Producentbyrån Nyhetsbrev 21 januari 2020

Vi är så glada och stolta över att vi nu äntligen kan presentera branschprogrammet för Step, vår internationella dansfestival för barn och unga!

Att vi skulle ha ett branschprogram under festivalen har vi haft med oss redan från början. Kärnan i det vi vill med Step är visserligen att barn i regionen ska få ta del av internationella och svenska dansföreställningar av högsta kvalitet. Med ambitionen att få till en bredd vad gäller målgrupper, tilltal och uttryck. Men utan aktörer som skapar, producerar, koreograferar, kommunicerar, presenterar och medverkar i dansföreställningar för barn och unga så finns det i slutändan ingenting att presentera för den unga publiken. Därför vill vi även vara en festival som känns relevant och intressant för alla de som tillsammans utgör dansbranschen.
 
Branschprogrammet 2020 fokuserar på konstnärligt urval – vad vi presenterar och varför. För att belysa detta utifrån lite olika perspektiv har vi bjudit in medverkande som representerar olika delar av scenkonstfältet för barn och unga. De är producenter, konstnärliga ledare, dramaturger, regissörer, dansare och forskare och kommer att presentera perspektiv som rör representation, internationalisering, könsidentitet, målgruppsanpassning, konstnärliga val och mycket mer.
 
Vi har också valt att beskriva de medverkandes presentationer som ”samtal”. För där finns någonting inneboende empatiskt och inlyssnande i just det begreppet. Något som inbegriper att du delar med dig, men kanske ännu viktigare: att du lyssnar. Och vi tror på vikten av att lyssna och att mötas i samtal. Att tillsammans – och under informella former – få möjlighet att diskutera och fundera kring gemensamma problem. Och förhoppningsvis med gemensamma lösningar.
 
Branschprogrammet innebär samtal, mingel och dansföreställningar och äger rum i Göteborg den 19-21 mars. Läs mer om de medverkande och vad de ska prata om längre ner i det här nyhetsbrevet!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinn inledde 2020 med repetitioner av kommande föreställningen Moby Dick där materialet fortsätter att växa fram under ledning av koreografen Chiara Bersani. Med sig till Göteborg hade Chiara rörelsecoachen Marta Ciappina och scenkonstnärerna Alessandro Sciarroni och Matteo Ramponi från Italien som alla har arbetat tillsammans med Spinns dansare Felicia Sparrström, Izabell Makiela, Annika Vestel och Britta Kangas. Svenska ljusdesignern Emily Lavebäck gör ljus till föreställningen, musik skapas av F. De Isabella med kostym av Greta Rizzi. Inom kort släpps en trailer filmad och redigerad av Sanna Larén. Nästa repetitionsperiod sker i form av ett residens på Vara Konserthus i augusti. Världspremiären äger rum i Rovereto, Italien i september i samband med festivalen Oriente Occidente Dance Festival som också är samproducent för Moby Dick. Vi vill passa på att tipsa om att Chiara uppmärksammade solo Gentle Unicorn visas på Dansens Hus i Stockholm den 10 mars. Mer om detta kan ni läsa här.
 
Barndansföreställningen Miramos av Torgunn Wold och Paulo Serantes spelas en hel del under våren. Spinn besöker Borås och projektet ”Dansa mitt liv”, det blir skolföreställningar i Helsingborg och Hässleholm. Miramos visas även som offentlig föreställning på Dunkers Kulturhus i Helsingborg den 26 januari och i samband med Salto!-utbudsdagen på Kulturhuset i Hässleholm den 3 februari.
 
Som en del av Hälsoveckan på Dalheimers Hus ges Spinn en gratis workshop nu på fredag den 24 januari kl 14:00 - 15:00. Mer om det kan ni läsa här.
 
foto: Veera Suvalo Grimberg


PROJEKT
Step
Nu har vi äntligen släppt branschprogrammet för Step 2020!

Branschprogrammet äger rum i Göteborg den 19-21 mars. Under tre dagar har du chansen att ta del av samtal, mingel och såklart – dansföreställningar! Till samtalsprogrammet har vi bland annat bjudit in regissören Sue Buckmaster från Londonbaserade Theatre-Rites som ska prata om arbetet med att ombearbeta Akram Khans föreställning Xenos till Chotto Xenos – som även har Sverigepremiär under Step 2020(!) – för den yngre publiken. Från Nederländerna kommer dansaren och producenten Paulien Truijen som är en av grundarna av kompaniet Cie. Woest som besöker Step med föreställningen Balancing Bodies. Paulien kommer att prata om att arbeta utanför de traditionella scenerna och hur de genom detta skapar ett delägarskap hos publiken. Sandra Grehn, doktorand i litterturvetenskap, med inriktning mot teaterstudier vid Göteborgs Universitet ska prata om representation utifrån vilka diskurser, narrativ och kroppar det finns inom scenkonst för barn och unga och hur detta påverkar barns och ungas uppfattning om sig själva och andra.

Under samtalen möter ni också våra kuratorer. Adjjima Na Patalung, konstnärlig ledare för BICT Fest i Bangkok, pratar om att producera en samtida scenkonstfestival i Thailand i relation till en europeisk kontext. Peter Sunesson, till vardags producent för festivalen Salto! i Skåne, pratar om icke-normativa och queera perspektiv inom scenkonst för barn och unga. Gerhard Verfaillie, konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien, pratar om internationalisering och vilka konstnärliga val detta kan innebära för en festival. Samtalen modereras av Chatarina Bergil, språket är engelska. Det är fri entré, men du måste registrera dig.

 
Samtalen på torsdag och fredag den 19-20 mars presenteras i samarbete med Folkteatern.

www.stepfestival.se
 
Sue Buckmaster, Theatre-Rites.
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en utredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se