname zijn wij "Waddengoud" bekroond. Dit is een Keurmerk, dat stringente eisen stelt. Hier lees je waaraan de slager allemaal aan moet voldoen.
 •  Vertel eens wat over jouw Texels lamsvlees
  "Het Texels lam is van een schapenras dat in de 2e helft van de 19e eeuw gekruist werd met Engelse rassen. De schapen werden gehouden voor de wol en de vleesopbrengst. Toen in de vorige eeuw fleeceproducten steeds belangrijker werden werd daarmee de wol minder belangrijk en ging de aandacht meer uit naar de vleesproductie. Al geven de duinlammeren uit Texel veel betere wol dan de heidelammeren uit b.v. de Kempen (veel stugger).
  De Texelse lammeren zijn goede moeders: ze hebben een goede melkproductie en daarbij gedijen de lammetjes natuurlijk het best!

  Overigens hoeven Texelse lammeren niet persé in Texel geboren te zijn; ook elders in Nederland lopen Texelse schapen.
  De kruising van een Vlaams schaap met een Texelse ooi heet "Swifter". In de wintermaanden geboren lammeren zijn stallammeren en zijn van de tweede worp.
  Het meest natuurlijke is het om het schaap maar een keer te laten werpen: dat zijn de lammeren die Englebert verkoopt en waarmee hij het predicaat "Waddengoud" heeft gekregen. Er zijn maar weinig slagers die dat kunnen zeggen. Ook op Texel zijn er maar een paar! De vaste mester van Nico is Carlo Veeger van de Lindenhoeve in Den Hoorn. Zijn lamsvlees is dus in deze regio helemaal speciaal!

  *Leuk om te weten: sommige schapen werpen 3 lammetjes, maar een schaap heeft maar twee spenen. Het derde lammetje wordt vaak grootgebracht op de kinderboerderij!
 • Smaakweb heeft een recept met lamsbout: kunnen we bij jou bestellen...?
  Domme vraag... Klik hier voor het recept
Slager Peter-Jan van den Broek:
 • Waar komen jouw lamsbouten vandaan die je met Kerst verkoopt?
  "Mijn lamsbouten komen van Texels lam. Niet persé uit Texel (uit Zuid-Limburg komen ook Texelse lammeren), want anders zou het heel druk worden op Texel...  Het lamsvlees smaakt nu heus anders dan in het voorjaar, maar (en dan laat hij zien hoe zijn lamsvlees er uitziet)het is wel echt een heerlijk stukje vlees. Leuk om te weten, toch???
 • Smaakweb heeft een recept met lamsbout: kunnen we bij jou bestellen...?
  Domme vraag... Klik hier voor het recept
 Peter Gleijm van Poelier Ammerlaan:
 • We hoorden goede berichten over jullie wildzwijnvlees. Waar komt dat eigenlijk vandaan?                          
  Peter: "Wij hebben alleen vers Hollands wildzwijn. We hebben wildzwijnfilet, -racks, -poulet, - achterbout en op verzoek maken wij een wildzwijnrollade. Wisten jullie trouwens dat wij nu ook een website hebben?"
  Wildzwijn is echt mooi puur vlees van beesten die een mooi leven hebben gehad. Klik hier voor een heerlijk recept met wildzwijnfilet in laurierjus.
Kelly Koopmans van Delicious Sweetness
 •  Kun je wat betekenen voor een luie Smaakwebber met Kerstmis?
  Kelly: "Mijn bedrijf aan huis is gespecialiseerd in zoete producten. Wanneer je al je aandacht wilt geven aan voor- en hoofdgrecht kan ik voor je een desserttafel leveren. Een combinatie van taarten, cupcakes en andere zoete lekkernijen. Ik heb (nog) geen winkel, maar ik lever op bestelling." Wij proefden een heerlijke ambachtelijke appeltaart, macarons (Kelly leerde het oa.bij Philippe Galerne..!) en speculaasbrokken. Alles van haar hand: wij waren blij verrast met zo'n leuk adres voor Smaakweb. We kunnen het van harte aanbevelen. De foto's van de taarten die ze maakt zijn oogstrelend, waarschijnlijk doen ze dat ook met de tong... Klik hier...
  
 
Wil je nog meer keus.... Vooruit dan:
Hazepeper, boerenpaté met walnoten, krabtaart,  panna cotta met citroen en risotto met kokosmelk en ananas. Op onze homepage klik je zo naar alle recepten: gemakkelijk toch...? Weet je nog niet te kiezen: kijk dan bij de recepten van 2011 en 2012!
 
 
 
  
 Smaakweb in 2014!
 
 
 
 
 
 Lindenhoeve
in den Hoorn
 
 
 het Texelse schaap
 
 
 het keurmerk
 
 
 Slager Nico Englebert
 
  lamsbout en croûte  
 Peter-Jan en Peter
van den Broek
 
 het lamsrack
 
 
 
 
 
 
 
 
 
wildzwijn
 
wildzwijnfilet 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de agenda:
 • Zijn jullie naar de Winteravond in het Gemeentemuseum geweest? Het schijnt echt een heel leuke avond te zijn geweest! Hebben jullie ook leuke culinaire uitjes in jullie agenda: laat het ons dan weten.
 • Misschien een leuke tip: een wijnproeverij van Schutter Wijnservice in een "pop-upstore" in de Frederikstraat (31). Daar kun je op 21 december komen proeven op een inloopproeverij. Samen met Jacobus Toet heeft hij ook veel mogelijkheden voor relatiegeschenken en cadeaus.
 • Wat jullie hebben gemist: de jaarlijkse proeverij van Slager Peter-Jan van den Broek, helaas alleen voor vaste klanten :). Peter-Jan is steeds op zoek naar zinvolle (en lekkere) aanvullingen op zijn assortiment. Wij proefden o.a. een Italiaanse ham die na het drogen is ingepakt in most van (hopelijk) een mooie Barolo. Smelt op de tong! Zo ook de 'gravad ox': een mooi stuk longhaas dat wordt "gegaard" op dezelfde wijze als gravad lax. Supermalse plakjes vlees, heerlijk als voorgerecht (evt. in een salade). Er lag ook een heerlijke huisgemaakte pâté en croûte. Natuurlijk ook de mooie hammetjes met honing en tijm, voor de kokers-zonder-tijd. Word ook vaste klant van Van den Broek, dan mag je volgend jaar ook komen! P.J. en zijn crew leiden je met plezier rond in de slagerij, ook achter de toonbank.
 
 
 
Italiaanse ham                 huisgemaakte truffelpaté  
 
 
  In de media:
Hillary Akers over thee in FD Persoonlijk van 7 december
Bij binnenkomst van dit blad is het eerste werk steeds haar artikel lezen... Deze week over thee. Zij noemt daarbij ook een aantal theesoorten(oa van Betjeman)  en vertelt hoe, als zij op reis gaat, zij een thee-reisflesje bij zich heeft. Het klinkt heerlijk. Ook een tip: groene thee nooit met kokend water, maar met water dat is afgekoeld tot 65 graden. Dan wordt de thee nooit bitter en leer je het waarderen.
Leuk artikel in de Telegraaf van vorige week. Ze zijn goed bezig daar in die mooie slagerij in de Reinkenstraat.
Englebert en Mesa en Chanel
Nico Englebert stond in het AD omdat hij in het Gemeentemuseum een lammetje aan het uitbenen was... Wist je trouwens dat je in zijn winkel kunt sparen voor een etentje in Maxime en nu ook in Seinpost. Leuk toch...
Kokswereld heeft steeds heel mooie nieuwsbrieven...
In onderstaande link vind je heel veen mooie apps voor IPhone en IPad: lees maar:
Kooklokaal gaat verdwijnen uit Den Haag lazen we in het AD... Jammer. Ze gaan naar Oude Wetering.

  
 
 Smaakwebwinkelnieuws
 
Philippe Galerne  heeft voor de feestdagen prachtige én lekkere Bûches de Noël. Het is een traditioneel nagerecht in veel Franstalige landen. Ziet er mooi uit en smaakt super. De bakker heeft nu een nieuw stokbrood aan zijn assortement toegevoegd: de "tradition". Mooi knapperig en toch weer anders dan de campaillette.
Ook de Buche de Noël is een aanrader. Ze hebben twee smaken.
Olivino heeft mooie cupjes voor je Nespresso-apparaat. Ze zijn er in 4 smaken en kosten €2,70 voor 10 cupjes. Wij proefden en zijn verrukt. Ook hebben ze verse zwarte truffels en echt mooie mediterrane groenten. Eigenlijk hebben ze alles in de winkel om een aangename Kerst te kunnen vieren: wijnen, kazen, vleeswaren....enz.
Onze topper: gorgonzola Lucifera. Het is gorgonzola zoals je nooit proefde!
Kruid&Druif heeft leuke pakketjes om te schenken met Kerst.
 
En zo komt er maar geen eind aan deze nieuwsbrief en kunnen we nog uren doorgaan.... In Den Haag is zoveel moois te ontdekken. Doe met ons mee; tip JULLIE mooiste winkels; geef je vrienden op als SMAAKWEBvriend/vriendin. Zo wordt SMAAKWEB een speler van formaat.  
  
 
 
Kijk op onze site: www.smaakweb.nl